gutek277 Opublikowano 4 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 4 Lutego 2018 poprostu takowa blache mam i zapytałem tylko ale teraz juz wiem ze nie mozna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
novyy Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Witajcie, zamówiłem sobie do wędzarni deflektor oraz szufladę do paleniska i miały być one wykonane ze stali zwykłej czarnej. Jak pojechałem po odbiór to okazało się, że wykonane są one z blachy w kolorze srebrnym /taki jasny matowy/ a nie tak jak sobie wyobrażałem, że blacha będzie miała bardziej ciemny kolor.Człowiek który mi to robił powiedział, że jest to stal zwykła tylko walcowana na zimno i stad kolor jaśniejszy niż blacha walcowana na gorąco.Ja się na tym nie znam kompletnie i tutaj pojawią się moje wątpliwości czy oby nie dał mi blachy, która nie powinna być użyta i wykorzystywana w kontakcie z żywnością.Pomyślałem, że może ze względu na wygląd jest to blacha aluminiowa czy coś podobnego ale magnes przyciąga do jej powierzchni. Czy możecie mi podpowiedzieć w jaki sposób mogę sprawdzić czy blacha z której mam wykonane te elementy do wędzarni są zrobione z blachy zwykłej? Może jestem trochę przewrażliwiony na tym puncie. Ale gotowca, którego kupiłem to elementy metalowe też miały być wykonane ze zwykłej blachy. Natomiast podczas przepalania okazało się że palenisko metalowe zaczęło się robić białe a blacha z deflektorem leży do tej pory na ogródku i nie chce zardzewieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 17 Grudnia 2020 (edytowane) Blachy walcowane na zimno mają właśnie taki kolor.Bez obaw.A ten deflektor to może jest z nierdzewki.?Sprawdź magnesem.https://www.google.com/search?q=blachy+walcowane+na+zimno+zdj%C4%99cia&sxsrf=ALeKk00jGqA59wVGh9ZZTM2zmGqO_TYsog:1608197272217&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=rEgFUhXYayzW7M%252CTIE35McRb8rSvM%252C_&vet=1&usg=AI4_-kRnwQgswHjnYkVgVXuxxhUcIfvjLw&sa=X&ved=2ahUKEwi6943Z2dTtAhWLO-wKHUAtDrcQ9QF6BAgMEAE#imgrc=Sgh-dUE8v0XLBM Edytowane 17 Grudnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 17 Grudnia 2020 (edytowane) Może jestem trochę przewrażliwiony na tym puncie. Ale gotowca, którego kupiłem to elementy metalowe też miały być wykonane ze zwykłej blachy. Natomiast podczas przepalania okazało się że palenisko metalowe zaczęło się robić białe a blacha z deflektorem leży do tej pory na ogródku i nie chce zardzewieć Blacha zwykła ("czarna") nie jest przewidziana do kontaktu z żywnością (o czym powyżej piszesz). Uważam, że jest to najgorszy z możliwych materiałów na ściany komory wędzarniczej. Już lepsze by było drewno. A dlaczego najgorszy? Bo łatwo rdzewieje w kontakcie (nawet) z powietrzem, a co dopiero, gdy pojawi się para wodna lub jakieś lotne związki siarki. Pomalować jej od wewnątrz nie możesz, więc musiała by pozostać gołą. Po roku będziesz miał rdzę, a po trzech latach możliwe wżery lub dziury "Nierdzewka" nierdzewce nierówna Ważny jest gatunek stali. Niektóre "nierdzewki" też korodują w kontakcie np. ze związkami siarki, choć mogą służyć do kontaktu jedynie z czystą wodą.. Dla potrzeb wędzenia najlepsza by była stal kwasoodporna w gatunku np. 1H18N9T (wg Polskiej Normy), ale "skórka" nie warta wyprawki, bo jest piekielnie droga Edytowane 17 Grudnia 2020 przez siwydymek Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
novyy Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Blachy walcowane na zimno mają właśnie taki kolor.Bez obaw.A ten deflektor to może jest z nierdzewki.?Sprawdź magnesem.https://www.google.com/search?q=blachy+walcowane+na+zimno+zdj%C4%99cia&sxsrf=ALeKk00jGqA59wVGh9ZZTM2zmGqO_TYsog:1608197272217&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=rEgFUhXYayzW7M%252CTIE35McRb8rSvM%252C_&vet=1&usg=AI4_-kRnwQgswHjnYkVgVXuxxhUcIfvjLw&sa=X&ved=2ahUKEwi6943Z2dTtAhWLO-wKHUAtDrcQ9QF6BAgMEAE#imgrc=Sgh-dUE8v0XLBMTamta blacha z deflektorem już nie jest potrzebna ponieważ przerobiłem wędzarnie i podstawa jest murowana. Nierdzewna nie jest na pewno. pozdr.O.[Dodano: 17 gru 2020 - 13:34] Może jestem trochę przewrażliwiony na tym puncie. Ale gotowca, którego kupiłem to elementy metalowe też miały być wykonane ze zwykłej blachy. Natomiast podczas przepalania okazało się że palenisko metalowe zaczęło się robić białe a blacha z deflektorem leży do tej pory na ogródku i nie chce zardzewieć Blacha zwykła ("czarna") nie jest przewidziana do kontaktu z żywnością (o czym powyżej piszesz). Uważam, że jest to najgorszy z możliwych materiałów na ściany komory wędzarniczej. Już lepsze by było drewno. A dlaczego najgorszy? Bo łatwo rdzewieje w kontakcie (nawet) z powietrzem, a co dopiero, gdy pojawi się para wodna lub jakieś lotne związki siarki. Pomalować jej od wewnątrz nie możesz, więc musiała by pozostać gołą. Po roku będziesz miał rdzę, a po trzech latach możliwe wżery lub dziury "Nierdzewka" nierdzewce nierówna Ważny jest gatunek stali. Niektóre "nierdzewki" też korodują w kontakcie np. ze związkami siarki, choć mogą służyć do kontaktu jedynie z czystą wodą.. Dla potrzeb wędzenia najlepsza by była stal kwasoodporna w gatunku np. 1H18N9T (wg Polskiej Normy), ale "skórka" nie warta wyprawki, bo jest piekielnie droga Pisząc o kontakcie z żywnością miałem na myśli np. szkodliwosc stosowania blach ocynkowanych. Wędzarnie mam drewniana, a elementy z blachy to tylko deflektor oraz szuflada w palenisku. Zresztą wiele osób pisze ze można stosować blachę ze stali czarnej zwykłej. Mnie tylko zastanowił ten kolor blachy. Spodziewałem się raczej wyrobu w ciemnym kolorze a nie w srebrnym. A czy przed wędzeniem mam to w jakiś sposób przygotować? Tzn czy przepalic lub czyms przemyć? pozdr.O. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 17 Grudnia 2020 Blacha zwykła ("czarna") nie jest przewidziana do kontaktu z żywnością (o czym powyżej piszesz). Uważam, że jest to najgorszy z możliwych materiałów na ściany komory wędzarniczej. Już lepsze by było drewno. A dlaczego najgorszy? Bo łatwo rdzewieje w kontakcie (nawet) z powietrzem, a co dopiero, gdy pojawi się para wodna lub jakieś lotne związki siarki. . Po roku będziesz miał rdzę, a po trzech latach możliwe wżery lub dziury Dla potrzeb wędzenia najlepsza by była stal kwasoodporna Posiadam trzy Bratpfanny z tz.stali "czarnej" ,i musze powiedziec ze sa jednymi z najleprzych w kuchni.Troche lat juz maja ,a rostu jakos na nich nie widac; ciekawe dlaczego ? Masz racje ,ale jak ne bedzie w niej wedzil,a dziury to nawet po 30 -stu latach nie wyjda. ( ale jak piszesz mozliwe jest wszystko ) Kwasowka do tych celow, to tak jak wrzucanie zlotych monet do glebokiej studni. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 17 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 17 Grudnia 2020 (edytowane) Posiadam trzy Bratpfanny z tz.stali "czarnej" ,i musze powiedziec ze sa jednymi z najleprzych w kuchni.Troche lat juz maja ,a rostu jakos na nich nie widac; ciekawe dlaczego ?Pewnie tłuszcz je zakonserwował Edytowane 17 Grudnia 2020 przez siwydymek Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.