Skocz do zawartości

[Ciasto] Chrust / faworki


Rekomendowane odpowiedzi

Czym byłby Tłusty Czwartek bez ciasta smażonego na głębokim tłuszczu. Poniżej przepis na faworki, który jest prosty i szybki w wykonaniu.
 
Składniki: 
25 dag mąki
3 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżki octu
post-73631-0-68743600-1517670427_thumb.jpg
Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem, dodać żółtka, śmietanę i ocet. Zagnieść ciasto i dobrze wyrobić, powinno być idealnie gładkie. Wałkować dość cienkie placki. Pokroić w paski i po nacięciu w środku po długości, wywinąć. Smażyć na głębokim tłuszczu do uzyskania złocistego koloru. Po wysmażeniu ułożyć na papierowym ręczniku do odcieknięcia, po czym obsypać cukrem pudrem.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dzięki za przepis.

Czy mogę ciasto zrobić w robocie kuchennym?

I czy spotkałeś się z dodawaniem rumu lub wódki do ciasta?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@qba-69

Dziękuję.

Faworki pierwsza klasa....!  :clap:

 

Dodałem trochę wódki .... coś trzeba przecież spożywać... :)

Na sposób wywinięcia nie patrz....poniosła mnie twórczość własna.

 

post-39755-0-28395500-1517680041_thumb.jpg

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja dalam tez wodki ...tylko ja mam przepis identyczny jak ten tylko 200 g maki

moje tu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10928-mąka-drożdże-i-dodatki-czyli-electra-w-kuchni/?p=586732

Smażymy na oleju czy rozpuszczamy kostki smalcu i smażymy ?

Jeżeli na oleju to jaki rzepakowy czy słonecznikowy ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja smaze na smalcu kokosowym , nigdy na oleju

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tak do tego ok 500 g powinno wystarczyc

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Roztopiony smalec wieprzowy może być ?

Jak najbardziej  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U nas smaży się na smalcu. Moim zdaniem najlepsze  :thumbsup:

 

 

 

coś trzeba przecież spożywać
Robiłeś dzisiaj, z tego przepisu? Jeżeli tak, to cieszę się, że smakują :) Wygląd to sprawa drugorzędna ;)  Edytowane przez qba-69
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja wylewam bo w sumie co z nim zrobic  ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Srednio tani ..zalezy jaki ,ekologiczny drozszy 

Paczki  jak smaze to na oleju bo z kokosowym olejem to bym z torbami poszla :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Robiłeś dzisiaj, z tego przepisu? Jeżeli tak, to cieszę się, że smakują Wygląd to sprawa drugorzędna

Dzisiaj.

Zobaczyłem że przepis prosty, to zrobiłem.

Smażyłem na fryturze. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

to są chyba pampuchy.... chrust wygląda inaczej....
:thumbsup:  :yes: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.