Skocz do zawartości

[Ciasto] Chrust / faworki


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

LP smażyła na smalcu w zeszłą sobotę i dziś, na razie czekają na odkrycie, jutro zacznie się konsumpcja, jest tego parę kilo, jutro zrobię fotę, bo dziś zabezpieczone skrupulatnie...  ruszać nie wolno. :cool:

 

post-41160-0-64719600-1517692262_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tłukłeś to ciasto wałkiem ,czy tak z marszu po wyrobieniu wałkowałeś i kroiłeś?

 

Wałkowałem, wałkowałem i wałkowałem.

Potem kroiłem paski i zwijałem na supełek....... :D

 

 

 

Co chłopaki na fotach przedstawili to są chyba pampuchy....  chrust wygląda inaczej....    
 

Co to pampuchy?

 

Może nie wyglądają jak typowe faworki, ale bardzo smaczne są.

Gdzieś tam pamiętam, jak mama robiła.

Pasek, potem nacinała rowek i zawijała, ale mi jakoś nie wychodziło więc powiązałem jak umiałem.... :D  :D  :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

kroiłem paski i zwijałem na supełek.......

 

 

powiązałem jak umiałem....

I śliczne ciurlaski Ci wyszły  :hug:

Mnie się podobają   :frantics:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do pampuch to im bardzo daleko.

 

 

LP smażyła na smalcu w zeszłą sobotę

 

 

No właśnie...LP..a jo som. :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje sa z przepisu z ksiazki kucharskiej z 1958 roku , ..

kilka kilogramow to chyba cala noc robila  :D  a czym zabezpieczone moich nie sposob czymkowiek nakryc bo pokruszyly by sie pod ciezarem 

Polecam do walkowania maszynke do robienia makaronu

Ja robilam z 200 g maki  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Własnie wróciłam ze sklepu ze smalcem.Zrobię z tego przepisu i zobaczę jak mnie wyjdą.

Kiedys robiłam takie ,ze zamiast śmietany dodawało się piwo-pamiętam ,ze też były smaczne.Chyba dużo zależy od wybicia ciasta wałkiem i wielokrotnego składania go.

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Beato ja walkowalam w maszynie do walkowania makaronu lekko i sprawnie idzie 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

miro, wspomożenie, co byś więcej supełków nie wiązał ;) 
http://wszystkomaniaczka.pl/wp-content/uploads/2015/02/faworki1.jpg

 

Po słoninę na smalec trzeba się wybrać i jeszcze pączki z czereśniami zrobić :) Karnawał trzeba zakończyć na bogato :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

co byś więcej supełków nie wiązał
No...... Pani żona robi to jedną reką -rewelka -Pozdrowienia dla Agusi :D  :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

jednak to nie jest takie proste
jedną trudne  - wiem umiem kręcić faworki na raz i na 2 razy ;)  :thumbsup: czasem mnie do tego dopuszczano :facepalm: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

miro, wspomożenie, co byś więcej supełków nie wiązał  

O dziękuję bardzo.

Miałem to w pamięci, po mamie, ale leń jestem....więc supełki robiłem... :D  


[Dodano: 04 lut 2018 - 20:04]

A to mój dzisiejszy urobek nie cały, część już zeżarli.

 

Jak zeżarli to smaczne musiały być.... i to jest to...!!!

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mam świetny przepis na pączki

I jeszcze się nim z nami nie podzieliłaś? Oj niedobra Ty  :devil: 

 

Pani Żona przygotowała dzisiaj przedsmak tłustoczwartkowego obżarstwa :laugh: W zastępstwie octu poszedł spirytus  :frantics: 

post-73631-0-15998600-1517936830_thumb.jpgpost-73631-0-07379300-1517936840_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepis dostałam od znajomej ,która go zachwalała .Ja ich nie piekłam .

Przepis

0,5kg mąki krupczatki

15 żółtek

1o dg drożdży

1/2 kostki masła

2Łyzki cukru

3 łyżki mleka [na zaczyn]

1/2 kieliszka spirytusu

Cukier,mleko drozdze +3 łyżki mąki rozmieszać .Wyrośnięty zaczyn wlać do mąki ,dodać żółtka .Wyrabiać 15 min.Dodać rozpuszczone masło i spirytus.Wyrobić ciasto . Odstawić do wyrośnięcia .

Ja piekłam z takiego przepisu

650 g mąki

250 ml mleka

100 g cukru

100g masła

3 jajka

30 g drożdży

Prepisy bardzo różniące się...

szczypta soli ,

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Czym byłby Tłusty Czwartek bez ciasta smażonego na głębokim tłuszczu. Poniżej przepis na faworki, który jest prosty i szybki w wykonaniu.
 
Składniki: 
25 dag mąki
3 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżki octu
Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem, dodać żółtka, śmietanę i ocet. Zagnieść ciasto i dobrze wyrobić, powinno być idealnie gładkie. Wałkować dość cienkie placki. Pokroić w paski i po nacięciu w środku po długości, wywinąć. Smażyć na głębokim tłuszczu do uzyskania złocistego koloru. Po wysmażeniu ułożyć na papierowym ręczniku do odcieknięcia, po czym obsypać cukrem pudrem.

 

Coś mnie nie pasuje w tym przepisie. 

A gdzie i ile wody się dodaje ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Woda nie potrzebna to ma byc dosc twarde ciasto.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.