Skocz do zawartości

Dymbox modyfikacja


binio1111

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 211
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Rura fi 130 mm, wylot dymu fi 32 mm, separator smoły fi 60 mm

Ruszt raster 14-15 mm.

 

Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrębki kl 8. Rura z czarnej stali, nigdy ustrojstwa nie czyszczę.

 

Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka

10 cm wysokości popielnika jest akurat, opróżnia się w trakcie pracy co kilka godzin. Pracować może dowolnie długo, trzeba tylko dosypywać zrębek. Smoły wytwarza niewiele, wycieka swobodnie otworem w dnie separatora smoły.

Edytowane przez MlKl

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Popatrz na zdjęcia w moich wątkach o beczce elektrycznej i o dymogeneratorze. Rurka dymowa wychodzi z separatora smoły.

 

Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czytałem że kupujecie zrębki z awpola dokładnie gdzie to?

W internecie.  ;)  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Najlepiej jak ktoś zrobi i poda na tacy
Niestety :( tak .  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzę że przewija się  hejt to podam linki co wyszukała przeglądarka jak szukałem awpol. Więc zapytałem ale najlepiej odpisać internet.

https://awpol.pl/ 

http://www.awpol.info.pl/

https://awpol.com.pl/

https://www.gowork.pl/

https://rejestr.io/krs/197786/przedsiebiorstwo-produkcyjno-handlowo-uslugowe-awpol

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 7 miesięcy temu...

Ja chciałem podziękować biniowi za pomysł przerobienia dymboxa. Ja posiadam co prawda innej firmy ale każda kupna konstrukcja jest taka sama i każdy na forum informuje że albo trzeba będzie przerobić albo zrobić samemu oczywiście na sposób i pomysł Rogera.

No i ja przerobiłem swój DG z firmy „B” na DG przedstawiony przez Rogera oraz sposób przeróbki binia. 2+2=4 i tak samo tu dwa sposoby ale jeden cel i wyszło super małym kosztem. DG działa o wiele lepiej i to na minimalnym dopływie powietrza .

Pierwszy test dziś odbyłem i mocno dymi jednak co godzinkę trzeba zrębki spuścić. Najgorzej było jak już dochodziły do rurki dymnej to zaczynał słabo dymić. Więcej uwag nie mam i bardzo dziękuje za koncepcje.

 

post-75873-0-60019400-1660855908_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kup sobie pellet wędzarniczy "olchowo - bukowy" zamiast zrębków, i skończy Ci się zawieszać. Pisałem już o tym wiele lat temu, jednak posty powinny się gdzieś znajdować. Tak czy inaczej jakość i komfort obsługi nieporównywalny, jako że pellet jest znacznie cięższy, to sam opada i nie zawiesza się. Ja dodaję jeszcze własnoręcznie pocięte małe klocuszki, wtedy dymi znacznie dłużej :thumbsup:.

https://sklep.gappoland.com/pl/p/Zrebki-wedzarnicze-w-formie-pelletu/22901976

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciekawa opcja z tym peletem. Ja zakupiłem zrębki klasa 8-10 wiec nie małe. Nie ma problemu z tym zawieszaniem można będzie się przyzwyczaić.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co kto lubi. Osobiście nie chce mi się co chwila ganiać do DG i zaglądać, pukać, popychać, przepychać, etc. choć kiedyś też robiłem to z konieczności, frajdy niestety z tego nie miałem, więc przeszedłem w związku z tym na pellet, i teraz wędzę bezstresowo :D:thumbsup:. Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest DG Mikiego, ważne że jest wybór, decyzja zaś to już sprawa indywidualna :thumbsup:. Można sobie zajrzeć i poczytać w tym co pisze na ten temat Baca. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12380-jak-to-jest-z-tym-peletem/

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No czytałem faktycznie się sprawdza może w przyszłości sam spróbuje peletu na tą chwile mam 15 kg kl8 zrębek buk olcha i 3 kg czereśni.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.