arkadiusz Opublikowano 16 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 16 Września 2018 Duszone w małej ilości wywaru coś jak na sos? Właśnie tak.W malej ilości wody.Mięso oczywiście wrzucamy na gotującą wodę a nie do zimnej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 16 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 16 Września 2018 Spróbuj zrobić pasztet wg mojego przepisu, który wkleiłem na stronę główną w 2005 r. https://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/pasztety/210-pasztet-z-kurczaka Jak duży ma być kawałek wołowiny? Nie chciałbym przesadzić Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 16 Września 2018 Nie chcę polemizować z Arkiem - pasztet jak bigos , każdy inny nie miałem problemu z dodatkiem warzyw .Prawie zawsze dzielę na 3 z różnymi dodatkami a to z żurawiną, a to z chili albo czosnkiem niedźwiedzim albo z czym mi córki podpowiedzą albo fantazja Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 16 Września 2018 Jak duży ma być kawałek wołowiny? Ok 1/2 kg. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 16 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 16 Września 2018 Nie chcę polemizować z Arkiem - pasztet jak bigos , każdy inny nie miałem problemu z dodatkiem warzyw .Prawie zawsze dzielę na 3 z różnymi dodatkami a to z żurawiną, a to z chili albo czosnkiem niedźwiedzim albo z czym mi córki podpowiedzą albo fantazjaJa jeszcze lubię z grzybkami wiec na 1kg farszu daję 10g pyłu grubiej zmielonego z suszonych grzybów też jest smaczny pasztet ????????????[Dodano: 16 wrz 2018 - 12:40] Duszone w małej ilości wywaru coś jak na sos?Właśnie tak.W malej ilości wody.Mięso oczywiście wrzucamy na gotującą wodę a nie do zimnej. Dzìeki za odp. będę o tym pamiętał ???? Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 16 Września 2018 Nie chcę polemizować z Arkiem - pasztet jak bigos To dobrze bo ja mam zupełnie inne zdanie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 16 Września 2018 My tez dajemy rozne miesa mniej wiecej po rowno , nie dodajemy tylko zadnego drobiu , rosolu ma byc tylko tyle zeby bulke pozniej namoczyc .Taki pasztet robimy przewaznie tylko 2 razy do roku , tradycyjny powtarzalny , i do niego koniecznie musi byc cwikla oczywiscie domowa nie zadne sklepowa podroba [Dodano: 16 wrz 2018 - 17:16]u mojej babci nie robilo sie nigdy pasztetow z dziczyzna czy krolikiem gdzyz dziadek takiego miesa nie jadal. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 17 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 17 Września 2018 Ja robię pasztet dość często lubię mieć zawsze w domu pod ręką ale nie robię zapasów na cały rok, max to 3-4kg na jeden rzut lubie eksperymentować dopiero jak jest naprawdę wyjątkowy w smaku to zostaje wpisany w zeszycie do stałej produkcji.. tu mi sporo podpowiedzieliscie i wypróbuje też z waszych przepisów ???? bo każydy z was robi zapewne inaczej ???? ???? Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 17 Września 2018 @krystian252, zapewne , moja mama podala dokladnie jak robi swoj pasztet znajomej , ona zrobila ponoc wedlog zalecen ..smak i konsystencja zupelnie inna Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 17 Września 2018 każda rada czegoś nowego nas uczy Poczytaj też PW 19, tu masz moje próby:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10644-pasztet-luksusowy-produkcji-paw%C5%82a/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 3 Kwietnia 2020 (edytowane) Drobiowa inspiracja twórcza na szybko Kiełbasa koperkowa szynkowarowa. 1kg podudzi drobiowych bez skóry.(pałki)18g/kg peklosoli.2g/kg pierz biały.1g/kg czosnek susz.3g/kg koper susz.1g/kg cukier.100ml. wody. Mięso mielę na sicie fi13 zasalam, przyprawiam dokładnie w/w proporcją przypraw i długo mieszam całość do puszczenia przez mięso kleju, pakuję w szynkowar i odstawiam do lodówki 3-8st.C na 24h. Po tym czasie wkładamy nasz szynkowar do dużego gara z wodą o temp.80st.C i parzymy w 75st.C do uzyskania 72st. wewnątrz wyrobu, następnie schładzam w zimnej wodzie i luzuje sprężynę i schładzam w lodówce 12h i szamiemy dobrą wędlinę na szybko. Edytowane 29 Kwietnia 2020 przez krystian252 Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Drobiowa inspiracja twórcza na szybko Kiełbasa koperkowa szynkowarowa. Krystian, co za przysmak Ale mi apetytu narobiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 3 Kwietnia 2020 (edytowane) Smarowidło podrobowe. Polecam bardzo smaczne 500g wątróbki drobiowej.500g serduszek drobiowych.500g podgardle wp.400g słonina wp..2 łyżki smalcu. Przyprawy:17g/kg sól kamienna.4,8g/kg papryka słodka2g/kg czosnek.świeży.10g/kg cebula płatki susz.0,8g/kg ostra papryka. Wątróbkę smażymy na smalcu do momentu by krew nie wyciekała.Serduszka gotujemy do miękkości u mnie szybkowar 40min.Podgardle i słoninę parzymy do miękkości.Całość po obróbce cieplnej ważymy i przyprawiamy według wagi i mielimy na sicie fi8 (zelmer)Sterylizujemy 20min.w szybkowarze lub przeprowadzamy proces tyndalizacji trzy etapowej. Edytowane 3 Kwietnia 2020 przez krystian252 Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Smarowidło podrobowe Krystianie,masz wyczucie smaku; wiem, bo próbowałam Twoich wyrobów. Masz też inwencję Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Drobiowa inspiracja twórcza na szybkoKiełbasa koperkowa szynkowarowa. Krystian, co za przysmak Ale mi apetytu narobiłeś Reniu bardzo smaczna wędlinka wyszła, aż sam jestem w szoku jeśli chodzi o smak.Przyprawy dobrze dobrane delikatnie wyczuwalny smak koperku mniam. siedzi się w domu to sie kombinuje coś na szybko do chlebka [Dodano: 03 kwi 2020 - 21:16] Smarowidło podroboweKrystianie,masz wyczucie smaku; wiem, bo próbowałam Twoich wyrobów. Masz też inwencję Dziękuje Aniu Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 9 Kwietnia 2020 krystian252, dnia 03 Kwie 2020 - 19:08, napisał: Smarowidło podrobowe Krystianie, masz wyczucie smaku; wiem, bo próbowałam Twoich wyrobów. Masz też inwencję Zgadza się, wyroby Krystka wyborne Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Bardzo ladnie wyglada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 (edytowane) Drobiowa z niedźwiedziem. mięso:400g piersi z kurczaka b/s.600g mięsa z podudzi b/s. przyprawy:18g/kg peklosól.2g/kg pieprz czarny mielony.2g/kg czosnek niedźwiedzi.1g/kg czosnek susz.1g/kg cukier.100ml woda.całość mielimy sito fi8. Mięso kroimy na mniejsze kawałki peklujemy 24h w lodówce, następnego dnia mielimy i przyprawiamy, odstawiamy znów na 12h do lodówki ale już zapakowane do praski lub szynkowara i po tym czasie parzymy w wodzie 75-80st. do osiągnięcia 70st.C wewnątrz wyrobu. Edytowane 29 Kwietnia 2020 przez krystian252 Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Drobiowa z niedźwiedziem. Bardzo udany wyrób Krystku. Czy czosnek niedźwiedzi jest bardzo wyczuwalny ? Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Drobiowa z niedźwiedziem.Bardzo udany wyrób Krystku. Czy czosnek niedźwiedzi jest bardzo wyczuwalny ?[Dodano: 29 kwi 2020 - 17:02]Dzięki Halusiu.. czosnek niedzwiedzi nie dominuje smakowo całkowicie w tym wyrobie nie ma go dużo,a wedlina nie jest całkowicie zielona ???? dodałem też czosnku suszonego dla poprawienia smaku, świeży by zdominował całkowicie niedźwiedzi.. ???? Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 29 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 29 Maja 2020 Salceson Składniki :- 2 golonki tylne- 2 kolanka- 3 ozory wieprzowe- 500g łopatki- 1 serce wieprzowe Przyprawy:1.Czosnek świeży - 3g/kg2.Kminek - 4g/kg (pół w całości i pól zmielone)3.Pieprz czarny - 3g/kg4.peklosól 80g/600ml wody/1kg mięsa/ Osłonki:osłonki sztuczne termokurczliwe fi115. Opierałem się na tych dwóch przepisach.Halusi https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/?p=588423Sivona https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12967-zmodyfikowany-salceson-sivona/?p=493151 Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 29 Maja 2020 co to sa kolanka?bo kojarzy mi sie z hydraulika Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 29 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 29 Maja 2020 Wyglada super , zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.