Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Królik w naszej kuchni

królik mięso pieczeń

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
70 odpowiedzi w tym temacie

#61 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5688 postów

Napisano 29 mar 2013 - 23:26

może to?
Królik w śmietanie po polsku
Składniki: Comber i udka z królika, sól, łyżka mąki, łyżka tłuszczu, szklanka śmietany
Bejca:1 szklanka wody, ¼ szklanki octu winnego, 2 cebule, po kilka ziaren pieprzu i ziela oraz liść laurowy, 2 goździki,
Zagotować wodę z przyprawami korzennymi, dodać ocet, zalewę przegotować. Mięso ułożyć w naczyniu, obłożyć krążkami cebuli i zalać wystudzoną zalewą i pozostawić na
1-2 dni. Następnie mięso wyjąć z zalewy, osuszyć w papierze, natrzeć solą, oprószyć mąką i obrumienić na gorącym tłuszczu. Dodać cebulę z zalewy, podlać niewielką ilością wody i dusić na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec duszenia sosu powinno być niewiele. Śmietanę zmieszać z mąką zalać królika i zagotować.
Wyśmienite z ziemniakami i buraczkami.

#62 shishowyadi

shishowyadi

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćRuda Śląska

Napisano 29 mar 2013 - 23:33

Małgoś dzieki ale jeszcze poczekam na Maxella. I jeszcze a jak
by tak dusić w prodiżu z warzywami i reszta dadać kartofli i to na półtorej godziny i podawać ?? . I niewiem czemu się tak uczepiłem tych warzyw za co przepraszam :devil:

#63 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5688 postów

Napisano 29 mar 2013 - 23:39

Nie sądzę,żeby dodanie kartofli do prodiża i to na półtorej godzinki było dobrym pomysłem.
Warzywa możesz dodać.. tzn marchew ,pietruszkę i seler (ale niewiele..aby nie zdominował smaku).

#64 shishowyadi

shishowyadi

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćRuda Śląska

Napisano 29 mar 2013 - 23:42

Dzieki chyba bende robił według twego przepisu jeszcze raz dziekuje. :devil:

#65 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5688 postów

Napisano 29 mar 2013 - 23:45

dziękujesz ..a emotikon przeczy temu co piszesz.. :cool:

Nota bene to nie mój przepis..a przepis z "google'a". Jak się chce to się znajdzie. :wink: Tylko trzeba chcieć i wykazać odrobinkę samodzielności :lol: .

#66 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3293 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 29 mar 2013 - 23:54

będe - czy - bende, - może to koniec pojmowania ?

#67 Romax

Romax

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 65 postów
  • MiejscowośćRuda Śląska

Napisano 30 mar 2013 - 00:03

shishowyadi, jesteś z tego miasta co i ja - WIĘC NIE RÓB MI WSTYDU!

#68 kaszubka33

kaszubka33

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1679 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 30 mar 2013 - 18:05

shishowyadi, jak czytam twoje posty dotyczące królika to chyba najlepiej by było gdybyśmy ci go przygotowali i podali na tacy .
Wesołych Świąt :grin:

#69 Marikka3

Marikka3

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 08 sty 2018 - 12:57

Hej,

jak upiec/usmażyć mięsko z królika, żeby był smaczny, nie zbyt żylasty? 



#70 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 08 sty 2018 - 13:12

Witaj, ja robię tak:

https://wedlinydomow...uchni/?p=342624



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#71 Marikka3

Marikka3

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 08 sty 2018 - 13:18

Dziękuję :)







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: królik, mięso, pieczeń

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych