Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ambrozje rarytasika


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#21 paszeko

paszeko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 494 postów
  • Miejscowośćruda slaska

Napisano 14 lut 2018 - 21:37

https://chomikuj.pl/...e/Smaki Polskie

mozna zobaczyc przepis  :clap:


Użytkownik paszeko edytował ten post 14 lut 2018 - 21:41


#22 rarytasik

rarytasik

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 205 postów

Napisano 15 lut 2018 - 10:24

Tak, znalazłem ten film, ale tam brak szczegółów. Przepis był też chyba na stronie Akademii Produktu Regionalnego przy Wyższej Szkole Gospodarki w Bydgoszczy, tak mi się coś kojarzy. Ale tam obecnie jest wersja okrojona, taką też mam zapisaną i twierdzę że jest równie dobra.

http://apr.wsg.byd.p...d=74&submenu=96

Cynamon zawsze dawałem 2 g, nie próbowałem 2 dag, ale następnym razem spróbuję w małej ilości.



#23 rarytasik

rarytasik

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 205 postów

Napisano 24 lut 2018 - 11:26

Zrobiłem.....W sobotę zaległy Jacek i goście ocenią.....

 

Jak smakowało ?  ;)  



#24 JacekC

JacekC

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1403 postów
  • MiejscowośćNiemodlin

Napisano 24 lut 2018 - 13:11

Hm....goście byli zachwyceni i rzeczone śledzie zajęły zdecydowanie pierwsze miejsce w konkurencji "pomysł na śledzia"

Pokonały : Cymes śledziowy , śledzie po skandynawsku , śledzie w curry z bananem i rodzynkami.

Nie obyło się jednak bez kombinacji...

Najpierw zrobiłem tak jak w pierwszym przepisie , choć wydawało mi się ,że 20 gram cynamonu , to zdecydowanie za dużo....użyłem francuskiego wina.

Na drugi dzień po lekturze tego wątku ,pognałem do sklepu, nabyłem węgrzyna i ...zrobiłem nową zalewę, dając 2 g cynamonu.

Reasumując śledzie w 20 g cynamonu leżały 24 godz. a potem 72 godz. w 2g.

A i tak jak zwykle ok. 22.00 pojawił się coroczny hit imieninowy, czyli ....spacerówki po bawarsku i już nikt nie patrzył w stronę śledzi.... :D

Pozdrawiam.

Jacek.



#25 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3206 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 24 lut 2018 - 13:51

spacerówki po bawarsku

Jacek, a gdzie jest przepis na te spacerówki ? :)



#26 rarytasik

rarytasik

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 205 postów

Napisano 25 lut 2018 - 13:26

rzeczone śledzie zajęły zdecydowanie pierwsze miejsce w konkurencji "pomysł na śledzia"

 

U mnie też są na pierwszym miejscu   :)  



#27 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1782 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 26 lut 2018 - 15:27

Czekamy ,czekamy na przepis na ten hit :)



#28 JacekC

JacekC

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1403 postów
  • MiejscowośćNiemodlin

Napisano 26 lut 2018 - 23:20

Witanko.

 

Spacerówki robię według przepisu z bloga anikagotuje.blogspot.com

Przepis nazywa się golonka w piwie po bawarsku.

Oczywiście zamiast golonek daję spacerówki (czasami dokładam małą goloneczkę)reszta przepisu identyczna.

Za piernika nie mogę wkleić linka...

 

Pozdrawiam.

Jacek.



#29 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5136 postów

Napisano 26 lut 2018 - 23:24

Za piernika nie mogę wkleić linka...

 

https://anikagotuje....o-bawarsku.html



#30 paszeko

paszeko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 494 postów
  • Miejscowośćruda slaska

Napisano 27 lut 2018 - 08:06

wedlug przepisu rozgotujesz te spacerowki i ci sie rozleca :)



#31 JacekC

JacekC

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1403 postów
  • MiejscowośćNiemodlin

Napisano 27 lut 2018 - 11:03

Chudziaczku, dzięki.... :)

Pisząc identycznie, miałem na myśli przyprawy, czasy gotowania i pieczenia trzeba dostosować, to chyba logiczne....

Robiłem wielokrotnie i polecam.

Pozdrawiam.

Jacek



#32 rarytasik

rarytasik

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 205 postów

Napisano 01 mar 2018 - 14:44

Trzeba będzie spróbować  ;)  Ale czy golonkę mogę zamienić na spacerówki ? To będzie trudne, nie wiem czy mi się uda. Ze szpacerówek robię galert (oczywiście z dodatkiem golonki i warzyw) Jestem ciekaw nowych smaków więc pewnie spróbuję  ;)



#33 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4981 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 01 mar 2018 - 20:55

Ale czy golonkę mogę zamienić na spacerówki ? To będzie trudne, nie wiem czy mi się uda

 

 To zrob tak swinski ogonek, podejrzewam, ze rowniez bedzie dobry  ;)  



#34 JacekC

JacekC

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1403 postów
  • MiejscowośćNiemodlin

Napisano 01 mar 2018 - 23:42

Rarytasiku, zastępuj śmiało .Robiłem wielokrotnie i zawsze dobrze wychodzą.

Smacznego...

Jacek.



#35 rarytasik

rarytasik

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 205 postów

Napisano 03 mar 2018 - 19:01

Aby również i waszmości nie omijali szpinaku szerokim łukiem, jako niegdyś ja, na potrawę szpinakową położę sposób taki:

 

Makaron ze szpinakiem

             (5 porcji)

 

- pieczarki                450-500 g

- cebula                    2 szt

- czosnek                 4-5 ząbków

- pierś z kurczaka    600 g

- makaron kokarda  400 g

- szpinak                  450-500g

- śmietana 30% mała

- śmietana 18% duża

 

Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, słodką papryką i podsmażyć. Wyłożyć do innego naczynia.

Załączony plik  IMGP5657.jpg   57,22 KB   5 Ilość pobrań  Załączony plik  IMGP5663.jpg   64,2 KB   5 Ilość pobrań

 

Pieczarki obrać i pokroić w plastry, jeśli są bardzo duże to plastry na pół, cebulę pokroić w kostkę, czosnek w bardzo cienkie plasterki lub jeśli ząbki są duuuże w półplasterki.

Załączony plik  IMGP5650.jpg   59,42 KB   4 Ilość pobrań  Załączony plik  IMGP5652.jpg   49,53 KB   4 Ilość pobrań

 

Pokrojoną cebulę zeszklić i dodać czosnek, krótko podsmażyć i dodać pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć/dusić 15 min na małym ogniu dodając troszkę wody aby się nie przypaliło. Następnie dodać szpinak i smażyć/dusić aż szpinak zmięknie (często używam szpinaku mrożonego takie brykiety, ale można też świeży) Osobno ugotować makaron kokardy - al dente. 

Załączony plik  IMGP5661.jpg   112,03 KB   5 Ilość pobrań  Załączony plik  IMGP5660.jpg   49,48 KB   5 Ilość pobrań

 

Patelnię ze składnikami odstawić z ognia i wlać śmietanę 30% i 18%. Gotować chwilkę, aby śmietana troszkę odparowała i zgęstniała. Na tym etapie ja dodaję chili, ale to opcjonalnie. Dodać ugotowany makaron, wymieszać, chwilkę pogotować i wyłożyć na talerze. Posypać startym na grubej tarce żółtym serem.

Załączony plik  IMGP5668.jpg   54,77 KB   6 Ilość pobrań

 

SMACZNEGO  :)

 

 

 

 

 

 

 

 



#36 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2611 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 03 mar 2018 - 19:11

Szpinaku się nie boję (choć jego prozdrowotne właściwości ... :rolleyes: ...), ale już makaron  :cry:  "omijam szerokim łukiem"  :tongue:  .



#37 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1782 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 03 mar 2018 - 19:43

Możesz   jeszcze do tego szpinaku dodać jakiś serek brie lub camembert.



#38 rarytasik

rarytasik

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 205 postów

Napisano 04 mar 2018 - 12:22

Ta wersja jest dla mnie optymalna, dodanie więcej składników poza chili burzy mi harmonię  :)  Natomiast dodaję ser feta robiąc podobnie farsz do naleśników, które później lekko zapiekam, wtedy nie używam śmietany. 



#39 rarytasik

rarytasik

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 205 postów

Napisano 12 kwi 2018 - 12:20

Sałatka śląska - śledziowa

 

Śledź a'la matias      - 6 płatów

cebula                      - 1,5 szt duża lub 2 mniejsze

cebula czerwona      - 1 szt

ogórek kiszony         - 4 szt

szczypiorek              - pęczek

pietruszka                - pęczek

jajko gotowane          - 3 szt

pieprz gruboziarnisty

musztarda                 - 1,5 łyżki

majonez                    - 3 łyżki

 

Śledzie wymoczyć (w zależności od stopnia zasolenia) Ze słabej zalewy moczę około 1 godz do 1,5 godz. Następnie opłukać wodą, dobrze odsączyć (muszą być suche) i pokroić w grubszą kostkę. Cebule, ogórki i jajka pokroić w kostkę nie za drobno, dodać do śledzi, dodać pieprz grubo mielony do smaku ( na tą ilość ja daję 2 łyżeczki czarnego lub 3 łyżeczki kolorowego) lekko wymieszać. Pietruszkę i szczypiorek posiekać i dodać do reszty, lekko wymieszać. Dodać musztardę i majonez (można więcej jak ktoś lubi) Majonez powinien być gęsty, aby sałatka się nie rozjeżdżała. Wymieszać delikatnie wszystko i odstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, ja czekam cierpliwie do dnia następnego, ale wtedy nic mnie nie oderwie od takich ambrozji  :)  ...  nawet boczek  ;)  

 

 

Orientacyjnie pęczek u mnie wygląda tak:

Załączony plik  IMGP5692_i.jpg   135,28 KB   5 Ilość pobrań Załączony plik  IMGP5693_i.jpg   112,67 KB   5 Ilość pobrań

 

Tyle poszło na 8 płatów śledzi, wygląda dużo, ale jak się pokroi to prawie tego nie widać w całości.

 

Efekt końcowy:

Załączony plik  IMGP5694_i.jpg   52,99 KB   5 Ilość pobrań

 

SMACZNEGO  :)

 


Użytkownik rarytasik edytował ten post 12 kwi 2018 - 12:22


#40 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1570 postów

Napisano 12 kwi 2018 - 13:05

Efekt końcowy
 

Ten efekt końcowy wygląda bardzo smakowicie.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych