Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wysokosc budy drewnianej?pozdrawiam.

150 do szpica dachu, same drzwiczki 115cm

[Dodano: 01 paź 2018 - 21:20]

binio1111, z boków wędzarni mam wloty powietrza do paleniska, więc dostęp powietrza jest.

 

Wczorajsze rybki poszły bardzo szybko, ledwo zdjęcie zdążyłem zrobić

 

 

post-51085-0-28772200-1538421513_thumb.jpg

 

Reszta też smaczna

 

post-51085-0-48617700-1538421560_thumb.jpg

 

post-51085-0-95943900-1538421566_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dzisiaj serki, twaróg typu włoskiego z Kauflandu i mozzarella z Lidla.

Smakuje przednie, przynajmniej dla mnie:)

 

To wiszące to pierwsza próba wędzenia serków w siatce - ale dopiero jutro odważę się je wyciągnąć z siatki :)

post-51085-0-44676000-1540073309_thumb.jpg

 

post-51085-0-04695100-1540073318_thumb.jpg

 

Między serkami małe papryczki ostre - podwędziłem, podsuszę i do moździerza.

Edytowane przez tysovia
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś czas na paprykarz szczeciński. Nie było czasu na robienie zdjęć podczas prac, więc wrzucam tylko zdjęcie produktu końcowego, chłodzącego się już w lodówce.

 

post-51085-0-03652500-1540678814_thumb.jpg

 

Zaczyna się gorący okres. W najbliższych tygodniach w planach kiełbasa chłopska, frankfurterki, wiejska, karp, mozzarella notorycznie... No i oczywiście wędzenie świąteczne, rozłożone na dwa weekendy ze względu na dużą ilość zamówień od rodziny i znajomych :).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Trochę się ostatnio podziało.

 

Na pierwszy ogień poszły franfurterki, serek mozzarella i chłopska.

 

post-51085-0-76483200-1541889448_thumb.jpg

 

post-51085-0-88281100-1541889469_thumb.jpg

 

post-51085-0-99717900-1541889473_thumb.jpg

 

post-51085-0-07118900-1541889688_thumb.jpg

 

Następnie chłopska i pieczona.

 

post-51085-0-98491500-1541889533_thumb.jpg

 

post-51085-0-13795300-1541889492_thumb.jpg

 

post-51085-0-78516700-1541889560_thumb.jpg

 

Nieśmiertelna mozzarella też była :)

 

Dziś pierwsze wędzenie krakowskiej i przygotowanie do następnej partii serków.

U samej góry zeszłotygodniowa chłopska już prawie ususzona.

 

post-51085-0-11892000-1541889525_thumb.jpg

 

post-51085-0-21012600-1541890456_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Trochę się ostatnio podziało.
Tysovia - wielkie gratulacje  :D  :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Naprawdę dziękuję za miłe słowa. Aż chce się wędzić w następny weekend :)


[Dodano: 12 lis 2018 - 00:07]

A dziś dowędziłem krakowską i następną porcję mozzarelli. Na kracie resztki krakowskiej w szczewie wiankowym, na które zabrakło osłonki o większej średnicy... Trzeba sobie radzić :)

 

post-51085-0-62425300-1541977627_thumb.jpg

 

post-51085-0-61860200-1541977629_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 4 miesiące temu...

Moje przygotowania do majówki: w pierwszej turze kiełbaska i wędzone udka z kurczaka:

 

post-51085-0-90461500-1556655821_thumb.jpg

 

post-51085-0-02761600-1556655783_thumb.jpg

 

post-51085-0-67164000-1556655600_thumb.jpg

 

W międzyczasie zrobiłem zalewę ziół do krupniku (i nie mam na myśli zupy ;) )

 

post-51085-0-47313500-1556655846_thumb.jpg

 

Jutro wędzenie, a w czwartek druga tura: serki, karczek i boczek.

 

post-51085-0-50289400-1556655792_thumb.jpg

 

post-51085-0-80718600-1556655861_thumb.jpg

 

Jak to dobrze, że zawsze mogę liczyć na pomocnika :D

 

post-51085-0-59941400-1556655869_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i po majówkowym wędzeniu.

 

W pierwszym dniu kiełbasa i udka z kurczaka

 

post-51085-0-51481400-1556920337_thumb.jpg

 

post-51085-0-72574800-1556920351_thumb.jpg

 

post-51085-0-20884200-1556920329_thumb.jpg

 

I przygotowania do wędzenia dnia następnego

 

post-51085-0-28338400-1556920309_thumb.jpg

 

W drugim dniu serki twarogowe, mozzarella oraz boczek i karczek.

Twaróg troszke zniekształcony specjalnie pozycjonowany w wędzarni pod boczkiem, aby przejmował ewentualne kapiące "smaczki".

post-51085-0-39049600-1556920321_thumb.jpg

 

post-51085-0-77474000-1556920296_thumb.jpg

 

post-51085-0-48398500-1556920275_thumb.jpg

 

Oczywiście każdego wieczora konsumpcja z przyjaciółmi :)

 

Piątek przeznaczony na sprzątanie, a jutro rewizyta, czyli to ja będę w gościach.

 

Pozdrawiam wszystkich zadymiaczy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.