Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kabanosy wieprzowe

Kabanos kabanosy wieprzowe wędzenie jelita baranie szynka podgardle wyroby kiełbasy

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
758 odpowiedzi w tym temacie

#1 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6613 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 16 paź 2010 - 17:10

Kabanosy wieprzowe


Wieprzowina I - 30% szynki tj. 1.5 kg
Wieprzowina II - 70% okrawki z szynek, łopatki -1.5 kg ,podgardle 2kg

- przyprawy do peklowania - peklosól 18g /kg

- dodane przed rozdrobnieniem :

- pieprz świeżo mielony - 1,8g/kg
- gałka muszkatołowa - 0,5g/kg
- kminek - 0,7g/kg
- czosnek - 2,0g/kg


Mięso peklowane 48 godz..

Mięso kl I mielone na sitku 10 mm
Mięso kl II mielona na sitku 6mm

Nadziewanie w jelita baranie dosyć ściśle
- osadzanie ok 12 godz. w temp. 2-8 st.C
- osuszanie w temp do 60 st.
- wędzenie w temp. 45-70 st.C do uzyskania żądanego koloru w czasie ok 1-1,5 godz
- pieczenie w temp. 85-90 st.C ok 20- 30 min
- schłodzenie na powietrzu

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

#2 Aniaandy'ego

Aniaandy'ego

    Stały bywalec

  • **VIP Junior**
  • 219 postów
  • MiejscowośćPoraj k/Częstochowy

Napisano 16 paź 2010 - 17:33

Ta nasza stronka www wedlinydomowe.pl to taka jakas inna ....wyjątkowa.
"Wchodzę" w południe na stronkę Zbój Madej "zaszalał" przy wolnej sobocie przy obiadku :grin: Zaglądam wczesnym wieczorkiem, halusia nas "katuje" kabanoskami.....
" a dejta spokój!!!!!" ...... wpadam w kompleksy :cry:
A tak na poważnie to, wyjątkowa, bo Wy jesteście wyjątkowi :grin: :clap:

#3 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 16 paź 2010 - 17:34

:thumbsup: :clap: :grin:

#4 Radek.

Radek.

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2464 postów
  • MiejscowośćBukowina Tatrzańska

Napisano 16 paź 2010 - 17:38

Brawo halusia :grin: :thumbsup:

#5 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14183 postów

Napisano 16 paź 2010 - 17:39

" a dejta spokój!!!!!" ...... wpadam w kompleksy


Masakrują nas Aniu.
Jak nie Zbój z lewej, to Halusia z prawej dołoży.
Zbanować ich i tyle. :grin:

#6 jacekn

jacekn

    Weteran

  • 1248 postów
  • Miejscowośćwola

Napisano 16 paź 2010 - 17:53

:clap: :thumbsup:

#7 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12767 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 16 paź 2010 - 18:40

halusia idziesz na mistrza :clap: :thumbsup:



Gorąco pozdrawiam

#8 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7267 postów

Napisano 16 paź 2010 - 19:03

Kabanosy wieprzowe

Cóż ja skromny Zbój mogę Ci dziś jeszcze napisać... andrzej k napisał już wszytko co trzeba :clap: a ja już widzę :rolleyes: jak na zlocie zawijasz rękawy przy stole technologicznym i odbierasz ludziom robotę he he :grin: :grin:

Jak nie Zbój z lewej, to Halusia z prawej dołoży.

miro Miruś, poczekaj poczekaj, sezon się dopiero rozpoczął, ja i Halusia się dopiero rozkręcamy, no nie Haluśka?? :grin: :cool:

#9 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11527 postów

Napisano 16 paź 2010 - 19:07

Pięknie ,pięknie ,ale jak Dziadek przeczyta temat to się zeźli.Kabasnosy są tylko wieprzowe co innego to tylko podróby.

#10 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6613 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 16 paź 2010 - 19:09

miro Miruś, poczekaj poczekaj, sezon się dopiero rozpoczął, ja i Halusia się dopiero rozkręcamy, no nie Haluśka?? :grin: :cool:


Dokładnie Zbóju :grin: próbuję się rozkręcać ale jeszcze daleka droga przede mną.
Ale to dzięki Wam kochani . :grin: Dziękuje bardzo że się tu znalazłam .

Pozdrawiam Halusia

#11 roj61

roj61

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 650 postów
  • MiejscowośćWołomin

Napisano 16 paź 2010 - 19:41

:clap: halusia :clap:

Kabanosy wieprzowe

Sprawdziłem, mam jeszcze 26 m jelit baranich w przyszłą sobotę kabanosy :cool:

#12 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5232 postów

Napisano 16 paź 2010 - 21:57

Pięknie ,pięknie ,ale jak Dziadek przeczyta temat to się zeźli.Kabasnosy są tylko wieprzowe

arkadiusz albo ja coś słabo kontaktuję bo ni jak nie rozumiem Twego postu albo Ty "słabo" przeczytałeś skład kabanosów Halusi :rolleyes: cyt

Wieprzowina I - 30% szynki tj. 1.5 kg
Wieprzowina II - 70% okrawki z szynek, łopatki -1.5 kg ,podgardle 2kg



#13 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 16 paź 2010 - 22:07

albo Ty "słabo" przeczytałeś skład kabanosów Halusi

Drogi Chudziaczku nie chodzi o skład tylko o opis (tytuł)kabanosy wieprzowe
Kabanosy według Kol. Dziadka są same w sobie wieprzowe :wink: i racja
Wieprz-Kaban
:grin:

#14 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6967 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 16 paź 2010 - 22:08

pieprz świeżo mielony - 1,8g/kg
- gałka muszkatołowa - 0,5g/kg
- kminek - 0,7g/kg
- czosnek - 2,0g/kg


Zestaw przypraw jak się patrzy, o wyglądzie wyrobu nie wspomnę. :clap:

#15 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5890 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 16 paź 2010 - 23:38

Bardzo dobre są kabanosy kozicowe . Pozdrawiam

#16 anerka

anerka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1127 postów
  • MiejscowośćSulechów, lubuskie

Napisano 16 paź 2010 - 23:53

Ale to dzięki Wam kochani

Halusiu, chyba także dzięki nowej wędzarence to ona Cię również nakręca do pracy. Super :clap: , gratuluję i pozdrawiam.

Bardzo dobre są kabanosy kozicowe

OJ, DZIADEK, DZIADEK :smile:

#17 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5890 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 17 paź 2010 - 00:34

Ja nie żartuję naprawde są dobre. Pozdrawiam

#18 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1364 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 17 paź 2010 - 00:37

DZIADEK, a jak one się nazywają ?

DZIADEK napisał/a:
Bardzo dobre są kabanosy kozicowe



#19 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14183 postów

Napisano 17 paź 2010 - 00:39

Dziadeczku :grin: czemu nazwałeś je kozicowe :question:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 anerka

anerka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1127 postów
  • MiejscowośćSulechów, lubuskie

Napisano 17 paź 2010 - 00:46

czemu nazwałeś je kozicowe

Miro,przepraszam że odpowiem ale te kabanosy pewnie z kozicy.





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Kabanos, kabanosy, wieprzowe, wędzenie, jelita, baranie, szynka, podgardle, wyroby, kiełbasy

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych