krystian252 Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Marca 2018 (edytowane) Wietnamskie Phở bò - 6 L. wody odmierzyć i zagotować.- 2,5kg kości wołowych najlepiej goleniowych i karkowych- 300g polędwica wołowa dodana do miski, u mnie nie było i dałem z karczku.- 1 szt. średniej wielkości cebuli (przekrojona na dwie połówki)- Imbir świeży kawałek około 10cm (przekrojony po długości ze skórą) Mięso wyłożyć na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 1.20min w 215st.C z termo obiegiem odkryte (bez soli, bez niczego), przed końcem pieczenia gdzieś do końca 30min. dodać do mięsa cebulę i imbir do zrumienienia, a kości aż do zbrązowienia. Na suchej patelni wyprażyć przyprawy (około 5-8min) Po tym etapie przełożyć całość do gara lub tetrowej sakiewki oszczędzi nam to sporo później czasu na przecedzaniu wywaru.. - 6 gwiazdek anyżu- 8 goździków całych- 2 laski cynamonu (około 5cm każda)- 1 duża płaska łyżka nasion kolendry.- ¾ łyżki gorczycy ziarno.- 1 łyżka płaska kopru włoskiego.- 3 ziarenka kardamonu - 1 łyżeczka mała pieprzu czarnego w ziarnkach. Upieczone mięso szybko wyjąć i dodać do gotującej się wody odstawić na najmniejszy palnik oraz dodać nasze przyprawy. - 2 duże łyżki soli dodawane w odstępach czasowych.- 5 łyżek dużych sosu rybnego dodawane w odstępach czasowych, sos dobrej jakości.- 4 duże łyżki sosu sojowego jasnego.(koniecznie jasny) - 2 łyżeczki małe cukru brązowego. Czas bulgotania wywaru: 9 godzin. Dodatkowo do przystrojenia każdej miski: - makaron ryżowy wstążki. - cieniutkie plasterki wołowiny.- kiełki fasoli mung. - szczypiór. - ½ papryki chilli (drobno posiekana) - limonka lub cytryna w ćwiartce. - sos sriracha - sos hoisin. Smacznego Edytowane 6 Kwietnia 2019 przez krystian252 Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 3 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Marca 2018 W składnikach na początku pominąłeś mięso to jakie i ile ma być Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 4 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Marca 2018 Podał300 gram polędwicy wołowej lub z karku. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Marca 2018 (edytowane) Wietnamskie porównaj Edytowane 4 Marca 2018 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 4 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Marca 2018 Podał 300 gram polędwicy wołowej lub z karku. Podał, ale ... ... dopiero o 21.59 . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Marca 2018 piec 1.20min w 215st.C z termo obiegiem odkryte To co z tej polędwicy - 300g kawałek - zostanie po takiej masakrze termicznej?Czegoś tutaj nie rozumiem Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 4 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Marca 2018 Większość używanych przez nas receptur ewoluuje z biegiem czasu. Niekiedy ktoś coś przeoczy, innym razem znowu eksperymentalnie zmieni sposób przygotowania wyrobu. Ważne, że Krystian zechciał podzielić się z nami przepisem, a każdy może już modyfikować wedle własnego uznania. Na przykład zamiast pałeczek, zjeść potrawę łyżką, choć ponoć inaczej już wtedy smakuje Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 4 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Marca 2018 Wietnamskie porównaj Jest różnca duza [Dodano: 04 mar 2018 - 12:18] piec 1.20min w 215st.C z termo obiegiem odkryte To co z tej polędwicy - 300g kawałek - zostanie po takiej masakrze termicznej?Czegoś tutaj nie rozumiem To sie kroi cieniutko i dodaje do miski a nie do całości[Dodano: 04 mar 2018 - 12:31]Większość używanych przez nas receptur ewoluuje z biegiem czasu. Niekiedy ktoś coś przeoczy, innym razem znowu eksperymentalnie zmieni sposób przygotowania wyrobu. Ważne, że Krystian zechciał podzielić się z nami przepisem, a każdy może już modyfikować wedle własnego uznania. Na przykład zamiast pałeczek, zjeść potrawę łyżką, choć ponoć inaczej już wtedy smakuje Pozdrowionka Dokładnie tak jak piszesz Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 5 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Marca 2018 Wygląda bardzo apetycznie, przepis nie jest banalnie prosty (dla mnie) ale chyba się przymierzę. :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Marca 2018 Jednak jestem niekumata.Powstanie kilka litrów wywaru z kości na jednej cebuli, kawałku imbiru i przyprawach.Do tych sześciu litrów, podzielonych na wiele talerzy-miseczek, dodajemy 300g poledwicy w plasterkach.Wychodzi ok. 20-30g tej poledwicy na porcję.Do tego daje się makaron jako wypełniacz, troche kiełków i szczypior.Czy dobrze zrozumiałam? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Marca 2018 (edytowane) EAnno po 9 h bulgotania tego wywaru z kosci napewno nie zostanie kilka litrow ...cos musi przy tak dlugim czasie odparowac Ja natomiast nie rozumiem jak bedzie smakowal ten kawalek poledwicy po 9 h .. taka poledwice to ja jadlam w takowej potrawie pokrojona na cienkie paseczki i tylko zalana goracym wywarem + cala reszta Edytowane 5 Marca 2018 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Marca 2018 3-4 duże łyżki soli dodawane w odstępach czasowych. - 7 łyżek dużych sosu rybnego dodawane w odstępach czasowych, sos dobrej jakości. - 4 duże łyżki sosu sojowego jasnego.(Tajlandia) Sądząc po ilości soli - to redukcja rosołu raczej nie jest przewidziana.Nawet bez redukcji to wydaje sie byc przesolone.Lata temu korzystałam ze wspólnej kuchni z Wietnamkami.Próbowałam też ich potraw: były piekielnie ostre ale nie odnotowałam przesolenia.W smaku były niezłe, egzotyczne, ale zapach Ich gotowanie było czuć we wszystkich zamkniętych pokojach Dominował rybi zapach i dym spalenizny. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Marca 2018 (edytowane) Ja juz w ilosci soli nie wnikam , bo ja maloslonolubna wiec zawsze redukuje sol do minimum , ..sadze z powiedzmy tego wywaru wyparuje polowe ..hmmm toc to zostanie solanka Ja nieraz robie taki wywar ze skorup rakowych , ktore podsmazam wczesniej z cebula ..i dlugo pozniej gotuje az nadmiar wody odparuje ale soli z umiarem daje . Edytowane 5 Marca 2018 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 21 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Marca 2018 (edytowane) Pozdrawiam wszystkich. :-)Co do soli to jest dawka na calość po ugotowaniu sie wywaru nie odczuwa sie przesolenia w wywarze ze jest za słone mozna dać mniej i dosolić przed końcem jak kto lubi.. wiadomo każdy ma inne zasolenie kubków smakowych, u mnie szystkim smakowało i nikt nic nie mówił że za słone :-PZ 6L. wody nastawu po 9h bulgotania zostało jakieś 2-3L.czystego wywaru.Eanna z 300g poledwicy to było rozkrojone na kilka talerzyków cieniutko pokrojone, może zle to opisalem.. Edytowane 31 Marca 2018 przez krystian252 Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Krystian po woli wraca do zdrowia więc coś trzeba upichcić w miarę szybko więc dziś była.. Tajska zupa błyskawiczna Tajska zupa błyskawiczna jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Smak? Trzeba spróbować jadłem dość podobną w chińskiej knajpie co bardzo mi smakowała więc postanowiłem odtworzyć przepis w domku. Smak trochę się różni ale wydaje mi się że jest to spowodowane różnymi firmami sosów sojowych.. nie widziałem jakich oni tam używali. 40 dag piersi z kurczaka30 dag kapusty pekińskiej10g garstka suszonych grzybów mun nitki20 dag makaronu wstążki2 łyżki sosu rybnego2 łyżki ciemnego sosu sojowego1 łyżka oleju sezamowego1/2 łyżki gotowego sosu chilli jak ktoś lubi ostrzejsze to więcej dodać (u mnie z papryczek piri piri)2-3 łyżeczki cukru brązowego.1 papryczka chilli1 cm świeżego korzenia imbiru3 łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia zupy.1200ml wywaru drobiowego.dodatek do talerza:kiełki rzodkiewki mogą być też z fasoli mung. kilka łodyg szczypioru.mała papryczka chilli. 1. Grzyby mun zalać gorącą wodą i odstaw na 5 minut, następnie podgotować przez 10 minut i odcedzić. 2. Przygotować makaron zgodnie z instrukcją. ( ja zostawiam w tej wodzie aż do ugotowania zupy)3. Piersi z kurczaka zostały mi z gotowania dzień wcześniej wywaru drobiowego więc były gotowe, wystarczyło je delikatnie rozdzielić na porcje.. i dodać do wywaru.4. Odmierzyć wywar i zagotować, zmniejszyć ogień i dodawać kolejno imbir, sos sojowy, olej sezamowy, grzyby mun, sos chilli, sos rybny, cukier i pogotować delikatnie z 10min. żeby smaki się przegryzły i na sam koniec dodać kapustę pekińską i piersi z kurczaka, chwilę pogotować dodać zagęszczenie z mąki ziemniaczanej zagotować i zalewać makaron dekorując pokrojoną w paseczki papryką chilli, kiełkami rzodkiewki i szczypiorem. Wywar drobiowy Każdy może zrobić jaki lubi tu jest szerokie pole do popisu.. ja robię taki gdyż go wykorzystuje jeszcze do innych orientalnych zup: 1 porcja rosołowa z kurczaka duża,1 pierś, 3 skrzydełka i kurze łapki 2szt.3,5L wody.1 pietruszka korzeń.3 marchewki.5cm imbiru pokrojone w cienkie paski.4 ząbki czosnku całe w łupinach.1 cebula duża opalona na gazie.2-2,5 łyżeczki soli kamiennej (tu niech każdy sobie doda ile uważa do smaku).2 łyżeczki sosu rybnego.2szt. szczypioru zielona część pokrojona drobno. Całość gotować jak na rosół żeby tylko pyrkało przez 3-4h. Następnie wyjąć warzywa i mięso, a wywar przecedzić do innego garnka i wstawić do lodówki na co najmniej 8-10h (na noc) po tym czasie zebrać dokładnie cały powstały na wierzchu tłuszcz i wywar jest gotowy. Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 zebrać dokładnie cały powstały na wierzchu tłuszcz i wywar jest gotowy. Do czego zużywasz ten tłuszcz? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 (edytowane) 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia zupy.jak już musisz......zamiennie .... to daj 1 łyżeczke mąki ryżowej kleistej Edytowane 8 Kwietnia 2018 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 jak już musisz......zamiennie .... to daj 1 łyżeczke mąki ryżowej kleistej Ryż ortodoksyjnie, czy zdrowotnie ?Jak już sie musi, to polecam całego ziemniaka - gotowanego w łupince i obranego - zmiksowanego z wywarem. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Ryż ortodoksyjnie, czy zdrowotnie ? I jedno i drugie - świetnym patentem na zagęszczenie jest zmiksowanie wyjętych warzyw i dodatek pulpy w ilości zadawalającej kuchmistrza Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 świetnym patentem na zagęszczenie jest zmiksowanie wyjętych warzyw i dodatek pulpy w ilości zadawalającej kuchmistrza Przyznaję się również do użytkowania tego patentu.Widzę, że w gotowaniu oboje kierujemy się tymi samymi przesłankami Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 (edytowane) ja tez zageszczam warzywami czy ziemniakiem , al'ew tych zupach al'a azjatyckich to czy ziemniakiem uzyskamy taki kisielowata klarowna konsystencje ? Edytowane 8 Kwietnia 2018 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 (edytowane) zebrać dokładnie cały powstały na wierzchu tłuszcz i wywar jest gotowy.Do czego zużywasz ten tłuszcz?Tłuszcz wyrzucam nie widzę przeznaczenia dla niego no chyba ze masz pomysł co z nim robić? [Dodano: 08 kwi 2018 - 19:07] 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia zupy.jak już musisz......zamiennie .... to daj 1 łyżeczke mąki ryżowej kleistejTak to będzie też dobry pomysł na zagęszczenie zup azjatyckich bo ziemniak to raczej nie pasuje do tego.. a mąka ryżowa bardziej więc skorzystam z rady dzieki. Edytowane 8 Kwietnia 2018 przez EAnna Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Do tego typu zup mozna tez uzyc skrobie kukurydziana (mazeina) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Do tego typu zup mozna tez uzyc skrobie kukurydziana (mazeina)Nigdy nie używałem mazeiny wstyd się przyznać ale nie wiem co to nawet jest Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 ogolnie to bardzo dobre jest nie potrzeba tak duzo jak innych zageszczaczy , daje ladny blyszczacy polysk . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.