Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Moja elektryczna wędzarnia

dymbok zrębki elektryka wędzarnia Wędzenie kiełbasa Szynka Sterownik rex 900 Grzałka

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 robbo12345

robbo12345

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • MiejscowośćJelenia Góra

Napisano 13 sty 2018 - 23:13

Na wstępie pragnę podziękować za pomoc i  udzieleniu  wielu informacji, które zastosowałem  i  zastosuje na pewno  niedługo.  Szczególnie dzięki dla waldek55.

Mój  pomysł na budowę elektrycznej  wędzarni  przyszedł  jeszcze w roku 2016. https://wedlinydomow...e-3#entry530774.

 

tegoż roku zakupiłem na szybko  wędzarnie ogrodową którą użytkowałem  rok  czasu  -  w zasadzie nie spełniała ona moich  oczekiwań. W roku ubiegłym  postanowiłem przerobić ja na elektryczną. Zakupiłem  potrzebne materiały i  zacząłem  swoja przygodę z elektryczna wędzarnią.

 

1. Wędzarnia drewniana  -  (w najbliższym  casie jak będę na urlopie to  zbuduje nową  większą docieplona wełna mineralną)

2. Generator DYMBOX + pompka regulowana

3. Sterownik  temperatury REX-C900 +  czujnik temperatury.

4. Przekaźnik  SSR 40DA.

5. Grzałka 1600W.

 

 

Pierwsze wędzenie uważam  za udane.  z czasem wiadomo  kwestia umiejętności  wysterowania itp.

 

 

 

 

Załączone pliki



#2 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13849 postów

Napisano 13 sty 2018 - 23:26

Nie wiem co robisz nie tak..ale wędzonki są częściowo okopcone...

Pytanie czemu?



#3 robbo12345

robbo12345

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • MiejscowośćJelenia Góra

Napisano 13 sty 2018 - 23:31

Uważam  ze ta wędzarnia jest za mała i  z jednej  strony pomimo  przekładania bardzo  okopciło  w najbliższym czasie przebuduje wędzarnie  na większą.

 

Lub za szybkie spalanie  zrębków  ale to  kwestia nauki  regulacji  to było  moje pierwsze wędzenie w tego typu wędzarni (elektrycznej)  - dlatego  czekam  na rady,  słowa krytyki  itp  po  to  właśnie jest to forum.



#4 waldek55

waldek55

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 392 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 14 sty 2018 - 11:55

Robbo12345 , gratuluję pierwszych wyrobów z nowej wędzarni . Z każdym wędzeniem nabywamy wprawy , " uczymy " się wędzarni i powstające wyroby stają się bardziej poprawne . Cieszę się , że moje doświadczenia były Ci pomocne . Pozdrawiam .

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

#5 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 552 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 14 sty 2018 - 12:12

Uważam  ze ta wędzarnia jest za mała i  z jednej  strony pomimo  przekładania bardzo  okopciło  w najbliższym czasie przebuduje wędzarnie  na większą.

 

Lub za szybkie spalanie  zrębków  ale to  kwestia nauki  regulacji  to było  moje pierwsze wędzenie w tego typu wędzarni (elektrycznej)  - dlatego  czekam  na rady,  słowa krytyki  itp  po  to  właśnie jest to forum.

Gdyby była za mała miałbyś niedowędzone produkty, sądzę, że mogły być zbyt słabo wysuszone, złapały sadzę. Widziałam ten DG w akcji,dymi jak lokomotywa, widzę, że masz pompkę z regulatorem, podawaj mniej dymu.

p.s.

Widzę na zdjęciu że jesteś bardzo, bardzo młody człowiekiem, nauczysz się :thumbsup:


Użytkownik wojs40 edytował ten post 14 sty 2018 - 12:14


#6 robbo12345

robbo12345

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • MiejscowośćJelenia Góra

Napisano 14 sty 2018 - 12:31

Młodym   pewnie w wędzeniu  w wędzarni  elektrycznej  - a wiekiem to  nie bo mam  40 lat

 

Uważam że prawdopodobieństwo jest takie ze mogłem osuszyć niedokładnie po  1 wędzarnia za mała na ten  wsad gdzie można powiedzieć dolegały wyroby  do  siebie -  dlatego  powiększę wędzarnie.  w obecnej  chwili  wnętrze  komory to  50x50cm wys 60 więc to  za mało  i  to może być przyczyna  złego  osuszenia.  Po  2 może i  fakt za dużo dymu.. po trzecie muszę  zamontować w odpowiednim miejscu czujnik temperatury ale to sprawa techniczna i  po  4  sprawa nawiewu  od dołu  czyli  wg praw fizyki  powinno  się samo  wietrzyć od dołu do góry.  Dlatego  jak  zbuduje nowy kibel  większy  to  wtedy  uważam  będzie to  działało  lepiej.

 

Po za tym chciałbym  przerobić trochę dymo-generator  aby miał  odstojnik spalin  skroplin, smoły od doły czyli  nie wewnątrz  komory wędzarniczej a od strony dymo-generatora (podstawiłem  słoik  pod rurka wewnątrz komory ale  dlaczego  tego  nie usprawnić lepiej).



#7 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 552 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 14 sty 2018 - 12:43

Młodym   pewnie w wędzeniu  w wędzarni  elektrycznej  - a wiekiem to  nie bo mam  40 lat

To był żart z mojej strony :) Napisałem, że widać na foto, nie sądzę, że parolatek zbuduje takie sprzęcicho.

 


 

....Po za tym chciałbym  przerobić trochę dymo-generator  aby miał  odstojnik spalin  skroplin, smoły od doły czyli  nie wewnątrz  komory wędzarniczej a od strony dymo-generatora (podstawiłem  słoik  pod rurka wewnątrz komory ale  dlaczego  tego  nie usprawnić lepiej).

Ja bym nie majstrował, ale to Twoje zabawki więc kombinuj. Tylko nie zepsuj "dymiarki"


Użytkownik wojs40 edytował ten post 14 sty 2018 - 12:44


#8 wiencek84

wiencek84

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 53 postów
  • MiejscowośćWałcz

Napisano 14 sty 2018 - 13:24

Nie wiem co robisz nie tak..ale wędzonki są częściowo okopcone...
Pytanie czemu?

Mirek wygląda to tak, jak by była zła cyrkulacja powietrza,lub słabo wygrzane mięsko po osuszaniu.


Użytkownik Bee Gees edytował ten post 14 sty 2018 - 17:06


#9 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13849 postów

Napisano 14 sty 2018 - 13:32

Uważam że prawdopodobieństwo jest takie ze mogłem osuszyć niedokładnie

I tu chyba jest problem. 



#10 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 15 sty 2018 - 17:39

1- Nieosuszone (przeładowana komora , mały przepływ powietrza) - zrobić większą komorę , lub ładować mniej - zwiększyć przepływ przy osuszaniu

2- Nierównomierny rozkład temperatury (grzałka przypieka od dołu) - wędzonki dać wyżej i poprawić deflektor

3- Kiszony dym - za dużo dymu i mały przepływ powietrza przez komorę

 Po poprawieniu w/w punktów będzie git :thumbsup:


Użytkownik binio1111 edytował ten post 15 sty 2018 - 17:40


#11 robbo12345

robbo12345

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • MiejscowośćJelenia Góra

Napisano 21 sty 2018 - 01:59

Jak pisałem  wcześniej  przebuduje wędzarnie na większą ponieważ zgodzę się z kolegami  ze jest za mała.

Mój plan  na budowę nowego  kibelka elektrycznego  jest następujący.

 Zbuduje wędzarnie z desek sosnowych  na pióro-wpust docieploną  o  wymiarach: 

 

Szerokość: 90cm

Głębokość: 90cm

wysokość: 120cm + 30cm nogi.

 

Docieplenie 5 centymetrów  wełną mineralną. Powstanie komora wędzarnicza 80x80x110cm.

Oczywiście nasuwają się pytania:

  1. Czy grzałkę zamontować po środku komory czy  przyległa do  któregoś z boków? I  na jakiej  wysokości od dołu komory wędzarniczej?
  2. Czy deflektor wystarczy  nad sama grzałka  czy  zrobić prawie taki jak komora wędzarnicza 80x80? Na jakiej wysokości  nad grzałką.
  3. Na jakiej  wysokości  zamontować wylot generatora dymu  pod deflektorem nad ?
  4. Na jakich  wysokościach  zamontować zawiesia do kij  wędzarniczych? (planuje 2 poziomy).

 

  1. No i  pewnie coś co  wielu  z wam wyda się dziwne po co  planuje wentylator. Chciałbym go  zamontować od dołu wędzarni  zrobię otwór po  środku aby równomiernie powietrze szło  ku  górze celem  osuszenia wędzonek. Nasuwa się pytanie na cholerę wentylator jak  zadziała fizyka.

 

Sterowanie elektryczne zostaje takie jak jest ewentualnie zamontuje potencjometr regulacji  obrotów wentylatora.

 

 

Załączone pliki



#12 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 552 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 21 sty 2018 - 10:17

 

Oczywiście nasuwają się pytania:

  1. Czy grzałkę zamontować po środku komory czy  przyległa do  któregoś z boków? I  na jakiej  wysokości od dołu komory wędzarniczej?
  2. Czy deflektor wystarczy  nad sama grzałka  czy  zrobić prawie taki jak komora wędzarnicza 80x80? Na jakiej wysokości  nad grzałką.
  3. Na jakiej  wysokości  zamontować wylot generatora dymu  pod deflektorem nad ?
  4. Na jakich  wysokościach  zamontować zawiesia do kij  wędzarniczych? (planuje 2 poziomy).

 

  1. No i  pewnie coś co  wielu  z wam wyda się dziwne po co  planuje wentylator. Chciałbym go  zamontować od dołu wędzarni  zrobię otwór po  środku aby równomiernie powietrze szło  ku  górze celem  osuszenia wędzonek. Nasuwa się pytanie na cholerę wentylator jak  zadziała fizyka.

 

 

1. na środku,

2. wystarczy nad grzałką, tak aby kapiący tłuszcz nie kapał na element grzewczy, grzałka zaraz nad dnem, wystarczy 1 cm, deflektor podobnie, też 1 cm, tak aby elementy ze sobą się nie stykały,

3. rurka dymna DG zaraz nad deflektorem,wystarczy kilka cm.

4. podziel pozostałą przestrzeń, od deflektora do góry wędzarni na dwie części.

5. wentylator bym sobie darował,


Użytkownik wojs40 edytował ten post 21 sty 2018 - 10:20


#13 waldek55

waldek55

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 392 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 21 sty 2018 - 13:00

Jakieś przeczucie , albo coś . Po wczorajszym wędzeniu kiełbas zrobiłem zdjęcie wnętrza jeszcze nie wyczyszczonej wędzarni . Wymiary komory takie jak planujesz zrobić . Patrząc od góry : pierwszy poziom kijów 9 cm pod otworami wylotowymi dymu , drugi poziom 38 cm niżej . Do deflektora pozostaje niewiele miejsca . Deflektor 14 cm od podłogi . Grzałka odsunięta od podłogi , żeby podłoga się nie zapaliła . Teraz zrobiłbym więcej niż 120 cm . Wędząc na dwóch poziomach i wieszając siatki na hakach dolne wędzonki są za blisko grzalki .

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka
[Dodano: 21 sty 2018 - 13:00]
Coś się przewróciło be3a1d5842ba0a8bf7c745d61033e185.jpg

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka


Użytkownik EAnna edytował ten post 21 sty 2018 - 13:10


#14 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 552 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 21 sty 2018 - 19:48

Zakładam, że spód jest z blachy, tak jak pokazano w pierwszym poście, więc obstaję przy swoich wymiarach.Nawet nie wyobrażam sobie drewnianego spodu przy zastosowaniu grzałki.



#15 waldek55

waldek55

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 392 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 21 sty 2018 - 20:32

Wojs40 , moja wędzarnia jest cała drewniana łącznie z podłogą . Na podłodze leżą płytki ceramiczne , a grzałka przykręcona jest do odwróconej do góry dnem starej blaszki do pieczenia ciasta i wszystko jest ok. Grzałkę łatwo wyciągnąć , płytki też i łatwo wszystko wyczyścić (żeby się tylko chciało ).

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

#16 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 552 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 21 sty 2018 - 20:46

... Deflektor 14cm od podłogi .

Pewnie nie zrozumieliśmy się, chodziło mi, że przy tak małej komorze liczy się każdy centymetr, więc metalowa podłoga jak w poście i jak najbliżej grzałka /1 cm/ i nad nią zaraz deflektor. Moim zdaniem, jeżeli robbo będzie robił tzw. kibelek powinien zrobić komorę z łatwym dostępem i dużą przestrzenią, darowałbym sobie nogi,powiększyłbym komorę.



#17 wieslaw49

wieslaw49

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćŚmigiel

Napisano 25 lut 2018 - 11:03

Witam Kolegów. Z uwaga przeczytałem wszystkie wątki forum. Mam już jedną wędzarnię, którą zrobiłem wraz z synem ze starej metalowej szafki ubraniowej. Z boku szafy zamocowałem na nity palenisko z węglarki. Wpuściłem do środka rurę z kolankiem i nad nim deflektor. Wędziliśmy do tej pory dopiero 2 razy i wędliny oraz boczki wyszły cacy i super smaczne. Ponieważ jestem dociekliwy z uwagą wgłębiłem się w temat wędzarni elektrycznej. Z uwagi, że jednorazowe wędzenie to około do 10 kg produktów zdecydowałem się na dość małą komorę o wymiarach 55 x 55 x 121 cm. Do budowy użyłem kantówek drewnianych 4 x 3,5 cm, desek drewnianych 1,8 cm, wełny mineralnej w płytach, blachy ocynk 0,5 cm i profili metalowych 6 x 6 cm o długości 7 cm, które to wpuszczone w boczną ściankę od dołu służą jako wloty powietrza. Jako grzałkę kupiłem grill elektryczny Adler 2000 W. Regulację rozłączę i zewrę na krótko. Sterowanie jeszcze do przemyślenia, ale skłaniam się w kierunku "gotowców" np.REX-C900. Dymogenerator kupiłem na Allegro wraz pompką. Odprowadzenie dymu i powietrza planuję kominkiem z szybrem, nie wiem tylko jaki powinien być jego przekrój. Czy otwory cyrkulacyjne powietrza wyciąć też na drugiej ścianie? Proszę o uwagi na temat - pozdrawiam Wiesław

Załączone pliki



#18 wieslaw49

wieslaw49

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćŚmigiel

Napisano 25 lut 2018 - 21:27

Proszę poradę, a mianowicie założyłem że komora mojej wędzarni będzie wyłożona blachą jak na fotkach wyżej. Przeglądając tematy na forum, w którymś kontekście doczytałem się, że to może nie najlepszy pomysł, gdyż może na ścianach skraplać się para i będzie to miało negatywny wpływ na smak wędzonek. Jestem na takim etapie budowy, że jeszcze mogę zmienić koncepcje i ściany odwrócić tak aby blacha była na zewnątrz a komora wyłożona deskami. Proszę o porady, tym bardziej, że ze względów zawodowych na tydzień muszę przystopować z pracami - pozdrawiam Wiesław 



#19 janusz_p

janusz_p

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 324 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 26 lut 2018 - 07:00

Przy zastosowaniu izolacji oraz ogrzewaniu elektrycznym nie ma ryzyka wykraplania się w wygrzanej wędzarni. Ze względów estetycznych zostawiłbym deski na zewnątrz.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 26 lut 2018 - 13:34

Z tego co zrozumiałem , to chcesz wyłożyć wędzarnię blachą ocynkowaną?  Już tyle razy było - NIE używamy blachy ocynkowanej.  Co do skraplania - jak nie będzie odpowiedniego przepływu powietrza to będzie rosa. (tak w skrócie wielkim , żeby się nie rozpisywać)  Do ujścia dymu zrób otwory u góry po bokach , a najlepsze  "dostarczenie" świeżego powietrza do komory jest centralnie od spodu. Osobiście używałem kiedyś otworów zrobionych na tylnej ściance - od czasu jak komora stanęła na palenisku używam do napowietrzenia tylko otworu w dnie - równiej rozkłada się temperatura 







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: dymbok, zrębki, elektryka, wędzarnia, Wędzenie, kiełbasa, Szynka, Sterownik, rex 900, Grzałka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych