Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Peklowanie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
96 odpowiedzi w tym temacie

#1 karpik

karpik

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 40 postów
  • Miejscowośćniemcy

Napisano 14 kwi 2008 - 17:46

Zrobilem zalewe 5l wody na 1kg peklosoli mam nadzieje ze to jest ok
wsadzilem do niej udka z korczaka jak dlugo one musza w tej zalewie byc ???

#2 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4114 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 14 kwi 2008 - 17:57

Tzn. zrobiłeś zalewę 20%. Nie wiem, jakie będzie przeznaczenie udek ale jeśli zamierzasz wykonać kurczaka wg przepisu Dziadka, to zerknij http://www.wedlinydo...cles.php?id=899

#3 karpik

karpik

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 40 postów
  • Miejscowośćniemcy

Napisano 14 kwi 2008 - 18:10

Chcialbym te udka uwedzic ale mysle ze tak jak dziadek opisuje tego korczaka to moge to identycznie zrobic z nozkami :question:

#4 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4114 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 14 kwi 2008 - 18:29

Możesz tylko zmień stężenie solanki.

#5 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13981 postów

Napisano 14 kwi 2008 - 19:15

Przesadziłeś i to zdrowo :wink: dolej kolejne 5L wody i będzie dobrze, tym bardziej że to drób.

#6 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2193 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 15 kwi 2008 - 11:05

Zrobilem zalewe 5l wody na 1kg peklosoli mam nadzieje ze to jest ok
wsadzilem do niej udka z korczaka jak dlugo one musza w tej zalewie byc ???


witam
w takiej zalewie to max 2 godz.aby uratowac udka mozna je nastrzyknac sama
woda z minimalna iloscia cukru tak bardzo dokladnie,aby ta sol troche wyplukalo
pozdrawiam
Marek

#7 spec202

spec202

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 618 postów
  • MiejscowośćJarosław

Napisano 29 maj 2008 - 19:58

Zalewa do drobiu moim zdaniem to maksymalnie 8% trzymamy nie dłużej niż 24 h po czym 10 minut moczenia w wodzie i jest OK.

#8 SZCZEPAN

SZCZEPAN

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 611 postów
  • MiejscowośćWIELKOPOLSKA

Napisano 29 maj 2008 - 20:57

Witam
Czytam wasze posty i coraz bardziej mnie zaskakują wasze stężenia solanek!!!

#9 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 30 maj 2008 - 10:24

Kto soli nie błądzi. Może ten kurczak ma leciec na marsa. Jak w odpowiednim czasie z slanki Kol. Karpik wyciagnie kurczaka i opłucze to nie bedzie problemu. A może na wesoło: każdą częś kurczaka ponumerować i wyciągać pojedynczo co dwie godziny z zalewy. Po uwędzeniu drogą organoleptyczną z łatwościa będzie można ocenic właściwy czas solenia. Biorą pod uwage datę postu i czas to ten kurczak jest już wieczny leżąc tyle w zalewie ( brak informacji o dalszym działaniu ), ale to nie przeszkadza zapytać!!! Kolego Karpik! jak zdrowie po kurczaku, a raczej jaki wariat z porad został przyjety do ratowania kurczaka :tongue:

#10 efcia

efcia

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 25 postów
  • MiejscowośćRadomsko

Napisano 30 maj 2008 - 13:15

Karpik :!: Mój Fentelek dość często wędzi kurczaki, a przede wszystkim udka.
Są moczone w solance przez 24h.Przed wędzeniem są parzone,ale krótko,musiałbyś podpytać
Fentelka. Naprawdę są rewelacyjne.Mięsko jest mięciutkie,delikatne,no i oczywiście
sam proces wędzenia nadaje godny smak dla naszego podniebienia.
Polecam :grin:

#11 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 30 maj 2008 - 14:26

Tak jak Efcia napisała , to wg. przepisu Dziadka popieram sam tak robię co dwa tydnie ,robiłem raz wg. Jarka Zielona Pietruszka nie powiem da się zjeść ,ale wolę jak Efcia napisała

#12 artur6107

artur6107

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćAustralia

Napisano 20 sie 2008 - 04:20

Witam wszystkich serdecznie.Regularnie odwiedzalem wasza stone od paru miesiecy,ale dopiero teraz sie zarejestrowalem,tak wyszlo.Waze porady i przepisy to naprawde profesionalna rzecz.Zrobilem duzo wyrobow ktore wychodzily mozna powiedziec WSPANIALE i za to duze dzieki.Ale do rzeczy.Teraz od jakiegos czasu walcze z kurczakami,raz wychodza raz nie bardzo.Moje pytanie jest takie:kurczaki ktore uzywam do wedzenia sa okolo 2kg,nie mam peklosoli tylko nitryt,jaka mam zrobic zalewe zeby bylo idealnie?

Artur

#13 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 20 sie 2008 - 05:25

Witam.

Poczytaj sobie: http://www.wedlinydo...cles.php?id=164

W drugi punkcie masz:
2. Dawkowanie nitrytu i saletry należy przeprowadzać bardzo dokładnie i uważnie – przedawkowanie jest bardzo szkodliwe dla zdrowia, a w wypadku nitrytu nawet życia.

I jeszcze tutaj:

http://wedlinydomowe...cles.php?id=165

Osobiście polecam zaopatrzenie się w peklosól, a jak Cię czas nagli to lepiej użyj samej soli.
Pozdrawiam.

#14 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27257 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 20 sie 2008 - 09:53

Artur, NIE UŻYWAJ SAM NITRYTU. Kup gotowe mieszanki peklujące, jak choćby ta: http://www.wedlinydo...cles.php?id=902 lub podobne.
Tutaj masz wszystko na temat wędzenia naprawde dobrych kurczaków: http://www.wedlinydo...cles.php?id=899
Pozwodzenia

#15 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4114 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 20 sie 2008 - 18:24

artur6107,
Jeśli posiadasz dobrą wagę z dokładnością 0,001 g, to możesz sam odmierzać potrzebną dawkę NaNO2, rozpuścić w odrobinie wody i dodać do potrzebnej ilości soli.
W Polsce zawartość nitrytu w peklosoli stanowi 0,4-0,6 %.

#16 andy

andy

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2991 postów
  • MiejscowośćPoraj k/Częstochowy

Napisano 20 sie 2008 - 19:17

artur6107,

NIE UŻYWAJ SAM NITRYTU

Ja się pod tym podpisuję. Nie mamy zbyt wielu kolegów z zagranicy abyśmy mogli sobie pozwolić na utratę któregoś z nich :devil:

#17 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 20 sie 2008 - 19:26

A ja tak tylko się zastanawiam czy kolega rzeczywiście ma nitryt czy saletrę - wbrew pozorom często ludzie się na tym "wykładają" nie rozróżniając tych dwóch substancji (szczególnie że nazwy chemiczne są podobne)

#18 andy

andy

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2991 postów
  • MiejscowośćPoraj k/Częstochowy

Napisano 20 sie 2008 - 19:33

A ja tak tylko się zastanawiam czy kolega rzeczywiście ma nitryt czy saletrę

dobre pytanie! wolałbym żeby saletrę, ale jest (kolega) za daleko coby się przekonać.

#19 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5873 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 20 sie 2008 - 19:41

Nitryt jest trochę jakby żółtawy .Odradzam ze względów bezpieczeństwa trzymać to w domu . Nie znając się na dawkach najlepiej to spuścić z wodą w łazience. .Pozdrawiam

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 bo66

bo66

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 116 postów
  • Miejscowośćmiddle-east

Napisano 21 sie 2008 - 09:35

DZIADEK, "żelatyny" ze skórek zrobionej według przepisu Dziadka " Prosze napisz gdzie mam szukac tego przepisu :question: :sad:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych