roj61 Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 26 Listopada 2008 Jak to możliwe, że mięsko nie psuje się a na półce w lodówce chyba tak długo nie wytrzyma? Czy to sprawa soli i dostępu powietrza? Jeszcze nie tak dawno sam się bałem :grin: Podstawowe zasady higieny i sól/peklosól, a mięsko spokojnie poczeka na wędzenie Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 26 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 26 Listopada 2008 Jak to możliwe, że mięsko nie psuje się a na półce w lodówce chyba tak długo nie wytrzyma? Czy to sprawa soli i dostępu powietrza?Dodam, że bardzo małej zawartości wody w produkcie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Czy ktoś z kolegów peklując na mokro szynki, schab itp dodawał do zalewy peklującej miód?. Jeżeli tak to bardzo proszę o krotką opinię w tej sprawie - jaki był efekt? Z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Czy ktoś z kolegów peklując na mokro szynki, schab itp dodawał do zalewy peklującej miód?. Jeżeli tak to bardzo proszę o krotką opinię w tej sprawie - jaki był efekt? Dodałem, lecz cukier (do 2%). Robiłem szynkę gotowaną z pieprzem(pieprz na złożeniu dwóch warstw). Znacznie lepsze wybarwienie i trwałość koloru. jeśli dodasz miodu to, wpłynie to na smak, bez względu na ilość dodanego, zawsze jakaś nutka smaku miodowego pozostanie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Czy ktoś z kolegów peklując na mokro szynki, schab itp dodawał do zalewy peklującej miód?. Jeżeli tak to bardzo proszę o krotką opinię w tej sprawie - jaki był efekt? Z góry dziękuję i pozdrawiam Witam, ja dodaję miód do peklowania. 2 łyżki stołowe na 1 l solanki. próbowałem już akacjowego, wielokwiatu wrzosowego, lipowego, spadziowego i rzepakowego, I te polecam. Nie polecam gryczanego, goryczka w wędzonkach jest wyczuwalna. Dla mnie najlepszy jest akacjowy i wielokwiat. Ale inni chwalą w/w oprócz gryczanego. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domin12439 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 7 Grudnia 2008 Czy ktoś z kolegów peklując na mokro szynki, schab itp dodawał do zalewy peklującej miód?. Jeżeli tak to bardzo proszę o krotką opinię w tej sprawie - jaki był efekt? Z góry dziękuję i pozdrawiam Ja dodaję cukru 2g/kg mięska, tylko zimną porą Użycie miodu muszę przetestować Dobry pomysł Na pewno miód rozmieszany w zalewie pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam serdecznie!!! DominikWĘDZĘ SOBIE I MUZOM - tym co się znają https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.phphttp://nasza-klasa.pl/profile/1110333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 8 Grudnia 2008 Domin12439, Witam Szynki z miodem wychodzą bardzo dobre o ile ktoś lubi lekki zapach miodu i słodkość mięsa. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 12 Grudnia 2008 Witam. Mam pytanie . Może to już było ale nie mogę się na to natknąć. Jeżeli wg. tabeli http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm np : na 5 dni 1 kg mięsa jest 0,4 l wody 56 g peklosoli, stężenie solanki 12,2. (Wydaje mi się że moje rozumowanie jest poprawne ale chcę się upewnić.) Mięso nie jest całe przykryte wodą. Mogę rozrobić więcej wody utrzymując stężenie solanki 12,2 ? A mając aerometr wystarczy tylko wg tabeli ustalić stężenie solanki dobierając ilość wody do produktów(nie musi być tyle wody ile podane w tabelce byle było zachowane stężenie na odpowiednią ilość dni peklowania)? Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 12 Grudnia 2008 Witam Tak w spokoju i chłodzie peklują się moje mięsiwa na wędzonki . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 12 Grudnia 2008 Ja też pekluję. http://images43.fotosik.pl/39/c2bce4d447a68a8bm.jpg Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Posudziej Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 12 Grudnia 2008 A kto nie pekluje? toć przecież idą święta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 12 Grudnia 2008 Mięso nie jest całe przykryte wodą.Mnie też zwykle te 40% solanki w stosunku do wagi mięsa nie wystarcza do przykrycia ,robię więc więcej solanki o zadanym stężeniu .Ja zwykle pekluję ok 12 dni stosuję 80-85 g peklosoli na litr wody.I właśnie dzisiaj nastawiłam mięsa do peklowania na świąteczne wędzonki bo będę wędzić przed samymi Świętami bo nie mogę przekonać się do mrożenia. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 12 Grudnia 2008 WitamJa zacząłem ostrzej peklować już od 01.11. "Rodzina" duża i dużo chcą.Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 12 Grudnia 2008 Witam Świętami bo nie mogę przekonać się do mrożenia. Ale popróbować możesz . Weź chociaż z jeden kawałek . Czasami jest to pomocne , jak się goście awizują na dwa dni przed przyjazdem . Myślę że w takiej sytuacji wędzonek nie zrobisz , a rozmrozić i sparzyć zdążysz :smile: Ja praktycznie cały czas mrożę , po wędzeniu zostawiam jeden dwa kawałki na bieżąco a reszta do zamrażarki . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Bardzo długo się zbierałem, ale w końcu i ja zabrałem się do robienia "domowych" wędlin - mam już serdecznie dość tych kupnych "wynalazków" - chociaż z braku czasu do końca niestety nie mogę z nich zrezygnować . Zebrałem się w sobie i w tym roku zbudowałem własną wędzarnię - nic nadzwyczajnego, ale mam nadzieję, że da się w tym co nieco poddymić. Właśnie przed chwilą skończyłem peklowanie kilku kawałków szynki i schabu, jutro wieczorem zapekluję jeszcze trochę mięska na kiełbasę i w sobotę mam zamiar przetestować moją nową (i pierwszą oczywiście) "ZADYMIARKĘ". Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Witam Mam spora ilosc miesa, czy przy obecnych temp. na zewnatrz mozna to trzymac na balkonie? Temp. sie wachaja czasami na minusie czy to nie przeszkodzi w peklowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 16 Grudnia 2008 :blush: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Witam!Mam pytanko-czy rozne gatunki miesa moge razem peklowac w jednej solance (schab,karkowka,szynka)?Pozdrawiam... Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Oczywiście, ja zawsze tak robię Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 16 Grudnia 2008 czy rozne gatunki miesa moge razem peklowac w jednej solanceMogą! Tak właśnie się to robi i nie narusza to tzw "wartości..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Dla swoich potrzeb możesz, mimo tego instrukcje technologiczne zalecają różne stężenia dla poszczególnych asortymentów. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Dzieki wszystkim za tak szybka odpowiedz!Ide zalewac bo juz malo czasu do swiat zostalo:) Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.