Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Rok 1953][Wyjątkowy unikat] Wyrób musztardy


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27415 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 04 sty 2018 - 15:23

Po wielu perypetiach, udało mi się wreszcie zdobyć jedyną, do tej pory wydaną pozycję bibliofilską, traktującą o produkcji musztardy. Książka wydana w roku 1953, w maleńkim, jedynie 620 egzemplarzowym nakładzie.

Miała dojść przed świętami, ale otrzymałem ją dopiero dzisiaj.

Mam nadzieję, że na pewno niejedna osoba skusi się na domową produkcję musztardy wg starych, zdrowych zasad.

 

Załączony plik  musztarda.jpg   37,65 KB   4 Ilość pobrań

Zdjęcie: Bank zdjęć WB

 

 

Załączony plik  okladka01.jpg   125,33 KB   26 Ilość pobrań

Załączony plik  01.jpg   103,49 KB   29 Ilość pobrańZałączony plik  02.jpg   154,49 KB   23 Ilość pobrań

Załączony plik  03.jpg   167,78 KB   22 Ilość pobrańZałączony plik  04.jpg   168,96 KB   18 Ilość pobrań

Załączony plik  05.jpg   100,87 KB   18 Ilość pobrańZałączony plik  06.jpg   226,57 KB   17 Ilość pobrań

Załączony plik  07.jpg   188 KB   20 Ilość pobrańZałączony plik  08.jpg   227,98 KB   18 Ilość pobrań

Załączony plik  09.jpg   257,77 KB   16 Ilość pobrańZałączony plik  10.jpg   255,27 KB   16 Ilość pobrań

Załączony plik  11.jpg   253,69 KB   14 Ilość pobrańZałączony plik  12.jpg   261,57 KB   13 Ilość pobrań

Załączony plik  13.jpg   253,61 KB   13 Ilość pobrańZałączony plik  14.jpg   206,05 KB   12 Ilość pobrań

Załączony plik  15.jpg   236,18 KB   12 Ilość pobrańZałączony plik  16.jpg   244,68 KB   12 Ilość pobrań

Załączony plik  17.jpg   243,01 KB   12 Ilość pobrańZałączony plik  18.jpg   237,93 KB   12 Ilość pobrań

Załączony plik  19.jpg   255,72 KB   12 Ilość pobrańZałączony plik  20.jpg   250,91 KB   13 Ilość pobrań

Załączony plik  21.jpg   266,79 KB   13 Ilość pobrańZałączony plik  22.jpg   265,19 KB   12 Ilość pobrań

Załączony plik  23.jpg   251,11 KB   11 Ilość pobrańZałączony plik  24.jpg   250,48 KB   11 Ilość pobrań

Załączony plik  25.jpg   251,03 KB   9 Ilość pobrańZałączony plik  26.jpg   256,95 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  27.jpg   256,33 KB   9 Ilość pobrańZałączony plik  28.jpg   264,85 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  29.jpg   187,52 KB   9 Ilość pobrańZałączony plik  30.jpg   247,85 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  31.jpg   221,12 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  32.jpg   254,12 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  33.jpg   250,22 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  34.jpg   240,17 KB   9 Ilość pobrań

Załączony plik  35.jpg   252,38 KB   7 Ilość pobrańZałączony plik  36.jpg   248,38 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  37.jpg   236,28 KB   9 Ilość pobrańZałączony plik  38.jpg   235,39 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  39.jpg   258,17 KB   7 Ilość pobrańZałączony plik  40.jpg   247,15 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  41.jpg   241,06 KB   9 Ilość pobrańZałączony plik  42.jpg   254,41 KB   10 Ilość pobrań

Załączony plik  43.jpg   247,57 KB   10 Ilość pobrańZałączony plik  44.jpg   234,16 KB   10 Ilość pobrań

Załączony plik  45.jpg   210,49 KB   10 Ilość pobrańZałączony plik  46.jpg   218,41 KB   10 Ilość pobrań

Załączony plik  47.jpg   246,39 KB   12 Ilość pobrańZałączony plik  48.jpg   238,94 KB   14 Ilość pobrań

Załączony plik  49.jpg   251,04 KB   12 Ilość pobrańZałączony plik  50.jpg   247,24 KB   13 Ilość pobrań


Użytkownik Maxell edytował ten post 01 lip 2018 - 16:59


#2 marko30

marko30

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 311 postów
  • Miejscowośćśląsk

Napisano 04 sty 2018 - 20:50

Musztarda w proszku, produkt pojawiający się w wielu przepisach ale nie w sklepie. Super. Tylko czy można to zrobić w warunkach domowych. Dzięki Maxwell za udostępnienie.

#3 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27415 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 14 sty 2018 - 16:38

Mieszasz wszystkie składniki, tak jak do musztardy zwykłej, ale pomijasz ocet i wodę. Te dodajesz, w proporcjach podanych w recepturze głównej, dopiero po rozpakowaniu sproszkowanej musztardy, przed jej użyciem.



#4 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27415 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 14 sty 2018 - 16:47

Załączony plik  50.jpg   258 KB   11 Ilość pobrańZałączony plik  51.jpg   268,66 KB   11 Ilość pobrań

Załączony plik  52.jpg   262,53 KB   10 Ilość pobrańZałączony plik  53.jpg   248,08 KB   10 Ilość pobrań

Załączony plik  54.jpg   274,78 KB   10 Ilość pobrańZałączony plik  55.jpg   264,31 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  56.jpg   259,47 KB   7 Ilość pobrańZałączony plik  57.jpg   247,55 KB   7 Ilość pobrań

Załączony plik  58.jpg   244,82 KB   7 Ilość pobrańZałączony plik  59.jpg   264,17 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  60.jpg   230,83 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  61.jpg   234,94 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  62.jpg   275,07 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  63.jpg   252,7 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  64.jpg   258,31 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  65.jpg   262,64 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  66.jpg   255,38 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  67.jpg   289,38 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  68.jpg   273,06 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  69.jpg   267,11 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  70.jpg   248,43 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  71.jpg   254,38 KB   4 Ilość pobrań

Załączony plik  72.jpg   264,02 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  73.jpg   269,8 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  74.jpg   255,19 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  75.jpg   286,38 KB   5 Ilość pobrań

Załączony plik  76.jpg   263,19 KB   6 Ilość pobrańZałączony plik  77.jpg   266,11 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  78.jpg   295,77 KB   6 Ilość pobrańZałączony plik  79.jpg   187,51 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  80.jpg   183,53 KB   7 Ilość pobrańZałączony plik  okladka02.jpg   192,83 KB   7 Ilość pobrań

 

 

Dla potrzeb portalu wedlinydomowe.pl opracował Maxell



#5 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 903 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 14 sty 2018 - 22:40

Niedawno robiłem musztardę z mielonej gorczycy ,którą gotowałem z octem jabłkowym.Po wystudzeniu dla złagodzenia goryczki dodałem trochę miodu..



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#6 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9369 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 14 sty 2018 - 23:20

robiłem musztardę z mielonej gorczycy ,którą gotowałem z octem jabłkowym

Przeczytaj uważnie powyższy materiał, który zamieścił Maxell.

Zobaczysz ile czego ubiłeś tym gotowaniem  :( 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych