Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Ciasto] Chrust / faworki


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
53 odpowiedzi w tym temacie

#21 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5573 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 03 lut 2018 - 20:08

Srednio tani ..zalezy jaki ,ekologiczny drozszy 

Paczki  jak smaze to na oleju bo z kokosowym olejem to bym z torbami poszla :D



#22 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14043 postów

Napisano 03 lut 2018 - 20:17

Robiłeś dzisiaj, z tego przepisu? Jeżeli tak, to cieszę się, że smakują Wygląd to sprawa drugorzędna

Dzisiaj.

Zobaczyłem że przepis prosty, to zrobiłem.

Smażyłem na fryturze. 



#23 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1782 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 03 lut 2018 - 20:46

Tłukłeś to ciasto wałkiem ,czy tak z marszu po wyrobieniu wałkowałeś i kroiłeś?



#24 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6938 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 03 lut 2018 - 20:53

Co chłopaki na fotach przedstawili to są chyba pampuchy....  chrust wygląda inaczej....  :cool:  



#25 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7046 postów

Napisano 03 lut 2018 - 21:02

to są chyba pampuchy.... chrust wygląda inaczej....
:thumbsup:  :yes: 

#26 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2612 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 03 lut 2018 - 21:06

:rolleyes:     https://www.google.p...iw=1259&bih=649



#27 dawis01

dawis01

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćCiepielów

Napisano 03 lut 2018 - 21:08

Witam serdecznie!

 

Inspiracja i wykonanie.

 

Korekta przepisu:

zamiast octu "księżycówka".

 

Załączone pliki



#28 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 03 lut 2018 - 21:14

zamiast octu "księżycówka"
Toż to już zakrawa na rozpustę ;) :D  A do tego jeszcze tyle cukru pudru ;) Czyste szaleństwo ;) Smakowicie wygląda  :thumbsup:

#29 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6938 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 03 lut 2018 - 22:12

LP smażyła na smalcu w zeszłą sobotę i dziś, na razie czekają na odkrycie, jutro zacznie się konsumpcja, jest tego parę kilo, jutro zrobię fotę, bo dziś zabezpieczone skrupulatnie...  ruszać nie wolno. :cool:

 

Załączony plik  P1040148.JPG   42,44 KB   5 Ilość pobrań



#30 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14043 postów

Napisano 04 lut 2018 - 08:56

Tłukłeś to ciasto wałkiem ,czy tak z marszu po wyrobieniu wałkowałeś i kroiłeś?

 

Wałkowałem, wałkowałem i wałkowałem.

Potem kroiłem paski i zwijałem na supełek....... :D

 

Co chłopaki na fotach przedstawili to są chyba pampuchy....  chrust wygląda inaczej....    
 

Co to pampuchy?

 

Może nie wyglądają jak typowe faworki, ale bardzo smaczne są.

Gdzieś tam pamiętam, jak mama robiła.

Pasek, potem nacinała rowek i zawijała, ale mi jakoś nie wychodziło więc powiązałem jak umiałem.... :D  :D  :D



#31 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9259 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 04 lut 2018 - 11:12

kroiłem paski i zwijałem na supełek.......

powiązałem jak umiałem....

I śliczne ciurlaski Ci wyszły  :hug:

Mnie się podobają   :frantics:



#32 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1519 postów

Napisano 04 lut 2018 - 11:52

Co to pampuchy?

 

https://www.youtube....h?v=iR5VWgdAUfc



#33 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1782 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 04 lut 2018 - 13:43

Z pewną nutką niecierpliwości czekamy na odkrycie prawdziwych faworków Pisa :)



#34 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14043 postów

Napisano 04 lut 2018 - 13:47

Do pampuch to im bardzo daleko.

 

 

LP smażyła na smalcu w zeszłą sobotę

 

 

No właśnie...LP..a jo som. :D



#35 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1782 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 04 lut 2018 - 13:53

I to się chwali ! ,a porównanie faktycznie nietrafne...

Jak sobie pomyślę,ze mój mąż nawet wodę na herbatę "przypali" to jeszcze bardziej "to się chwali" :)



#36 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5573 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 04 lut 2018 - 14:36

Moje sa z przepisu z ksiazki kucharskiej z 1958 roku , ..

kilka kilogramow to chyba cala noc robila  :D  a czym zabezpieczone moich nie sposob czymkowiek nakryc bo pokruszyly by sie pod ciezarem 

Polecam do walkowania maszynke do robienia makaronu

Ja robilam z 200 g maki  :)



#37 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1782 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 04 lut 2018 - 14:46

Własnie wróciłam ze sklepu ze smalcem.Zrobię z tego przepisu i zobaczę jak mnie wyjdą.

Kiedys robiłam takie ,ze zamiast śmietany dodawało się piwo-pamiętam ,ze też były smaczne.Chyba dużo zależy od wybicia ciasta wałkiem i wielokrotnego składania go.



#38 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5573 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 04 lut 2018 - 14:48

Beato ja walkowalam w maszynie do walkowania makaronu lekko i sprawnie idzie 



#39 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 04 lut 2018 - 15:04

miro, wspomożenie, co byś więcej supełków nie wiązał ;) 
faworki1.jpg

 

Po słoninę na smalec trzeba się wybrać i jeszcze pączki z czereśniami zrobić :) Karnawał trzeba zakończyć na bogato :D



#40 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1782 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 04 lut 2018 - 15:41

Nie rób smaka ,bo mam świetny przepis na pączki....

Faworki składam do srodka z dwóch stron






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych