Skocz do zawartości

Dymogenerator Ligawy


EAnna

Rekomendowane odpowiedzi

Kol. Ligawa z Vancouver to mistrz ekperymentów i niestrudzony poszukiwacz najprostszych rozwiązań.

W czasie tegorocznego pobytu w Polsce Pana Jacka  wypytałam Go o dymogenerator, którego aktualnie używa.

Poprosił mnie o keksówkę do ciasta i wszystko wytłumaczył.

Po powrocie do Kanady wsparł tłumaczenie kilkoma zdjęciami więc w 15 min. zrobiliśmy dymogenerator.

W ub. tygodniu uruchomiłam go do zimnego wędzenia kiełbasy.

Wędzenie zaczęło się o godz. 11:00 a zakończyło - po wyczerpaniu paliwa - ok. 18:00.

Bez żadnej ingerencji z mojej strony. Ponieważ dymogenerator był użyty po raz pierwszy więc sprawdzałam co godz. czy mnie nie woła :D

Ale nic ode mnie nie chciał więc od razu go polubiłam  :hug:

Zapytałam Pana Jacka, czy mogę jego zdjęcia zamieścić na forum co nie tylko zaakceptował ale się bardzo ucieszył, że może ktoś skorzysta.

 

Dno keksówki należy gęsto nawiercić ( φ4 ) oraz zamocować na rogach 4 śruby, które będą nóżkami i zapewnią dystans dna od podłoża.

post-40040-0-41312300-1513606664_thumb.jpg

 

Dno wysypujemy zrębkami drewna do wędzenia

post-40040-0-85909700-1513606693_thumb.jpg

 

Na środku formujemy wyższy wałek z tych zrębków 

post-40040-0-90987200-1513606712_thumb.jpg

 

Po bokach zasypujemy trocinami

post-40040-0-76792400-1513606733_thumb.jpg

 

Teraz powierzchnię trocin należy zwilżyć wodą

post-40040-0-21164900-1513606851_thumb.jpg

 

Dosypujemy następną warstwę trocin

post-40040-0-45145200-1513606885_thumb.jpg

 

I znowu zwilżamy je wodą (środek, czyli zrebki, powinny byc suche)

post-40040-0-45196400-1513606910_thumb.jpg

 

Tak przygotowany zasyp należy podpalić na środku zapalarką gazową i cieszyc się dymem.

post-40040-0-62896700-1513606932_thumb.jpg

 

Ja wstawiłam rynienkę do paleniska wędzarni i uchyliłam drzwiczki aby zapewnić dostęp powietrza.

Dymu jest niewiele ale jest cały czas, u mnie te 7h.

Aby zwiększyć ilość dymu formujemy dwa wałki zrębków w odległości 1/4 od obu końców rynienki.

Zapala sie w tej wersji oba spiętrzenia i dym rozchodzi się czterema strumieniami.

Oczywistym jest, że szersza rynienka da więcej dymu.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki EAnno za opracowanie i umieszczenie na forum tego materiału. Na pewno wielu forowioczom ten pomysł autorstwa Kolegi ligawy przypadnie do gustu. Bardzo nikłymi środkami, zapewniamy sobie super żródło dymku. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

zaraz sam sprawdzę

Szersza blaszka będzie lepsza. Na zdjęciach widać, że Jacek eksperymentował z różnymi wielkościami. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Np. Teflon przy ok. 200 C° wydziela substancje trujace

Patelnie powlekane teflonem i foremki do pieczenia , gęsiarki itd - i one wszystkie trują jak złapią 200º ? Coś mi nie bardzo w to uwierzyć. Przecież pieczemy i smażymy na tym

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Np. Teflon przy ok. 200 C° wydziela substancje trujace

Patelnie powlekane teflonem i foremki do pieczenia , gęsiarki itd - i one wszystkie trują jak złapią 200º ? Coś mi nie bardzo w to uwierzyć. Przecież pieczemy i smażymy na tym
Tak,ale zauwaz ze podczas smazenia/pieczenia, naczynie jest wypelnione np. miesem, warzywami, plynem itp, co w pewnym sensie podczas obrobki, schladza powierzchnie.

Postaw na gazie pusta patelnie i poczujesz..

[Dodano: 18 gru 2017 - 21:35]

Olek.P.. Klepanie sie po lbie, nic Ci nie pomoze.. https://de.m.wikipedia.org/wiki/Polytetrafluorethylen

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Patelnie powlekane teflonem i foremki do pieczenia , gęsiarki itd - i one wszystkie trują jak złapią 200º ? Coś mi nie bardzo w to uwierzyć. Przecież pieczemy i smażymy na tym

Ludzie, co Wy wymyślacie. :D Przecież autor podaje jasno - zwykła, blaszana keksówka. Po co piętrzyć problemy? ;) 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Dzisiaj przyszedł czas na ponowne wypróbowanie dymogeneratowa wg Jacka - Ligawy.

Ponieważ miałam do zadymienia na zimno 6 batonów kiełbasy (5kg), wykorzystałam ogrodowego grilla.

Wygladalo to tak:

post-40040-0-98707400-1524419598_thumb.jpg

A tak zadymiało:

post-40040-0-43547100-1524419619_thumb.jpg 

Efekt wędzenia po 7h:

post-40040-0-92465800-1524419650_thumb.jpg

To, co zostało w rynience:

post-40040-0-57387800-1524419664_thumb.jpg  post-40040-0-83744100-1524419676_thumb.jpg

 

Otwory wentylacyjne na dwóch poziomach, po obu stronach grilla bardzo ułatwiły trwałą nastawę dymu.

Praktycznie to przełożyłam kiełbasy co 2h.

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

dymogeneratowa wg Jacka - Ligawy
ciekawy patent - w praktycznym wykonaniu  :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Ligawa - Jacek, nie byłby sobą, gdyby cały czas nie eksperymentował.

Właśnie otrzymałam zestaw zdjęć obrazujących trochę inne ułożenie zrębek w rynience, co wg Jacka daje lepsze rezultaty w uzyskiwaniu zimnego dymu.

Jeszcze tego nie próbowałam ale domyślam się, że chodzi o stabilny dym i ew. większą jego ilość.

Ligawa utrzymuje żartobliwie, że lenistwo jest matką wynalazków - przynajmniej w Jego przypadku :D

W tym wypaku zostałą użyta szersza blaszka, z wysokimi ściankami.

 

Na dno perforowanej blaszki wsypujemy warstwę zrębków:

post-40040-0-38494900-1526279838_thumb.jpg  post-40040-0-45962900-1526279846_thumb.jpg  

 

Na środku formujemy pryzmę z wiórków wędzarniczych:

post-40040-0-41754200-1526279853_thumb.jpg  post-40040-0-39098000-1526279860_thumb.jpg  

 

Wiórki warstwowo zwilżzamy wodą:

post-40040-0-35184800-1526279867_thumb.jpg  post-40040-0-34054000-1526279879_thumb.jpg

 

I zapalamy. Można zapalić z dwóch stron, uzyskamy podwójną ilośc dymu:

post-40040-0-49143400-1526279914_thumb.jpg  post-40040-0-47036100-1526279886_thumb.jpg  

post-40040-0-55919000-1526279900_thumb.jpg  post-40040-0-42517800-1526279908_thumb.jpg

 

 

U Jacka już dymi, wiórki się spalają:

  post-40040-0-52691500-1526279950_thumb.jpg  post-40040-0-70794800-1526279957_thumb.jpg

 

Kiełbasy się wędzą :D

post-40040-0-26455100-1526279964_thumb.jpg

 

Jacku, dziękuję za udostępnienie tych materiałów i życzę zdrowia oraz dalszej inwencji twórczej  :hug:

A dla Wandzi  :flowers:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

lecz u mnie momentalnie gasł.

Na pewno trzeba się "nauczyć"  tego dymogeneratora.

Uwędziłam na nim dwa razy pieknie kiełbasy umieszczając go w grillu z pokrywą

Zapalam zapalarką gazową. Nie zapalniczką, tylko zapalarką.

Jak się zajmnie odpowiednia ilość zrębek to ogień sam się podtrzymuje.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Próbowałem kiedyś na różne sposoby z takim rozwiązaniem, poległem.

 

Poległeś bo używałeś za grubych zrąbków.Same 10-tki się nie będą tlić.Muszą być drobne wióry a najlepiej to mączka i ew.do tego dodatek wiórów.To nie dymogenerator. Tu musi się palić samoczynnie i czym drobniejsze wióry tym lepiej.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podobny temat. 

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10066-generator-dymu-do-zimnego-wędzenia-uniwersalny/?p=596240

 

Używam zrębków nr 4 wcześniej suszonych w piekarniku i nie chcą zgasnąć, nie zawieszają się jak w dymogeneratorze, jest kilka kombinacji czasu tlenia sie zrębków jak też temperatury w mojej wędzarence zbudowanej z ula z nadstawką.

 

post-52093-0-85243400-1526331856_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.