Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzarnia i moje smakołyki

wędzarnia pstrąg ser wędzony kiełbasa szynka polędwica karczek

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 tysovia

tysovia

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 81 postów
  • MiejscowośćChełm Śląski

Napisano 26 gru 2017 - 00:32

Witam,

Czytam forum i wędzę od dłuższego czasu, ale dopiero teraz mam odwagę zamieścić swój temat.

 

Najpierw krótka relacja z budowy wędzarni, której byłem biernym obserwatorem (tzn. wylewanie powierzchni płaskich mam opanowane :D). Za resztę serdecznie dziękuję mojemu przyjacielowi Jankowi ze Szczawnicy, który tak naprawdę jest głównym budowniczym.

 

Więc najpierw moja robota :)  1,2 x 1,2 m, głębokość około 15 cm. trochę gruzu i pręt zbrojeniowy

Załączony plik  IMG_20171018_162059.jpg   209,58 KB   28 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20171018_162104.jpg   240,98 KB   28 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20171019_163738.jpg   151,81 KB   29 Ilość pobrań

 

Potem już tylko robota fachowca. Ścianki zewnętrzne z kostki brukowej.

Załączony plik  IMG_20171107_110908.jpg   146,61 KB   26 Ilość pobrań

 

 

Wewnątrz szalunek na mnie mniej więcej 5 cm i wylewka oraz oczywiście praca na progiem nad drzwiczkami.

Załączony plik  IMG_20171108_091132.jpg   146,44 KB   25 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20171107_135550.jpg   125,18 KB   24 Ilość pobrań

 

Po paru dniach można było wylać płytę (znów moja robota :D ). Oczywiście biorąc pod uwagę wykształcenie górnicze szalunek na porządnej obudowie drewnianej.

Załączony plik  IMG_20171111_105527.jpg   97,78 KB   23 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20171111_110822.jpg   61,84 KB   20 Ilość pobrań

 

Potem to już tylko magia Janka i tak to wygląda. Wewnątrz blacha, miedzy blachą a drewnem wełna.

Załączony plik  IMG_20171219_094547.jpg   137,33 KB   22 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20171222_102449.jpg   87,87 KB   20 Ilość pobrań

 

Jeszcze tylko regulacja przepływu dymu zrobiona z denka tortownicy :)

Załączony plik  IMG_20171222_092312.jpg   105,77 KB   20 Ilość pobrań

 

Dodam tylko, że na wylewce docelowo będzie jeszcze położona płyta izolacyjna do kominka i warstwa kostki brukowej zakończona cienka szlichtą zaprawy - bo jak na razie "dno" komory wędzarniczej dość mocno się nagrzewa. Ale na to nie pozwolił na razie zabiegany czas przed świętami i niesprzyjająca temperatura.


[Dodano: 26 gru 2017 - 00:32]

Pierwsze wędzenie w nowym wędzarniku to pstrąg według mistrza Janka i serki Pilos (tłusty i włoski) według wskazówek doświadczonych forumowiczów.

Załączony plik  IMG_20171222_174359.jpg   135,74 KB   23 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20171223_091349.jpg   88,75 KB   23 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20171223_091354.jpg   98,92 KB   23 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20171223_182639.jpg   47,3 KB   21 Ilość pobrań

Załączony plik  serki.jpg   91,34 KB   21 Ilość pobrań

 

Serki tłuste niestety miały za krótki czas obciekania (suszenia) po pobycie w 8% solance i troszkę się rozpadają. Serek typu włoskiego, według wskazówek braci wędzarniczej nie leżał w solance - na mój gust trochę mało słony - następnym razem dam go do 5% solanki (oczywiście na 12 godzin).

 

Pstrąg w solance 5% przez 12 godzin, potem natarty delikatnie czosnkiem niedźwiedzim. Czosnku nie czuć, następnym razem będzie natarty granulowanym. W smaku, no cóż, po prostu niebo w gębie !

 

Następne wędzenie na Sylwestra, ale nie spodziewajcie się relacji 1 stycznia :D

Załączone pliki



#2 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 26 gru 2017 - 09:37

Wszystko ładnie, estetycznie. Problemy z

 

Dodam tylko, że na wylewce docelowo będzie jeszcze położona płyta izolacyjna do kominka i warstwa kostki brukowej zakończona cienka szlichtą zaprawy - bo jak na razie "dno" komory wędzarniczej dość mocno się nagrzewa

wynikają z tego , że płyta stropowa raczej cienka i strop raczej nisko , poza tym ten element zawsze się nagrzewa i w niczym to nie przeszkadza, bo ciepło oddaje do komory i równo ją ogrzewa.  Ja bym nie robił dodatkowej "izolacji" stropu. Komin w podłodze komory też bym obciął (zostawiłbym 2cm rant) i deflektor wstawiany , szyber zbędny albo dać go niżej. Czym wyżej wypuszczasz rurę w podłodze komory tym później masz gorszy rozkład temperatury i robi się cug. Będzie bardziej podpiekać wiszące nisko wędzonki (jak nawieszasz więcej)  niż gdyby rura była obcięta prawie na równi z podłogą. Zastanawiam się jeszcze czy zbroiłeś jakoś te boczne ścianki jak wylewałeś beton między szalunki?

To tyle "marudzenia" ;) ogólnie robota estetyczna , komora ładna (nie straszy sąsiadów  ;)  :) ) i  wędzarnia działa :thumbsup: bo i palacz zrobił jak trzeba  :thumbsup:


Użytkownik binio1111 edytował ten post 26 gru 2017 - 09:42


#3 tysovia

tysovia

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 81 postów
  • MiejscowośćChełm Śląski

Napisano 26 gru 2017 - 10:36

Dzięki za uwagi.

Płyta stropowa cienka, gdyż od początku zakładałem położenie na niej płyty izolacyjnej i kolejnej warstwy kostki - to też z tego powodu komin jak na razie wydaje się wysoki - wrzucę fotki jak to wykończę. Bocznych ścianek nie zbroiłem.



#4 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 26 gru 2017 - 11:00

 

Bocznych ścianek nie zbroiłem.

Oby nie popękało.

Z tym stropem to trochę przerost formy nad treścią ;)  no ale Twój cyrk Twoje ....... :)



#5 tysovia

tysovia

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 81 postów
  • MiejscowośćChełm Śląski

Napisano 02 sty 2018 - 01:35

Wędzenie sylwestrowe jak najbardziej udane. Pstrągi zrobiły furorę :):):). Nie zdążyłem  zrobić zdjęć. Ale nie będę zaśmiecał wątku o wedzarni, założe nowy o swoich wyrobach - choć na forum jestem świezy to wędzę od 10 lat



#6 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2539 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 02 sty 2018 - 12:19

Przy tym rozmiarze płyty , najważniejszym elementem jest zbrojenie oraz jak je wykonałeś ,jeśli masz zdjęcia zbrojenia to zamieść , wtedy będzie można przewidzieć czy płyta wytrzyma , jak jest grubość płyty ?.Szybra bym nie likwidował , otwarty nie przeszkadza , pozwala na regulację przepływu dymu  oraz ograniczy legendarny " cug " .Pozdrawiam



#7 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5123 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 02 sty 2018 - 14:03

 wtedy będzie można przewidzieć czy płyta wytrzyma , jak jest grubość płyty ?.

 

 

Jeżeli płyta nie wytrzyma, to najzwyczajniej pęknie i będzie sobie spokojnie dalej leżała nad paleniskiem, a jeżeli się rozsypie to kol. Tysovia zrobi nową,  i będzie dalej wędził  "ku chwale ojczyzny", bo zbrojenie ją będzie trzymać, nawet jeżeli nie jest zbyt mocne, nikomu na głowę przecież nawet gdyby co nie spadnie, bo to nie jest Pałac Kultury, więc spokojnie koledzy, jakie to ma znaczenie :D ??? Udanych "zadymek" z Nowym Rokiem Tysovia  :clap: .



#8 tysovia

tysovia

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 81 postów
  • MiejscowośćChełm Śląski

Napisano 02 sty 2018 - 22:00

Obydwie płyty (wylewka i nad paleniskiem) uzbrojona jak Rudy 102, prętem chyba 10mm - odzysk po zdemontowanym ogrodzeniu jak na zdjęciu:

Załączony plik  IMG_20171018_162104.jpg   240,98 KB   8 Ilość pobrań

 

Natomiast nie zbroiłem ścianek bocznych.

 

Szyber już się sprawdził, pozwala na regulację temperatury - każdemu bym go polecał.

Do tej pory wędziłem w wędzarni z kanałem, więc w  "kibelku" wędzenia uczę się tak jakby od nowa.

 

Dziś wykończenie wnętrza.

Pierwsza warstwa czy płyta termoizolacyjna 3 cm.

Załączony plik  IMG_20180102_102514.jpg   100,47 KB   9 Ilość pobrań

 

Potem bloczki

Załączony plik  IMG_20180102_105643.jpg   89,84 KB   9 Ilość pobrań

 

i pozostało już tylko wykończenie

Załączony plik  IMG_20180102_120711.jpg   118,22 KB   9 Ilość pobrań



#9 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2539 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 02 sty 2018 - 22:06

Sverige2 rozumiem , że trzeba wrzucić na luz , ale jak widzisz zawsze pojawia się " niepokój " więc jak w starej szkole żeglarstwa " trzeba trochę wylać oleju na wzburzone fale ".Kolego Tysovia , patrząc na grubość prętów oraz wielkość stropu pewnie w okresie paru miesięcy beton  stropu spadnie do paleniska , a strop będzie tworzyć oparta na prętach warstwa izolacyjna i położone bloczki , jeśli się nie będziesz opierał o strop , :) to tak pozostanie do " us....... śmierci " :D . Koniec sprawy pozdrawiam . :clap:


Użytkownik Pacan Wojciech edytował ten post 02 sty 2018 - 22:08


#10 tysovia

tysovia

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 81 postów
  • MiejscowośćChełm Śląski

Napisano 02 sty 2018 - 22:20

Nie znam się aż tak bardzo, więc zapytam, dlaczego miałoby popękać i spaść?



#11 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2539 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 02 sty 2018 - 23:01

Dlatego ,że jest wykonane wbrew sztuce budowlanej , naprawdę jak już to napisał kolega sverige2 , trzeba wędzić , bawic sie ten obekt nie podlega nadzorowi budowlanemu.  :) Pozdrawiam , P.S. jeśli nie spadnie do połowy roku lub będzie cały i nie popękany to napisz do mnie na pw. będzie to dla mnie nowe doświadczenie. 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#12 tysovia

tysovia

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 81 postów
  • MiejscowośćChełm Śląski

Napisano 02 sty 2018 - 23:03

I tak też do tego podchodzę - ma to przede wszystkim bawić i sprawiać przyjemność.







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wędzarnia, pstrąg, ser wędzony, kiełbasa, szynka, polędwica, karczek

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych