Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Królik w naszej kuchni

królik mięso pieczeń

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
70 odpowiedzi w tym temacie

#41 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1268 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 02 paź 2012 - 09:53

8:10 o temperaturze pieczenia - ja bym wstawił na 180C na 20 minut i potem zmniejszył na 150C na 60 minut

#42 czingler

czingler

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • Miejscowośćpolska

Napisano 15 paź 2012 - 22:17

a jeśli chciałbym taki pasztet wsadzić do słoiczka to jak to należy zrobić? (jeśli ta wiad. w złym miejscu to przepraszam)

#43 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6957 postów

Napisano 16 paź 2012 - 03:10

czingler, należy pasteryzować. Czas musisz dostosować do wielkości słoików.

#44 czingler

czingler

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • Miejscowośćpolska

Napisano 18 paź 2012 - 20:34

Z tego samego przepisu mogę do słoika ?
A ile pasteryzować taki słoiczek? http://1.bp.blogspot...Untitled 11.jpg

#45 m.

m.

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • Miejscowośćja się tu wziąłem?

Napisano 02 sty 2013 - 23:02

Panowie co zrobić z żeberkami i tym mięsem które jest do niego przyczepione (posiłkuje się filmikiem o którym tu burzliwa dyskusja), czy ta część jest jadalna, bo organoleptycznie ma sporo błon. Ogólnie mięso jest pokryte sporą ilością błon, czy trzeba je z nich obierać?

#46 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5194 postów

Napisano 02 sty 2013 - 23:15

Np najpierw ugotuj, potem obierz i następnie użyj do pasztetu albo ugotuj krupnik na tym wywarze z dodatkiem mięsa pozyskanego z tych żeberek.

#47 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9370 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 02 sty 2013 - 23:50

co zrobić z żeberkami i tym mięsem które jest do niego przyczepione

Rozumiem, że pytanie dotyczy tytułowego królika.
Otóż z całego tzw. przodka króliczego najlepiej zrobić pasztet.

#48 przemek1978

przemek1978

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 533 postów
  • MiejscowośćŚląsk

Napisano 03 sty 2013 - 00:17

co zrobić z żeberkami i tym mięsem które jest do niego przyczepione

jeżeli to był królik powyżej 3kg to ja z "tego mięsa co jest przyczepione" robię rolady

#49 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9370 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 12 mar 2013 - 19:59

jeżeli to był królik powyżej 3kg to ja z "tego mięsa co jest przyczepione" robię rolady

Czy możesz coś bliższego napisać na temat tych rolad?

#50 przemek1978

przemek1978

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 533 postów
  • MiejscowośćŚląsk

Napisano 13 mar 2013 - 08:04

Inspiracją był ten przepis http://kuchnia.mckor...8&lp_przepisu=3 z tym, że rolady robię tak jak wołowe czy wieprzowe

#51 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9370 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 13 mar 2013 - 10:30

Inspiracją był ten przepis http://kuchnia.mckor...8&lp_przepisu=3

No, w tym przepisie uzywa sie combrów. Ty natomiast napisałeś o roladach

ja z "tego mięsa co jest przyczepione" robię rolady

Jakoś nie mogę tego pożenić :smile:

#52 przemek1978

przemek1978

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 533 postów
  • MiejscowośćŚląsk

Napisano 13 mar 2013 - 11:55

co zrobić z żeberkami i tym mięsem które jest do niego przyczepione

z "tego mięsa co jest przyczepione" robię rolady

Tak jak już pisałem konkretnie chodzi o mięśnie jamy brzusznej które są przyczepione z lewej i prawej strony combra

#53 shishowyadi

shishowyadi

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćRuda Śląska

Napisano 29 mar 2013 - 16:06

Witam nazywam się Adrian i mam prośbę podajcie przepisy na ów królika najlepiej z marynatą na noc i do pieczenie. W przepisie nie może być wina ! . Co jeszcze napisać a królik bęndzie w całości. Jakiś prosty przepis :devil: Pozdrawiam

#54 shishowyadi

shishowyadi

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćRuda Śląska

Napisano 29 mar 2013 - 22:10

Nic się nie znajdzie ?? :devil:

#55 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12682 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 29 mar 2013 - 22:21

Nic się nie znajdzie ?? :devil:




https://wedlinydomow...c.php?p=174#174

#56 shishowyadi

shishowyadi

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćRuda Śląska

Napisano 29 mar 2013 - 22:57

czytałem a jakiś inny ?? głownie mi chodziło coś na warzywach i marynacie i do pieczenia

#57 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27418 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 29 mar 2013 - 23:02

Jutro Kolego. Mam trochę tego, tylko muszę wybrać.

#58 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3293 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 29 mar 2013 - 23:06

shishowyadi, witamy , miło że się przedstawiłeś - a może zmienisz swój nick na ADHD,
link podany przez andrzej k, jest ok
możesz ew. dodać więcej czosnku

#59 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5688 postów

Napisano 29 mar 2013 - 23:13

shishowyadi ..nie chcę być niemiła..ale może spróbuj poprosić"wujka Google" o pomoc? :wink:

#60 shishowyadi

shishowyadi

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćRuda Śląska

Napisano 29 mar 2013 - 23:18

Maxell poszukaj cos w zalewie i na warzywach stronka mi umkneła a pamietam że w przepisie była włoszczyzna, ocet ,oliwa ,liść laurowy i że było w sosie z smietany wiecej nie pamiętam a ten przepis mi nie pasuje z pierszej strony i prosze nie czep sie. Mxell poszukaj i dziękuje :devil:





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: królik, mięso, pieczeń

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych