Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Krystian w kuchni..


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
85 odpowiedzi w tym temacie

#1 krystian252

krystian252

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 342 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 03 mar 2018 - 20:52

  

 

                                            Wietnamskie Phở bò

 

 

- 6 L. wody odmierzyć i zagotować.

- 2,5kg kości wołowych najlepiej goleniowych i karkowych

- 300g polędwica wołowa dodana do miski, u mnie nie było i dałem z karczku.

- 1 szt. średniej wielkości cebuli (przekrojona na dwie połówki)

- Imbir świeży kawałek około 10cm  (przekrojony po długości ze skórą)

 

 

Mięso wyłożyć na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 1.20min w 215st.C z termo obiegiem odkryte (bez soli, bez niczego), przed końcem pieczenia gdzieś do końca 30min. dodać do mięsa cebulę i imbir do zrumienienia, a kości aż do zbrązowienia.

 

 

Na suchej patelni wyprażyć przyprawy (około 5-8min) Po tym etapie przełożyć całość do gara lub tetrowej sakiewki oszczędzi nam to sporo później czasu na przecedzaniu wywaru..

 

-         6 gwiazdek anyżu

-         8 goździków całych

-         2 laski cynamonu (około 5cm każda)

-         1 duża płaska łyżka nasion kolendry.

-         ¾ łyżki gorczycy ziarno.

-         1 łyżka płaska kopru włoskiego.

-         3 ziarenka kardamonu

         -          1 łyżeczka mała pieprzu czarnego w ziarnkach.

 

 

Upieczone mięso szybko wyjąć i dodać do gotującej się wody odstawić na najmniejszy palnik oraz dodać nasze przyprawy.

 

 

-         2 duże łyżki soli dodawane w odstępach czasowych.

-         5 łyżek dużych sosu rybnego dodawane w odstępach czasowych,   sos dobrej jakości.

-         4 duże łyżki sosu sojowego jasnego.(koniecznie jasny)

-         2 łyżeczki małe cukru brązowego.

 

Czas bulgotania wywaru: 9 godzin.

 

 

Dodatkowo do przystrojenia każdej miski:

 

-         makaron ryżowy wstążki.

-         cieniutkie plasterki wołowiny.

-         kiełki fasoli mung.

-         szczypiór.

-         ½ papryki chilli (drobno posiekana)

-         limonka lub cytryna w ćwiartce.

           -        sos sriracha

           -        sos hoisin.

 

 

                                                                           Smacznego :tongue:

Załączone pliki


Użytkownik krystian252 edytował ten post 06 kwi 2019 - 19:12


#2 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2865 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 03 mar 2018 - 21:09

W składnikach na początku pominąłeś mięso to jakie i ile ma być :)



#3 krzysio59

krzysio59

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 200 postów
  • MiejscowośćSkalbmierz/Ustka

Napisano 04 mar 2018 - 06:30

Podał

300 gram polędwicy wołowej lub z karku.



#4 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7168 postów

Napisano 04 mar 2018 - 07:19

Wietnamskie

  ;)  :thumbsup: porównaj  :D


Użytkownik Muski edytował ten post 04 mar 2018 - 07:32


#5 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2617 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 04 mar 2018 - 11:10

Podał 300 gram polędwicy wołowej lub z karku.

 

Podał, ale ...  :rolleyes: ...  dopiero o  21.59  :tongue:  . 



#6 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9397 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 04 mar 2018 - 11:55

piec 1.20min w 215st.C z termo obiegiem odkryte

To co z tej polędwicy - 300g kawałek - zostanie po takiej masakrze termicznej?

Czegoś tutaj nie rozumiem  :facepalm:  



#7 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 04 mar 2018 - 11:55

Większość używanych przez nas receptur ewoluuje z biegiem czasu. Niekiedy ktoś coś przeoczy, innym razem znowu eksperymentalnie zmieni sposób przygotowania wyrobu. Ważne, że Krystian zechciał podzielić się z nami przepisem, a każdy może już modyfikować wedle własnego uznania. Na przykład zamiast pałeczek, zjeść potrawę łyżką, choć ponoć inaczej już wtedy smakuje ;) :D Pozdrowionka :) 



#8 krystian252

krystian252

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 342 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 04 mar 2018 - 12:31

Wietnamskie

  ;)  :thumbsup: porównaj  :D

Jest różnca duza
[Dodano: 04 mar 2018 - 12:18]

piec 1.20min w 215st.C z termo obiegiem odkryte

To co z tej polędwicy - 300g kawałek - zostanie po takiej masakrze termicznej?
Czegoś tutaj nie rozumiem  :facepalm:

To sie kroi cieniutko i dodaje do miski a nie do całości
[Dodano: 04 mar 2018 - 12:31]

Większość używanych przez nas receptur ewoluuje z biegiem czasu. Niekiedy ktoś coś przeoczy, innym razem znowu eksperymentalnie zmieni sposób przygotowania wyrobu. Ważne, że Krystian zechciał podzielić się z nami przepisem, a każdy może już modyfikować wedle własnego uznania. Na przykład zamiast pałeczek, zjeść potrawę łyżką, choć ponoć inaczej już wtedy smakuje ;) :D Pozdrowionka :)


Dokładnie tak jak piszesz

#9 janusz_p

janusz_p

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 379 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 05 mar 2018 - 07:26

Wygląda bardzo apetycznie, przepis nie jest banalnie prosty (dla mnie) ale chyba się przymierzę. :clap: :clap: :clap:



#10 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9397 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 05 mar 2018 - 07:51

Jednak jestem niekumata.

Powstanie kilka litrów wywaru z kości na jednej cebuli, kawałku imbiru i przyprawach.

Do tych sześciu litrów, podzielonych na wiele talerzy-miseczek, dodajemy 300g poledwicy w plasterkach.

Wychodzi ok. 20-30g tej poledwicy na porcję.

Do tego daje się makaron jako wypełniacz, troche kiełków i szczypior.

Czy dobrze zrozumiałam?



#11 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 05 mar 2018 - 11:25

EAnno po 9 h bulgotania tego wywaru z kosci napewno nie zostanie kilka litrow ...cos musi przy tak dlugim czasie odparowac 

Ja natomiast nie rozumiem jak bedzie smakowal ten kawalek poledwicy po 9 h .. taka poledwice to ja jadlam w takowej potrawie pokrojona na cienkie paseczki i tylko zalana goracym wywarem + cala reszta 


Użytkownik electra edytował ten post 05 mar 2018 - 11:39


#12 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9397 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 05 mar 2018 - 11:50

3-4 duże łyżki soli dodawane w odstępach czasowych. -   

   7 łyżek dużych sosu rybnego dodawane w odstępach czasowych,   sos dobrej jakości. -        

  4 duże łyżki sosu sojowego jasnego.(Tajlandia)

 

 

Sądząc po ilości soli - to redukcja rosołu raczej nie jest przewidziana.

Nawet bez redukcji to wydaje sie byc przesolone.

Lata temu korzystałam ze wspólnej kuchni z Wietnamkami.

Próbowałam też ich potraw: były piekielnie ostre ale nie odnotowałam przesolenia.

W smaku były niezłe, egzotyczne, ale zapach  :rolleyes:

Ich gotowanie było czuć we wszystkich zamkniętych pokojach  :facepalm:

Dominował rybi zapach i dym spalenizny.



#13 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 05 mar 2018 - 11:54

Ja juz w ilosci soli nie wnikam , bo ja maloslonolubna wiec zawsze redukuje sol do minimum , ..sadze z powiedzmy tego wywaru wyparuje polowe ..hmmm toc to zostanie solanka :facepalm:

Ja nieraz robie taki wywar ze skorup rakowych , ktore podsmazam wczesniej z cebula ..i dlugo pozniej gotuje az nadmiar wody odparuje ale soli z umiarem daje .


Użytkownik electra edytował ten post 05 mar 2018 - 11:59


#14 krystian252

krystian252

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 342 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 21 mar 2018 - 15:57

Pozdrawiam wszystkich. :-)

Co do soli to jest dawka na calość po ugotowaniu sie wywaru nie odczuwa sie przesolenia w wywarze ze jest za słone mozna dać mniej i dosolić przed końcem jak kto lubi.. wiadomo każdy ma inne zasolenie kubków smakowych, u mnie szystkim smakowało i nikt nic nie mówił że za słone :-P

Z 6L. wody nastawu po 9h bulgotania zostało jakieś 2-3L.czystego wywaru.

Eanna z 300g poledwicy to było rozkrojone na kilka talerzyków cieniutko pokrojone, może zle to opisalem..


Użytkownik krystian252 edytował ten post 31 mar 2018 - 19:29


#15 krystian252

krystian252

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 342 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 07 kwi 2018 - 22:58

Krystian po woli wraca do zdrowia więc coś trzeba upichcić w miarę szybko więc dziś była..

 

                                        

                                                                                      Tajska zupa błyskawiczna

 

Tajska zupa błyskawiczna jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Smak? Trzeba spróbować jadłem dość podobną w chińskiej knajpie co bardzo mi smakowała więc postanowiłem odtworzyć przepis w domku. Smak trochę się różni ale wydaje mi się że jest to spowodowane różnymi firmami sosów sojowych.. nie widziałem jakich oni tam używali.

 

 

40 dag piersi z kurczaka
30 dag kapusty pekińskiej
10g garstka suszonych grzybów mun nitki
20 dag makaronu wstążki
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1/2 łyżki gotowego sosu chilli jak ktoś lubi ostrzejsze to więcej dodać  (u mnie z papryczek piri piri)
2-3 łyżeczki cukru brązowego.
1 papryczka chilli
1 cm świeżego korzenia imbiru

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia zupy.
1200ml wywaru drobiowego.

dodatek do talerza:
kiełki rzodkiewki mogą być też z fasoli mung. 
kilka łodyg szczypioru.

mała papryczka chilli.

 

 

1. Grzyby mun zalać gorącą wodą i odstaw na 5 minut, następnie podgotować przez 10 minut i odcedzić.

2. Przygotować makaron zgodnie z instrukcją. ( ja zostawiam w tej wodzie aż do ugotowania zupy)

3. Piersi z kurczaka zostały mi z gotowania dzień wcześniej wywaru drobiowego więc były gotowe, wystarczyło je delikatnie rozdzielić na porcje.. i dodać do wywaru.

4. Odmierzyć wywar i zagotować, zmniejszyć ogień i dodawać kolejno imbir, sos sojowy, olej sezamowy, grzyby mun, sos chilli, sos rybny, cukier i pogotować delikatnie z 10min. żeby smaki się przegryzły i na sam koniec dodać kapustę pekińską i piersi z kurczaka, chwilę pogotować dodać zagęszczenie z mąki ziemniaczanej zagotować i zalewać makaron dekorując pokrojoną w paseczki papryką chilli, kiełkami rzodkiewki i szczypiorem.

 

 

 

 

 

                                                                       Wywar drobiowy

 

Każdy może zrobić jaki lubi tu jest szerokie pole do popisu.. ja robię taki gdyż go wykorzystuje jeszcze do innych orientalnych zup:

 

 

1 porcja rosołowa z kurczaka duża,1 pierś, 3 skrzydełka i kurze łapki 2szt.

3,5L wody.

1 pietruszka korzeń.

3 marchewki.

5cm imbiru pokrojone w cienkie paski.

4 ząbki czosnku całe w łupinach.

1 cebula duża opalona na gazie.

2-2,5 łyżeczki soli kamiennej (tu niech każdy sobie doda ile uważa do smaku).

2 łyżeczki sosu rybnego.

2szt. szczypioru zielona część pokrojona drobno.

 

Całość gotować jak na rosół żeby tylko pyrkało przez 3-4h. Następnie wyjąć warzywa i mięso, a wywar przecedzić do innego garnka i wstawić do lodówki na co najmniej 8-10h (na noc) po tym czasie zebrać dokładnie cały powstały na wierzchu tłuszcz i wywar jest gotowy.

Załączone pliki

  • Załączony plik  12345.jpg   227,45 KB   5 Ilość pobrań


#16 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9397 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 08 kwi 2018 - 04:04

zebrać dokładnie cały powstały na wierzchu tłuszcz i wywar jest gotowy.

Do czego zużywasz ten tłuszcz? 



#17 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7168 postów

Napisano 08 kwi 2018 - 07:38

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia zupy.

jak już musisz......zamiennie .... to daj 1 łyżeczke mąki ryżowej kleistej 


Użytkownik Muski edytował ten post 08 kwi 2018 - 07:40


#18 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9397 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 08 kwi 2018 - 07:50

jak już musisz......zamiennie .... to daj 1 łyżeczke mąki ryżowej kleistej 

Ryż ortodoksyjnie, czy zdrowotnie ?

Jak już sie musi, to polecam całego ziemniaka - gotowanego w łupince i obranego - zmiksowanego z wywarem. 



#19 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7168 postów

Napisano 08 kwi 2018 - 08:00

Ryż ortodoksyjnie, czy zdrowotnie ?
I jedno i drugie - świetnym patentem na zagęszczenie jest zmiksowanie wyjętych warzyw i dodatek pulpy w ilości zadawalającej kuchmistrza  ;) 

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9397 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 08 kwi 2018 - 08:13

świetnym patentem na zagęszczenie jest zmiksowanie wyjętych warzyw i dodatek pulpy w ilości zadawalającej kuchmistrza 

Przyznaję się również do użytkowania tego  patentu.

Widzę, że w gotowaniu oboje kierujemy się tymi samymi przesłankami :D






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych