Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

tysovia wędzi

wędzarnia boczek polędwica kiełbasa schab pasztet karczek ser wędzony szynka

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
43 odpowiedzi w tym temacie

#21 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 30 wrz 2018 - 07:06

Pomysł z wieszakiem fajny , tylko jedno ale :hmm: . Czy ociekające solanka  nie kapie na rybki?



#22 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6794 postów

Napisano 30 wrz 2018 - 07:24

Fajny wieszak!Binio gorzej jak by odwrotnie było czyli wybki na górze.

#23 tysovia

tysovia

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 80 postów
  • MiejscowośćChełm Śląski

Napisano 30 wrz 2018 - 09:47

Rybki do osuszania i wędzenia tak ustawione, aby na nie nie kapało i aby one nie kapały na wędliny.

 

A wieszak zakupiony w Casto na dziale "przechowywanie/garderoba" :). Bardzo praktyczny, szybki montaż/demontaż ramion, więc między wędzeniami nie przeszkadza.

 

Dziś już tylko wędzenie.

 

 

Załączone pliki



#24 paszeko

paszeko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 493 postów
  • Miejscowośćruda slaska

Napisano 30 wrz 2018 - 14:29

Jak wysokosc budy drewnianej?pozdrawiam.


Użytkownik paszeko edytował ten post 30 wrz 2018 - 14:29


#25 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 30 wrz 2018 - 15:56

Całkowicie zamknięte drzwiczki od paleniska to nie jest dobry pomysł :no:



#26 tysovia

tysovia

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 80 postów
  • MiejscowośćChełm Śląski

Napisano 01 paź 2018 - 20:20

Jak wysokosc budy drewnianej?pozdrawiam.

150 do szpica dachu, same drzwiczki 115cm


[Dodano: 01 paź 2018 - 21:20]

binio1111, z boków wędzarni mam wloty powietrza do paleniska, więc dostęp powietrza jest.

 

Wczorajsze rybki poszły bardzo szybko, ledwo zdjęcie zdążyłem zrobić

 

 

Załączony plik  IMG_20180930_142805.jpg   52,41 KB   6 Ilość pobrań

 

Reszta też smaczna

 

Załączony plik  IMG_20180930_163441.jpg   60,5 KB   6 Ilość pobrań

 

Załączony plik  IMG_20180930_163447.jpg   41,76 KB   6 Ilość pobrań



#27 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 01 paź 2018 - 22:46

Wykon na 6.super

#28 JacekC

JacekC

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1403 postów
  • MiejscowośćNiemodlin

Napisano 01 paź 2018 - 22:59

Jaką solankę robisz do Makreli?

Pozdrawiam.

Jacek.



#29 tysovia

tysovia

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 80 postów
  • MiejscowośćChełm Śląski

Napisano 02 paź 2018 - 18:48

Solanka 6%, makrela siedzi w niej 12 -13 godzin, w zależności od smaku.



#30 tysovia

tysovia

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 80 postów
  • MiejscowośćChełm Śląski

Napisano 20 paź 2018 - 23:08

Dzisiaj serki, twaróg typu włoskiego z Kauflandu i mozzarella z Lidla.

Smakuje przednie, przynajmniej dla mnie:)

 

To wiszące to pierwsza próba wędzenia serków w siatce - ale dopiero jutro odważę się je wyciągnąć z siatki :)

Załączony plik  serki.jpg   57,93 KB   6 Ilość pobrań

 

Załączony plik  serkii.jpg   92,82 KB   6 Ilość pobrań

 

Między serkami małe papryczki ostre - podwędziłem, podsuszę i do moździerza.


Użytkownik tysovia edytował ten post 20 paź 2018 - 23:10


#31 tysovia

tysovia

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 80 postów
  • MiejscowośćChełm Śląski

Napisano 27 paź 2018 - 23:21

Dziś czas na paprykarz szczeciński. Nie było czasu na robienie zdjęć podczas prac, więc wrzucam tylko zdjęcie produktu końcowego, chłodzącego się już w lodówce.

 

Załączony plik  paprykarz.jpg   37,36 KB   6 Ilość pobrań

 

Zaczyna się gorący okres. W najbliższych tygodniach w planach kiełbasa chłopska, frankfurterki, wiejska, karp, mozzarella notorycznie... No i oczywiście wędzenie świąteczne, rozłożone na dwa weekendy ze względu na dużą ilość zamówień od rodziny i znajomych :).



#32 tysovia

tysovia

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 80 postów
  • MiejscowośćChełm Śląski

Napisano 11 lis 2018 - 00:04

Trochę się ostatnio podziało.

 

Na pierwszy ogień poszły franfurterki, serek mozzarella i chłopska.

 

Załączony plik  IMG_20181101_214646.jpg   64,45 KB   6 Ilość pobrań

 

Załączony plik  IMG_20181102_092641.jpg   154,87 KB   6 Ilość pobrań

 

Załączony plik  IMG_20181102_131456.jpg   146,74 KB   6 Ilość pobrań

 

Załączony plik  IMG_20181102_194612.jpg   48,44 KB   6 Ilość pobrań

 

Następnie chłopska i pieczona.

 

Załączony plik  IMG_20181103_203832.jpg   115,49 KB   5 Ilość pobrań

 

Załączony plik  IMG_20181110_225448.jpg   63,85 KB   5 Ilość pobrań

 

Załączony plik  IMG_20181110_161545_1.jpg   70,76 KB   5 Ilość pobrań

 

Nieśmiertelna mozzarella też była :)

 

Dziś pierwsze wędzenie krakowskiej i przygotowanie do następnej partii serków.

U samej góry zeszłotygodniowa chłopska już prawie ususzona.

 

Załączony plik  IMG_20181109_212106.jpg   92,09 KB   5 Ilość pobrań

 

Załączony plik  IMG_20181110_234422.jpg   79,62 KB   5 Ilość pobrań

 



#33 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 11 lis 2018 - 09:29

Ostro grasz  :) :thumbsup: :clap:



#34 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6791 postów

Napisano 11 lis 2018 - 21:50

Trochę się ostatnio podziało.
Tysovia - wielkie gratulacje  :D  :thumbsup: 

#35 tysovia

tysovia

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 80 postów
  • MiejscowośćChełm Śląski

Napisano 12 lis 2018 - 00:07

Naprawdę dziękuję za miłe słowa. Aż chce się wędzić w następny weekend :)


[Dodano: 12 lis 2018 - 00:07]

A dziś dowędziłem krakowską i następną porcję mozzarelli. Na kracie resztki krakowskiej w szczewie wiankowym, na które zabrakło osłonki o większej średnicy... Trzeba sobie radzić :)

 

Załączony plik  IMG_20181111_234753.jpg   70,66 KB   5 Ilość pobrań

 

Załączony plik  IMG_20181111_234808.jpg   61,85 KB   4 Ilość pobrań



#36 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1249 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 12 lis 2018 - 08:42

Ładne porcyjki robisz. :clap:



#37 tysovia

tysovia

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 80 postów
  • MiejscowośćChełm Śląski

Napisano 20 gru 2018 - 18:57

Święta, Święta i może do Nowego Roku wystarczy... :D

 

Załączony plik  IMG_20181220_182101.jpg   103,91 KB   2 Ilość pobrań

 

Załączony plik  IMG_20181220_182122.jpg   77,73 KB   2 Ilość pobrań

 

Załączony plik  IMG_20181220_182128.jpg   117,26 KB   2 Ilość pobrań

 



#38 tysovia

tysovia

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 80 postów
  • MiejscowośćChełm Śląski

Napisano 20 gru 2018 - 19:31

I jeszcze zeszłotygodniowy wędzony karp.

 

Załączony plik  IMG_20181204_144016.jpg   62,13 KB   1 Ilość pobrań



#39 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2247 postów

Napisano 23 gru 2018 - 19:21

może do Nowego Roku wystarczy... :D

:) Niepoprawny optymizm... :thumbsup:

Wykonik sympatyczny...plus :clap:



#40 tysovia

tysovia

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 80 postów
  • MiejscowośćChełm Śląski

Napisano 30 kwi 2019 - 21:29

Moje przygotowania do majówki: w pierwszej turze kiełbaska i wędzone udka z kurczaka:

 

Załączony plik  mieso.jpg   233,45 KB   3 Ilość pobrań

 

Załączony plik  parzenie.jpg   199,29 KB   3 Ilość pobrań

 

Załączony plik  wieszak2.jpg   75,39 KB   3 Ilość pobrań

 

W międzyczasie zrobiłem zalewę ziół do krupniku (i nie mam na myśli zupy ;) )

 

Załączony plik  krupnik.jpg   215,15 KB   3 Ilość pobrań

 

Jutro wędzenie, a w czwartek druga tura: serki, karczek i boczek.

 

Załączony plik  sery.jpg   306,02 KB   3 Ilość pobrań

 

Załączony plik  karczek.jpg   75,48 KB   3 Ilość pobrań

 

Jak to dobrze, że zawsze mogę liczyć na pomocnika :D

 

Załączony plik  jack.jpg   267,82 KB   3 Ilość pobrań







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wędzarnia, boczek, polędwica, kiełbasa, schab, pasztet, karczek, ser wędzony, szynka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych