Skocz do zawartości

Wędzarnia, piec do pizzy, gril - moja fotorelacja


Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Plan budowy miałem w głowie od kilku lat, ale zawszy coś bylo nie po drodze do realizacji. W międzyczasie wpadałem tu coś poczytać, pooglądać i w zeszłym roku już  nie darowałem aż powstał mój kombajn.

 

Nie cieszą się one co prawda dobrą opinią na forum -większość  uważa, że jak jest coś do wszystkiego to jest do niczego. Ja połączyłem 3 budowle w 1 wspólną i DZIAŁA.

Całą wiedzę jaką wykorzystałem do projektu i budowy mojej wędzarni zdobyłem na tym forum, budowę pieca do pizzy ogarnąłem na youtube reszta to improwizacja i podpatrzone realizacje w necie.

 

Miałem całą masę obaw ,ale na szczęście wszystko działa doskonale "jak dla mnie".

Może kogoś zainspiruje moja fotorelacja -jak inne mnie.

 

 

post-67039-0-10298900-1516101750_thumb.jpg

post-67039-0-11617500-1516101776_thumb.jpg

post-67039-0-58020300-1516101790_thumb.jpg

post-67039-0-19874600-1516101801_thumb.jpg

post-67039-0-62821000-1516101814_thumb.jpg

post-67039-0-53140000-1516101838_thumb.jpg

post-67039-0-18358500-1516103595_thumb.jpg

post-67039-0-84840300-1516103609_thumb.jpg

post-67039-0-96884900-1516103627_thumb.jpg

post-67039-0-01206500-1516103641_thumb.jpg

post-67039-0-64713500-1516103666_thumb.jpg

post-67039-0-27167200-1516103696_thumb.jpg

post-67039-0-07916000-1516103721_thumb.jpg

post-67039-0-27523800-1516103819_thumb.jpg

post-67039-0-09263000-1516103849_thumb.jpg

post-67039-0-68450600-1516103876_thumb.jpg

post-67039-0-96789300-1516103888_thumb.jpg

post-67039-0-37518800-1516103905_thumb.jpg

post-67039-0-68467600-1516103924_thumb.jpg

post-67039-0-03334400-1516103948_thumb.jpg

post-67039-0-28906300-1516103962_thumb.jpg

post-67039-0-62173500-1516103983_thumb.jpg

post-67039-0-91561900-1516103999_thumb.jpg

post-67039-0-50528500-1516104026_thumb.jpg

post-67039-0-03548700-1516104041_thumb.jpg

post-67039-0-06069700-1516104060_thumb.jpg

post-67039-0-16721900-1516104083_thumb.jpg

post-67039-0-42349800-1516104106_thumb.jpg

post-67039-0-02838500-1516104124_thumb.jpg

post-67039-0-22762900-1516104142_thumb.jpg

post-67039-0-21452400-1516104160_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No fort  ;) Kombajn jak się patrzy, teraz tylko na kurs do Łaz bo okazja jest duża a odległość niewielka - i do przodu :D  :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Noooo, i okazuje się że "pomniczki" też mogą być nie tylko urodziwe, ale też i ze wszech miar funkcjonalne, brawo Janusz :D:thumbsup::clap: :clap: :clap: . Czy te deski na komorę to "dębinka" ?

Tak to są deski dębowe po grubościówkę zostało jeszcze z 6 cm gr.;-)

Fajnie ze sie podoba

Edytowane przez Adamus_23_as
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co tu dużo mówić. Bardzo ładna budowla, chociaż jak dla mnie to za mało wyciągnięty daszek od frontu. W czasie złej pogody będzie mało komfortowo. Reszta to wielkie :clap:

Musisz mieć duże umiejętności techniczne i jeszcze więcej wolnego czasu. :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Całkiem przyzwoita budowla, wykonana ze zrozumieniem tematu :) Termometr wędzarni dobrze jest umiejscowić na wysokości wędzonek. Jak rozwiązałeś kwestię ujścia dymu z komory wędzarniczej? Za całokształt wielkie brawa  :clap:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może jedno "ale"   drewno to jest klejonka  (jak mnie wzrok nie zwodzi ) . Trudno  wyrokować jak się będzie zachowywać (temperatuta wilgotność)   czas pokaże . A budowla bardzo klimatyczna zrobiona z dużym pietyzmem :thumbsup:

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:) Jest moc.... kojarzy mi się z takim klimatem karpacko- bałkańskim :clap:

Ładna spinka konstrukcji, funkcji i formy :clap:

Pięknie się będzie "starzeć".... pomysłowo rozmyty wiek/data wykonanie... to już wyższa szkoła jazdy :yes:

Lubię siermiężność, funkcjonalność i prostotę...

To do roboty Adamus :thumbsup::D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co tu dużo mówić. Bardzo ładna budowla, chociaż jak dla mnie to za mało wyciągnięty daszek od frontu. W czasie złej pogody będzie mało komfortowo. Reszta to wielkie :clap:

Musisz mieć duże umiejętności techniczne i jeszcze więcej wolnego czasu. :)

Daszek ma ok 40cm okapu , grillujemy swobodnie bo głębokość paleniska jest mniejsza, piec też idzie obsługiwać aczkolwiek w deszcz nie będzie klimatu.

Przy wiórze osikowym jest potrzebne duże nachylenie dachu min 45st. Chcąc większy okap musiałbym zwiększyć wysokość co mogłoby zachwiać proporcje dlatego byłem ostrożny i chyba nie przesadziłem.

Prace budowlane wykonał zaprzyjaźniony pan Mirek który nigdy wcześniej z tego typu konstrukcją nie miał doczynienia Ja musiałem sie martwić o wszystkie problemy techniczne ,wymiary ,proporcje,, materiały zeby to wszystko na końcu nie tylko wyglądało ale i spełniało swoje funkcje.

Komora wędzarnicze to lite felcowane dechy skręcone tylko na wkręty. Drzwi mają 3cm doklejkę dodatkowo dokręconą wkrętami. materiał tak wydawał.

Odprowadzenie dymu z komory to tradycyjne kibelkowe otwory na tylnej ścianie z suwakiem do regulacji,Nie ma połązenia z kominem.

Termometr ma 30cm bolec i nijak nie pasowa mi w drzwiach dlatego wylądował nad. Przekłamuje o 5 st. I. Muszę mieć to na uwadze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • 2 lata później...
  • 2 tygodnie później...

Zazdroszczę Ci pieca chlebowego. Muszę się do Ciebie wybrać wiosną, jak ruszę z budową nowego domu. :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.