EAnna Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 3 Marca 2011 mleko powinno byc wirowane w okolo 55 stopniachFahrenheita? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 3 Marca 2011 nie oczywiscie Celcjusza(moze 55 to za duzo ale mysle ze 35 tak jak ktos wczesniej napisal to troche za malo takze temperatura powinna sie wachac pomiedzy 45-50 stopni Celcjusza)nie moze byc zimne bo bedzie tak jak ktos pisal wczesniej ze mu wyszla bardzo gesta smietana prawdopodobnie prawdopodobnie temu wyrobowi bylo blizej do masla a nie do smietany i dlatego jej tyle w wirowce zostalo. Pozdro Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 5 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 5 Marca 2011 anerko czy możesz wkleić jakieś zdjęcie tej cud maszyny do śmietany bo niestety strona na allegro jest już nieaktywna a chciałabym zobaczyć jak to cudo wygląda Proszę bardzo. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 7 Marca 2011 dzięki :lol: cud ta Twoja maszyna powiedz gdzie i za ile ją nabyłaś właśnie podobną z dawnych lat pamiętam i mówiło się na to cudo centryfuga jak dobrze pamiętam :lol: Pozdrawiam Joanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 7 Marca 2011 Tutaj macie pełny wybór: http://allegro.pl/listing.php/search?string=wir%C3%B3wka+do+mleka&category=0&description=1&sg=0Ciekawe są te urządzenia ukraińskie do wyrobu masła. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 7 Marca 2011 Maxell, czy znasz może jakieś opinie odnośnie tych ukraińskich urządzeń ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 7 Marca 2011 Po mojemu wygladaja calkiem calkiem a jak osiagaja naprawde predkosci 10 do 12000 obrotow na minute i maja tyle talerzykow gdzie bylo to pokazane na jednym ze zdjec to mysle ze pozytywnie o tym sprzecie w przemysle mleczarskim maszyny Tetra paku uzyskuja predkosci okolo 17000 takze te malenstwa wcale nie wygladaja najgorzej Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 7 Marca 2011 asia50, http://bialystok.olx.pl/wirowka-do-mleka-i-maselnica-elektryczna-iid-126554732. Asiu, ja mam ją i używam cały czas. Jestem zadowolona.Tutaj chyba jest okazja, ja płaciłam więcej. Mogę polecić. [ Dodano: Pon 07 Mar, 2011 19:24 ] Asiu, są jeszcze inne żródła, kliknij w google i wpisz: wirówka do mleka. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
columbus73 Opublikowano 15 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 15 Marca 2011 Ja taka ukrainska wirowke pozyczylem dwa tygodnie temu do sprawdzenia na moim mleku 7% tłuszczu . Dostalem komplet z 11 stoma talezykami i z tego co zaobserwowalem to nawet ogarnia temat :lol: Na ustawieniu na gesta smietane nie lecialo nic bo robił sie krem , po malej regulacji leciala już gęsta śmietana , ale tak gęsta ze po zakwaszeniu ubijałem ja na masło dosłownie minutę i nie miałem prawie wcale maślanki . A że maślankę uwielbiam ustawiłem wirowke na jeszcze rzadszą i teraz masło robię w 5-7 minut ale za to mam trochę maślanki :clap:wg instrukcji mleko zawsze będzie miało około 0,5 % tłuszczu można tylko zagęszczać lub rozrzedzać śmietanę ale jak jest dokładnie to trzeba by pomierzyć. Cytuj BioFARMA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuwaks Opublikowano 18 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 18 Maja 2011 Witam, ja ze swoją wirówka mam dość poważny problem. Otóż po rozpoczęciu wirowania mleko leje sie nie tylko lejkiem ale też tym otworkiem na dole w obudowie wirnika, nie moge zlokalizować czemu, mial ktos taki problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
columbus73 Opublikowano 18 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 18 Maja 2011 Sprawdz czy pływak dobrze zamyka wylot od misy bo jesli nie to może przelewac Ci sie nadmiar . Cytuj BioFARMA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 18 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 18 Maja 2011 szuwaks, Koniecznie sprawdż, czy dobrze ułożyłeś talerzyki. Nie piszesz jaką masz wirówkę ale radzę sprawdzić, czy wszystkie elementy ułożone są dokładnie i dokręcona dobrze nakrętka. Pływak oczywiście też jest ważny.Jeśli masz taką samą wirówkę jak ja /post z 07 marca/ to mogę wytłumaczyć Ci , bo miałam na początku małe kłopoty. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farmerka63 Opublikowano 21 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 21 Maja 2011 Ułożenie talerzyków jest ważne, ale także ułożenie uszczelki - nie może podchodzić pod pierwszy ze stosu talerzyków, bo uniemożliwi to szczelne dokręcenie całego bączka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 21 Maja 2011 mogę wytłumaczyć Ci , bo miałam na początku małe kłopoty.Anerko, kupiłam taką wirówkę dla Warsztatów Serowarskich. Wczoraj ją umyłam i złożyłam zgodnie z instrukcją. Puściłam ją "na sucho", aby sprawdzić działanie silnika i zauważyłam, że w czasie zwiększania obrotów a potem ich zmniejszania występuje moment zwiększonego hałasu i bicia na osi. W instrukcji dopuszczają taką możliwość chociaż generalnie bicia nie powinno być. Cały bąk jest na pewno wyważany stąd o wymóg skręcania elementów na punkt "O". Wieczorem przywiozę mleko i będzie próba generalna. Irenko, napisz proszę o wszystkich swoich początkowych kłopotach i sposobach ich rozwiązania. Twoje cenne uwagi wykorzystam a potem przekażę na kursie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farmerka63 Opublikowano 23 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 23 Maja 2011 Aniu - podzielam Twoje zdanie -tzw. bicie nie powinno mieć miejsca. Bąk w mojej wirówce kiedy wchodził w najwyższe obroty zaczynał tak ładnie, harmonijnie "śpiewać", przy czym zauważalnie zmniejszał się poziom hałasu. Kiedy wlewaliśmy mleko, ton obniżał się nieco, ale żadnego bicia nie zauważyłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 23 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 23 Maja 2011 EAnna, Przepraszam, że dopiero teraz ale właśnie przeczytałam Twój post.Wieczorem przywiozę mleko i będzie próba generalna. Irenko, napisz proszę o wszystkich swoich początkowych kłopotach i sposobach ich rozwiązania.Moje kłopoty na początku były takie: 1.Zbyt gęsta śmietana a właściwie już masło /należy odkręcić śrubkę regulującą gęstość, która znajduje się w górnej części bączka. Tutaj musiałam sama sprawdzać, która pozycja tej śrubki jest najlepsza no i właściwie mam odkręconą do oporu/.W instrukcji ,polskie tłumaczenie, podano odwrotne kierunki przykręcania i odkręcania co wprowadzilo mnie w błąd. Teraz już wiem, że należy odkręcać tak jak wszystko u nas, czyli do siebie. 2. Nie zwróciłam na początku uwagi, że talerzyki/ jest ich u mnie 11/ różnią się od siebie. Nie doczytałam ,że sa talerzyki A i B. Należy nakładać je naprzemiennie i bardzo dokładnie złożyć.Zrobiłam to raz niezbyt dokładnie i mleko tryskało po bokach, właściwie prawie połowa się rozlała a ze śmietany nici. Gdy już do tego doszłam, wszystko jest w porządku. A Ty Aniu, korzystałaś już z tego ustrojstwa?Pozdrawiam serdecznie. [ Dodano: Pon 23 Maj, 2011 17:10 ] Puściłam ją "na sucho", aby sprawdzić działanie silnika i zauważyłam, że w czasie zwiększania obrotów a potem ich zmniejszania występuje moment zwiększonego hałasu i bicia na osi. W instrukcji dopuszczają taką możliwość chociaż generalnie bicia nie powinno być.Może jednak te talerzyki poprawić i dokładnie dokręcić. Czasem zdarzało się, że maszyna trochę głośniej chodziła/zakołatała/ przy rozruchu ale zaraz wszystko się unormowało. Nie powinna dluzej tak "chodzić". Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuwaks Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 27 Maja 2011 szuwaks, Koniecznie sprawdż, czy dobrze ułożyłeś talerzyki. Nie piszesz jaką masz wirówkę ale radzę sprawdzić, czy wszystkie elementy ułożone są dokładnie i dokręcona dobrze nakrętka. Pływak oczywiście też jest ważny.Jeśli masz taką samą wirówkę jak ja /post z 07 marca/ to mogę wytłumaczyć Ci , bo miałam na początku małe kłopoty.Anerka, już nie cieknie, troszke za nisko miałem cały baczek i nie trafiało mleko w te prowadnice do spuszania mleka. Teraz mam inny problem, czy ktoś mógłby mi podesłać dokładne zdjęcie swojej śrubki do regulacji gestosci smietany? Ja swoja maszynke dostałem i w niej jest jakas dorabiana i nie moge regulować nic. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 31 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 31 Maja 2011 nie moge regulować nic.Czy coś się zmieniło? Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bozenna.4 Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 7 Lipca 2011 wlasnie wczoraj sasiadka opowiedziala mi jak dawniej bylo na wsi.W kance/lub innym zbiorniku zamontowany byl na dole kranik,,ktory po nocnym odstaniu mleka w mozliwie chlodnym miejscu po prostu sie otwieralo,mleko splywawalo,smietana oizostawala w kance.Zapomnialam dodac,ze w sciance byl szklany ,,podglad"bozenna4 Cytuj bozenna4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 7 Lipca 2011 W kance/lub innym zbiorniku zamontowany byl na dole kranik,Kiedyś widziałam taką kankę w Makro. Niestety, powtórnie na taką nie trafiłam. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryl36 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 23 Stycznia 2012 witam czy ktoś mógłby wrzucić instrukcje obsługi wirówki do mleka .Najlepiej w języku polskim ale może być też po rosysku .lub podać link do takiej Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moletto Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Witam.Ja poszukuje instrukcje do wirówki SATURN 2 produkcji ukraińskiej.Mam problem bo nie wiem jak ustawić talerzyki i jak mocno to ma być dokręcone-uzyskuje zbyt dużo śmietany z mleka Cytuj moletto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kitay Opublikowano 17 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 17 Lutego 2013 Ilość śmietany reguluje się prędkością obracania. m szybciej wirówka się obraca tym więcej mało tłustej śmietany uzyskujemy Cytuj www.agrojelonki.olsztyn.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gariwaldi Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Śmietankę przeznaczoną do wyrobu masła należy obowiązkowo spasteryzować a następnie albo odstawić do chłodu w celu dojrzewania (jeżeli robimy masło ze słodkiej śmietanki) albo dodać 10% dobrej, kwaśnej śmietany, w celu zakwaszenia. Mam pytanie odnośnie tej pasteryzacji. Jak najlepiej to zrobić? Zrobiłem to gotując śmietanę 2 minuty w 75 stopniach i śmietana ma taki dziwny posmak tłuszczu.Czy pasteryzując mleko przed odstawieniem, smietana się wytworzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Pewnie za szybkie podgrzewanie bezpośrednio na ogniu. Lepiej podgrzać w kąpieli wodnej. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.