Iguana Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Stycznia 2018 Pamiętam, jak wieki temu włos mi się na głowie zjeżył, gdy przeczytałem skład tzw. kostek rosołowych. Przecież tam jest połowa tablicy Mendelejewa! I postanowiłem, że nigdy więcej!Problem jednak w tym, że gotuję na dwie - w porywach trzy - osoby. Czasem niezbędny jest bulion (głównie warzywny) w niewielkiej ilości. Jak i czym go zastąpić, gdy sklepowy surogat - to sama chemia?Ale jak się nie da - jak się da? Raz do roku robię bulion warzywny. Wychodzą z tego dwa litrowe słoiki, które trzymam w zamrażarce (stąd szron na ściankach słoika - patrz zdjęcie). Łyżka bulionu załatwia sprawę sosu, dwie łyżki - bulionu do zupy. Czasem nawet znajomi się na niewielki słoiczek 'załapią'... Wykonanie jest trochę pracochłonne - ale dziecinnie proste. Składniki:700 g marchwi250 g korzenia pietruszki1 seler korzeniowy o wadze co najmniej 500 g2 duże cebule1 por 1/2 średniej główki czosnku4 łodygi selera naciowego5-centymetrowy kawałek grubszego korzenia imbirukilkanaście kulek ziela angielskiego5-6 listków laurowych (zależnie od wielkości)kilka sporych gałązek świeżego lubczyku (listki i łodyżki)3 łyżeczki mielonej kurkumy1 łyżeczka mielonego pieprzu250 g soli Wykonanie:Warzywa pokroić w drobną kostkę lub - tak jak ja to robię - przepuścić przez urządzenie do szatkowania.Czosnek, seler naciowy, lubczyk, imbir i cebulę należy zblendować.Ziele angielskie, liście laurowe, kurkumę i pieprz 'rozmieniam na drobne' w młynku do przypraw (albo w młynku do kawy).Zmielone przyprawy i sól dodaję do miski z rozdrobnionymi warzywami. Odstawiam na godzinę żeby warzywa puściły sok.Przekładam do dużego garnka i duszę pod przykryciem ok. 45 minut. Uwaga: 'toto' się lubi przypalić, więc trzeba być czujnym!Gdy warzywa wystygną, wracają do blendera. Zblendowana pastę przekładam do dwóch litrowych słoików i wkładam do zamrażarki. Bez obawy: całość nie zamarznie na kość - a to ze względu na spora ilość soli. Łatwo jest zatem wyjąć ze słoika tyle pasty, ile akurat potrzebujemy. Używam tego od kilku lat - nie jest to zatem przepis 'teoretyczny'. Smacznego! Cytuj Bez inteligencji obejdzie się człowiek w życiu i na jakiejś zwykłej posadzie. Ale w kuchni zaraz ten brak wychodzi. (Jaroslav Hašek) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Stycznia 2018 Musze sprubowac , tylko mam jeden problem , mam pietruszke i seler suszony , to ile mam go dac i czy moze byc suszony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Stycznia 2018 ciekawy przepis moze jak beda warzywa na jesieni to zrobie , jedynie co do mnie nie przemawia sloiki w zamrazalce , ale mozna zawsze zamrozic w pojemnikach albo zrobic kostki juz gotowe w foremkach do lodu Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Stycznia 2018 Przecież tam jest połowa tablicy Mendelejewa! I postanowiłem, że nigdy więcej! Nie jest tak strasznie. Posiadam dobra książkę, wydaną w latach 70'tych, pt.: "Technologia koncentratów spożywczych", gdzie opisane są składy surowcowe i cykle produkcyjne wszystkich praktycznie (stałych i płynnych) koncentratów obiadowych, zbożowych, makaronów, deserów, odżywek i konserw dla dzieci, koncentratów witaminowych, preparatów pektolitycznych, koncentratów obiadowych, białkowych, produktów kawowych (zbożowe, cykoria, ekstrakty) oraz dodatków do ciast. Bardzo ciekawa i pouczająca lektura. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iguana Opublikowano 20 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Stycznia 2018 Musze sprubowac , tylko mam jeden problem , mam pietruszke i seler suszony , to ile mam go dac i czy moze byc suszony? Nie mam pojęcia. Zawsze robiłem ze świeżych.[Dodano: 20 sty 2018 - 17:33]ciekawy przepis moze jak beda warzywa na jesieni to zrobie , jedynie co do mnie nie przemawia sloiki w zamrazalce , ale mozna zawsze zamrozic w pojemnikach albo zrobic kostki juz gotowe w foremkach do lodu Nie bój się: nie zamarzną i lód ich nie rozsadzi. Ale oczywiście możesz robić jak jak kostki do lodu. Tyle, że zajmuje to relatywnie więcej miejsca.[Dodano: 20 sty 2018 - 17:34] Przecież tam jest połowa tablicy Mendelejewa! I postanowiłem, że nigdy więcej!Nie jest tak strasznie. Posiadam dobra książkę, wydaną w latach 70'tych, pt.: "Technologia koncentratów spożywczych", gdzie opisane są składy surowcowe i cykle produkcyjne wszystkich praktycznie (stałych i płynnych) koncentratów obiadowych, zbożowych, makaronów, deserów, odżywek i konserw dla dzieci, koncentratów witaminowych, preparatów pektolitycznych, koncentratów obiadowych, białkowych, produktów kawowych (zbożowe, cykoria, ekstrakty) oraz dodatków do ciast. Bardzo ciekawa i pouczająca lektura. Umówmy się, że w latach 70. jedzenie jeszcze było w miarę normalne. Czego o dzisiejszej żywności już się powiedzieć nie da. Cytuj Bez inteligencji obejdzie się człowiek w życiu i na jakiejś zwykłej posadzie. Ale w kuchni zaraz ten brak wychodzi. (Jaroslav Hašek) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Stycznia 2018 @Iguana, ja wiem ze nie rozsadzi ale czasem jak sie wyciaga cos innego z zamrazalki to moze wyleciec i poznie szkla na calej kuchni a ja mam psa co boso chodzi Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iguana Opublikowano 20 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Stycznia 2018 @Iguana, ja wiem ze nie rozsadzi ale czasem jak sie wyciaga cos innego z zamrazalki to moze wyleciec i poznie szkla na calej kuchni a ja mam psa co boso chodzi No... To jest argument... Cytuj Bez inteligencji obejdzie się człowiek w życiu i na jakiejś zwykłej posadzie. Ale w kuchni zaraz ten brak wychodzi. (Jaroslav Hašek) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zamiast w szklanym słoiku zawsze można przełożyć do plastikowego pojemnika.Jezeli chodzi o tytuł tematu ,to nie wiem,czy by nie było lepiej mu nadać np. bulion domowy ,czy podobnie -lepiej by chyba było potem odnaleźć ... Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Kiedyś dokładnie opisywał, i fotkami ilustrował przygotowanie takiego fajniusiego bulionu, "Pan Boczek", który nie wiem gdzie się obecnie podział, ponieważ go od dawna na forum nie widzę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.