Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Chleb na guinnessie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
27 odpowiedzi w tym temacie

#21 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5008 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 18 sty 2018 - 18:06

U mnie nie ma mąki typ 'taki a taki'; drogą prób i błędów stwierdziłem, że jeden typ mąki (zwany 'Strong') nadaje się do wypieku chleba
 

 

Bo wnaszym " bloku" krajow, jest tomaka chlebowa . Ma wysoki poziom glutenu.  :)



#22 Iguana

Iguana

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 35 postów
  • MiejscowośćCork City

Napisano 18 sty 2018 - 18:12

Bo wnaszym " bloku" krajow, jest tomaka chlebowa . Ma wysoki poziom glutenu.  :)

Duży ten 'blok krajów'... 

Ode mnie do Warszawki jest jakieś 2 tys. km. 

Ode mnie do Ciebie - jakieś 17 tysięcy...


Użytkownik Iguana edytował ten post 18 sty 2018 - 18:13


#23 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1789 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 19 sty 2018 - 10:46

Własnie skończyłam pierwsze wyrabianie chlebka i dałam mu i sobie z godzinkę wolnego.Nawiązując natomiast do samego ginnessa to to "tescowe" okazało się jakieś takie wodniste i szału nie robiło. Kiedyś robiłam stouta w wersji milk  i był lepszy od tego ginnessa-pewnie dlatego,że wolę piwa mniej goryczkowe z tych ciemnych -jeśli już to porter.



#24 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 19 sty 2018 - 11:03

 a jaki porter? 



#25 jarekduch

jarekduch

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 764 postów
  • MiejscowośćMikołów

Napisano 19 sty 2018 - 11:03

Wolę Guinness'a w czystej postaci, cenią go za bogaty smak i pianę (o której z takim żalem pisała Beata :D ) - tylko bardzo rzadko go piję (niestety :D ).

NA filmie, który umieściłeś (extra atmosfera spożywania napoju) wyraźnie widać różnicę, muzycy mają nalanego Guinness'a i na nim piana się "trzyma", obok goście piją jasne i już jest bez piany ;).

 

Odnośnie chleba, zachęciłeś mnie, więc zrobię go za jakiś czas.



#26 Iguana

Iguana

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 35 postów
  • MiejscowośćCork City

Napisano 19 sty 2018 - 11:51

Nalewanie guinnessa - to cała sztuka. Barmani jeżdżą na specjalne szkolenia do Dublina, do głównego browaru guinnessa. Piwo MUSI być bowiem nalewane w specjalny sposób.

Nawiasem mówiąc, guinness nie jest czarny, lecz ciemnorubinowy. A pianka wcale nie jest biała - tylko kremowa. 

Chciałbym Was jednak zachęcic do eksperymentów z ciemnymi piwami dostepnymi na polskim rynku... Ja do nich nie mam dostepu - dlatego używam to, co mam pod ręką: guinnessa, murphys czy beamish...



#27 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1789 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 19 sty 2018 - 11:56

Elektra -ja nie jestem smakoszem piw ,ale generalnie wolę [jeśli już !] portery niż stouty Wydają mi się łagodniejsze,choć tak jak pisałam kiedyś pokusiłam się o zrobienie stouta ,ale z mlekiem.Chłopaki nie bardzo byli zadowoleni,więc wypijałyśmy w damskim gronie.Czasami kupuję piwo z browaru Amber o nazwie Grand Imperial Porter lub naszego Zywca -portera Tu  masz trochę moich robionych piw

https://wedlinydomow...chni-i-ogródka/



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#28 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 19 sty 2018 - 13:18

Ja tez mowiac szczerze wogole za piwem nie przepadam , moj Tz pije wlasnie portery i dlatego zapytalam , ten z tesco to on tez mowil ze kupil kiedys i bylo paskudne , zywca znam ,wedlog niego te ogolnie dostepne ktore on pije to porter cornelius i porter cieszynski . jak juz to  ja pije piwo zywe  a najlepiej to lubie cydr , ale z polskich jakos zaden mi nie posmakowal ,pije tutejsze  wedlog mnie gruszkowe najlepsze.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych