Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Receptury na konserwy wojskowe


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27594 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 14 sty 2018 - 14:05

Wystąpiłem do administratora o założenie w dziale Konserwy, subforum: Domowe puszkowanie konserw, co powinno spełnić Wasze oczekiwania w tym temacie.

Ponadto chcę poinformować, że jestem w posiadaniu ponad 60 receptur wojskowych na (KM) konserwy mięsne, (KD) konserwy drobiowe, (KWM) konserwy warzywno - mięsne i (ZS) puszkowane zupy. 

Z chwila uruchomienia nowego subforum, założę na nim nowy temat, do którego wrzucę te przepisy.


Użytkownik Maxell edytował ten post 15 sty 2018 - 16:29


#2 gontek

gontek

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 441 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 14 sty 2018 - 21:48

O ile będą receptury z okresu 1968\70 to będzie ciekawa lektura :) (To okres mojej służby wojskowej) Z chęcią poczytam  :D  



#3 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27594 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 14 sty 2018 - 22:30

Receptury są z 2013 r., ale bardzo ciekawe. Zawsze uważałem że soja (sprowadzana z USA jest modyfikowana), powinna być wycofana z użycia, gdyż robi więcej złego niż dobrego. Teraz to się potwierdziło, gdyż w każdym przepisie wojskowym jest zapis: "Nie dopuszcza się do użycia dodatku mączki sojowej lub innych dodatków zawierających produkty pochodzenia sojowego".


Użytkownik Maxell edytował ten post 15 sty 2018 - 16:27


#4 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 740 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 15 sty 2018 - 14:43

nie powinna

 

Mirku wg mnie wkradł Ci się błąd, chyba soja powinna być wycofana

Pozdrawiam 



#5 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5164 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 15 sty 2018 - 14:49

Wystąpiłem do administratora o założenie w dziale Konserwy, subforum: Domowe puszkowanie konserw, co powinno spełnić Wasze oczekiwania w tym temacie.

Ponadto chcę poinformować, że jestem w posiadaniu ponad 60 receptur wojskowych na (KM) konserwy mięsne, (KWM) konserwy warzywno - mięsne i (ZS) puszkowane zupy. 

Z chwila uruchomienia nowego subforum, założę na nim nowy temat, do którego wrzucę te przepisy.

 

:D :thumbsup: :clap: :clap: :clap: !!!



#6 gluszec

gluszec

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 341 postów
  • MiejscowośćŚląsk Cieszyński

Napisano 15 sty 2018 - 15:33

To poszerzę asortyment choć i tak golonka wapienicka  :D jest stałym punktem i co 2-3 miesiące pełna porcja ląduje w tureckim szybkowarze.



#7 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5164 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 15 sty 2018 - 15:58

Wspominałeś Głuszcu też swego czasu o boczku wędzonym w puszce, miałeś zamieścić fotorelację i opis, a pozycja ciekawa, więc może też dołożysz do "asortymentu" :D ?



#8 gluszec

gluszec

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 341 postów
  • MiejscowośćŚląsk Cieszyński

Napisano 15 sty 2018 - 16:18

Po konsultacji z Markiem ustaliłem, iż wędzony i podpiekany boczek nie nadaje się do puszkowania  :facepalm:  - więc boczuś na bieżąco pekluję, wędzę i podpiekam ( jakoś dziwnie szybko znika z lodówki) a w puszki ląduje golonka  :D .



#9 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 15 sty 2018 - 16:22

Oj tak, golonka z puszki _ to jest TO.



#10 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27594 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 15 sty 2018 - 16:27

Mirku wg mnie wkradł Ci się błąd, chyba soja powinna być wycofana

Dzięki, już poprawiłem. 



#11 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5164 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 15 sty 2018 - 16:34

Po konsultacji z Markiem ustaliłem, iż wędzony i podpiekany boczek nie nadaje się do puszkowania  :facepalm:  - więc boczuś na bieżąco pekluję, wędzę i podpiekam ( jakoś dziwnie szybko znika z lodówki) a w puszki ląduje golonka  :D .

 

Głuszcu, ja miałem na myśli surowy wędzony, i dopiero puszkowany, nie podpiekany Boże broń. Ja taki właśnie robię od dawna, tyle że do słoików, tak samo też słoninkę, zapewniam że pychota :D bo zamykarki jeszcze nie mam niestety, ale wkrótce będę miał więc wszystko przede mną :).



#12 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14165 postów

Napisano 15 sty 2018 - 16:45

Po konsultacji z Markiem ustaliłem, iż wędzony i podpiekany boczek nie nadaje się do puszkowania

Wędzony i podpiekany może i nie, ale wędzony na wpółsurowo.....bajka.

Po otwarciu konserwy będziesz wiedział i czym pisze.



#13 gluszec

gluszec

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 341 postów
  • MiejscowośćŚląsk Cieszyński

Napisano 15 sty 2018 - 19:51

No to zmotywowaliście mnie  :thumbsup: .

Tylko znajdę na forum o wędzeniu na półsurowo i jak pozjadamy cały zapas i wyroby świąteczne spróbuję się z tym tematem zmierzyć.



#14 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5164 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 15 sty 2018 - 19:57

Głuszec, nie musisz szukać :D : https://wedlinydomow...surowy-wedzony/



#15 gluszec

gluszec

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 341 postów
  • MiejscowośćŚląsk Cieszyński

Napisano 15 sty 2018 - 20:08

Dziękuję za wskazówki - teraz tylko polowanie na boczek w rozsądnej cenie  :D  i do dzieła  :thumbsup: .



#16 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2215 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 17 sty 2018 - 23:21

 

Po konsultacji z Markiem ustaliłem, iż wędzony i podpiekany boczek nie nadaje się do puszkowania  :facepalm:  - więc boczuś na bieżąco pekluję, wędzę i podpiekam ( jakoś dziwnie szybko znika z lodówki) a w puszki ląduje golonka  :D .

 

Głuszcu, ja miałem na myśli surowy wędzony, i dopiero puszkowany, nie podpiekany Boże broń. Ja taki właśnie robię od dawna, tyle że do słoików, tak samo też słoninkę, zapewniam że pychota :D bo zamykarki jeszcze nie mam niestety, ale wkrótce będę miał więc wszystko przede mną :).

 

Sverige tak boczek surowy wędzony ok,ja miałem w Zakopanem wędzony który był upieczony no ale robiliśmy go w kooperacji z kolegą więc wyszedł trochę suchawy :hmm: no ja także błędy robię ;)

Głuszec no to w Zakopanem będzie battle kopytko Cieszyn vs. Bielsko hehe.

Maxell czekam na te wojskowe specjały,ale najlepiej to jakieś rybne jakbyś miał.....i ochotę wrzucić ;)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#17 gluszec

gluszec

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 341 postów
  • MiejscowośćŚląsk Cieszyński

Napisano 18 sty 2018 - 19:45

Marek - Tobie to ja mogę te puszki przy produkcji podawać a nie z Tobą konkurować  :D - ale się przyłożę i postaram się zrobić jak najlepiej  :thumbsup: .






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych