Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Camembert


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
102 odpowiedzi w tym temacie

#101 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9368 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 04 cze 2019 - 21:12

Czy macie jakieś patenty na czerwoną maź? Żeby się nie pojawiła... Wszystkie pleśniaki, niebieskie i  białe, mają ją na wierzchu po 1-1.5 miesiąca. W pierwszej fazie jest okay, ale potem ser jest za ostry.

To dobrze, że się pojawia. Ja bym sie cieszyła :D 

To są bakterie (Brevibacterium linens), które  dają ten unikalny, skarpetkowy aromat.

Obsuszenie powierzchni wstrzyma ich rozwój.


[Dodano: 04 cze 2019 - 22:12]

P.S. Prawidłowo wykonany camembert powinien zakończyć dojrzewanie właśnie na fazie różowej mazi.



#102 CrazyCat

CrazyCat

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 35 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 05 cze 2019 - 20:23

To dobrze, że się pojawia. Ja bym sie cieszyła :D

 

Ja też się cieszę, tylko jak zrobię 6 naraz to mam jakiś tydzień, żeby zjeść zanim przejdą w fazę nadającą się do makaronu/fondue. :)


Użytkownik CrazyCat edytował ten post 05 cze 2019 - 20:23


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#103 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9368 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 05 cze 2019 - 20:30

jak zrobię 6 naraz to mam jakiś tydzień, żeby zjeść zanim przejdą w fazę nadającą się do makaronu/fondue.

Daj wcześniej do komory zerowej to wstrzymasz rozwój zarówno pleśni jak i bakterii. 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych