Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

[Ciasto] Chrust / faworki


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
53 odpowiedzi w tym temacie

#41 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7055 postów

Napisano 04 lut 2018 - 15:55

co byś więcej supełków nie wiązał
No...... Pani żona robi to jedną reką -rewelka -Pozdrowienia dla Agusi :D  :thumbsup: 

#42 Aguś96

Aguś96

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 41 postów
  • Miejscowośćpodkarpacka wieś

Napisano 04 lut 2018 - 19:39

No...... Pani żona robi to jedną reką
Waldku bardzo bym chciała :) jednak to nie jest takie proste :)

Pozdrawiam również. 



#43 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7055 postów

Napisano 04 lut 2018 - 19:43

jednak to nie jest takie proste
jedną trudne  - wiem umiem kręcić faworki na raz i na 2 razy ;)  :thumbsup: czasem mnie do tego dopuszczano :facepalm: 

#44 Marko

Marko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 467 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 04 lut 2018 - 19:48

A to mój dzisiejszy urobek nie cały, część już zeżarli.

Załączony plik  IMG_1391.JPG   81,32 KB   6 Ilość pobrań

Oczywiście bez proszku do pieczenia.



#45 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14045 postów

Napisano 04 lut 2018 - 20:04

miro, wspomożenie, co byś więcej supełków nie wiązał  

O dziękuję bardzo.

Miałem to w pamięci, po mamie, ale leń jestem....więc supełki robiłem... :D  


[Dodano: 04 lut 2018 - 20:04]

A to mój dzisiejszy urobek nie cały, część już zeżarli.

 

Jak zeżarli to smaczne musiały być.... i to jest to...!!!



#46 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 06 lut 2018 - 18:08

mam świetny przepis na pączki

I jeszcze się nim z nami nie podzieliłaś? Oj niedobra Ty  :devil: 

Pani Żona przygotowała dzisiaj przedsmak tłustoczwartkowego obżarstwa :laugh: W zastępstwie octu poszedł spirytus  :frantics: 
Załączony plik  1.jpg   212,48 KB   6 Ilość pobrańZałączony plik  2.jpg   184,68 KB   6 Ilość pobrań



#47 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1783 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 06 lut 2018 - 19:12

Przepis dostałam od znajomej ,która go zachwalała .Ja ich nie piekłam .
Przepis
0,5kg mąki krupczatki
15 żółtek
1o dg drożdży
1/2 kostki masła
2Łyzki cukru
3 łyżki mleka [na zaczyn]
1/2 kieliszka spirytusu
Cukier,mleko drozdze +3 łyżki mąki rozmieszać .Wyrośnięty zaczyn wlać do mąki ,dodać żółtka .Wyrabiać 15 min.Dodać rozpuszczone masło i spirytus.Wyrobić ciasto . Odstawić do wyrośnięcia .
Ja piekłam z takiego przepisu
650 g mąki
250 ml mleka
100 g cukru
100g masła
3 jajka
30 g drożdży
Prepisy bardzo różniące się...
szczypta soli ,

Użytkownik beatag edytował ten post 06 lut 2018 - 19:13


#48 AndrzejGdz

AndrzejGdz

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 145 postów
  • MiejscowośćGrudziądz

Napisano 07 lut 2018 - 11:44

 

Czym byłby Tłusty Czwartek bez ciasta smażonego na głębokim tłuszczu. Poniżej przepis na faworki, który jest prosty i szybki w wykonaniu.
 
Składniki: 
25 dag mąki
3 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżki octu
Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem, dodać żółtka, śmietanę i ocet. Zagnieść ciasto i dobrze wyrobić, powinno być idealnie gładkie. Wałkować dość cienkie placki. Pokroić w paski i po nacięciu w środku po długości, wywinąć. Smażyć na głębokim tłuszczu do uzyskania złocistego koloru. Po wysmażeniu ułożyć na papierowym ręczniku do odcieknięcia, po czym obsypać cukrem pudrem.

 

Coś mnie nie pasuje w tym przepisie. 

A gdzie i ile wody się dodaje ?



#49 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1783 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 07 lut 2018 - 11:52

Zamiast wody jest śmietana :)



#50 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5573 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 07 lut 2018 - 14:43

Woda nie potrzebna to ma byc dosc twarde ciasto.



#51 elmaz

elmaz

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 140 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 09 lut 2018 - 11:27

Co prawda już po tłustym czwartku, ale jeszcze do środy karnawał. Poniżej przepis na faworki użytkowany w mojej rodzinie od (co najmniej) trzech pokoleń.

 

3 żółtka
szczypta soli,
4 łyżki śmietany,
5 czubatych łyżek mąki,
Opcjonalnie - łyżka spirytusu (ja nie daję)
Składniki zagnieść , rozwałkować niezbyt cienko, posmarować miękkim lub roztopionym masłem, zwinąć w rulon.
rozwałkować cieniutko, zrobić faworki, smażyć. Posypać cukrem pudrem.
 
Smarowanie masłem i zwinięcie powoduje, że przy smażeniu ładnie rosną i się rozwarstwiają (nie trzeba żadnego tłuczenia wałkiem itp. zabiegów), pomimo że nie ma proszku ani innych spulchniaczy.


#52 waldek55

waldek55

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 403 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 09 lut 2018 - 13:17

Moja Szefowa też wczoraj stanęła na wysokości zadania . Było pysznie .2ae01f62aa7e93e6d312ce255c0604df.jpgf9fbc6e20f7339bbcf203d20fdc02c29.jpg

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

#53 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9273 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 09 lut 2018 - 13:32

przepis na faworki użytkowany w mojej rodzinie od (co najmniej) trzech pokoleń.

Jest to tzw. ciasto półfrancuskie śmietanowe.

Bardzo dobre również do innych zastosowań.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#54 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5573 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 09 lut 2018 - 17:35

Ja tez nie wybijam walikiem tylko walkuje i skladam niczym nie smarujac , do walkowania nie uzywam zadnej maki , jedynie chyba walkuje najcieniej ze wszystkich tu pokazanych 

Mamy jeszcze 2 rodzaje ciasta polfrancuskiego , drozdzowe i serowe






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych