Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Camembert


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
108 odpowiedzi w tym temacie

#101 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10116 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 04 cze 2019 - 21:12

Czy macie jakieś patenty na czerwoną maź? Żeby się nie pojawiła... Wszystkie pleśniaki, niebieskie i  białe, mają ją na wierzchu po 1-1.5 miesiąca. W pierwszej fazie jest okay, ale potem ser jest za ostry.

To dobrze, że się pojawia. Ja bym sie cieszyła :D 

To są bakterie (Brevibacterium linens), które  dają ten unikalny, skarpetkowy aromat.

Obsuszenie powierzchni wstrzyma ich rozwój.


[Dodano: 04 cze 2019 - 22:12]

P.S. Prawidłowo wykonany camembert powinien zakończyć dojrzewanie właśnie na fazie różowej mazi.



#102 CrazyCat

CrazyCat

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 35 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 05 cze 2019 - 20:23

To dobrze, że się pojawia. Ja bym sie cieszyła :D

 

Ja też się cieszę, tylko jak zrobię 6 naraz to mam jakiś tydzień, żeby zjeść zanim przejdą w fazę nadającą się do makaronu/fondue. :)


Użytkownik CrazyCat edytował ten post 05 cze 2019 - 20:23


#103 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10116 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 05 cze 2019 - 20:30

jak zrobię 6 naraz to mam jakiś tydzień, żeby zjeść zanim przejdą w fazę nadającą się do makaronu/fondue.

Daj wcześniej do komory zerowej to wstrzymasz rozwój zarówno pleśni jak i bakterii. 



#104 ANalfabeta

ANalfabeta

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 52 postów
  • MiejscowośćMokobody

Napisano 05 lut 2020 - 19:34

Hej,

 

Zrobiłem 6 krążków trzymam je w pudełku z kratką na dole.
I teraz pytanie o miejsce dojrzewania.
Lepiej w lodówce w 6*C czy parapet w "garażu" i 12-13*C ?



#105 m4rek

m4rek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 22 postów

Napisano 11 lut 2020 - 19:05

W Twoim przypadku przez pierwsze dwa tygodnie trzymałbym w temp. 12*C później lepiej przenieść do około 10*C. Zmierz temperaturę na najwyższej półce w lodówce jeśli łapie Ci ok 8+ to możesz spróbować przenieść. Najlepiej zrób sobie próbę. 3szt trzymaj w garażu a 3 w lodówce, lub jak pisałem wyzej - najpierw garaż później lodówka.



#106 ANalfabeta

ANalfabeta

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 52 postów
  • MiejscowośćMokobody

Napisano 17 lut 2020 - 12:52

Dziękuję za poradę.
Zrobiłem całkiem podobnie. 
Teraz po 2 tygodniach mam już ładny nalot pleśni, choć nie na całości (odcisk kratki na której leżą).
Wczoraj wróciłem z krótkiego urlopu i serki jakby lekko napuchły zwłaszcza na bokach.
Zapach pojawia się lekko pieczarkowy, ale również coś mniej przyjemnego. To normalne ?
Do tej pory miałem kontakt jedynie ze sklepowymi produktami.
Żadnych niepokojących wykwitów itp na powierzchni nie widać.



#107 ANalfabeta

ANalfabeta

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 52 postów
  • MiejscowośćMokobody

Napisano 23 lut 2020 - 13:42

Dziś po 2 tygodniach rozkroiłem jedną sztukę.

Wygląda tak

118afa54ddd107d3gen.jpg

 

Smak niezły choć może lekka gorycz, a może na niska słoność. Konsystencja przyjemna.

Mam jednak obawy, że te dziurki to nic dobrego. Czy to może być E.coli ?



#108 Perszing37

Perszing37

    Weteran

  • **VIP**
  • 2811 postów

Napisano 03 mar 2020 - 10:50

Nooom niestety. A gorzkość to może potwierdzać.....



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#109 ANalfabeta

ANalfabeta

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 52 postów
  • MiejscowośćMokobody

Napisano 03 mar 2020 - 23:15

Dziękuję za potwierdzenie.

Trzy dni temu poszło w kosz.

 

Teraz wiem, że od tego (w sumie sprawdzonego) dostawcy mleko idzie w pierwszej kolejności do pasteryzacji.

 

I tutaj pytanie.

 

Jakim serom taka operacja może szkodzić ? A które wychodzą bez problemu ?






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych