Skocz do zawartości

Dlaczego mam trudności z mieleniem?


yupiter

Rekomendowane odpowiedzi

opisz jakoś szerzej bo nie rozumię jak się nóż zapchał , a ślimak przepycha na "gwałt" przez sitko , może dałeś za mało mięsa i doszlo do sitka i tam się zatrzymało bo nie było więcej by popchać dalej?

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mieliłem łopatkę. Mielenie mięsa kończyło się po niecałej minucie. Noże i sitko zapychało się.

Jak temu zapobiec? Jaki popełniłem błąd?

wniosek mieso musialo byc nie sklasyfikowane,wszystkie blony i zyly nawinely sie

na nozyk, sitko takze bylo zapchane i mielenie sie spowolnilo lub wogole nie szlo.

druga sprawa to slabo dokrecone sitko do noza i korpusu maszynki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mieliłem łopatkę. Mielenie mięsa kończyło się po niecałej minucie. Noże i sitko zapychało się.

Jak temu zapobiec? Jaki popełniłem błąd?

wniosek mieso musialo byc nie sklasyfikowane,wszystkie blony i zyly nawinely sie

na nozyk, sitko takze bylo zapchane i mielenie sie spowolnilo lub wogole nie szlo.

druga sprawa to slabo dokrecone sitko do noza i korpusu maszynki.

Było tak jak piszesz. Ale nie wiem czy to , że mięso nie było sklasyfikowane było przyczyną. Przepuściłem to mięso przez maszynkę elektryczną i było OK
Yupiter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Według mnie albo sitko, albo nożyk nie są ostre.

Przy nowych też się zdarza zwłaszcza kupionych na rynku(bazar).

Jak masz możliwość to zanieś sitko i nożyk do szlifierza, tokarza na magnesówkę o ile taką posiada. A i jeszcze jedna możliwość - czy założyłeś sprężynę dociskową.

Pozdrawiam.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli dobrze założyłeś nożyk – w dobrą stronę ( o ile nie jest dwustronny!) to może nie dociąłeś nożyka do sitka.

Powody:

1. Cieńsze sitko – wymiana sitka

2. Inny otwór pasujący w nowym nożyku – weszło głębiej. – nowy nożyk lub jakaś podkładka.

3. Nie dokręciłeś dobrze nakrętki – było mięso w środku lub coś innego co zablokowało gwinty / nakręciłeś ją krzywo po gwintach – sprawdzić zawsze sitko po dokręceniu, poprzez nacisk czy się nie rusza, potem z odwrotnej strony (od strony korby) czy tamtej strony nie można docisnąć – po dokręceniu nakrętki ślimak nie ma prawa mieć możliwości ruchów wzdłuż osi / posuwistych.

4. Wady konstrukcyjne sitka lub nożyka – połóż jedno na drugie i zobacz czy nie ma prześwitów.

 

Jak to można sprawdzić?

Skręć maszynkę i wsadź kawałek wykałaczki przez sitko od strony wylotu, potem przekręć korbę, wykałaczka musi być obcięta równiutko, nie może być postrzępiona.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Według mnie albo sitko, albo nożyk nie są ostre.

Przy nowych też się zdarza zwłaszcza kupionych na rynku(bazar).

Jak masz możliwość to zanieś sitko i nożyk do szlifierza, tokarza na magnesówkę o ile taką posiada. A i jeszcze jedna możliwość - czy założyłeś sprężynę dociskową.

Pozdrawiam.

Sitko i nożyk były kupowane u producenta. W maszynce nie ma sprężyny dociskowej
Yupiter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W maszynce nie ma sprężyny dociskowej

Fakt to ręczna maszynka pomyliło mi się z elektryczną. Innej możliwoci nie widzę jak sitko i noże nie są ostre.

Chyba, że jak napisał TOSHIBA nożyk wszedł za głęboko i sitka nie da się rady docisnąć do nożyka(powstała przerwa między sitkiem a nożykiem nawet minimalna).Jak wszystko jest dopasowane to i luzu osiowego na ślimaku nie powinno być - jak jest to coś jest nie tak.

Pozdrawiam.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

yupiter Moim zdaniem wszystko już zostało napisane . Jeżeli dobrze maszynka była złożona na maksa dokręcone sitko z nożykiem i nie ma luzu posuwistego ślimaka to znaczy że jest źle naostrzony nożyk i sitko . Dziwie się natomiast że zmieliłeś mięsko maszynką elektryczną gdzie nożyk do sitka jest dociskany przez sprężynkę . Ja np mięska z łopatki moją elektryczną zmielić nie mogę . Występuje właśnie taki objaw że ścięgna nie są przecinane tylko dostają się między nożyk a sitko i koniec mielenia . Nożyk i sitko są ostre .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

yupiter Moim zdaniem wszystko już zostało napisane . Jeżeli dobrze maszynka była złożona na maksa dokręcone sitko z nożykiem i nie ma luzu posuwistego ślimaka to znaczy że jest źle naostrzony nożyk i sitko . Dziwie się natomiast że zmieliłeś mięsko maszynką elektryczną gdzie nożyk do sitka jest dociskany przez sprężynkę . Ja np mięska z łopatki moją elektryczną zmielić nie mogę . Występuje właśnie taki objaw że ścięgna nie są przecinane tylko dostają się między nożyk a sitko i koniec mielenia . Nożyk i sitko są ostre .

 

Pozdrawiam

W mojej maszynce elektrycznej nie ma docisku nożyka do sitka sprężynką:))
Yupiter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

Tak jak napisał Andrzej “wszystko zostało napisane” i dobrze ja dodam tylko jak ja radzę sobie z mieleniem mięsa kl III ścięgniste na masę wiążącą do kiełbaski lub wyrobów w szynkowarze. Dlatego, że używam prawie wyloącznie maszynki ręcznej nr 8 (bo do moich potrzeb większa nie jest mi potrzebna) to uzbierało się trochę akcesoriów które pasują także do ZELMERA. Metodą prób i błędów jeden nożyk naostrzyłem tak:

-Kąt ostrza zmniejszyłem do około 60 stopni.

-Na piórach noża zrobiłem wgłębienie lecz na każdym w innym miejscu co może będzie widać na fotkach – jeszcze jedno, nożyk musi być pełny nie dmuchany.

 

 

Od tej pory nie mam najmniejszego problemu z mieleniem III-ki ścięgnistej ani ręcznie a tym bardziej elektrycznie (bo to jest jedyna czynność którą przy robieniu kiełbaski robię mechanicznie lecz nie zawsze) Jeszcze jedno, mielę najpierw przez sitko nr 6 a następnie dwa razy przez nr 2

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

Tak jak napisał Andrzej “wszystko zostało napisane” i dobrze ja dodam tylko jak ja radzę sobie z mieleniem mięsa kl III ścięgniste na masę wiążącą do kiełbaski lub wyrobów w szynkowarze. Dlatego, że używam prawie wyloącznie maszynki ręcznej nr 8 (bo do moich potrzeb większa nie jest mi potrzebna) to uzbierało się trochę akcesoriów które pasują także do ZELMERA. Metodą prób i błędów jeden nożyk naostrzyłem tak:

-Kąt ostrza zmniejszyłem do około 60 stopni.

-Na piórach noża zrobiłem wgłębienie lecz na każdym w innym miejscu co może będzie widać na fotkach – jeszcze jedno, nożyk musi być pełny nie dmuchany.

 

Obrazek Obrazek Obrazek

 

Od tej pory nie mam najmniejszego problemu z mieleniem III-ki ścięgnistej ani ręcznie a tym bardziej elektrycznie (bo to jest jedyna czynność którą przy robieniu kiełbaski robię mechanicznie lecz nie zawsze) Jeszcze jedno, mielę najpierw przez sitko nr 6 a następnie dwa razy przez nr 2

Dziękuję

Yupiter
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam .

 

Moja maszynka elektryczna to ZELMER z 1991r . Takie mieli rozwiązanie w tamtych czasach , czyli docisk nożyka do sitka przez sprężynkę . Co to miało za zadanie nie wiem . Może powiedzmy sprzęgiełko które miało chronić silnik ?

 

tadzio . Do czego służą te wgłębienia na nożyku ?

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam .

 

Moja maszynka elektryczna to ZELMER z 1991r . Takie mieli rozwiązanie w tamtych czasach , czyli docisk nożyka do sitka przez sprężynkę . Co to miało za zadanie nie wiem . Może powiedzmy sprzęgiełko które miało chronić silnik ?

sprężnka po prostu ma za zadanie docisnąć noźyk do sitka (zwiększyć docisk) i nic więcej według mnie.Też mam maszynkę ze sprężynką.

 

Pozdrawiam.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Taka sprężynka nie jest zła, eliminuje (w pewnym zakresie) błędy/niedokładności produkcyjne maszynek i ich elementów.

Nożyk i sitko muszą być/pracować prostopadle do ślimaka, jeżeli przykładowo:

Miejsce styku ślimak – nożyk nie jest dokładnie splanowane, to nożyk jest dociskany pod kątem i w związku z powyższym nierówno dociska się do sitka, co doprowadza do jego pacy w różnych płaszczyznach, a powinien ślizgać się wszystkim swoimi ramionami po sitku.

Jak się to sprawdza pisałem wcześniej – efekt można porównać do pracy nożyczek, jeżeli ich element łączący nie jest odpowiednio dociśnięty, lub ramiona nożyczek są krzywe lub wyszczerbione/tępe, to papier tnie się nierówno lub rwie papier lub tylko go zakleszczy pomiędzy ramionami bez przecięcia go.

Tak sprężynka powinna mieć bardzo duży nacisk / siłe, więc jakieś badziejowate sprężynki po ściśnięciu mogą pracować jak krzywe podkładki.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam .

 

Ja może jeszcze raz . W maszynce ręcznej dokręca się szajbą wręcz metalicznie nożyk do sitka tak że nawet bibułki od papierosa się nie wciśnie . Dawno temu na szajbkach dorabiano jeszcze takie występy , że można było przyłożyć nap. jakiś śrubokręt i jeszcze mocniej dokręcić . Natomiast ta sprężynka jeżeli ma docisnąć nożyk do sitka , to duży nacisk to mało powiedziane . Myślę że sprężynka ma chronić silniczki przed przegrzaniem lub wręcz przepaleniem

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślę że sprężynka ma chronić silniczki przed przegrzaniem lub wręcz przepaleniem

Soory, ale tak nie jest. Sprężynka dociskowa służy tylko do dociśnięcia nożyka/ eliminacji ruchów posówistych całego zespołu ślimaka.

A jej dociskanie zwiększa opory, czyli ma bezpośredni wpływ na tarcie - straty - czyli większa cięższą prace silnika - czyli odwrotnie niż myślisz :!:

Do ochrony silnika przed przeciążeniem służą różnego rodzaju termiki, natomiast sprzęgła w przypadku zacięcia - w zelmerze jest to plastikowa część pomiędzy jednostką napędową a ślimakiem - w razie przeciążenia pęka / mieli się

:idea:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może i masz większą wiedzę na ten temat ode mnie ale ośmielę się zadać jeszcze jedno pytanko i moją ciekawość na tym zakończę . Dlaczego do dociśnięcia nożyka użyto sprężynki a nie rozwiązano tak jak w przypadku maszynek ręcznych . Może gdzieś już tłumaczyłeś ale uszło to mojej uwadze .

 

Serdecznie pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.