abratek Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 ...wiesz jak to jest "jednemu Kaśka drugiemy Maryśka" wszystko nie musi smakować :wink:oczywiście że tak! - ale wydałeś wyrok zanim w ogóle spróbowałeś tego wyrobu :mellow: ...czy trzeba osiągnąć jakąś określoną temeraturę czy czas wystarcz no oczywiście biorąc poprawkę na jakość pieczeniajeśli zastosujesz odpowiednią temperaturę (ok180-190°) wyznacznikiem będzie rumiana/przypieczona powierzchnia Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Domowa kiszka ziemniaczana jest znakomita ! To jedna z pyszniejszych rzeczy, które jadłam. Moja Babcia pochodząca z Suwałk slynęła z jej wyrabiania, a teraz ja przejęłam po niej pałeczkę... Naprawdę wszystkim sceptykom szczerze polecam. A oto mój sposób wykonywania... 3 kg ziemniaków 60 dkg jelit wieprzowych ( grubych) 80 dkg boczku surowego wędzonego 4 cebule 2 jajka 6 ząbków czosnku 3 łyżki mąki 3 łyżki vegety/warzywka 4 łyżki majeranku 2 łyżki kminku 3 łyżki pieprzu ziołowego Boczek kroję w kostkę i podsmażam na patelni tak aby wytopiło się z niego jak najwięcej tłuszczyku. Ziemniaki, cebulę oraz czosnek obieram i ścieram na tarce takiej jak do placków ziemniaczanych . Do masy dodaję 2 jajka , mąkę i przyprawy. Mieszam. Następnie opłukane jelita wieprzowe dzielę na długość ok 25 cm i jeden koniec związuję sznureczkiem..po czym nadziewam flak masą ziemniaczaną w mniej więcej 2/3 objętości jelita. Następnie zawiązuję drugi koniec sznureczkiem kładę na posmarowanej smalcem blaszce i nakłuwam szpikulcem w kilku miejscach tak aby kiszka nie popękała. Czynność powtarzam z następnymi kawałkami kiszki. Wsadzam do nagrzanego piekarnika w temp 170* i piekę z obu stron aż staną się przepięknie rumiane... Następnie podaję kiszki pokrojone w ok 15 cm kawałki ..z suruweczką z kiszonej kapusty...oraz z piklami... R*E*W*E*L*A*C*J*A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Maggie, kiedy nastepnym razem będziesz robiła, to zrób kilka zdjęć. Wstawimy na stronkę. Jest tam już kilka. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 A nie ma sprawy... może nawet w długi weekend zrobię . Pozdrawiam gorąco ! :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Przegladalem dzis forum i tak mi smaku narobiliscie! ze musialem zrobic kiszke. Przepis ponizej: 2 kg ziemniakow 5 srednich cebul (plus 1 wieksza starta na tarce) 4 duze zabki czosnku 2-3 lyzki majeranku 2 lyzki pieprzu 3-4 lyzki soli 4 lyzki maki pszennej 2 jajka 15-20dkg boczku wedzonego Oczywiscie ilosc przypraw wg. uznania. Boczek i cebule krajamy w drobna kostke i podsmazamy, ziemniaki ucieramy na tarce (tak jak na placki) oraz 1 wieksza cebule, czosnek rozgniatamy praska i dodajemy reszte przypraw, dokladnie mieszajac. Jelita napelniamy luzno masa, pakujemy na blaszke wysmarowana olejem (pozniej jelita odrobine nakluwamy igielka) Calosc pieczemy w temp ok 180 stopni, pod koniec podkrecamy troche aby ladnie sie zarumienilo, podajemy z ogorkiem kiszonym i piwem ;-) SMACZNEGO! http://monki.us/~tier/DSC03604.JPG http://monki.us/~tier/DSC03609.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 brawo ślinka cieknie :smile:a jaka mąka? przenna czy ziemniaczana? Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Abratku..wspaniałości ..sosik mniam..mniam..A sok odsączamy dlatego ,zeby babka była bardziej zwarta i sie wtedy krócej piecze!!!!. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 TierIdę po ziemniaki! Narobiłeś mi smaku. Pozdrawiam Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Mam pytanie ziemniaki tarte na tarce - jak na placki ziemniaczane, czy na tarce jarzynowej :question: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Jak na placki oczywiscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Ja np zamiast trzeć na tarce 3 kg ziemniaków ( o jezu !) używam blendera , gdzie wrzucam pokrojone w cząstki ziemniaki ( na raty oczywiście ) oraz cebulę i czosnek rozdrabniając wszystko na miazgę. Jeżeli ktoś posiada taki sprzęt to polecam, zaoszczędzimy sobie poździeranych palców i będziemy mieli więcej siły żeby to później spałaszować .. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 A ja do tarcia mam przystawkę do zelmerowskiej maszynki do mielenia mięska ,Diany .Szybko i skutecznie! Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Małgoś - nie robiłem z odsączanych ziemniaków (poza małymi wyjątkami kiedy pyra była okrutnie wodnista :wink: ) może kiedyś spróbuję Tier, Ty sadysto :wink: zaśliniłem klawisze :lol: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Tier...jakie pyszności..podaj adres..chyba ,że już wchłoneliście te dobroci.. :sad: :wink: ! Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Jeszcze troche zostalo, czym chata bogata.. zapraszam Juz sie nie moge doczekac kiedy to podsmaze kiszke na sniadanie. :grin: :grin: :grin: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Mogłeś powiedziec ,że nic nie masz..a tak będę musiała jutro trzec ziemniaki.... :lol: ..oj narobiłes smaczku nie tylko mi... :tongue: :lol: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bunia Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 26 Kwietnia 2007 ...kiszka ziemniaczana, baba ziemniaczana - chyba to samo co jeszcze inna nazwa - kugel. Ziemniaki starte jak na placki i pieczone w brytfance z żeberkami. Tyle smaków narobione, że na długi weekend ziemniaki będą tarte,że ho,ho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 26 Kwietnia 2007 ...kiszka ziemniaczana, baba ziemniaczana - chyba to samo co jeszcze inna nazwa - kugel...Buniu droga: TO NIE TO SAMO! , owszem prawie ten sam skład ale jednak to są inne wyroby, "kiszki" we flaku, "babka" w brytfance , a kugel choć podobny do baby różni się jednak od niej trochę sposobem wykonania (i pochodzenia :wink: ) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgadzam sie z przedmowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bunia Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 28 Kwietnia 2007 ... sorki moi Drodzy :blush: :blush: poprawię się :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prababcia Ania Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 29 Kwietnia 2007 A kto z Forumowiczów zna potrawę o nazwie "tort ziemniaczany" lub "blaszak podlaski" ?To jest własciwie to samo, ma dwie nazwy w zależności od regionu, w którym występuje.Widziałam wykonanie tej potrawy w programie telewizyjnym "SMAKI POLSKIE".Składnikiem podstawowym tej potrawy są tarte ziemniaki oraz dodatki mięsne(boczek, słonina), cebula, duża ilośc majeranku. Na wszelki wypadek dokładnie zapisałam ilośc poszczególnych składników oraz sposób wykonania. Jeśli są zainteresowani, podam przepis na stronie. pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Proszę o przepis.Moja śp. babcia robiła dla na - wnuków różne pyszności z ziemniaków, niestety nie ma już jej i w żaden sposób nie jestem w stanie odtworzyć nie tylko torcika, ale i kiszek, nawet wybornych placków ziemniaczanych. Tam skąd pochodzę było ciężko i z ziemniaków robiło się cudeńka. Należy pokazać dzieciom i wnukom, że nie tylko McDonald i jego potrawy są na świecie.Pozdrawiam Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Receptura w tym miejscu: TORT ZIEMNIACZANY Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Witam!Dzisiaj pod nieobecność w domku, a co zatym idzie i wkuchni żony zrobiłem, babkę ziemniaczaną i jejetm pod wielkim wrażeniem :tongue: , lecz nastepnym razem muszę pomyśleć nad sosem :rolleyes: , a co sądzicie (może ktoś robił) o osie czosnkowym :lol: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Przemo - sos to dość indywidualna sprawa, są tacy co babę jedzą i z ketchupem :???:Ja osobiście proponuję aby nie zabijać smaków występujących w "babie", stąd polecam sosik cebulowo-śmietanowy, jeśli chodzi o czosnkowy to mi nie podchodzi (robię taki do grilla i raz spróbowałem z babą ) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.