Fringilla Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Lutego 2018 Dzień dobry, wydawnictwo, z którym współpracuję, chce wydać książkę pod roboczym tytułem Polskie kiełbasy, pasztety i inne wędliny.Planujemy, że książka będzie miała 160 stron (w tym zdjęcia).Przewidujemy, że będzie składała się ze:1. wstępu (porad dla początkujących, jak przystąpić do wyrobu własnych wędlin, jak wyposażyć kuchnię, jakie mięsa kupować itp.) - wstęp miałby objętość ok. 30 stron (to 25-30 tysięcy znaków);2. około 120 przepisów na różne wędliny. Osoby zainteresowane współpracą proszę o kontakt: justyna.mrowiec[małpa]gmail.com. Warunki umowy do ustalenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Lutego 2018 Pierwsze pytanie - skąd weźmiesz aż tyle przepisów? Czy zdajesz sobie z tego sprawę, że wszystkie trzeba samemu sprawdzić? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Lutego 2018 (edytowane) skąd weźmiesz aż tyle przepisów?To autor ma znaleźć nie @Fringilla Edytowane 14 Lutego 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Lutego 2018 :D No to super oferta. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Lutego 2018 (edytowane) A tak całkiem na poważnie bo dobrze życzę każdej inicjatywie propagującej nasze idee . Jeszcze jedna książka kucharska na rynku w necie jest pełno przepisów więc raczej będzie książce trudno przebić się na rynku. Ja tak sobie głośno myślę (nie znam się na prawie autorskim czy na rynku wydawniczym a myślę że to może być tu kluczowe itp) :-pomyślałbym o reprincie przepisów branżowych zwłaszcza np 16 (i innych chodliwych opracowaniach a nie dostępnych ) do tego może z komentarzem wprowadzającym co to jest klasyfikacja , wędzenie , peklowanie itp (bo dla laika bez wprowadzenia może być bardz0o ciężko ) + kilkanaście/kilkadziesiąt przepisów praktyków jak robią poszczególne wyroby np kabanosy , pasztet ,- pierwsze kroki to raczej skierowałbym do administracji tego portalu myślę że są bardziej władni doświadczeni aby Ci podpowiedzieć co i jak niż ja skromny żuczek tego forum Edytowane 15 Lutego 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Lutego 2018 Nad takimi opracowaniami pracuje już nasz zespół redakcyjny, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobił to także ktoś inny. Ja również obawiam się, że przy tym natłoku wszelkiego rodzaju poradników, przepisów i albumów, przebicie się może być naprawdę trudne, choć pewnie możliwe. Tak jak pisze mój przedmówca, dla osiągnięcia sukcesu musiałyby być spełnione pewne, istotne warunki. Jednak to wszystko możemy otrzymać za darmo w internecie, co całe przedsięwzięcie czyni dość ryzykownym. Życzę jednak sukcesu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odyn06 Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Lutego 2018 Nad takimi opracowaniami pracuje już nasz zespół redakcyjny, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobił to także ktoś inny. Ja również obawiam się, że przy tym natłoku wszelkiego rodzaju poradników, przepisów i albumów, przebicie się może być naprawdę trudne, choć pewnie możliwe. Tak jak pisze mój przedmówca, dla osiągnięcia sukcesu musiałyby być spełnione pewne, istotne warunki. Jednak to wszystko możemy otrzymać za darmo w internecie, co całe przedsięwzięcie czyni dość ryzykownym. Życzę jednak sukcesu. MaxellA czy zauważyłeś, że ta informacja od tajemniczej pani Justyny nie zawiera żadnej istotnej informacji?Czy na podstawie posta można sprawdzić wydawnictwo?Można założyć, że tajemnicza pani Justyna i jej wydawnictwo dobrze wiedzą, że w dobie powrotu do naturalnego żywienia można zarobić na poradnikach.Dlatego też szukają jeleni którzy udostępnią wiedzę, przepisy. receptury, doświadczenia i zdjęcia.Zarobią na poradniku, a już ich prawnicy dołożą starań, aby jelenie dostali figę z makiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Lutego 2018 Dlatego zadałem Koleżance pytania w pierwszym poście. Miałem temat usunąć (co zapewne zrobię ok. soboty), ale zostawiłem, bo być może ktoś z naszych forowiczów skorzysta z oferty Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Lutego 2018 Ja mam około 70 sprawdzonych, może ktoś dołoży resztę i pykniemy tę księgę. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odyn06 Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Lutego 2018 Dlatego zadałem Koleżance pytania w pierwszym poście. Miałem temat usunąć (co zapewne zrobię ok. soboty), ale zostawiłem, bo być może ktoś z naszych forowiczów skorzysta z ofertyTen pierwszy post obrazuje pewna prawidłowość rynkową. Pomiędzy pracujący w pocie czoła zespół redakcyjny i drukarnię próbuje się wcisnąć pośrednik.Nic do projektu nie wniesie oprócz robienia mądrych min i umowy na 20-40% od każdego poradnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Lutego 2018 Ja mam około 70 sprawdzonych, może ktoś dołoży resztę i pykniemy tę księgę. Pomysł jak najbardziej na czasie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Lutego 2018 Pani Justyna zadała sobie trudu na 8 minut pobytu na naszym forum i tyle Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fringilla Opublikowano 16 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Lutego 2018 Dzień dobry, widzę, że rozgorzała dyskusja :-) A wystarczyło do mnie napisać, by zapytać o szczegóły. Podałam swój adres.Pracuję dla Wydawnictwa RM i nie jestem pośrednikiem, tylko edytorem :-) Szukam dla wydawnictwa autorów i wspólnie z nimi opracowuję koncepcję książki. Tu można obejrzeć inne książki o podobnej tematyce właśnie tego wydawnictwa:http://www.rm.com.pl/search.php?text=domowy+wyr%C3%B3b Jeśli 120 przepisów to zbyt dużo, jesteśmy otwarci na propozycje. Nie jesteśmy ekspertami od wyrobu wędlin, więc tu będziemy się zdawać na autora. Na pewno trzeba wyjaśnić podstawy (co to jest wędzenie, peklowanie itp.) - właśnie to miało być we wstępie. Skoro dział handlowy wydawnictwa zgłosił zapotrzebowanie na taką pozycję, wierzę, że ma rynek zbytu... Szefowie raczej nie chcieliby wydawać książki, w której sprzedaż nie wierzą. Skorzystanie z przepisów branżowych jak najbardziej wchodzi w grę. Można je zacytować, podając źródło. Jeśli zatem ktoś z Państwa będzie chciał poznać szczegóły oferty, czekam na maila, bo nie zawsze mam możliwość wejścia na forum.[Dodano: 16 lut 2018 - 13:08] Dlatego zadałem Koleżance pytania w pierwszym poście. Miałem temat usunąć (co zapewne zrobię ok. soboty), ale zostawiłem, bo być może ktoś z naszych forowiczów skorzysta z ofertyTen pierwszy post obrazuje pewna prawidłowość rynkową. Pomiędzy pracujący w pocie czoła zespół redakcyjny i drukarnię próbuje się wcisnąć pośrednik.Nic do projektu nie wniesie oprócz robienia mądrych min i umowy na 20-40% od każdego poradnika. Bardzo chciałabym mieć taką stawkę Niestety edytor nie jest pośrednikiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Lutego 2018 Brakuje najważniejszego - jaki procent detalicznej ceny sprzedaży przewidzieliście dla autora? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fringilla Opublikowano 16 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Lutego 2018 Ja mam około 70 sprawdzonych, może ktoś dołoży resztę i pykniemy tę księgę. To ma Pan już ponad połowę książki :-) Może warto się nad tym zastanowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Lutego 2018 Witam Pani Justyno..... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Lutego 2018 Podsumujmy. Jest Pani 36 lub 37 osobą (musiałbym sprawdzić), która zwraca się do nas w sprawie współpracy lub samodzielnego napisania książki o wiadomej tematyce. Do tej pory wszystkim odmówiliśmy, z kilku powodów:- jesteśmy uznawani za największą stronę/forum o tematyce domowego masarstwa na świecie, zatem to my musielibyśmy postawić warunki współpracy, na co nie zgodzi się jakiekolwiek wydawnictwo, - posiadamy zespół redakcyjny, który pracuje nad serią książek poradnikowych, z czego jedna jest już w fazie składu, a inne (łącznie ze zbiorami przepisów i receptur) w fazie przygotowawczej,- jesteśmy w fazie rejestracji własnego wydawnictwa, gdyż poza książkami, planujemy wydanie serii filmów instruktażowych,- mamy tak bogate zaplecze teoretyczno-praktyczne, że nie musimy sięgać po jakiekolwiek źródła zewnętrzne.To jeśli chodzi o forum.Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by ktoś z naszych forowiczów przystał na Państwa warunki.Pozdrawiam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Lutego 2018 jaki procent detalicznej ceny sprzedaży przewidzieliście dla autora? Praktykuje się ok. 5% Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 16 Lutego 2018 Możemy zacząć rozmawiać przy 45%. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fringilla Opublikowano 16 Lutego 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Lutego 2018 Witam Pani Justyno..... Dzień dobry :-) No i nie mógł Pan napisać tej książki? Już dawno by powstała :-) Proszę pomyśleć jeszcze. Kiedy Pan odmówił, przestałam szukać. Temat wrócił. Jest chyba zapotrzebowanie.[Dodano: 16 lut 2018 - 15:07]Podsumujmy. Jest Pani 36 lub 37 osobą (musiałbym sprawdzić), która zwraca się do nas w sprawie współpracy lub samodzielnego napisania książki o wiadomej tematyce. Do tej pory wszystkim odmówiliśmy, z kilku powodów:- jesteśmy uznawani za największą stronę/forum o tematyce domowego masarstwa na świecie, zatem to my musielibyśmy postawić warunki współpracy, na co nie zgodzi się jakiekolwiek wydawnictwo, - posiadamy zespół redakcyjny, który pracuje nad serią książek poradnikowych, z czego jedna jest już w fazie składu, a inne (łącznie ze zbiorami przepisów i receptur) w fazie przygotowawczej,- jesteśmy w fazie rejestracji własnego wydawnictwa, gdyż poza książkami, planujemy wydanie serii filmów instruktażowych,- mamy tak bogate zaplecze teoretyczno-praktyczne, że nie musimy sięgać po jakiekolwiek źródła zewnętrzne.To jeśli chodzi o forum.Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by ktoś z naszych forowiczów przystał na Państwa warunki.Pozdrawiam. Dziękuję za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 16 Lutego 2018 Myślę, że nie poczuła się Pani w jakimkolwiek stopniu urażona? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 17 Lutego 2018 Ja mam około 70 sprawdzonych, może ktoś dołoży resztę i pykniemy tę księgę. Mieć jedno, zrobić drugie..... Powiedzmy, że mam kilkaset własnoręcznie spisanych i sprawdzonych przepisów, i starych i nowych, te starsze nieco przerobione i dostosowane do obecnej klasyfikacji i jakości mięsa, ale korzystam na na bieżąco z około 50-ciu. No i nie mógł Pan napisać tej książki? Już dawno by powstała :-) Proszę pomyśleć jeszcze. Kiedy Pan odmówił, przestałam szukać. Temat wrócił. Jest chyba zapotrzebowanie. Napisanie porządnej książki dla przeciętnego człowieka pragnącego robić w domu własne wyroby jest dość skomplikowaną sprawą...w dobie kiedy ludzie nie czytają...Na rynku jest wiele takich książek, poradników, niestety ich wartość merytoryczna i przepisy w nich zawarte są często niedopracowane i wyroby wykonane zgodnie z tymi recepturami są skazane na porażkę...Zawsze się zastanawiam, dlaczego przed wydaniem, dana pozycja nie była przekazana osobie- recenzentowi z wieloletnią praktyką w wytwarzaniu wędlin , który by przejrzał i poprawił to coś, co ma być wydane. Zapotrzebowanie jest - ale brak porządnej pozycji odnośnie tego tematu, napisanej przez kogoś z wiedzą merytoryczną i praktyczną... . Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 17 Lutego 2018 ale brak porządnej pozycji odnośnie tego tematu, napisanej przez kogoś z wiedzą merytoryczną i praktyczną... Piotrze już prawie jest ......zostały jej tylko szlify Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 17 Lutego 2018 Napisanie porządnej książki dla przeciętnego człowieka pragnącego robić w domu własne wyroby jest dość skomplikowaną sprawą...w dobie kiedy ludzie nie czytają... Na rynku jest wiele takich książek, poradników, niestety ich wartość merytoryczna i przepisy w nich zawarte są często niedopracowane i wyroby wykonane zgodnie z tymi recepturami są skazane na porażkę... Zawsze się zastanawiam, dlaczego przed wydaniem, dana pozycja nie była przekazana osobie- recenzentowi z wieloletnią praktyką w wytwarzaniu wędlin , który by przejrzał i poprawił to coś, co ma być wydane. Zapotrzebowanie jest - ale brak porządnej pozycji odnośnie tego tematu, napisanej przez kogoś z wiedzą merytoryczną i praktyczną... .Dobrze ujęte Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 17 Lutego 2018 A tu link do prostej i wartościowej książeczki - ukazała mi się przed chwilą reklama na forum - z tego co pamiętam - jest prosta i całkiem niezła.... https://aros.pl/ksiazka/kielbasy-wlasnego-wyrobu-2?utm_source=criteo&utm_medium=retargeting&utm_campaign=lowerfunnel Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.