Muski Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Chciałbym ,na drugi dzień świąt podać pieczonego indyka i do niego - szukam sprawdzonej ciekawej - pasującej sałatki, surówki , inspiracji innej - czy do pieczonego indyka np. pieczone bataty , czy ziemniaczki, a może jakieś kluchy ? może kompletnie coś innego? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Żurawina i pieczone ziemniaki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Grudnia 2017 (edytowane) pieczonego indyka i do niego - szukam sprawdzonej ciekawej - pasującej sałatki, surówkiWg mnie żadnych kluchów i pyrów Można podać z marchewką po koreańsku (bardzo ostra, surowa, marynowana, pokrojona jak makaron ) + cykoria z vinegretem.Ew. mogą być marchewki glazurowane na ostro. Powinny jednak to być maleńkie marcheweczki. Niedawno widziałam takie w markecie z importu.Do obłożenia pieczeni proponuję pieczone kasztany lub ósemki smażonych w maśle szarych renet.Renety wcześniej obsypujemy imbirem. Przed wyjeciem jabłek z masła, po jego lekkim ostudzeniu, dodajemy odrobinę chili lub oleju z czuszki. Chodzi o to, żeby go nie spalić.jabłka muszą byc ostre i imbirowe. Edytowane 17 Grudnia 2017 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Mozesz podać taki sos owocowy2 Łyżki majonezu2Łyżki dzemu z żurawiny [lub czerwonej porzeczki]1 łyzka chrzanu1łyżka musztardysól,pieprz Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Grudnia 2017 U mnie co roku jest indyk. Zawsze faszeruje, wyjmuje koscie ,zostwim tylko skrzydla i ostatnie kosci w nogach, aby trzymaly ksztalt, nakladam farsz, zaszyje i uformuje na powrot ptaka. ( LAtwiej serwowac, zwlaszcza dla duzej ilosci ludzi).Zawse daje zurawiny. Jakos indyk bez nich nie ma nigdy smaku. Jednak daje zielniaki,ale osobno,( moze dlatego z,e kazdy lubi je; raz mi sie zdazylo ,ze mi ziemniakow zabraklo ). Robie je pokrojone na pol, i daje olej z czosnkiem startym i sol. Odrobine koloru z suszonej piertuszki, ale ta na parwde tylko odrobine. Po upieczeniu sa miekkie w srodku ,a maja chrupiaca skorke. Kiedys tez robilam gruszki z zurawinami, jednak przestalam bo nie kazdy z gosci jadl taka kombinacje. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Grudnia 2017 Ja do indyka też podaję ziemniakiUmyte przekrawam prawie do końca wzdłuż i w te "rowki-zagłębienia ' wkładam masło z olejem , z czosnkiem,rozmarynem.Posypuję starta skórka z cytryny i opcjonalnie sokiem z cytryny.Piekę do chrupiacej skórki.Możesz podać salsę z owoców np. awokado i mango pokroić w mała kostkę Dodać małą czerwoną cebulkę w drobną kostkę Polać sokiem z cytryny i posypać drobno pokrojoną miętą Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Grudnia 2017 A ja uważam ,że kluski śląskie będą OK bo na pewno bedziesz miał sosik do polania . Do tego buraczki z chrzanem i żurawina lub borówka , Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Grudnia 2017 (edytowane) Lub takie włoskie kopytka GnocchiJa mam podobny dylemat.Siostra już zakupiła udziec z indyka i piersi.,choć ja miałam robić zrazy wołowe,kluski śląskie i surówkę z czerwonej kapusty z majonezem. Edytowane 18 Grudnia 2017 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Grudnia 2017 mam podobny dylemat to może ten temat przyda się nie tylko mnie Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Grudnia 2017 nakladam farsz Aniu, a jaki masz przepis na farsz do indyka? Serdeczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Chyba większość z nas główkuje co by tu podać na święta co by smakowało i było trochę inne niż na co dzień Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Grudnia 2017 (edytowane) Powinny jednak to być maleńkie marcheweczki. Niedawno widziałam takie w markecie z importu. sadze ze to zadne mini marchewki , gdzies czytalam niestety nie potrafie znalesc teraz zrodla ze to nie sa mini marchewki a normalnia marchew tylko taka co poprostu sie w jakis sposob polamala i jest mechanicznie obrobiona do takiej formy , u nas dodaja np takie do happy meal w McD.A moze zamias klusek zrobic pure' z selera napewno bedzie lzejsze. Edytowane 18 Grudnia 2017 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Grudnia 2017 Tak Electro, masz rację, te niby mini marcheweczki to takie marketingowe oszustwo. Jest dokładnie tak jak piszesz, i sporo już było informacji na ten temat :http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/10,114927,19307775,male-marchewki-powstaja-zupelnie-inaczej-niz-myslisz.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Grudnia 2017 A jak juz o tym indyku to ja bardoz lubie sos do indyka na bazie sera blue cheese. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 18 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Grudnia 2017 (edytowane) Aniu, a jaki masz przepis na farsz do indyka? Moj farszrobie z orzechami i mieso, nie koniecznie drobiowe, no i kasze( nie przepadam za bulka w farszach). To jest ulubony chyba wszystkich ,ktorzy lubia orzechy. Daje orzeszki pini czy tez pistacje. Dobrze wyrobiony farsz trzyma sie ladnie i kiedy kroje plastry , mile sie to serwuje.Tutaj jest zdjecie takiego farszu w indyku w przekroju https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/?p=322797Jak widac na zdjeciu, skora nie jest spalona a ladnie przyrumieniona. Moza konce ksrzydek i norzek owinac papierem czy folia aluminiowa, aby sie nie przypiekaly.A zapomnialabym, w czasie pieczenia co jakis czas smaruje calego ptaka maslem i sokiem jaki sie wytworzyl, a na koniec jakies pol godziny przed , to" maluje " go rozpuszczonym dzemem z brzoskwini. Drugi farsz to kasza gryczana, watrobki( dziwne, bo w smaku podobny do kaszanki, a moja cora, ktora nie ruszy kaszanki zajada sie tym farszem). CZasem nadziewam nim kurczaki. Wiadomo, dodaje troche ziol, nie bioracych za bardzo w smaku ziol i przypraw. Caly ptak jest nafaszrowany pod skora maslem, to daje ,ze pozniej smak i miesa i samej skory jest wspanialy. Edytowane 18 Grudnia 2017 przez EAnna Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Tutaj jest zdjecie takiego farszu w indyku w przekroju Smakowicie to brzmi Aniu, ale na tej podstawie nie mogę z marszu zrobić tego farszu. Będę musiał improwizować, lub zrobić farsz z przepisu Andrzejak jaki robi do gęsi lub kaczki.Ja również nie przepadam za farszem z bułką, a kaszę uwielbiam w różnych postaciach. Serdeczne pozdrowienia oraz wszystkiego najlepszego z okazji Swiąt Bożego narodzenia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Grudnia 2017 ale na tej podstawie nie mogę z marszu zrobić tego farszu Powiem Tobie szczerze, ze ja zwykle improwizuje przy robieniu farszu , ale do tej pory zawsze bylo dobrze. Postaram sie nastepnym razem powarzys wszystko i spisac Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Grudnia 2017 na koniec jakies pol godziny przed , to" maluje " go rozpuszczonym dzemem z brzoskwini. tego nie robiłem - nie mam z brzoskwini - a może śliwka ?, qrcze nie widzę w sprzedaży indyków - tylko indyczki do 3.5 kg - a szukam takiego 5-6 kg - gęsi takie widziałem........... Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Wedlog mnie sliwka bardziej pasuje do kaczki , zamiast brzoskwini moze byc morela , jak nie masz dzemu kup suszone i zalej woda a pozniej rozgotuj i zmiksuj. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Postaram sie nastepnym razem powarzys wszystko i spisac Aniu, jak nie masz przepisu, to się nie pali, ja w tym roku zrobię według andrzejak, a następnym razem jak spiszesz wszystko, według Twojego przepisu. Serdeczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Grudnia 2017 kup suszone i zalej woda a pozniej rozgotuj i zmiksuj. Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 19 Grudnia 2017 tego nie robiłem - nie mam z brzoskwini - a może śliwka ?, qrcze nie widzę w sprzedaży indyków - tylko indyczki do 3.5 kg - a szukam takiego 5-6 kg - gęsi takie widziałem........... Wedlog mnie sliwka bardziej pasuje do kaczki , zamiast brzoskwini moze byc morela , jak nie masz dzemu kup suszone i zalej woda a pozniej rozgotuj i zmiksuj. Muski, tez tak uwazam , jak Electra. morela moze byc ,sliwka juz mi nie pasuje. To " malowanie" powinno byc wlsnie zlotym dzemem a nie ciemnym.Mozesz wziac kupny z biedronki, Lowicz wiem ,ze robi taki dzem. Co do ptrakow, Waldku, to zwykle indyczki sa w sprzedazy. Znawcy twierdza, ze maja delikatniejsze mieso Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 27 Grudnia 2017 Finalnie powstał indyk na podstawie inspiracji Gordona R. - jako dodatek pieczone bataty - w formie frytki jumbo ( du ze) i czerwona kapusta z octem balsamicznym i dzemorem z czarnej porzeczki - taka trochę zmodernizowana czerwona kapusta po skandynawsku. Całokształt - utworzył naprawdę smaczne Świąteczne danie Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.