Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Krystian w kuchni..


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
85 odpowiedzi w tym temacie

#61 krystian252

krystian252

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 341 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 05 wrz 2018 - 21:24

Też takie lubimy, tyle że z wołowiną. o niebo lepszy smak.

 

To tak na szybko było poczynione na obiad.. przeważnie robię na kiełbasie.. :tongue: :tongue: :tongue: na wołowym nie próbowałem..



#62 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 06 wrz 2018 - 08:53

Sproboj nie pozalojesz tez robie z mielonego wolowego , wyrazniejszy smak 



#63 krystian252

krystian252

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 341 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 06 wrz 2018 - 09:15

Sproboj nie pozalojesz tez robie z mielonego wolowego , wyrazniejszy smak


Ale dodajesz jakiegoś tłuszczu wieprzowego żeby nie było suche mięso?

#64 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 07 wrz 2018 - 08:45

Nigdy nie dodaje zadnego tluszczu , sama wolowina , podsmazam na oleju lub klarowanym masle . 

W domu jemy glownie mieso mielone  wolowe do zupy gulaszowej , Tacos , rozne paj lasagne ,

Mieso wieprzowe uzywam jedynine do golabkow i polskich mielonych.



#65 krystian252

krystian252

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 341 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 09 wrz 2018 - 21:15

Mule w białym winie..

 

tak dziś mnie naszła chęć na coś innego na obiad.. a wy lubicie?

 

1kg świeżych muli
1 średnia cebula – drobno posiekana
3 ząbki czosnku
1 mała papryczka chilli suszona
1 liść laurowy
1 pęczek pietruszki - posiekany
1 szkl. wina białego wytrawnego (koniecznie wytrawne)
1 mała łyżeczka mąki (do zagęszczenia)

oliwa lub masło do smażenia.

 

Mule oczyścić z narośli skorup, nitek na muszli nożem, jak są otwarte
muszle to lekko popukać o blat jak się zamkną to ok. jak nie zamkną się
wyrzucić (nie żywe) całość obmyć pod bieżącą zimną wodą na durszlaku.
Na dużej patelni lub woku rozgrzać oliwę. Dodać chili i liść laurowy,
podgrzewać przez kilka minut, uważając aby się nie przypaliło.
Dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie, dodać zmiażdżony czosnek. Dodać mąkę i
wymieszać, zalać winem i doprowadzić do wrzenia.
Kiedy się zagotuje, dodać małże i gotować co jakiś czas mieszając, aż małże się
otworzą chwilkę przed podaniem dodać posiekaną drobno pietruszkę wymieszać i chwilkę
pogotować (wyrzucić te, które się nie otworzyły). Natychmiast podawać.

 

 

Smacznego :laugh: :D :tongue:

Załączone pliki



#66 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7152 postów

Napisano 12 wrz 2018 - 09:36

Mule w białym winie..
Ach …. uwielbiam i w winie i w sosie czosnkowym - i naprawdę nie wiem które bardziej :facepalm: i to jedzenie muszli muszlą :rolleyes: 

#67 krystian252

krystian252

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 341 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 12 wrz 2018 - 21:45

Mule w białym winie..

Ach …. uwielbiam i w winie i w sosie czosnkowym - i naprawdę nie wiem które bardziej :facepalm: i to jedzenie muszli muszlą :rolleyes:

Mule bardzo lubią czosnek też dodaję 😊

#68 krystian252

krystian252

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 341 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 03 paź 2018 - 20:28

Pogoda ostatnio nie najlepsza bynajmniej u mnie, deszczowa i jest bardzo zimno wiec dziś u mnie rozgrzewająca..

 

Zupa z owoców morza w red curry.

 

2L wywaru najlepiej na pancerzykach z krewetek.
2 łodygi trawy cytrynowej
2 liście kaffiru
1szt. małej papryczki chilli
10cm imbiru

250g owoców morza.

10g grzybów mun nitki.

200g 1op. makaronu wstążki chińskiego.
1 op. krojonych pomidorów w puszce.
2-3szt. łodygi z zielonym szczypiorem
100g kiełków fasoli mung.
2 łyżki pasty red curry
1 łyżeczka pasty krewetkowej. (opcjonalnie)
3 łyżki sosu rybnego.
0,5 łyżeczki sosu sriracha (opcjonalnie)
0,5 łyżeczki cukru brązowego.
400ml mleka kokosowego.

Załączone pliki



#69 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7152 postów

Napisano 03 paź 2018 - 20:54

Zupa z owoców morza w red curry.
:thumbsup:  :clap: moje smaki  ;)  ale mi narobiłeś chętkę na noc - chyba odgrzeję PHO :facepalm: 

#70 krystian252

krystian252

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 341 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 03 paź 2018 - 21:05

 

Zupa z owoców morza w red curry.
:thumbsup:  :clap: moje smaki  ;)  ale mi narobiłeś chętkę na noc - chyba odgrzeję PHO :facepalm: 

 

 

Tak myślałem żeby narobić smaka na noc.. :laugh: :laugh: :laugh: celowa zagrywka.Walduś Pozdrawiam  :D



#71 krystian252

krystian252

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 341 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 26 lis 2018 - 12:46

Oczywiście jak w zeszłym roku tak i w tym nie może zabraknąć wspaniałej domowej kapusty z przepisu Waldka Muski.

 

Kapusta kiszona

10kg  poszatkowanej kapusty

200g  soli kamiennej nie jodowanej.

10g    nasion kopru Polskiego.

2,5g   nasion jałowca (12 kulek)

150ml  wytrawnego białego wina.

 

Kapustę układać i ubijać warstwami posypując solą,koprem i kulkami jałowca i co któraś warstwa przelać winem.

 

Kapustę 2x dziennie odgazowywać przebijając całość do dna.. u mnie specjalny kij od szczotki :laugh: :laugh: :laugh:

Załączone pliki



#72 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2027 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 26 lis 2018 - 18:19

A gdzie marchew? :D



#73 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7152 postów

Napisano 26 lis 2018 - 18:58

nie może zabraknąć wspaniałej domowej kapusty z przepisu
Przepis ma więcej lat niż my we dwóch razem  :D i cieszę się ,że kapusta smaczna :thumbsup: 

#74 krystian252

krystian252

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 341 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 26 lis 2018 - 20:19

A gdzie marchew? :D

Marchwi nie ma 🤗🤗 bardzo dobra jest bez marchwi..
[Dodano: 26 lis 2018 - 20:19]

nie może zabraknąć wspaniałej domowej kapusty z przepisu

Przepis ma więcej lat niż my we dwóch razem :D i cieszę się ,że kapusta smaczna :thumbsup:
A ja się cieszę że taki właśnie udostępniłeś i mnie intuicja nie zmyliła ze spróbowalem od tak i piszę jak w zeszłym roku kapusta zeszłoroczna zrobiła furorę u mnie po znajomych kto spróbował ten prosił o wiecej

Użytkownik krystian252 edytował ten post 26 lis 2018 - 20:21


#75 krystian252

krystian252

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 341 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 07 kwi 2019 - 23:16

Chrupiący boczek po Wietnamsku.

 

Boczek ze skórą robiłem w dwóch różnych odsłonach na próbę i w różnych marynatach, każdy z nich był bardzo smaczny w swoim tajskim rodzaju, choć najbardziej zbliżony smakowo był robiony ten z marynaty 1. co mieliśmy okazję spróbować na Wólce Kosowskiej z  @Alinka i @Muski przyrządzony przez Wietnamczyków. Wszystko było podane ze sosem rybnym do maczania dla uzyskania jeszcze lepszego smaku dla naszych kubków smakowych.. :tongue: :thumbsup:

 

 

 

Marynata 1.

- 400g boczku ze skórą.

- 1/4 łyżeczki soli kamiennej.

- 1 łyżeczka 5 smaków.

- 1 łyżeczka sosu sezamowego.

 

Całość mieszamy i nacieramy nasz kawałek boczku z każdej strony i wkładamy do lodówki na 3h.

 

 

Marynata 2.

- 400g boczku ze skórą.

- 1/4 łyżeczki soli kamiennej.

- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego.

- 1/2 łyżeczki 5 smaków.

- 1/2 sosu chilli sriracha.

- 1 łyżeczka sosu Hoisin.

- 1/2 łyżki sosu sojowego jasnego.

- 1/2 łyżki sosu sojowego ciemnego.

- 1 łyżeczka startego imbiru.

- 1 łyżeczka octu ryżowego 3%

- 1 łyżeczka oleju sezamowego.

 

Całość wymieszać i natrzeć nasz boczek i wstawić do lodówki na tym razem na 24h.

 

 

 

Po czasie marnowania w obu wersjach wyjmujemy nasz boczek i parzymy do miękkości w wodzie lub umieszczamy w szybkowarze na 1h max. mięso nie może się rozpadać ma być jędrne z kolejnymi przyprawami:

- 2L wody

- 3 łyżki sosu rybnego anchois 77% lub 1/2 łyżeczki soli.

- 1/2 szt. kory cynamonowej Wietnamskiej.

- 1 szt. kardamonu czarnego.

- 5 cm imbiru pokrojony w cienkie plasterki.

- 2 gwiazdki anyżu.

- 2 duże ząbki czosnku z łupina nagniecione.

 

 

 

Następnie nasz jędrny już boczuś studzimy i suszymy na kratce.

W dużym woku na głębokim oleju rozgrzewamy porządnie olej rzepakowy do momentu aż zacznie się kopcić z woka, wtedy dodajemy nasz osuszony już boczek i smażymy po 3 minuty z każdej strony do złotego koloru i szybciutko wyjmujemy i osuszamy z nadmiaru tłuszczu.Skóra ma być złota i chrupka lecz nie twarda.Kroimy w plastry i podajemy z sosem do maczania. :D  Smacznego.

 

 

Sos Wietnamski do maczania.

 

- 2 ząbki czosnku (pokrojone w plasterki)

- 2 łyżki octu ryżowego 3-5%

- 4 łyżki sosu rybnego (tu wszystko zależy jakiej jakości mamy sos u mnie z anchois 77%)

- 1-2 łyżki cukru trzcinowego.

- 1/2 papryczki chilli (świeżej można dodać więcej jak ktoś lubi bardziej ostre, pokrojona w plasterki)

- 150-200ml wody gorącej (60- 80°C)

- 1 łyżka marchewki (startej na drobnych oczkach). Dla zbalansowania smaków.

 

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i odstawiamy do lodówki na 30min.do przegryzienia się smaków. Całość cedzimy w salaterkę i cieszymy się smacznym sosem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Załączone pliki

  • Załączony plik  0.jpg   58,54 KB   2 Ilość pobrań
  • Załączony plik  1.JPG   50,62 KB   3 Ilość pobrań
  • Załączony plik  2.JPG   60,54 KB   3 Ilość pobrań
  • Załączony plik  3.JPG   65,43 KB   3 Ilość pobrań
  • Załączony plik  4.JPG   56,29 KB   3 Ilość pobrań
  • Załączony plik  00.jpg   69,23 KB   3 Ilość pobrań
  • Załączony plik  11.JPG   56,15 KB   3 Ilość pobrań
  • Załączony plik  22.JPG   51,68 KB   3 Ilość pobrań
  • Załączony plik  33.JPG   54,26 KB   2 Ilość pobrań
  • Załączony plik  5.jpg   72,41 KB   1 Ilość pobrań


#76 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 710 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 08 kwi 2019 - 13:39

No Krystian, pojechałeś po całości.

To musi byćpyszotka. :clap:  :clap:



#77 krystian252

krystian252

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 341 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 08 kwi 2019 - 14:51

No Krystian, pojechałeś po całości.
To musi byćpyszotka. :clap: :clap:


Alinka możemy spróbować razem jak masz ochotę 😋😋😋 jest pyszny 😁

#78 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7152 postów

Napisano 08 kwi 2019 - 16:18

Sos
A czy nie lepiej go zblendować ?

#79 krystian252

krystian252

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 341 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 08 kwi 2019 - 20:15

Sos

A czy nie lepiej go zblendować ?

Waldziu ale to już bedzie inna konsystencja, a ten po prostu cedzę i podaję 😊 można spróbować 😋

#80 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7152 postów

Napisano 08 kwi 2019 - 20:17

już bedzie inna konsystencja
Konsystencja sosu ;)  :thumbsup: 




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych