tysovia Posted February 1, 2018 Report Share #1 Posted February 1, 2018 (edited) Witajcie,Od prawie 10 lat wędzę i sprawia mi to bardzo dużą przyjemność. Nie będę ukrywał, że dużo czerpię z tego forum oraz wiedzy mojego Teścia. Od pewnego czasu "zaśmiecam" Wasze tematy swoimi wyrobami, więc postanowiłem stworzyć swój wątek. Będę wdzięczny za wszelkie Wasze uwagi i spostrzeżenia. Pokrótce pokaże to co robiłem do tej pory, prawie wszystko z przepisów z forum, ale jeśli ktoś ma pytania to chętnie podzielę się swoją skromną wiedzą. Wędzarnik Serki (Lidl typu włoskiego, Kaufland typu włoskiego i mozzarella) Pstrągi Czas świąteczny Były też kiełbasy, ale zdjęcia są gdzieś, ale nie wiadomo gdzie... Tyle historii.Wykorzystując resztę zeszłorocznego urlopu, od wtorku zająłem się uzupełnianiem zapasów. We wtorek zakupy i zabawa z mięsem. W środę na pierwszy ogień pasztetowa.Część do słoików i tyndalizacja druga część do wędzenia oczywiście, we wtorkowy wieczór, niezbędna była degustacja. Kolorek lepszy w rzeczywistości niż na zdjęciach, ale też muszę przyznać, że nie żałowałem majeranku...Dziś metka - jutro będę wędził. Ponieważ zakupiłem trochę więcej mięsa metkowego i widziałem, że go nie przerobię w sensie zjedzenia:) na szybko do mięsa dorzuciłem jajka i bułkę tartą, do foremek i piekarnia i wyszła pyszna pieczona metka I król dzisiejszego dnia - boczek faszerowany. Peklowany na sucho przez 48 godzin. Rozkrojony "na książkę".Najpierw żelatyna, słodka papryka i musztarda Dijon. Potem majeranek... ...i szynka Prosciutto Na koniec mega fachowe wiązanie ręką Teścia (ja się dopiero uczę, a dostępność siatek na szynki człowieka rozleniwia) Parzenie w temp 80-82 stopni do 75 stopni w środku i wędzenie. Na koniec dzisiejszego dnia obydwoje mamy dość Edited February 1, 2018 by tysovia Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/ Share on other sites More sharing options...
nestor Posted February 1, 2018 Report Share #2 Posted February 1, 2018 Można prosić o przepis pieczeni z mięsa metkowego. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-587364 Share on other sites More sharing options...
tysovia Posted February 1, 2018 Author Report Share #3 Posted February 1, 2018 Mięso metkowe to dużo powiedziane, po prostu widziałem że metki nie przejem. A robiłem w ten sposób:Wp.klasy I 1 kg.Wp.klasy II 4kg. (u mnie boczek) Połowa z tego składu poszła na metkę, połowa do pieczenia. Mięso kroję na małe kawałki, pekluję w dawce 11 peklosoli i 12 gr soli na 1kg przez 48 godzin w temp.4-8st.C. Następnie mielę na sitku fi 4. Do zmielonego farszu dodałem przyprawy w dawkach na 1kg.cukier puder 2 grpieprz czarny 2 grpapryka słodka 2 grpapryka ostra 1 gr kolendra 0,5 grkminek 0,3 grgorczyca 0,7 gr0,2 l. wody Dodatkowo do samej porcji pieczeniowej wbiłem 4 jajka (małe ale z wolnego wybiegu) oraz dosypałem "na oko przy wyrabianiu" bułki tartej.Pieczenie w piekarniku z termoobiegiem w foremkach aluminiowych w temp 150 st C przez 45 min. Później posypałem wierzch słodką papryki (wedle smaku) i podwyższyłem temp. do 180 st C do osiągnięcia 78 st C w środku wkładu (zawyżam temp, bo moje córka lubi moje wyroby). Wyłączyłem piekarnik i delikatnie go uchyliłem do wytęgnięcia. Przed pieczeniem foremki nakłułem mniej więcej 5 mm od spodu, aby nadmiar tłuszczu spływał do formy. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-587367 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted February 2, 2018 Report Share #4 Posted February 2, 2018 ale jeśli ktoś ma pytania to chętnie podzielę się swoją skromną wiedzą. Parzenie w temp 80-82 stopni do 75 stopni w środku i wędzenie. To pytam o te boczki faszerowane - dlaczego? Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-587392 Share on other sites More sharing options...
tysovia Posted February 2, 2018 Author Report Share #5 Posted February 2, 2018 Boczek robiłem po raz pierwszy i podparłem się tematem https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9027-boczek-parzony-a-potem-wedzony-%E2%80%93-rolowany-radka/ Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-587420 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted February 2, 2018 Report Share #6 Posted February 2, 2018 Boczek robiłem po raz pierwszy i podparłem się tematem Zawszę się zastanawiam - dlaczego najpierw parzenie - potem wędzenie? Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-587421 Share on other sites More sharing options...
tysovia Posted February 2, 2018 Author Report Share #7 Posted February 2, 2018 Nie umiem Ci na to odpowiedzieć. Następnym razem najpierw uwędzę i zobaczę różnicę. Natomiast ten jest bardzo dobry. A teraz czas na przelewanie nalewek.... Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-587425 Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted February 2, 2018 Report Share #8 Posted February 2, 2018 Brawo, naprawdę ładne wyroby. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-587437 Share on other sites More sharing options...
tysovia Posted February 2, 2018 Author Report Share #9 Posted February 2, 2018 Woytas, dziękuję. Nalewki przefiltrowane i zabutelkowane. Oto trzej przyjaciele z boiska - ktoś zgadnie? I po spróbowaniu nalewek wrzucę to, co zawsze przypominam mojej kochanej żonie Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-587478 Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted February 3, 2018 Report Share #10 Posted February 3, 2018 ...skrzydłowy, bramkarz i łącznik......... um ta ta...um ta ta....Wiśniewski, Sosnowski i Orzechowski ?????? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-587487 Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted February 3, 2018 Report Share #11 Posted February 3, 2018 Kompletnie nie znam się na nalewkach, ale sobie strzelę. Truskawkowa, pigwowa, tarninówka. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-587533 Share on other sites More sharing options...
tysovia Posted February 4, 2018 Author Report Share #12 Posted February 4, 2018 Ratafia, pigwa i czarna porzeczka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-587783 Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted February 4, 2018 Report Share #13 Posted February 4, 2018 Oto trzej przyjaciele z boiska Ratafia, pigwa i czarna porzeczka To trochę nas ... ... nabrałeś wszak to same "babeczki" . Quote Pozdrawiam Wirus. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-587785 Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted February 5, 2018 Report Share #14 Posted February 5, 2018 Zacna kompanija Quote Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-587805 Share on other sites More sharing options...
tysovia Posted September 28, 2018 Author Report Share #15 Posted September 28, 2018 Trochę się zaniedbałem na forum, ale w wędzarniku się działo:).Takie info w skrócie: najpierw karczek nadziewany białą kiełbasą - wędzony i pieczony. częsty gość w wędzarni zerkający z uchylonego daszku z powodu moje przyjaciela jeszcze częściej goszczą serki twarogowe i mozzarella (ta płaska) komplet przyjaciół: metka wędzona, frankfurterki surowe wędzone i słoninka i kto powiedział, że wędzarniku nie można zrobić grilla? I na koniec niezbędnik każdego zadymiacza Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-607937 Share on other sites More sharing options...
tysovia Posted September 28, 2018 Author Report Share #16 Posted September 28, 2018 Zapomniałem dodać, że mam roboczy weekend: sobota przelewanie i cukrzenie nalewek, a w niedzielę wędzenie szyneczek, schabów, karczków, polędwiczek, pstrągów i makreli.Mam nadzieję, że wątroba da radę Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-607948 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted September 28, 2018 Report Share #17 Posted September 28, 2018 Wszystko wygląda smakowicie - tylko nie zatrać się (łącznie ze swoją wątrobą )w tych swoich pracach Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-607951 Share on other sites More sharing options...
tysovia Posted September 28, 2018 Author Report Share #18 Posted September 28, 2018 Spokojnie, moja lepsza połowa (niestety) mnie kontroluje Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-607952 Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted September 29, 2018 Report Share #19 Posted September 29, 2018 Piękne, frankfurterki mniam. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-607987 Share on other sites More sharing options...
tysovia Posted September 29, 2018 Author Report Share #20 Posted September 29, 2018 Gotowy na jutrzejsze wędzenie Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-608010 Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted September 30, 2018 Report Share #21 Posted September 30, 2018 Pomysł z wieszakiem fajny , tylko jedno ale . Czy ociekające solanka nie kapie na rybki? Quote Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-608020 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted September 30, 2018 Report Share #22 Posted September 30, 2018 Fajny wieszak!Binio gorzej jak by odwrotnie było czyli wybki na górze. Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-608021 Share on other sites More sharing options...
tysovia Posted September 30, 2018 Author Report Share #23 Posted September 30, 2018 Rybki do osuszania i wędzenia tak ustawione, aby na nie nie kapało i aby one nie kapały na wędliny. A wieszak zakupiony w Casto na dziale "przechowywanie/garderoba" . Bardzo praktyczny, szybki montaż/demontaż ramion, więc między wędzeniami nie przeszkadza. Dziś już tylko wędzenie. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-608033 Share on other sites More sharing options...
paszeko Posted September 30, 2018 Report Share #24 Posted September 30, 2018 (edited) Jak wysokosc budy drewnianej?pozdrawiam. Edited September 30, 2018 by paszeko Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-608069 Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted September 30, 2018 Report Share #25 Posted September 30, 2018 Całkowicie zamknięte drzwiczki od paleniska to nie jest dobry pomysł Quote Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15058-tysovia-w%C4%99dzi/#findComment-608074 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.