Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Sok z kiszonych warzyw

sok kapusta.kiszonki

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
47 odpowiedzi w tym temacie

#1 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 31 sty 2018 - 10:22

Na temat kiszonej kapusty jest wiele tematów i postów - nie mogłem znaleźć tematu na temat kiszenia kapusty - ale wyłącznie na sok z z tzw kiszonej kapusty. ( wiem najlepiej z beczki) ;) 

Do tej pory jak chciałem zrobić tego wspaniałego probiotyku - to używałem na 1 kg kapusty (drobno szatkowanej) 1 litr wody przy soleniu 1,2-1,5% - po 6 dniach gotowy 

Czy ktoś z drogich SIBów - robi taki sok ? i w jaki sposób ?



#2 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • **VIP**
  • 2891 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 31 sty 2018 - 10:50

Proszę

https://wedlinydomow...egu-robi/page-7

 

Dodajesz przyprawy jakie chcesz i masz . Jeszcze stoi w piwnicy parę flaszek :) dobry ostry  dużo gazu (CO2) trzeba jak Pepsi uważać przy otwieraniu 


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 31 sty 2018 - 10:53


#3 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 31 sty 2018 - 10:58

Proszę
OK  Maćku ale u Ciebie jest to produkt uboczny (2 w trakcie kiszenia  kapusty  (kiszę w słoikach 1 litr bo mam na raz ) zostaje mi dużo soku który zlewam dodaje czosnek  i sok się kisi (zdjęcie z dzisiaj ten w butelce wstrząśnięty) Sok rewelacja . Słoik z sokiem , napoczęta butelka , słoik kapusty ) - a ja chcę ukisić tylko sok - a kapusta , no cóz trochę się wykorzysta by nie wyrzucać - ale przede wszystkim sok :D 

#4 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9710 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 31 sty 2018 - 11:37

ja chcę ukisić tylko sok

A z czego ten sok ma być?

Jeżeli z kapusty to musisz go najpierw pozyskać, najlepiej przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej.

Do tego trochę soli, przyprawy, odpowiednia temperatura.

Fermentacja samego soku może odbiegać nieco od fermentacji całej kapusty.

Nie wiem, jak dużo cukrowców pozostanie przy fusach kapuścianych a to one są pokarmem dla bakterii fermentacyjnych.

Osobiście kiszę kapustę w dużych, kamionkowych garach więc dostęp do soku jest cały czas.



#5 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 31 sty 2018 - 14:52

Fermentacja samego soku może odbiegać nieco od fermentacji całej kapusty. Nie wiem, jak dużo cukrowców pozostanie przy fusach kapuścianych a to one są pokarmem dla bakterii fermentacyjnych.
i tu jest cały problem - mam jakieś niezerowe doświadczenie z kiszonkami - ale przy tak szerokim gronie mam nadzieję,że już ktoś experymentował - nie chcę wyważać otwartych drzwi :D  :( 

#6 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5060 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 31 sty 2018 - 18:11

Waldku, u nas robi sie taki kwas przy produkcji kiszonej kapusty w calych glowkach.  Tutaj na forum, kazdy daje glowke do pocietej kapusty. Ale oryginalnie jest ona robiona z dodatkiem wody i soli. I pozniej wlasnie ten plyn jest sprzedawany osobno. Chyba teraz jest bardziej popularny niz kiedykolwiek.

 A to jak robil maz mojej znajomej serbki.

 U niego nie bylo za bardzo wagi gramowej. Na poczatek proponuje abys sprobowac z 2-3 glowek kapusty. Wycina sie glab w kazdej glowce,nastepnie w to miejsce daje sie sol morska. Oni twierdza ,ze najlepsza. 

Na dno  beczulki nalezy polozyc lodygi kopru , ulozyc kazda glowke i dolozyc pociete kawalki chrzanu. To zalewa sie solanka . Kiedy obserwowalam, to bylo na okolo 10l wiadra wody dawal 10 takich troche czubatych lyzek soli. I zalewal to ta solanka, tak aby byla przykryta kapusta. przyciskal talerzem i kamieniem.

 

 Terez rozszerzajac temat samego kwasu, spotkalam sie z wyliczeniami,ze owa solanka powinna byc 3,5% , tego nie robilam. Spotkalam sie rowniez z opisem, ze przy tworzeniu kwasu ( wlasnie robienia glownie napoju), dodac warto kawalek czerwonej kapusty bo daje wspanialy kolor. Ja dodaje buraka, wydaje mi sie ze kolor i smak jest duzo lepszy.

 Rowniez spotkalam sie ,ze dodwano marchew i bazylie suszona. Tego rowniez nie probowalam. 

 Kupny sok u nas jest doslownie nie do wypici. Smakuje jak sama solanka, brak w niej tego kwasnego smaku jaki my Polacy znamy.JA niestety kupnej nie moge pic, dostaje po niej boli zoladka i odruchy wymiotne. 

 

 U mnie jest dosc duze zuzycie wzyklej kapusty kiszonej, wiec sok mam zawsze dla nas ,jednak jesli chces robic glowkie sok, to polecam ta metode.



#7 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5260 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 31 sty 2018 - 18:39

Anno, przecież główkę wraz z ew. dodatkiem innych warzyw,  marchewka, por . seler, burak, etc. zalać w wiaderku, czy innym naczyniu solanką o odpowiednim stężeniu, solanką wykonaną najlepiej z soli Kłodawskiej niejodowanej, przycisnąć aby główka była zanurzona, i kwasić, a później już tylko raczyć się witaminami w płynie :D . W linku jest podany kontakt, więc można zadzwonić i popytać o stężenie solanki etc. i sądzę że nie będzie problemu :D .



#8 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5683 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 31 sty 2018 - 18:46

Stezenie solanki z tego przepisu  http://dalmatianmom....alshuvuden.htmlna cale glowki  

to na 5 kg kapusty 5 l wody i 200 g soli


Użytkownik electra edytował ten post 31 sty 2018 - 18:48


#9 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5260 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 31 sty 2018 - 18:52

Czyli tak samo Electro jak przy normalnym tradycyjnym kwaszeniu, 2dkg. soli na 1 kg. masy, tak tez przypuszczałem, ale ponieważ  ja osobiście jestem słonolubny, więc daję 2.5 - 3.0 dkg. ale to wszystko kwestia "gustu" :D .



#10 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5060 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 31 sty 2018 - 18:56

Kiedy kisi sie kapuste ,to daje sie 20g na kg kapusty. Tutaj  wychodzi ze daje sie 40g na kg kapusty ,ale jest rozcienczone woda. Dla mnie jest to za slone. Dlatego napisalam, ze nalezy zrobic doswidczenia i samemu dojsc do slonosci plynu. 

 

 W przepisie jaki podalam, jest dodawana rowniez sol do srodka glowek ,ze wzgledu na kapuste.



#11 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2627 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 31 sty 2018 - 18:56

Waldku gołąbki  z  liści  takiej  kapusty to ....  :rolleyes: .....  "poezja smaku"  - nie opędzisz się  od  chętnych  :D  .



#12 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5260 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 31 sty 2018 - 19:05

Kiedy kisi sie kapuste ,to daje sie 20g na kg kapusty. Tutaj  wychodzi ze daje sie 40g na kg kapusty ,ale jest rozcienczone woda.

 

Anno zwróć uwagę że ja piszę o masie całkowitej i to się sumuje i zgadza. kapusta 5kg. + 5l wody, daje razem właśnie 10 kg. masy całkowitej i 20 dkg. soli na tę właśnie ogólną wagowo masę, czyli 2 dkg. na 1kg. masy ogólnej, całkowitej :D .


Użytkownik sverige2 edytował ten post 31 sty 2018 - 19:27


#13 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5060 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 31 sty 2018 - 19:43

Waldku, a moze , ale to juz tylko zlote mysli, mozna by bylo zrobic ow napoj, metoda ukiszania jablek. Czyli z zytnia sloma i kapusta. Nie wiem, czy to mialoby podobny smak, na pewno be byloby zle , jako fermentowane jedzenie.

 W koncu kiszone jablka sa na prawde smaczne, tomoze dolozoenie do tego procesu kapusty  wplyneloby dodatnio na smak plynu.



#14 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 28121 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 31 sty 2018 - 19:50

Niebawem, w ramach pełniejszego zaspokojenia Waszej wiedzy, wrzucę na forum duży objętościowo i wyjątkowo ciekawy materiał (prawie 400 stron) na temat fermentowania 64 warzyw i ziół. W tym będzie m in. kiszona kapusta, kimchi, pikle, chutney, relisz, pasty itp. ;)



#15 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5060 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 31 sty 2018 - 19:57

A i nie poczatkujacy cos znajda dla siebie.

#16 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 31 sty 2018 - 21:28

A i nie poczatkujacy
znajomy dał solankę ok 1,7% dobra ,może nawet do soku za słona - do kapusty tak. Chodzi mi o kwas -nie kiszoną kapustę -ale widzę ,że temat nie jest obcy  :thumbsup:  :clap: 

#17 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 01 lut 2018 - 17:01

Zaczynam testy 

1. kapusta - 2,3 kg

2. woda         5 litrów

łącznie 7,2 litra zawartości 

3, sól himalajska - 92 gr 

stężenie ok 1,3 %

4. kminek - 4 gr 

5. suszona papryka ostra 1/2

Wykonanie : pokrojona niedbale kapusta wrzucona do słoja z 5 litrami wody, wsypana sól  - wsadziłem żyrafę i chwilę blendowałem - wsypałem kminek i wrzuciłem 1/2 suszonej papryki - wymieszałem drewnianą łychą 

Załączony plik  IMG_20180201_155821.jpg   45,11 KB   16 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20180201_155835.jpg   45,12 KB   15 Ilość pobrań

teraz tylko spokój 



#18 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1830 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 01 lut 2018 - 18:18

Co będziesz potem robił z tak poszatkowanej kapusty [abstrahując od faktu ,że kisisz ją dla kwasu.]?



#19 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7300 postów

Napisano 01 lut 2018 - 18:23

z tak poszatkowanej kapusty
jeszcze nie wiem -zawsze mogę je posiekać na drobne no może dodam mieso, skręce na maszynce i krokiety? podstawa sok  :D 

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5060 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 01 lut 2018 - 21:01

Przycisnij ta kapuste aby byla ponizej poziomu plynu.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych