Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Peklowanie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
96 odpowiedzi w tym temacie

#81 Domin12439

Domin12439

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 270 postów
  • MiejscowośćRudaŚląska

Napisano 08 gru 2008 - 00:12

Czy ktoś z kolegów peklując na mokro szynki, schab itp dodawał do zalewy peklującej miód?. Jeżeli tak to bardzo proszę o krotką opinię w tej sprawie - jaki był efekt?
Z góry dziękuję i pozdrawiam


Ja dodaję cukru 2g/kg mięska, tylko zimną porą
Użycie miodu muszę przetestować
Dobry pomysł
Na pewno miód rozmieszany w zalewie
pozdrawiam

#82 SMORODINA

SMORODINA

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 974 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 08 gru 2008 - 07:28

Domin12439, Witam
Szynki z miodem wychodzą bardzo dobre o ile ktoś lubi lekki zapach miodu i słodkość mięsa.
Pozdrawiam

#83 z_bychu

z_bychu

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 542 postów
  • MiejscowośćTarnowskie Góry

Napisano 12 gru 2008 - 08:52

Witam.

Mam pytanie . Może to już było ale nie mogę się na to natknąć.
Jeżeli wg. tabeli http://www.wedlinydo...apeklowania.htm
np : na 5 dni 1 kg mięsa jest 0,4 l wody 56 g peklosoli, stężenie solanki 12,2.
(Wydaje mi się że moje rozumowanie jest poprawne ale chcę się upewnić.)
Mięso nie jest całe przykryte wodą. Mogę rozrobić więcej wody utrzymując stężenie solanki 12,2 ?
A mając aerometr wystarczy tylko wg tabeli ustalić stężenie solanki dobierając ilość wody do produktów(nie musi być tyle wody ile podane w tabelce byle było zachowane stężenie na odpowiednią ilość dni peklowania)?

#84 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12563 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 12 gru 2008 - 12:53

Witam

Tak w spokoju i chłodzie peklują się moje mięsiwa na wędzonki .


Pozdrawiam Dołączona grafika

#85 andrzejmysłowic

andrzejmysłowic

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 232 postów
  • MiejscowośćMysłowice

Napisano 12 gru 2008 - 13:49



Ja też pekluję.
http://images43.fotosik.pl/39/c2bce4d447a68a8bm.jpg


#86 Posudziej

Posudziej

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • MiejscowośćPiaseczno k/Wa-wy

Napisano 12 gru 2008 - 13:54

A kto nie pekluje? toć przecież idą święta

#87 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5136 postów

Napisano 12 gru 2008 - 14:05

Mięso nie jest całe przykryte wodą.

Mnie też zwykle te 40% solanki w stosunku do wagi mięsa nie wystarcza do przykrycia ,robię więc więcej solanki o zadanym stężeniu .Ja zwykle pekluję ok 12 dni stosuję 80-85 g peklosoli na litr wody.I właśnie dzisiaj nastawiłam mięsa do peklowania na świąteczne wędzonki bo będę wędzić przed samymi Świętami bo nie mogę przekonać się do mrożenia.

#88 SMORODINA

SMORODINA

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 974 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 12 gru 2008 - 14:16

Witam
Ja zacząłem ostrzej peklować już od 01.11. "Rodzina" duża i dużo chcą.
Pozdrawiam

#89 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12563 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 12 gru 2008 - 16:54

Witam

Świętami bo nie mogę przekonać się do mrożenia.


Ale popróbować możesz . Weź chociaż z jeden kawałek . Czasami jest to pomocne , jak się goście awizują na dwa dni przed przyjazdem . Myślę że w takiej sytuacji wędzonek nie zrobisz , a rozmrozić i sparzyć zdążysz :smile: Ja praktycznie cały czas mrożę , po wędzeniu zostawiam jeden dwa kawałki na bieżąco a reszta do zamrażarki .


Pozdrawiam

#90 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2611 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 15 gru 2008 - 23:41

Bardzo długo się zbierałem, ale w końcu i ja zabrałem się do robienia "domowych" wędlin - mam już serdecznie dość tych kupnych "wynalazków" - chociaż z braku czasu do końca niestety nie mogę z nich zrezygnować :cry: .
Zebrałem się w sobie i w tym roku zbudowałem własną wędzarnię - nic nadzwyczajnego, ale mam nadzieję, że da się w tym co nieco poddymić.
Właśnie przed chwilą skończyłem peklowanie kilku kawałków szynki i schabu, jutro wieczorem zapekluję jeszcze trochę mięska na kiełbasę i w sobotę mam zamiar przetestować moją nową (i pierwszą oczywiście) "ZADYMIARKĘ".

#91 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 16 gru 2008 - 14:19

Witam

Mam spora ilosc miesa, czy przy obecnych temp. na zewnatrz mozna to trzymac na balkonie? Temp. sie wachaja czasami na minusie czy to nie przeszkodzi w peklowaniu?

#92 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26981 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 16 gru 2008 - 14:22

:blush:

#93 luciola5

luciola5

    Pasjonat

  • **VIP-Organizator**
  • 464 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 16 gru 2008 - 20:19

Witam!Mam pytanko-czy rozne gatunki miesa moge razem peklowac w jednej solance (schab,karkowka,szynka)?
Pozdrawiam...

#94 roj61

roj61

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 648 postów
  • MiejscowośćWołomin

Napisano 16 gru 2008 - 20:22

Oczywiście, ja zawsze tak robię :)

Pozdrawiam

#95 sokoz

sokoz

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 565 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 16 gru 2008 - 20:23

czy rozne gatunki miesa moge razem peklowac w jednej solance

Mogą! Tak właśnie się to robi i nie narusza to tzw "wartości..."

#96 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5870 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 16 gru 2008 - 20:25

Dla swoich potrzeb możesz, mimo tego instrukcje technologiczne zalecają różne stężenia dla poszczególnych asortymentów. Pozdrawiam

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#97 luciola5

luciola5

    Pasjonat

  • **VIP-Organizator**
  • 464 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 16 gru 2008 - 20:32

Dzieki wszystkim za tak szybka odpowiedz!Ide zalewac bo juz malo czasu do swiat zostalo:)




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych