miro Opublikowano 28 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Mój pierwszy chleb na zakwasie....i do tego udany w 100%Cieszę się jak dziecko, że wyszedł.Smak, wygląd ...wszystko tak jak oczekiwałem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 28 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Miro wygląda ładnie ale czegoś mi tu brakuje Czyżbyś zapomniał podać przepisu ?? Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Przepis na chleb i zakwas ze strony http://przepisnachleb.plktórą bardzo polecam. Jasno, przejrzyście i nawet taki laik jak ja dał radę. A chleb smakuje ...BOSKO! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Prz3mk0 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Miro - dajesz drożdże? My pieczemy w domu regularnie ale na drożdżach i zakwasie - po prostu taki nam bardziej smakuje.A jak u Ciebie z zakwasem? W sensie wiekowo Pozdrawiam i udanych wypieków Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Zakwas jest w miarę świeży, około 10 dni.Drożdży nie daję, bo chciałem upiec chleb na samym zakwasie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Prz3mk0 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Zakwas jest w miarę świeży, około 10 dni.Drożdży nie daję, bo chciałem upiec chleb na samym zakwasie.To młody zakwas, ale fajnie że już wychodzi. My mamy już od prawie roku. Kiedyś próbowaliśmy upiec na samym zakwasie ale jakiś taki wilgotny, klei się do noża. Do tego jakiś mdły w smaku. Może przepis był po prostu kiepski. Musimy spróbować z tej strony co polecasz. Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Lutego 2018 @Prz3mk0, ja zaczelam swoje chleby na samym zakwasie robic z przepisu SIvon'a polecam jest swietny , i nic sie nie klei do noza , pieke go dalej czasami tylko urozmaicam roznymi makami i ziarnami Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Lutego 2018 (edytowane) A ja piekę ten z przepisu w garnku zeliwnym dodając zakwas i odrobinę drożdży Wychodzi równie smaczny.Elektro- gdzie zanależć ten przepis Sivona? Edytowane 1 Lutego 2018 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Lutego 2018 Musimy spróbować z tej strony co polecasz. Zrobiłem kolejny, zamieniając 100 g mąki pszennej na żytnią i wyszedł jak dla mnie jeszecze lepszy. Bazowałem na tym przepisie: http://przepisnachleb.pl/chleb-pszenny-najlepszy/ Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Lutego 2018 Beato ja robilam i w garnku tez na zakwasie ale bez drozdzy Kurcze nie moge znalesc linku do przepisu ale mam u siebiew notatniku Chleb na zakwasie. SivonaSklad:1kg maki zytniej1kg maki przennejZakwas 400gWoda 1,5 litraMaslanka 300mlZiarna - szklanka - tu mamy dowolnosc - slonecznik, pestki dyni, siemie lniane itp. Ja dalem slonecznik oraz dodatkowo uzylem suszonej zurawiny oraz cebulki.Przyprawy:Sól 4 lyzeczkiCukier 5 lyzeczek - cukier mozna zastapic miodem.Czarnuszka, majeranek, tymianek. Wykonanie:Do miski wsypujemy obie maki, dodajemy zakwas, wode oraz maslanke. Dokladnie mieszamy, odstawiamy na 2h. Po tym czasie mieszamy, odkladamy 400g ciasta na zaczyn do nastepnego chlebka. Dopiero teraz przyprawiamy i dosypujemy ziarna, dokladnie mieszamy. Formy - keksówki ja mam 3 duze - smarujemy olejem i wysypujemy otrebami lub maka. Przekladamy ciasto do foremek tak aby zapelnily sie do polowy. Foremki odstawiamy do wyrosniecia w cieple miejsce - czas do 8h - jak chleb wyrosnie, podwoi objetosc wstawiamy do piekarnika na 70 minut temperatura 170-180 stopni. Pod koniec pieczenia zwiekszamy temp. do 200 stopni. Po zakonczeniu pieczenia chleb odpoczywa w piekarniku 15min, potem nalezy wyjac upieczone bochenki z foremek celem wystudzenia i odparowania wilgoci. [Dodano: 01 lut 2018 - 11:08]musze upiec w tym tygodniu bo garnkowe wersje sie juz troche przejadly Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Lutego 2018 Wystarczy wpisać w GOOGLE "chleb Sivona na zakwasie" i po kłopocie, wyskakuje na pierwszej pozycji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Lutego 2018 Ja robię od lat taki chleb, teraz już modyfikacje ale przepis nadal aktualny https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page-2?do=findComment&comment=311150 Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 1 Lutego 2018 1kg maki zytniej 1kg maki przennej Z jakiego przemiału te mąki powinny być? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 1 Lutego 2018 A to juz Sivon muze napisac , u nas klasyfikacji nie ma takiej jak w Pl Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 1 Lutego 2018 Ja mam zakwas w słoiku i przed pieczeniem wieczorem wyjmuję go ,ocieplam , dodaję mąki i wody Rano ubieram z niego tylko szklankę i dosypuję znowu do reszty mąkę i wodę.W tym przypadku nie potrzebne mi odkładanie tego zaczynu [400g]?W przepisie jest -dodajemy 400g zakwasu,a odkładamy 400g ciasta ?? Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 1 Lutego 2018 1kg maki zytniej 1kg maki przennejZ jakiego przemiału te mąki powinny być? Mąka żytnia 2000 a pszenna ja używałem 650 W przepisie jest -dodajemy 400g zakwasu,a odkładamy 400g ciasta ?? Ja mam pojemnik taki gdzie wchodzi około 500g zakwasu, 400g może wydawać się dużo ale to 2 kg mąki, mi wychodzą 3 duże keksówki. Zwykle zużywam cały zakwas i odbieram zaczyn w ilości zużytego zakwasu. Jeżeli ty całego nie wykorzystujesz to nie musisz odbierać Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 1 Lutego 2018 Ja robie tak mam zakwas w sloiku co stoi w lodowce wyciagam z lodowki tak zeby postal az nabierze temp pokojowej dosypuje make +wode mieszam i odstawiam na 12 h w cieple miejsce z tego biore te 400 g co jest w przepisie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 1 Lutego 2018 Ja tez tak robię ,tylko jak ubiorę z niego to z powrotem dosypuję do niego mąki i wody ,czekam aż zacznie pracować i wkładam go do lodówki.Na dzień przed pieczeniem " ożywiam go "i dodaję do chleba.W przepisie Sivona on odkłada ciasto na zaczyn do następnego chleba.Następny chleb piecze dodając zakwasu.Oczywiście nie czepiam się tu nazewnictwa tylko ,czy to ciasto [zaczyn] odłożone z poprzedniego wypieku ożywia [dożywia]przed pieczeniem tak jak my? Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 1 Lutego 2018 Ja też nie wiem czy stosuję poprawne nazewnictwo Zakwas wyjmuję wcześniej z lodówki zanim pójdzie do ciasta chlebowego, po wymieszaniu mąki, maślanki i zakwasu czekam 2-3h a następnie odkładam "zaczyn?" - czyli zakwas z pożywką na kolejny chleb. Jak piekłem co tydzień nie dożywiałem zakwasu w lodówce, gdy nie był używany dożywiałem go co 10 dni. Kilka razy zabiłem swój zakwas ale w sumie tak po rodzinie się rozszedł, że jest od kogo podebrać Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 1 Lutego 2018 Czyli mamy dwie szkoły -ja nie wykorzystuję całego zakwasu ze słoika ,a do tego co zostanie dosypuję trochę mąki i wody i do lodówki.Ty odkładasz już ciasto [z całości mąki i wody ,czy maślanki] do słoika ,a przed pieczeniem nie dożywiasz już samego zakwasu w słoiku [,by dodać go już odżywionego ]tylko mieszasz go znowu z całością mąki i czekasz 2godz aż zacznie pracować i znowu odkładasz część do słoika do następnego wypieku ..Wychodzi chyba na to samo... Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kofikan Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 1 Lutego 2018 Czym można zastąpić maślankę w przepisie Sivona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 1 Lutego 2018 (edytowane) Wodą. Można też dodać kefir, jogurt, etc. co tylko dusza zapragnie . Edytowane 1 Lutego 2018 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 1 Lutego 2018 ja jak nie mam daje kefir kwasna smietanke jogurt , albo wode. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 1 Lutego 2018 Albo piwo. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Prz3mk0 Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 15 Lutego 2018 Chleb z maślanką moim zdaniem dłużej utrzymuje świeżość. To taki mój wniosek po tym jak zaczęliśmy dodawać maślanki Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.