rarytasik Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Lutego 2018 Jako że dziś śledzik, proponuję: "śledź pocztowy w węgrzynie" Przepis w oparciu o prezentację dr Grzegorza Russaka, wykonanie moje Przepisów na śledzia jest ogrom, sam przyrządzam na co najmniej 20 sposobów. Ten stawiam ponad wszystkie inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Lutego 2018 Przepis w oparciu A gdzie ten przepis? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Lutego 2018 Czekamy !!! Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Lutego 2018 (edytowane) Przepisów na śledzia jest ogrom, sam przyrządzam na co najmniej 20 sposobów. Ten stawiam ponad wszystkie inneTeż jestem ciekaw (wprawdzie nie spotkałem lepszego niż śledź z orzechami i śliwką suszoną z ręki Małgo ) ale.......... choć robie różne wariacje w temacie śledziowym Edytowane 13 Lutego 2018 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Lutego 2018 z ręki Małgo Ależ kolego, tylko Ty masz takie warunki (mniemam ) Rozumiem, że jasz z łapki Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Lutego 2018 Rozumiem, że jasz z łapki Tez jest pyszne Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 13 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Lutego 2018 (edytowane) Już, już spieszę, w międzyczasie musiałem machnąć obiad, też się podzielę Akademia Produktu Regionalnego podaje tak:1 kg płatów śledziowych (oczywiście oryginalnie to w naszych czasach będzie matias)0,75 l czerwonego wina typu burgund (wino musi mieć bardzo dużo barwnika) a że dawno, dawno temu, za siedmioma ... itd, win ci u nas nie było, jeno piwo i miody, to węgierskie wino (węgrzyn) można było spotkać na królewskim stole0,5 kg cebuli pokrojonej w pióra30 dag cukru0,375 l octu 10%10 g pieprzu naturalnego2 g cynamonuŚledzie po moczeniu w soli odsączyć, pokroić na kawałki. Można prosto, można ukośnie (ja preferuję ukośnie)Pozostałe składniki wymieszać, podgrzać i doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować.Zalewę wystudzić i wkładać do niej kawałki śledzia lub zalać zalewą śledzie. Wstawić do lodówki na 3-4 dni. W słoiku po tygodniu w lodówce jest OK. Dłużej się nie utrzyma u mnie Uwielbiam ten smak, prawdziwie staropolski. Edytowane 25 Lutego 2018 przez rarytasik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Lutego 2018 Się szumnie zapowiada ów wąt .... fajny wykonik Sugeruję edycję na "Ambrozje i Nektary", bardziej po olimpsku brzmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Lutego 2018 Śledzie wyglądają obłędnie. Są to jedyne ryby które naprawdę lubię, więc planuję przepis sprawdzić organoleptycznie. Mam tylko jedno pytanie co do przepisu. Cynamonu naprawdę 20 gram?, czy może 2. 20 gram wydaje mi się bardzo dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 13 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Lutego 2018 (edytowane) W przepisie jest 2 dag, ja faktycznie dałem 2g przez pomyłkę i jest dobrze. Nie mogę znaleźć oryginalnego przepisu z którego zawsze robiłem te śledzie. Ten wydaje mi się niepełny, ale i tak warto, smak jest niesamowity. Pod warunkiem że mamy odpowiednie wino, musi być mocno czerwone, ja używam Egri Bikaver. Pieprz zawsze dawałem czarny grubo mielony, tym razem dodałem kolorowy w kulkach które przejechałem troszkę walcem, takim do makaronu czyli nudelkulą Edytowane 13 Lutego 2018 przez rarytasik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekC Opublikowano 13 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Lutego 2018 Zrobiłem.....W sobotę zaległy Jacek i goście ocenią.....Pozdrawiam.Jacek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Lutego 2018 a że dawno, dawno temu, za siedmioma ... itd, win ci u nas nie było, jeno piwo i miody, to węgierskie wino (węgrzyn) można było spotkać na królewskim stole a dlaczego "pocztowy" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Lutego 2018 a dlaczego "pocztowy"Tak prezentował "śledzie pocztowe" (bo w głębi kraju trzeba je było zamawiać pocztą) dr G.Russak w TVP z cyklu "Smaki Polskie": ŚLEDZIE NA KILKA SPOSOBÓWDziś rzecz będzie o śledziach, propozycja skromna bo przeznaczona na dni postne, ale mimo to wyjątkowo apetyczna. Pokażemy jak zrobić prawdziwe staropolskie rolmopsy i bardzo oryginalne śledzie w czerwonym winieZaczynamy od zalewy, pierwsza to klasyczna marynata, ocet i woda w proporcji 1:3, duża cebula, przyprawy jak do grzybków czyli ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i odrobina cukru. Całość musimy zagotować i bardzo dobrze wystudzić.Teraz szykujemy rolmopsy. Do ich przygotowania potrzebujemy płaty śledziowe tzw. matjasy, zwane kiedyś śledziami „pocztowymi”. Smarujemy je musztardą, kładziemy na to pokrojoną cebulę z ogórkiem i zwijamy.Na koniec wystarczy już tylko połączyć wszystko wykałaczką, a w miejscu łączenia wbić jeszcze kilka goździków.Śledzie układamy gęsto jeden przy drugim w naczyniu i wlewamy zalewę. Teraz trzeba uzbroić się w cierpliwość bo, śledzie żeby nabrały odpowiedniego aromatu musza w chłodnym miejscu czekać przynajmniej 2 –3 dni. Druga propozycja to zalewa winno-korzenna. Do butelki ciemnego czerwonego wina, wlewamy 375 ml octu, wyciskamy sok z cytryny, dodajemy 300 gram cukru, pokrojona cebulę i przyprawy takie jak imbir, goździki i cynamon. Pokrojone śledzie wrzucamy do naczynia, a na nie trafia wystudzona zalewa. Również i te śledzie odstawiamy w chłodne miejsce na kilka dni. A potem podajemy z chlebem lub ziemniakami z wody. Smacznego! Tekst ten dawno temu był na stronie TVP. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Lutego 2018 Do butelki ciemnego czerwonego wina już to lubię Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Lutego 2018 Uliki - młode, pełnotłuste śledzie z połowów atlantyckich podobne do matiasów też z wiosennych połowów ale konserwowane w mocno stężonej solance. To nic innego jak Śledzie pocztowe – nazywano tak śledzie holenderskie najwyższego sortu „uliki królewskie” , śledzie „pocztowe” – nota bene tylko dlatego tak zwane, bo pocztą były sprowadzane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Lutego 2018 :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 14 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Lutego 2018 Teraz szykujemy rolmopsy Robiłem te rolmopsy, tzw "śledź wyrolowany" Smakiem się nie wyróżniają, natomiast miałem problem z ich zrolowaniem (może były za grube) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 14 Lutego 2018 (edytowane) Robiłem te rolmopsyJa nie robiłem tych śledzi tylko widziałem ten odcinek programu, stąd pamiętam jak dr Russak objaśniał skąd nazwa. Edytowane 14 Lutego 2018 przez frapio Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 14 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 14 Lutego 2018 Ja też oglądałem ten odcinek. To było daaaawno. Wtedy na filmie były napisy z dokładną ilością wszystkich składników. Zapisałem wszystko, ale gdzieś się straciło. Pamiętam jednak że cynamonu było 2 g ponieważ kombinowałem że jak łyżeczka do herbaty ma 5 g to cynamonu muszę dać mniej niż połowę Ale myślę że wyżej podana wersja nie jest gorsza od tamtej. Przepis prosty, a śledzik smaczny. Można dodać goździk, imbir i cytrynę, ale należy uważać aby nie przekombinować. Ten smak mi odpowiada i tej wersji będę się trzymał Co do pocztowego to dokładnie zostało wyżej wyjaśnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 14 Lutego 2018 pieprz i odrobina cukru. Całość musimy zagotować i bardzo dobrze wystudzić. Teraz szykujemy rolmopsy. Do ich przygotowania potrzebujemy płaty śledziowe tzw. matjasy, zwane kiedyś śledziami „pocztowymi”. Smarujemy je musztardą, kładziemy na to pokrojoną cebulę z ogórkiem i zwijamy. Na koniec wystarczy już tylko połączyć wszystko wykałaczką, a w miejscu łączenia wbić jeszcze kilka goździków. Śledzie układamy gęsto jeden przy drugim w naczyniu i wlewamy zalewę. Teraz trzeba uzbroić się w cierpliwość bo, śledzie żeby nabrały odpowiedniego aromatu musza w chłodnym miejscu czekać przynajmniej 2 –3 dni. W taki sposob ja robie sledzie. Myslalam, ze to jest popularny sposob, a nie wymysly. Ale jaka nazwe mialay, nie pamietam. MAma w domu po porstu robila "sledzie w sloiku." Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 14 Lutego 2018 (edytowane) https://chomikuj.pl/Cornellia/Kulinarne/Smaki+polskie/Smaki+Polskiemozna zobaczyc przepis Edytowane 14 Lutego 2018 przez paszeko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 15 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 15 Lutego 2018 Tak, znalazłem ten film, ale tam brak szczegółów. Przepis był też chyba na stronie Akademii Produktu Regionalnego przy Wyższej Szkole Gospodarki w Bydgoszczy, tak mi się coś kojarzy. Ale tam obecnie jest wersja okrojona, taką też mam zapisaną i twierdzę że jest równie dobra.http://apr.wsg.byd.pl/index.php?id=74&submenu=96Cynamon zawsze dawałem 2 g, nie próbowałem 2 dag, ale następnym razem spróbuję w małej ilości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 24 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 24 Lutego 2018 Zrobiłem.....W sobotę zaległy Jacek i goście ocenią..... Jak smakowało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekC Opublikowano 24 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 24 Lutego 2018 Hm....goście byli zachwyceni i rzeczone śledzie zajęły zdecydowanie pierwsze miejsce w konkurencji "pomysł na śledzia"Pokonały : Cymes śledziowy , śledzie po skandynawsku , śledzie w curry z bananem i rodzynkami.Nie obyło się jednak bez kombinacji...Najpierw zrobiłem tak jak w pierwszym przepisie , choć wydawało mi się ,że 20 gram cynamonu , to zdecydowanie za dużo....użyłem francuskiego wina.Na drugi dzień po lekturze tego wątku ,pognałem do sklepu, nabyłem węgrzyna i ...zrobiłem nową zalewę, dając 2 g cynamonu.Reasumując śledzie w 20 g cynamonu leżały 24 godz. a potem 72 godz. w 2g.A i tak jak zwykle ok. 22.00 pojawił się coroczny hit imieninowy, czyli ....spacerówki po bawarsku i już nikt nie patrzył w stronę śledzi.... Pozdrawiam.Jacek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 24 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 24 Lutego 2018 spacerówki po bawarsku Jacek, a gdzie jest przepis na te spacerówki ? Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.