Aksamit97 Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Listopada 2012 Miesiąc temu zrobiłem camembert wyszedł bardzo dobry. Składniki:-mleko 2l ( ja użyłem takiego z mlekomatu)-kultury iota ca1 i ca2-kultury sigma 75-podpuszczka (ja użyłem w proszku 1g na 10l mleka)-1 łyżeczka soli-Cacl2Przygotowanie: Podgrzewamy mleko do 31 stopni. Dodajemy kultury rozwodnione w 1/3 filiżanki wody i CaCl2. Mieszamy i zostawiamy na 1,5 h w ciepłym miejscu. Następnie dodajemy podpuszczki i szybko mieszamy i uspokajamy. Teraz czekamy, aż mleko się zetnie. Kroimy skrzep na kostki 1/1/1. Dodajemy soli, mieszamy i zostawiamy na 20 min. Podgrzewamy do 40 stopni. Wyciągamy skrzep na chustę i 0,5 h odsączamy, potem prasujemy ciężarem 0,5 kg (w chuście, w formie co godzinę obracamy) przez 2h. Następnie dojrzewania piwnica 10- 12 stopni lub lodówka 10 stopni wilgotność ok. 80-90% przez miesiąc do 1,5 zależnie od masy naszego sera, można psikać kulturą sigma (rozpuszczoną w wodzie) raz na jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Listopada 2012 Wyciągamy skrzep na chustę i 0,5 h odsączamy, potem prasujemy ciężarem 0,5 kgA w jakim celu to prasowanie? Camembert należy do serów miękkich. Czy mógłbyś wkeić zdjęcie sera i przekroju? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 3 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Listopada 2012 Będę mógł tak za godzinę, a prasowałem bo się trochę rozlatywał, poza tym ja każdy ser prasuję. [ Dodano: Sob 03 Lis, 2012 12:07 ]Przymierzam się do zrobienia sera żółtego jaki byś poleciła? [ Dodano: Sob 03 Lis, 2012 12:29 ]No piszcie coś, bo trochę nudno. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Listopada 2012 Przymierzam się do zrobienia sera żółtego jaki byś poleciła?Czy robiłeś już oscypka? J. nie, to zacznij od niego. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 4 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Listopada 2012 Oscypka robiłem już wielokrotnie, zawsze wychodzi pyszny. Teraz chciałem zrobić jakiś żółty, mogłabyś polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Listopada 2012 Teraz chciałem zrobić jakiś żółty, mogłabyś polecić.Wybierz sam np. z ksiązki Licznerskiego; wszystko zależy od bakterii, którymi dysponujesz i od Twoich warunków produkcyjnych. http://wedlinydomowe.pl/sery-domowe-maslo-i-nabial/praktyczne-serowarstwo Możesz też wzorować się na serach kol. EL GREGORA Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 4 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Listopada 2012 Niestety nie mogłem znaleźć jakie kultury do jakiego sera. Podpowiesz coś, w ogóle to robiłaś jakieś sery żółte? Jak tak to opisz, jeśli możesz produkcje jakiegoś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Listopada 2012 Czy mógłbyś wkeić zdjęcie sera i przekroju? Będę mógł tak za godzinę i gdzie te zdjęcia :???: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 5 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Listopada 2012 Już zaraz wrzucę, nie miałem czasu. :smile: http://img145.imageshack.us/img145/1845/zzgd898.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Listopada 2012 Brawo,wygląda prawidłowo. A jak smakował? Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 5 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Listopada 2012 Jeszcze nie zjedliśmy go do końca, ale mówiąc nieskromnie był lepszy niż sklepowy. Mogłabyś mi powiedzieć czy znasz jakieś przepisy na sery żółte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nadir69 Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Listopada 2012 Naprawdę super :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 5 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Listopada 2012 Nie robiło się go wcale trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Listopada 2012 Nie robiło się go wcale trudno.Czy cykl produkcyjny był taki jak w pierwszym poście? Serek wygląda na elastyczny w całym przekroju. :clap: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 5 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Listopada 2012 Nie dodałem tylko CaCl2. Ser jest dosyć elastyczny, dojrzewał 1 miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaP Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Grudnia 2012 A jak wyglądał porost pleśni po zastosowaniu IOTA Ca1? Moje camembert są w trakcie dojrzewania ale nie widzę jeszcze na nich białej pleśni,może troszeczkę.Za to mucor sie pojawia i drobne zolte plamki.I brakuje mi juz sposobow by podniesc wilgotnosc w dojrzewalni.max 80%.W anglojezycznych przepisach na camemebert znalazlam opis ze pierwsze pojawiaja sie drozdze potem dopiero biala plesn.(przepraszam za brak znakow PL-klawiatura odmowila posluszenstwa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Pleśń pojawiła się po 2 tygodniach (ta prawidła oczywiście), potem jeszcze się rozrastała. Spróbuj rozwiesić w dojrzewalni szmaty nasączone solanką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 23 Grudnia 2012 brakuje mi juz sposobow by podniesc wilgotnosc w dojrzewalni.Zrób ograniczoną przestrzeń (odwrócony kosz, duże sito), którą przykryj mokrą ściereczką. Końce ściereczki zanurz w wodzie, która będzie kapilarnie podsiąkała w tkaninę. Sery nie mogą być jednak całkowicie przykryte, bo przy wilgotności bliskiej 100% rozwinie się czarna pleśń. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Eanna mogłabyś mi dać przepis na goudę, bo edamski wyszedł z twojego przepisu i bardzo smakował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaP Opublikowano 24 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Grudnia 2012 Dziękuję.Prawdopodobnie za duża wilgoć była bezpośrednio na powierzchni sera.teraz chusta wisi nie dotykając go i moczy się kawałek w wodzie.Może pojawi się coś białego oprócz nieproszonych gości.Pachną ładnie.Spokojnych Swiąt dla wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 24 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 24 Grudnia 2012 Jeżeli wyjdzie to wrzuć zdjęcia i opisz produkcję, pod warunkiem, że będziesz mogła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 25 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 25 Grudnia 2012 Chyba zabiorę się za produkcję sera gouda, Eaniu mogłabyś podać jakiś przepis jeśli możesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 25 Grudnia 2012 Eaniu mogłabyś podać jakiś przepis jeśli możesz?http://wedlinydomowe.pl/sery-domowe-maslo-i-nabial/praktyczne-serowarstwo/1319-pobierz-plik-z-ksiazka Rozdział: sery holenderskie, strona 336 Gouda: strona 349 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 25 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 25 Grudnia 2012 Bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Życzę wszystkim wesołych Świąt, udanych wyrobów w nadchodzącym 2013 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.