Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

tysovia wędzi

wędzarnia boczek polędwica kiełbasa schab pasztet karczek ser wędzony szynka

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
43 odpowiedzi w tym temacie

#1 tysovia

tysovia

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 80 postów
  • MiejscowośćChełm Śląski

Napisano 01 lut 2018 - 22:32

Witajcie,

Od prawie 10 lat wędzę i sprawia mi to bardzo dużą przyjemność. Nie będę ukrywał, że dużo czerpię z tego forum oraz wiedzy mojego Teścia. Od pewnego czasu "zaśmiecam" Wasze tematy swoimi wyrobami, więc postanowiłem stworzyć swój wątek. Będę wdzięczny za wszelkie Wasze uwagi i spostrzeżenia.

 

Pokrótce pokaże to co robiłem do tej pory, prawie wszystko z przepisów z forum, ale jeśli ktoś ma pytania to chętnie podzielę się swoją skromną wiedzą.

 

Wędzarnik

Załączony plik  wędzarnia.jpg   96,83 KB   18 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20171222_102449.jpg   87,87 KB   18 Ilość pobrań

 

Serki (Lidl typu włoskiego, Kaufland typu włoskiego i mozzarella)

Załączony plik  IMG_20180120_234206.jpg   167,2 KB   18 Ilość pobrań Załączony plik  IMG_20180121_182352.jpg   251,42 KB   18 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20180121_201135.jpg   29,93 KB   16 Ilość pobrań Załączony plik  IMG_20180121_201411.jpg   36,29 KB   14 Ilość pobrań

Załączony plik  serki.jpg   91,34 KB   14 Ilość pobrań

 

Pstrągi

Załączony plik  IMG_20171223_091349.jpg   88,75 KB   14 Ilość pobrań Załączony plik  IMG_20171223_182639.jpg   47,3 KB   15 Ilość pobrań

 

Czas świąteczny

Załączony plik  IMG_20171208_184018.jpg   51,52 KB   15 Ilość pobrań

 

Były też kiełbasy, ale zdjęcia są gdzieś, ale nie wiadomo gdzie...

 

Tyle historii.

Wykorzystując resztę zeszłorocznego urlopu, od wtorku zająłem się uzupełnianiem zapasów. We wtorek zakupy i zabawa z mięsem.

 

W środę na pierwszy ogień pasztetowa.

Część do słoików i tyndalizacja

Załączony plik  IMG_20180131_135057.jpg   115,54 KB   14 Ilość pobrań

 

druga część do wędzenia

Załączony plik  IMG_20180131_145239.jpg   116,32 KB   14 Ilość pobrań Załączony plik  IMG_20180131_150653.jpg   163,14 KB   14 Ilość pobrań

 

oczywiście, we wtorkowy wieczór, niezbędna była degustacja.

Załączony plik  IMG_20180131_164002.jpg   120,98 KB   13 Ilość pobrań

 

Kolorek lepszy w rzeczywistości niż na zdjęciach, ale też muszę przyznać, że nie żałowałem majeranku...

Dziś metka - jutro będę wędził.

Załączony plik  IMG_20180201_131542.jpg   54,74 KB   12 Ilość pobrań

 

Ponieważ zakupiłem trochę więcej mięsa metkowego i widziałem, że go nie przerobię w sensie zjedzenia:) na szybko do mięsa dorzuciłem jajka i bułkę tartą, do foremek i piekarnia i wyszła pyszna pieczona metka :D

Załączony plik  IMG_20180201_194509.jpg   50,33 KB   12 Ilość pobrań

 

I król dzisiejszego dnia - boczek faszerowany. Peklowany na sucho przez 48 godzin. Rozkrojony "na książkę".

Najpierw żelatyna, słodka papryka i musztarda Dijon.

Załączony plik  IMG_20180201_092047.jpg   87,45 KB   13 Ilość pobrań

 

Potem majeranek...

Załączony plik  IMG_20180201_092215.jpg   91,32 KB   13 Ilość pobrań

 

...i szynka Prosciutto

Załączony plik  IMG_20180201_092324.jpg   74,24 KB   15 Ilość pobrań

 

Na koniec mega fachowe wiązanie ręką Teścia (ja się dopiero uczę, a dostępność siatek na szynki człowieka rozleniwia)

Załączony plik  IMG_20180201_100838.jpg   66,48 KB   13 Ilość pobrań

 

Parzenie w temp 80-82 stopni do 75 stopni w środku i wędzenie.

Załączony plik  IMG_20180201_153402.jpg   102,58 KB   13 Ilość pobrań Załączony plik  IMG_20180201_211734.jpg   58,65 KB   13 Ilość pobrań

 

Na koniec dzisiejszego dnia obydwoje mamy dość :D

Załączony plik  IMG_20180104_183446.jpg   54,25 KB   13 Ilość pobrań


Użytkownik tysovia edytował ten post 01 lut 2018 - 22:35


#2 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 878 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 01 lut 2018 - 23:54

Można prosić o przepis  pieczeni z mięsa metkowego.



#3 tysovia

tysovia

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 80 postów
  • MiejscowośćChełm Śląski

Napisano 02 lut 2018 - 00:30

Mięso metkowe to dużo powiedziane, po prostu widziałem że metki nie przejem. A robiłem w ten sposób:

Wp.klasy I 1 kg.
Wp.klasy II 4kg.  (u mnie boczek)

 

Połowa z tego składu poszła na metkę, połowa do pieczenia.

 

Mięso kroję na małe kawałki,  pekluję w dawce 11  peklosoli i 12 gr soli na 1kg przez 48 godzin w temp.4-8st.C. Następnie mielę na sitku fi 4.

 

Do zmielonego farszu dodałem przyprawy w dawkach na 1kg.

cukier puder 2 gr
pieprz czarny 2 gr
papryka słodka 2 gr
papryka ostra 1 gr 
kolendra 0,5 gr
kminek 0,3 gr
gorczyca 0,7 gr

0,2 l. wody

 

Dodatkowo do samej porcji pieczeniowej wbiłem 4 jajka (małe ale z wolnego wybiegu) oraz dosypałem "na oko przy wyrabianiu" bułki tartej.

Pieczenie w piekarniku z termoobiegiem w foremkach aluminiowych w temp 150 st C przez 45 min. Później posypałem wierzch słodką papryki (wedle smaku) i podwyższyłem temp. do 180 st C do osiągnięcia 78 st C w środku wkładu (zawyżam temp, bo moje córka lubi moje wyroby). Wyłączyłem piekarnik i delikatnie go uchyliłem do wytęgnięcia. Przed pieczeniem foremki nakłułem mniej więcej 5 mm od spodu, aby nadmiar tłuszczu spływał do formy.
 



#4 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6907 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 02 lut 2018 - 10:47

ale jeśli ktoś ma pytania to chętnie podzielę się swoją skromną wiedzą.

Parzenie w temp 80-82 stopni do 75 stopni w środku i wędzenie.

 

To pytam o te boczki faszerowane - dlaczego? :cool:



#5 tysovia

tysovia

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 80 postów
  • MiejscowośćChełm Śląski

Napisano 02 lut 2018 - 14:06

Boczek robiłem po raz pierwszy i podparłem się tematem https://wedlinydomow...rolowany-radka/



#6 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6907 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 02 lut 2018 - 14:12

Boczek robiłem po raz pierwszy i podparłem się tematem

 

Zawszę się zastanawiam - dlaczego najpierw parzenie - potem wędzenie?  :cool: 



#7 tysovia

tysovia

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 80 postów
  • MiejscowośćChełm Śląski

Napisano 02 lut 2018 - 14:27

Nie umiem Ci na to odpowiedzieć. Następnym razem najpierw uwędzę i zobaczę różnicę. Natomiast ten jest bardzo dobry.

Załączony plik  IMG_20180202_142053.jpg   49,53 KB   10 Ilość pobrań

 

A teraz czas na przelewanie nalewek....



#8 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 933 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 02 lut 2018 - 17:33

Brawo, naprawdę ładne wyroby.



#9 tysovia

tysovia

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 80 postów
  • MiejscowośćChełm Śląski

Napisano 03 lut 2018 - 00:16

Woytas, dziękuję. :)

 

Nalewki przefiltrowane i zabutelkowane. Oto trzej przyjaciele z boiska - ktoś zgadnie? :)

Załączony plik  29112014148.jpg   46,9 KB   7 Ilość pobrań

 

I po spróbowaniu nalewek wrzucę to, co zawsze przypominam mojej kochanej żonie :)

Załączony plik  03000073.jpg   11,67 KB   7 Ilość pobrań

 



#10 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2210 postów

Napisano 03 lut 2018 - 10:27

:) ...skrzydłowy, bramkarz i łącznik...

...... um ta ta...um ta ta....

Wiśniewski, Sosnowski i Orzechowski ??????

:thumbsup: :D



#11 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 933 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 03 lut 2018 - 17:17

Kompletnie nie znam się na nalewkach, ale sobie strzelę.  :)

Truskawkowa, pigwowa, tarninówka.



#12 tysovia

tysovia

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 80 postów
  • MiejscowośćChełm Śląski

Napisano 04 lut 2018 - 21:41

Ratafia, pigwa i czarna porzeczka :)



#13 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2606 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 04 lut 2018 - 21:47

Oto trzej przyjaciele z boiska
 

Ratafia, pigwa i czarna porzeczka

 

To trochę nas ...  ;) ... nabrałeś  wszak to same   :tongue:   "babeczki" . 



#14 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3188 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 05 lut 2018 - 08:57

Zacna kompanija  :)



#15 tysovia

tysovia

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 80 postów
  • MiejscowośćChełm Śląski

Napisano 28 wrz 2018 - 21:36

Trochę się zaniedbałem na forum, ale w wędzarniku się działo:).

Takie info w skrócie:

 

najpierw karczek nadziewany białą kiełbasą - wędzony i pieczony.

Załączony plik  IMG_20180525_175852.jpg   83,89 KB   7 Ilość pobrań

 

częsty gość w wędzarni zerkający z uchylonego daszku

Załączony plik  IMG_20180721_104552.jpg   59,55 KB   7 Ilość pobrań

 

z powodu moje przyjaciela jeszcze częściej goszczą serki twarogowe i mozzarella (ta płaska)

Załączony plik  IMG_20180819_155846.jpg   164,95 KB   7 Ilość pobrań

 

komplet przyjaciół: metka wędzona, frankfurterki surowe wędzone i słoninka :)

Załączony plik  IMG_20180428_232212.jpg   61,91 KB   8 Ilość pobrań

 

i kto powiedział, że wędzarniku nie można zrobić grilla?

Załączony plik  IMG_20180609_191304.jpg   94,05 KB   7 Ilość pobrań

 

I na koniec niezbędnik każdego zadymiacza :)

Załączony plik  IMG_20180318_200438.jpg   103,96 KB   7 Ilość pobrań



#16 tysovia

tysovia

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 80 postów
  • MiejscowośćChełm Śląski

Napisano 28 wrz 2018 - 22:18

Zapomniałem dodać, że mam roboczy weekend: sobota przelewanie i cukrzenie nalewek, a w niedzielę wędzenie szyneczek, schabów, karczków, polędwiczek, pstrągów i makreli.

Mam nadzieję, że wątroba da radę :)



#17 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5082 postów

Napisano 28 wrz 2018 - 23:11

Wszystko wygląda smakowicie - tylko nie zatrać się (łącznie ze swoją wątrobą :rolleyes: )w tych swoich pracach :laugh:



#18 tysovia

tysovia

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 80 postów
  • MiejscowośćChełm Śląski

Napisano 28 wrz 2018 - 23:18

Spokojnie, moja lepsza połowa (niestety) mnie kontroluje :)



#19 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 933 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 29 wrz 2018 - 16:22

Piękne, frankfurterki mniam.  :clap:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 tysovia

tysovia

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 80 postów
  • MiejscowośćChełm Śląski

Napisano 29 wrz 2018 - 22:00

Gotowy na jutrzejsze wędzenie :)

 

 

Załączone pliki







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wędzarnia, boczek, polędwica, kiełbasa, schab, pasztet, karczek, ser wędzony, szynka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych