Skocz do zawartości

Bulion


Iguana

Rekomendowane odpowiedzi

Pamiętam, jak wieki temu włos mi się na głowie zjeżył, gdy przeczytałem skład tzw. kostek rosołowych. Przecież tam jest połowa tablicy Mendelejewa! I postanowiłem, że nigdy więcej!

Problem jednak w tym, że gotuję na dwie - w porywach trzy - osoby. Czasem niezbędny jest bulion (głównie warzywny) w niewielkiej ilości. Jak i czym go zastąpić, gdy sklepowy surogat - to sama chemia?

Ale jak się nie da - jak się da? Raz do roku robię bulion warzywny. Wychodzą z tego dwa litrowe słoiki, które trzymam w zamrażarce (stąd szron na ściankach słoika - patrz zdjęcie). Łyżka bulionu załatwia sprawę sosu, dwie łyżki - bulionu do zupy. Czasem nawet znajomi się na niewielki słoiczek 'załapią'...

 

vegetable_stock_1.jpg

 

Wykonanie jest trochę pracochłonne - ale dziecinnie proste. 

 

Składniki:

  • 700 g marchwi
  • 250 g korzenia pietruszki
  • 1 seler korzeniowy o wadze co najmniej 500 g
  • 2 duże cebule
  • 1 por 
  • 1/2 średniej główki czosnku
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 5-centymetrowy kawałek grubszego korzenia imbiru
  • kilkanaście kulek ziela angielskiego
  • 5-6 listków laurowych (zależnie od wielkości)
  • kilka sporych gałązek świeżego lubczyku (listki i łodyżki)
  • 3 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 250 g soli 
Wykonanie:
  • Warzywa pokroić w drobną kostkę lub - tak jak ja to robię - przepuścić przez urządzenie do szatkowania.
  • Czosnek, seler naciowy, lubczyk, imbir i cebulę należy zblendować.
  • Ziele angielskie, liście laurowe, kurkumę i pieprz 'rozmieniam na drobne' w młynku do przypraw (albo w młynku do kawy).
  • Zmielone przyprawy i sól dodaję do miski z rozdrobnionymi warzywami. Odstawiam na godzinę żeby warzywa puściły sok.
  • Przekładam do dużego garnka i duszę pod przykryciem ok. 45 minut. Uwaga: 'toto' się lubi przypalić, więc trzeba być czujnym!
  • Gdy warzywa wystygną, wracają do blendera. 
  • Zblendowana pastę przekładam do dwóch litrowych słoików i wkładam do zamrażarki. 

Bez obawy: całość nie zamarznie na kość - a to ze względu na spora ilość soli. Łatwo jest zatem wyjąć ze słoika tyle pasty, ile akurat potrzebujemy. 

 

Używam tego od kilku lat - nie jest to zatem przepis 'teoretyczny'.

 

Smacznego!

 

Bez inteligencji obejdzie się człowiek w życiu i na jakiejś zwykłej posadzie. Ale w kuchni zaraz ten brak wychodzi. (Jaroslav Hašek)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ciekawy przepis moze jak beda warzywa na jesieni to zrobie :thumbsup:  , jedynie co do mnie nie przemawia sloiki w zamrazalce , ale mozna zawsze zamrozic w pojemnikach albo zrobic kostki juz gotowe w foremkach do lodu 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przecież tam jest połowa tablicy Mendelejewa! I postanowiłem, że nigdy więcej!

Nie jest tak strasznie. :D  Posiadam dobra książkę, wydaną w latach 70'tych, pt.: "Technologia koncentratów spożywczych", gdzie opisane są składy surowcowe i cykle produkcyjne wszystkich praktycznie (stałych i płynnych) koncentratów obiadowych, zbożowych, makaronów, deserów, odżywek i konserw dla dzieci, koncentratów witaminowych, preparatów pektolitycznych, koncentratów obiadowych, białkowych, produktów kawowych (zbożowe, cykoria, ekstrakty) oraz  dodatków do ciast. Bardzo ciekawa i pouczająca lektura.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Musze sprubowac , tylko mam jeden problem , mam pietruszke i seler suszony , to ile mam go dac i czy moze byc suszony?

 

Nie mam pojęcia. Zawsze robiłem ze świeżych.

[Dodano: 20 sty 2018 - 17:33]

ciekawy przepis moze jak beda warzywa na jesieni to zrobie :thumbsup:  , jedynie co do mnie nie przemawia sloiki w zamrazalce , ale mozna zawsze zamrozic w pojemnikach albo zrobic kostki juz gotowe w foremkach do lodu 

 

Nie bój się: nie zamarzną i lód ich nie rozsadzi. Ale oczywiście możesz robić jak jak kostki do lodu. Tyle, że zajmuje to relatywnie więcej miejsca.

[Dodano: 20 sty 2018 - 17:34]

 

Przecież tam jest połowa tablicy Mendelejewa! I postanowiłem, że nigdy więcej!

Nie jest tak strasznie. :D  Posiadam dobra książkę, wydaną w latach 70'tych, pt.: "Technologia koncentratów spożywczych", gdzie opisane są składy surowcowe i cykle produkcyjne wszystkich praktycznie (stałych i płynnych) koncentratów obiadowych, zbożowych, makaronów, deserów, odżywek i konserw dla dzieci, koncentratów witaminowych, preparatów pektolitycznych, koncentratów obiadowych, białkowych, produktów kawowych (zbożowe, cykoria, ekstrakty) oraz  dodatków do ciast. Bardzo ciekawa i pouczająca lektura.

 

 

Umówmy się, że w latach 70. jedzenie jeszcze było w miarę normalne. Czego o dzisiejszej żywności już się powiedzieć nie da.

Bez inteligencji obejdzie się człowiek w życiu i na jakiejś zwykłej posadzie. Ale w kuchni zaraz ten brak wychodzi. (Jaroslav Hašek)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Iguana, ja wiem ze nie rozsadzi ale czasem jak sie wyciaga cos innego z zamrazalki to moze wyleciec i poznie szkla na calej kuchni a ja mam psa co boso chodzi :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Iguana, ja wiem ze nie rozsadzi ale czasem jak sie wyciaga cos innego z zamrazalki to moze wyleciec i poznie szkla na calej kuchni a ja mam psa co boso chodzi :D

 

No... To jest argument...   :rolleyes:

Bez inteligencji obejdzie się człowiek w życiu i na jakiejś zwykłej posadzie. Ale w kuchni zaraz ten brak wychodzi. (Jaroslav Hašek)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.