Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Peklowanie - porady i pytania!

nastrzykiwanie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
149 odpowiedzi w tym temacie

#141 Jan Tuchola

Jan Tuchola

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćTuchola

Napisano 07 sty 2018 - 18:26

Witam Wszystkich!

Mam pytanie odnośnie tabeli peklowania mokrego Dziadka a dokładnie ilości nastrzyku.

Czy przy pięciu dniach peklowania/ tabelka żółta dla 2 kilogramów mięska nastrzykujemy 60/90 ml solanki łącznie czy tą ilość mnożymy razy masę mięsa tj. 2 kg x 60/90 = 120 lub 180 ml. ?

Proszę o pomoc doświadczonych kolegów bo nie jestem pewny i nie chcę popełniać błędów.

Pozdrawiam!

 

 



#142 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1136 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 07 sty 2018 - 18:50

To jest 60 ml na kg mięsa ale przy 5 dniach jest mnożnik 1,5 czyli na 2 kg mięsa dajesz 180 ml nastrzyku.



#143 Jan Tuchola

Jan Tuchola

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćTuchola

Napisano 07 sty 2018 - 21:15

W tabeli dziadka zaznaczonej na żółto dla 5 dni i 2 kg mięsa są 2 możliwości dodania peklosoli  tj.: 116 gram na 0,8 l wody - w tabeli jest 1 nastrzyk 60 ml czyli robimy na 2 kg mięsa 120ml.  Przy drugiej opcji 112 gram peklosoli na 0,8l wody jest 1,5 nastrzyku tj. 90 ml czyli jak rozumiem dla 2 kg to 180ml.Proszę o potwierdzenie czy dobrze to zrozumiałem. Pozdrawiam !!!



#144 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1136 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 08 sty 2018 - 11:53

Ja podałem wersję mniej słoną, możesz użyć wersji słonej wtedy dajesz 120 ml nastrzyku.



#145 zajci

zajci

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćToruń

Napisano 08 sty 2018 - 15:42

Dla uściślenia mojego reasumowania przed peklowaniem. Zamiar miałem dobry, ale nie zawsze to działa w ten sposób, że chęci wystarczą. Poprostu wędziłem tak już wcześniej 60/40. Możliwe że po rocznej przerwie pomyliłem proporcje peklosoli i soli. Powinno być peklosól/sól 60/40 a nie jak ja to zrobiłem 40/60. No nic człowiek całe życie się uczy i dzięki wam wyciągnąłem lekcję. Obecnie przyznam się że najbezpieczniej będzie używanie wyłącznie peklosoli bez kombinacji  ;)

 

Mięsko wyciągałem z wędzarni w sobotę rano. W grubszej szynce było małe miejsce gdzie się nie dopeklowało ale ogólnie mięsko wyszło bardzo smaczne i nic się nie stało.

Co do zniechęcenia to dużo by trzeba abym naprawdę poczuł się urażony. Z doświadczenia wiem, że mimo różnego sposobu czy też tonu wypowiedzenia tych samych słów może wynikać coś różnego to zawsze zakładam że autor stara się mi pomóc  :)

 

Dziękuję kolegom  :clap:

 

Podsyłam fotki

EfDlZu.jpg

 

Załączony plik  skrzynia.jpg   117,09 KB   3 Ilość pobrań

 

Załączony plik  skrzynia1.jpg   55,75 KB   3 Ilość pobrań


Użytkownik EAnna edytował ten post 08 sty 2018 - 16:13


#146 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3878 postów
  • MiejscowośćNadarzyn

Napisano 08 sty 2018 - 15:54

zawsze zakładam że autor stara się mi pomóc
:yes:  :thumbsup: zapewne do następnego peklowania - trochę poczytasz i porozmawiasz z nami - wędzonki  :D  :thumbsup: 

#147 Jan Tuchola

Jan Tuchola

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćTuchola

Napisano 09 sty 2018 - 13:48

Dziękuję za podpowiedź odnośnie nastrzykiwania! Po prześledzeniu wielu wpisów, jedna sprawa mnie jeszcze zaciekawiła. Wiele osób wypowiada się odnośnie słoności wyrobów- rozumiem, że tabela Dziadka jest przeznaczona dla wędzonek parzonych a jak wygląda sprawa jeżeli chcę  szynkę po uwędzeniu  poddać podpiekaniu do osiągnięcia odpowiedniej temp. tj. 72 c? Trzeba ją moczyć przed wędzeniem ? jeżeli tak to jak długo?

Pozdrowienia!



#148 Maniuś86

Maniuś86

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 31 postów
  • Miejscowośćokolice Rybnika

Napisano 09 sty 2018 - 14:08

Wiele osób wypowiada się odnośnie słoności wyrobów- rozumiem, że tabela Dziadka jest przeznaczona dla wędzonek parzonych a jak wygląda sprawa jeżeli chcę  szynkę po uwędzeniu  poddać podpiekaniu do osiągnięcia odpowiedniej temp. tj. 72 c? Trzeba ją moczyć przed wędzeniem ? jeżeli tak to jak długo?

 

Słoność wyrobów to kwestia bardzo indywidualna. Ja nie robię parzonych wyrobów tylko pieczone (tak jak ty planujesz zrobić) i również dawkowanie z tabeli Dziadka było dla mnie i reszty konsumujących za słone. Po kilku próbach przy peklowaniu na mokro, nastrzyku przy 4 dniach moczeniu w solance dla mnie złotym środkiem jest 53 g peklosoli + 0,5 litra wody na kilogram mięsa



#149 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3878 postów
  • MiejscowośćNadarzyn

Napisano 09 sty 2018 - 14:55

przy 4 dniach moczeniu w solance dla mnie złotym środkiem jest 53 g peklosoli + 0,5 litra wody na kilogram mięsa
  Przy 4 dniowym ! - i jeszcze temperatura peklowania . Może spróbuj inaczej -  jęśli tabela DZIADKA jest dla słonolubnych - odejmij na początek  1 % - i sprawdź - lub zapekluj w różnych pojemnikach  z malejącą ilością PEKLOSOLI w %  np. 1. DZIADKA 2.DZIADKA -1% 3.DZIADKA -2%  na tym bym poprzestał - i znajdziesz swoją słoność . oczywiście moczenie po peklowaniu w solance - zmniejszy Ci słoność -ale nigdy nie będziesz wiedział jaki jest Twój próg słoności  ;) 

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#150 Maniuś86

Maniuś86

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 31 postów
  • Miejscowośćokolice Rybnika

Napisano 09 sty 2018 - 21:02

oczywiście moczenie po peklowaniu w solance - zmniejszy Ci słoność -

Kurde ja nic nie maczam po peklowaniu... chyba źle się wysłowiłem.... Biorę mięso, nastrzykuje solanką, a potem przez 4 dni to trzymam jeszcze w solance... i potem wyciągam i wieszam a na drugi dzieńs suszę i wędzę... nic nie  maczam nic nie płuczę... 

Ale tak jak pisze Muski.... jak też schodziłem stopniowo ze "słonością" aż dotarłęm do swoich idelanych 53g ..... sam zapisuj i sprawdzaj ile dla ciebie to jest odpowiednie stężenie :)


Użytkownik Maniuś86 edytował ten post 09 sty 2018 - 21:03






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: nastrzykiwanie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych