Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Królik w naszej kuchni

królik mięso pieczeń

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
70 odpowiedzi w tym temacie

#1 grzes855

grzes855

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 222 postów
  • MiejscowośćZabrze G/Śląsk

Napisano 06 mar 2005 - 14:27

Królik na dziko – a la zajac
Składniki:
Królik 1 szt.
Słonina swieza 5 dag
Słonina wedzona 5 dag
Cebula duza 1 szt.
Mąka pszenna 2 plaskie lyzki
Śmietana 1/4 litra
Smalec 15 dag
Masło 5 dag
Ocet 1/2 szklanki
Pieprz naturalny,ziele angielskie,liscie laurowe,owoce jałowca,sól.
Przepis:
Z octu,szklanki wody,cebuli,listka laurowego , dwóch do czterech ziarenek z kazdej pozostalej przyprawy sporzadzic zalewe.Przegotować i wystudzic.Umyte i podzielone na części mięska (przedtem nalezy je obrac z blon) wlożyc do kamiennego garnka i zalać zalewa.Przykryć warstwą gazy i pozostawic w chlodnym miejscu na dwa dni.W tym czasie obracać mieso w garnku,aby dokladnie przeszlo zalewą.Po uplywie tego czasu mięso wyjać,opłukać,naszpikować paseczkami słoniny na przemian swieżej i wędzonej.W emaliowanym dużym rondlu lub brytfannie rozgrzać tluszcz (smalec) i na gorący wkładać kawałki mięsa.Obsmażyć ze wszystkich stron,dodać wyjętą z zalewy połowę cebuli,podlać niewielka iloscia wody lub wywaru z warzyw i dusic do miekkości w piekarniku.W trakcie pieczenia systematycznie podlewac woda.Miękkie mieso wyjac i pozostawic w cieplym miejscu.Sos zagescic zawiesina z maki i wody,zagotowac,zdjać z ognia,dodac śmietanę i masło,przyprawić sola i pieprzem do smaku.

Królik po Śląsku
Składniki: Królik 1 szt., Ziemniaki duże 70 dag, Cebula duża 2 szt., Słonina świeża 25 dag, Słonina wędzona 5 dag, Sól, pieprz naturalny mielony, pieprz ziołowy, tymianek, kostka rosołowa.
Przepis: Królika umyć, oczyścić z błon, wyluzować z kości, dzieląc przedtem na części. Kawałki mięsa natrzeć przyprawami, złożyć w emaliowanej miseczce i pozostawić na ok. 5 godzin. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w plastry. Włożyć do naczynia z woda, aby nie czerniały. Słoninę świeżą pokroić w cienkie plastry, a cebule w piórka. Rondel lub żaroodporne naczynie wyłożyć na dnie słoniną. Na słoninę nałożyć warstwę osaczonych ziemniaków, cebuli i mięsa i tak na przemian, aby górna warstwę stanowiły ziemniaki. Wierzch posypać solą i zalać stopiona wędzoną słoninką. Rondel wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, przykrywając przedtem pokrywką. Piec 60-80 minut podlewając co jakiś czas rozpuszczona w ciepłej wodzie kostka rosołową. Podawać na gorąco w naczyniu, w którym potrawa się zapiekała. Te sama potrawę można sporządzić na ognisku w specjalnych żeliwnych kociołkach.


#2 andy

andy

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2991 postów
  • MiejscowośćPoraj k/Częstochowy

Napisano 19 wrz 2012 - 09:27

Niedługo mam dostać królika (szkoda, że jednego :D). Wynalazłem przepis (powyżej), który już z samej nazwy może być bliski sercu memu: "Królik po Śląsku". Jednak problem jest taki, że prawdopodobnie tego kłapoucha dostanę żywego! Nie mam pojęcia jak z niego zrobić tuszkę i jak ją rozebrać

Królika umyć, oczyścić z błon, wyluzować z kości, dzieląc przedtem na części.

No właśnie, podzielić tak jak kuraka?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

#3 harapug

harapug

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • MiejscowośćLibiąż

Napisano 19 wrz 2012 - 09:30

Mniej więcej jak kurczaka, dzielisz na uda, przednie łapki (te odcinasz z łopatką), za ostatnimi żebrami przecinasz i masz przodek (klatka piersiowa) i comber.

Sprawienie królika jest bajecznie proste, głuszysz uderzeniem za uszami, skrwawiasz, zdejmujesz skórę, patroszysz i gotowe :)

#4 marcus

marcus

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 790 postów
  • MiejscowośćTonisvorst

Napisano 19 wrz 2012 - 09:37

jak ją rozebrać

http://image.ceneo.pl/data/products/4702425/i-kostium-kroliczek-playboy-a-czarny-s-23204s.jpg
Hmmm :grin:
Pozdrawiam

#5 andy

andy

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2991 postów
  • MiejscowośćPoraj k/Częstochowy

Napisano 19 wrz 2012 - 09:53

Bardzo dziękuję za szybkie odpowiedzi. Jest jeszcze trochę czasu i jak ktoś jeszcze może coś dorzucić to proszę.

skrwawiasz, zdejmujesz skórę, patroszysz i gotowe

Tu będzie problem :???:

marcus, a rozmiar tej siatki wędliniarskiej, to się dobiera w zależności od sztuki? Tak? :grin:

#6 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3611 postów

Napisano 19 wrz 2012 - 10:01

andy, obdzieranie królika ze skóry jest całkiem łatwe :P niektórzy mówią, że to proste jak zdejmowanie skarpetki.. cóż może prawie ^^
Solidnie go powiesić, patroszenie to chyba oczywiste, oddzielić skórę z futerkiem od stron nacięcia brzusznego i ciągnąć tak, żeby zeszła :) do łebka - odcinamy, do łapek - odcinamy ;)
Jeżeli znajdę czas poszukam w internecie jakiegoś filmiku instruktażowego.. pamiętam, że w Heaven's Kitchen Cook Book na kuchni TV Mark Robinson pokazywał jak wypatroszyć, oskórować i podzielić królika.. łatwiej powtórzyć w praktyce niż wytłumaczyć hehe

opis jest.. http://members.chell...i/rozkosz2.html Pozdrawiam

#7 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27436 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 19 wrz 2012 - 10:02

Andy, że też zachciało Ci się akurat królika.
Co do tematu, to muszę poszukać u siebie w biblioteczce, gdyż powinienem mieć gdzieś płytkę autorstwa Jarka Zielonej Pietruszki, z filmem na temat pełnego rozbioru tuszki królika. Jak znajdę, to wkleję na Rapid Share'a i tutaj podlinkuję. O ile sobie przypominam, ten filmik nie był jeszcze publikowany na naszym forum, więc na pewno wielu osobom w jakiś sposób pomoże.

#8 harapug

harapug

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • MiejscowośćLibiąż

Napisano 19 wrz 2012 - 10:25

Taki pierwszy z brzegu:

Tylko polecam nóż zamiast nożyczek z filmu :rolleyes:

#9 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3393 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 19 wrz 2012 - 11:25

problem jest taki, że prawdopodobnie tego kłapoucha dostanę żywego! Nie mam pojęcia jak z niego zrobić tuszkę i jak ją rozebrać

Bierzesz nóż i krzyczysz Wyskakuj z futra jak nie posłucha , to go w ucho i trzeba oskórować , i tu jest problem , łatwe to nie jest , ale zaczynasz od "dupy strony" :wink:

#10 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5205 postów

Napisano 19 wrz 2012 - 21:46

andy, zadzwoń do Witka po szkolonko :grin: - ewentualnie przyjedź z "królem" na prywatny kurs.

#11 andy

andy

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2991 postów
  • MiejscowośćPoraj k/Częstochowy

Napisano 19 wrz 2012 - 21:57

No fajnie :D Muszę tylko kupić jakąś szczelbę żeby ubić mojego królika (według filmu PanaBoczka) i kominiarkę, żeby w godnym stroju wrzasnąć przed zaszczeleniem osobnika: "Wyskakuj z futra" jak mi radził Henio. Jeszcze nie wiem, bo nawet może wrzasnę: Wyskakuj z futra DZIADU!!! Pomyślę :grin:

A poważnie, to dziękuję Wam za rady. Są one bardzo ważne dla laika co pierwszy raz ma z czymś takim do czynienia. Jak jeszcze będziecie coś mieli w temacie królika to nie pogardzę i przyjmę z wdzięcznością.

#12 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5205 postów

Napisano 19 wrz 2012 - 21:59

Do nas na kurs możesz przyjechać z żywym - obędzie się bez strzelby choć takowa w odwodzie jest :grin:

#13 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27436 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 26 wrz 2012 - 15:55

Film, do którego link Państwu podaję jest filmem autorstwa naszego Kolegi Jarka Zielonej Pietruszki i dotyczy rozbioru tuszki króliczej.
Swego czasu wzbudził takie zamieszanie na naszym forum, że jego autor poprosił o usunięcie swego konta z WB. Przyczyną była moja odmowa wklejenia filmu na stronę. Kto miał rację, przekonają się Państwo sami. Czekam na komentarze.
Osobiście uważam, że sam film, od strony technologicznej, jest bardzo dobry.
Link wklejam na liczne prośby forumowiczów i dla Ciebie Andy.
https://www.rapidsha...królik_0001.wmv

#14 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3611 postów

Napisano 26 wrz 2012 - 16:20

Maxell, bardzo fajny film :) na pewno pouczający a także, na ile to możliwe przy obchodzeniu się z martwym stworzeniem, utrzymany w pozytywnej atmosferze :P
Szkoda, że nie ma tam wcześniej zdejmowania skóry ;) ew. uboju biedaka - bo też nie każdy wie jak to zrobić, aby królik 'odszedł' godnie :)
nie będę wścipski i nie zapytam czemu wzbudził zamieszanie.. zapewne zaczęłoby się na nowo hehe niektóre sprawy lepiej przemilczeć :) Wielkie :clap: dla Pana Jarka i dzięki Maxell za udostępnienie. Pozdrawiam

#15 Yerba

Yerba

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1366 postów

Napisano 26 wrz 2012 - 18:04

i nie zapytam czemu wzbudził zamieszanie

no i dobrze , bo tak już jest na forum ,że zaraz rozpęta się dyskusja o wyższości Świąt Wielkiej Nocy nad Świętami Bożego Narodzenia :grin: Przydałoby się jeszcze kilka słów komentarza , ale ma być u nas bez polityki :wink: jednym słowem - dzięki za film :clap:

#16 Ela

Ela

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 967 postów
  • MiejscowośćDębce

Napisano 26 wrz 2012 - 19:15

Rozbierałąm dziesiątki królików. Bardzo podobnie, choć ja po odcięciu comberków-korpusy zostawiałam do pasztetów. Uważam, że pokazany rozbiór jest bardzo ładnie przedstawiony.
Z jednym ale...Panu chyba potrzebne rękawiczki.

#17 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12687 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 26 wrz 2012 - 21:11

Z jednym ale...Panu chyba potrzebne rękawiczki.



I z tego powodu była cała ta wojna . :smile:


Gorąco pozdrawiam

#18 spec202

spec202

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 618 postów
  • MiejscowośćJarosław

Napisano 26 wrz 2012 - 21:44

Witam!
Jak znajdę moment i sprzęt do nagrania to zrobię komplet od puknięcia za ucho po rozbiór 2-3 minuty roboty :tongue:

P)

#19 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 26 wrz 2012 - 23:02

Mnie się film podobał! Tyle że mógł na samym wstępie napisać: w sklepie zabrakło rozpuszczalnika (by ręce wymyć z farby)! Ale jest porządku.
Pozdrawiam wszystkich królik-orzy!

Ps. dawno, dawno temu, do szkoły min. chodził chłopak co uczył się za malarza. wierzcie, nie mógł się domyć! i włosy miał pomalowane, nie tam jakiś gej, olejna farba, ręce też. Kiedyś to właśnie oni robili te „zokle” (nie wiem jak to napisać po PL),co na wysokość 1 m, malowane olejną i później takie cienie innym kolorem robili.

Hoduj króliki, jedz króliki, zdrowe króliki.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 26 wrz 2012 - 23:12

Mnie się film podobał! Tyle że mógł na samym wstępie napisać: w sklepie zabrakło rozpuszczalnika (by ręce wymyć z farby)! Ale jest porządku.

w tym cały sęk Bartniku że to nie farba, a Jarek od blokady tego filmu wytoczył wojnę Maxellowi i WB
- czasem aby spalić las wystarczy mała iskierka :rolleyes:





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: królik, mięso, pieczeń

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych