Skocz do zawartości

Chleb na zakwasie.


miro

Rekomendowane odpowiedzi

Mój pierwszy chleb na zakwasie....i do tego udany w 100%

Cieszę się jak dziecko, że wyszedł.

Smak, wygląd ...wszystko tak jak oczekiwałem.

 

post-39755-0-34301100-1517170222_thumb.jpg

 

post-39755-0-65119900-1517170231_thumb.jpg

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miro  wygląda ładnie ale czegoś mi tu brakuje 

Czyżbyś zapomniał podać przepisu ?? 

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepis na chleb i zakwas ze strony http://przepisnachleb.plktórą bardzo polecam.

Jasno, przejrzyście i nawet taki laik jak ja dał radę.

 

A chleb smakuje ...BOSKO!

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miro - dajesz drożdże? My pieczemy w domu regularnie ale na drożdżach i zakwasie - po prostu taki nam bardziej smakuje.

A jak u Ciebie z zakwasem? W sensie wiekowo :)

Pozdrawiam i udanych wypieków :)

 

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zakwas jest w miarę świeży, około 10 dni.

Drożdży nie daję, bo chciałem upiec chleb na samym zakwasie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zakwas jest w miarę świeży, około 10 dni.

Drożdży nie daję, bo chciałem upiec chleb na samym zakwasie.

To młody zakwas, ale fajnie że już wychodzi. My mamy już od prawie roku.

 

Kiedyś próbowaliśmy upiec na samym zakwasie ale jakiś taki wilgotny, klei się do noża. Do tego jakiś mdły w smaku. Może przepis był po prostu kiepski.

 

Musimy spróbować z tej strony co polecasz.

 

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Prz3mk0, ja zaczelam swoje chleby na samym zakwasie robic  z przepisu SIvon'a polecam jest swietny , i nic sie nie klei do noza , pieke go dalej czasami tylko urozmaicam roznymi makami i ziarnami  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Musimy spróbować z tej strony co polecasz.

 

Zrobiłem kolejny, zamieniając 100 g mąki pszennej na żytnią i wyszedł jak dla mnie jeszecze lepszy.

 

Bazowałem na tym przepisie:

 

http://przepisnachleb.pl/chleb-pszenny-najlepszy/

 

post-39755-0-80261000-1517479556_thumb.jpg

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Beato ja robilam i w garnku tez na zakwasie ale bez drozdzy 

Kurcze nie moge znalesc linku do przepisu ale mam u siebiew notatniku 

Chleb na zakwasie. Sivona
Sklad:
1kg maki zytniej
1kg maki przennej
Zakwas 400g
Woda 1,5 litra
Maslanka 300ml
Ziarna - szklanka - tu mamy dowolnosc - slonecznik, pestki dyni, siemie lniane itp. Ja dalem slonecznik oraz dodatkowo uzylem suszonej zurawiny oraz cebulki.
Przyprawy:
Sól 4 lyzeczki
Cukier 5 lyzeczek - cukier mozna zastapic miodem.
Czarnuszka, majeranek, tymianek.
 
Wykonanie:
Do miski wsypujemy obie maki, dodajemy zakwas, wode oraz maslanke. Dokladnie mieszamy, odstawiamy na 2h. Po tym czasie mieszamy, odkladamy 400g ciasta na zaczyn do nastepnego chlebka. Dopiero teraz przyprawiamy i dosypujemy ziarna, dokladnie mieszamy. Formy - keksówki ja mam 3 duze - smarujemy olejem i wysypujemy otrebami lub maka. Przekladamy ciasto do foremek tak aby zapelnily sie do polowy. Foremki odstawiamy do wyrosniecia w cieple miejsce - czas do 8h - jak chleb wyrosnie, podwoi objetosc wstawiamy do piekarnika na 70 minut temperatura 170-180 stopni. Pod koniec pieczenia zwiekszamy temp. do 200 stopni. Po zakonczeniu pieczenia chleb odpoczywa w piekarniku 15min, potem nalezy wyjac upieczone bochenki z foremek celem wystudzenia i odparowania wilgoci. 

[Dodano: 01 lut 2018 - 11:08]

musze upiec w tym tygodniu bo garnkowe wersje sie juz troche przejadly

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja robię od lat taki chleb, teraz już modyfikacje ale przepis nadal aktualny :)https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page-2?do=findComment&comment=311150

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

1kg maki zytniej 1kg maki przennej

Z jakiego przemiału te mąki powinny być? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A to juz Sivon muze napisac , u nas klasyfikacji nie ma takiej jak w Pl 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam zakwas w słoiku i przed pieczeniem  wieczorem wyjmuję go ,ocieplam , dodaję mąki i wody Rano ubieram z niego tylko  szklankę i dosypuję znowu do reszty mąkę i wodę.W tym przypadku nie potrzebne mi odkładanie tego zaczynu [400g]?

W przepisie jest -dodajemy 400g zakwasu,a odkładamy 400g ciasta ??

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

1kg maki zytniej 1kg maki przennej

Z jakiego przemiału te mąki powinny być? 

 

 

Mąka żytnia 2000 a pszenna ja używałem 650

 

W przepisie jest -dodajemy 400g zakwasu,a odkładamy 400g ciasta ??

 

Ja mam pojemnik taki gdzie wchodzi około 500g zakwasu, 400g może wydawać się dużo ale to 2 kg mąki, mi wychodzą 3 duże keksówki. Zwykle zużywam cały zakwas i odbieram zaczyn w ilości zużytego zakwasu. Jeżeli ty całego nie wykorzystujesz to nie musisz odbierać :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja robie tak mam zakwas w sloiku co stoi w lodowce wyciagam  z lodowki tak zeby postal az nabierze temp pokojowej  dosypuje make +wode  mieszam i odstawiam na 12 h w cieple miejsce  z tego biore te 400 g co jest w przepisie 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja tez tak robię ,tylko jak ubiorę z niego to z powrotem dosypuję do niego mąki i wody ,czekam aż zacznie pracować i wkładam go do lodówki.Na dzień przed pieczeniem " ożywiam go "i dodaję do chleba.

W przepisie Sivona on odkłada ciasto na zaczyn do następnego chleba.Następny chleb piecze dodając zakwasu.Oczywiście nie czepiam się tu nazewnictwa tylko ,czy to ciasto [zaczyn] odłożone z poprzedniego wypieku ożywia [dożywia]przed pieczeniem tak jak my?

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja też nie wiem czy stosuję poprawne nazewnictwo :) Zakwas wyjmuję wcześniej z lodówki zanim pójdzie do ciasta chlebowego, po wymieszaniu mąki, maślanki i zakwasu czekam 2-3h a następnie odkładam "zaczyn?" - czyli zakwas z pożywką na kolejny chleb. Jak piekłem co tydzień nie dożywiałem zakwasu w lodówce, gdy nie był używany dożywiałem go co 10 dni. Kilka razy zabiłem swój zakwas ale w sumie tak po rodzinie się rozszedł, że jest od kogo podebrać :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli mamy dwie szkoły -ja nie wykorzystuję całego zakwasu ze słoika ,a do tego co zostanie dosypuję trochę mąki i wody i do lodówki.Ty odkładasz już ciasto  [z całości mąki i wody ,czy maślanki] do słoika ,a przed pieczeniem nie dożywiasz już samego zakwasu  w słoiku [,by dodać go już odżywionego ]tylko mieszasz go znowu z całością mąki i czekasz 2godz aż zacznie pracować i znowu odkładasz część do słoika do następnego wypieku ..Wychodzi chyba na to samo... :)

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja jak nie mam daje kefir kwasna smietanke jogurt , albo wode.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.