tier Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Obstawiam że za mała wilgotność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 A na jakie kostki kroisz skrzep? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Skłaniam się do za małej wilgotności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 15 Czerwca 2016 druga partia (chyba kwietniowa) siedziała stale w lodówce: wilgotność 90% temp 10c smak jest, zapach jest, mazistości się pojawiła ! i ciekawostka:robione w lutym w/w zrobiły się twarde i smakują prawie jak gruyere - co raduje małżonkę amatorkę tegoż śmierdziela... Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patarek Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Ja tez zrobiłem. Ale co z tego wyjdzie... Nie wiem. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 15 Czerwca 2016 druga partia (chyba kwietniowa) siedziała stale w lodówce: wilgotność 90% temp 10c Bez tytułu.png smak jest, zapach jest, mazistości się pojawiła ! i ciekawostka:robione w lutym w/w zrobiły się twarde i smakują prawie jak gruyere - co raduje małżonkę amatorkę tegoż śmierdziela... piękna rzecz Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 22 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 22 Czerwca 2016 w/g przepisu agrovisu wersja "miękka" robiony na mleku prosto od krowy, tak że wyszło nawet bez podgrzewania szybko dojrzał, mazisty jak aż miło, trochę mniej pleśni na skórce, środek mocniej żółty Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 24 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 24 Czerwca 2016 Bardzo ładny przekrój. Ile dojrzewał i w jakich warunkach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 1 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 1 Lipca 2016 (edytowane) Ile dojrzewał i w jakich warunkach ? majowy, chlebak lodówce, wilgotność 90%, temp 10c a ten chyba luty, ekstramazisty jedna strona jak by wyschła lub niedojrzała (na zdjęciu dolna)ser był obracany co kilka dni psczy lodówkę w której siedzą pleśniaki powinienem "odkazić" przed włożeniem do niej mięsa na peklowanie ? Edytowane 1 Lipca 2016 przez zzzt Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 1 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 1 Lipca 2016 Możesz spróbować odkazić, ale z tego, co wiem, to zostaje ona bezpowrotnie zakażona.Raczej nie powinno to negatywnie wpłynąć na proces peklowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 1 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 1 Lipca 2016 Zzzt, jak uzyskujesz 90% wilgotności w lodówce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 1 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 1 Lipca 2016 A w sumie też mnie to trochę zdziwiło. Da się, ale ciężko jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 1 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 1 Lipca 2016 Przepraszam że w tym temacie, ale pytanie do Aksamita, mamten ser robiony na III spółdzielni , "gołka" w próżni, jak długo ma dojrzewać w lodówce? Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 1 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 1 Lipca 2016 Ależ nie ma sprawy.Ale na III spółdzielni Golek nie robiliśmy. Właściwie to możesz ten ser już rozkroić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 4 Lipca 2016 Zzzt, jak uzyskujesz 90% wilgotności w lodówce? odpowiedź jest bardzo prosta: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7423-camembert/?p=472341chlebak z kratką zalany wodą Tak się zastanawiam: pleśniaki są w pojemnikach co jednak nie wyklucza wymiany gazowej w obrębie całej lodówki.I czy teraz można w takiej "zarażonej" lodówce przechowywać koryciny, oscypki, gotowe wędliny ?Niby to szlachetna pleśń a wyroby znikają szybko ale ...Na wszelki wypadek zamówiłem Dezynfektant A, przemyję lodówkę i zobaczymy co będzie Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 4 Lipca 2016 Mam starą lodówkę Zanussi, włożyłem mały pojemnik z wodą, dodatkowo zawiesiłem mokrą ściereczkę, umieściłem dwa higrometry różnych producentów i w "podskokach " mam 65% wilgotności. Gdzie tkwi problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 4 Lipca 2016 mam 65% wilgotności. Gdzie tkwi problem ? W temperaturze ? Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 4 Lipca 2016 Gdzie tkwi problem ? Kup nawilżacz powietrza i wstaw do środka.Do tego regulator wilgotności i sprawę masz załatwioną. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 6 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 6 Lipca 2016 Gdzie tkwi problem ? Kup nawilżacz powietrza i wstaw do środka.Do tego regulator wilgotności i sprawę masz załatwioną. Dość sceptycznie myślałem o Twojej sugestii nawilżacz w lodówce?, co tam sie bedzie działo , skorzystałem z Twojego pomysłu, umieściłem nawilżacz w lodówce, po 30 min wilgotność "podskoczyła" do 88%, zamówiłem regulator wilgotności. Dziękuję za pomoc w rozwiązaniu problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 2 Września 2016 Jednak pomysł z nawilżaczem w lodówce to nie jest dobre rozwiązanie. Wczoraj nawilżaczacz, przestał funkcjonować, 180zł wylądowalo w koszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 2 Września 2016 Bo elektryczny nawilżacz powinien stać poza lodówką a nie w środku ... Oprócz wilgotności i temperatury trzeba jeszcze załatwić wymianę powietrza Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 2 Września 2016 Poza lodówką ? Nie za bardzo rozumiem jak to zorganizować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 2 Września 2016 (edytowane) Powietrze (mgłę wodną) doprowadzasz rurą np spiro do komory lodówki a samo urządzenie stoi poza nią .. PSW lodówce przez przeróbek nie zrobisz ani dobrze nawilżania ani wymiany powietrza Ty masz z lodówki zrobić komorę dojrzewalni Edytowane 2 Września 2016 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 2 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 2 Września 2016 Dziękuję Zbyt optymistycznie podszedlem do wcześniejszej podpowiedzi . Z Twojej informacji wynika że to nie taka prosta sprawa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aska Opublikowano 19 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 19 Listopada 2016 Witam, mam problemy z camembertami. Do tej pory wychodziły super, a teraz dwie ostatnie partie żółkną i pojawiają sie ogniska ciemnej pleśni. Co może być nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.