Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kabanosy wieprzowe

Kabanos kabanosy wieprzowe wędzenie jelita baranie szynka podgardle wyroby kiełbasy

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
758 odpowiedzi w tym temacie

#21 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5862 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 17 paź 2010 - 00:57

Nazwa pod region kurpiowski . Kozica to jałowiec . A wiec dodatek jalowca mielonego 1dkg na 10kg farszu robi całkiem inny smak . Pozdrawiam

#22 anerka

anerka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1122 postów
  • MiejscowośćSulechów, lubuskie

Napisano 17 paź 2010 - 01:08

DZIADEK, ale super, bo już myślałam że z kozicy górskiej. Pozdrawiam.

#23 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3324 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 17 paź 2010 - 07:02

A gdyby te kabanosy popić jeszcze "psiwem" :thumbsup:
http://www.google.pl...KRPExEw&cad=rja

#24 jpionka

jpionka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 578 postów
  • MiejscowośćPruszcz Gdański

Napisano 17 paź 2010 - 07:58

Witam ,

Halusia wygląd i wykonanie "perfect" !!!

A co sądzisz o ilości przypraw ?

pozdrawiam

#25 roj61

roj61

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 648 postów
  • MiejscowośćWołomin

Napisano 17 paź 2010 - 08:54

dodatek jalowca mielonego 1dkg na 10kg farszu robi całkiem inny smak

Trzeba będzie sprawdzić :rolleyes:

#26 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6390 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 17 paź 2010 - 09:51

Bardzo dobre są kabanosy kozicowe . Pozdrawiam

Celowo napisałam ''kabanosy wieprzowe'' bo oprócz tych są jeszcze, drobiowe, łososiowe, końskie :grin:
A tu proszę nasz DZADEK zaskoczył mnie kozicowymi.
Oj DZIADKU, DZIADKU Ty jesteś niemożliwy.

[size=9][ Dodano: Nie 17 Paź, 2010 10:55 ][/size]

A co sądzisz o ilości przypraw ?

Jeśli chodzi o przyprawy to nic dodać, nic ująć.
Następnym razem tak na próbę zamiast kminku dodam czarnuszkę.

Pozdrawiam Halusia

#27 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8797 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 17 paź 2010 - 10:59

dodatek jalowca mielonego 1dkg na 10kg farszu robi całkiem inny smak

DZIADEK,
czy mógłbyś proszę podać pozostałe przyprawy w zestawie z jałowcem?
Z góry dziekuję.

#28 kolunia

kolunia

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 71 postów
  • MiejscowośćDębce k/Gryfina

Napisano 17 paź 2010 - 11:30

A już się wystraszyłem, że ktoś przede mną popełnił kabanosy z koziną

#29 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10774 postów

Napisano 17 paź 2010 - 11:47

arkadiusz albo ja coś słabo kontaktuję bo ni jak nie rozumiem Twego postu albo Ty "słabo" przeczytałeś skład kabanosów Halusi


To tłumaczę.Nie trzeba pisać ,że wieprzowe bo kabanosów innych nie ma.O innym składzie /z dodatkiem konimy,baraniny,wołowiny/to już nie kabanosy tylko kiełbasa w cienkim flaku.Tak sądzę.

#30 anerka

anerka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1122 postów
  • MiejscowośćSulechów, lubuskie

Napisano 17 paź 2010 - 12:08

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kabanos Jeśli wierzyć wikipedii to arkadiusz ma rację. Tyle tylko że tak się u nas porobiło, że tę samą nazwę przypisujemy różnym wyrobom.Ktoś tu już zresztą pisał, że nazwa kabanos pochodzi od "kabana".

#31 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6907 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 17 paź 2010 - 14:25

Bardzo dobre są kabanosy kozicowe


A już czytaliśmy o tym, przy okazji wiejskich stołów bodajże. Tak sobie myślę, Halusia musi mieć pomocnika, albo dar..... :cool:

#32 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5640 postów

Napisano 17 paź 2010 - 21:31

:clap: :clap: :clap: Halinko..wspaniałe te Twoje kabanoski!

#33 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1364 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 07 lis 2010 - 19:28

Planuje we czwartek coś uwędzić , kabanosy bardzo lubię i chciałbym powtórzyć ten przepis :)

- przyprawy do peklowania - peklosól 18g /kg

- dodane przed rozdrobnieniem :

- pieprz świeżo mielony - 1,8g/kg
- gałka muszkatołowa - 0,5g/kg
- kminek - 0,7g/kg
- czosnek - 2,0g/kg


Z tego co rozumiem , to przyprawy dodałaś do mięsa jeszcze przed rozdrabnianiem i peklowało się przez 48 g po cym rozdrabniałaś .

Mięso kl I mielone na sitku 10 mm
Mięso kl II mielona na sitku 6mm


Kurcze ja mam tylko 8mm i 4 mm jak sądzicie , nie będzie za drobno ?

#34 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10774 postów

Napisano 07 lis 2010 - 19:35

Będzie za drobno,ale jak się nie ma co się lubi.........Przyprawy dodaj po mieleniu nie przed i to świerzo zmielone i do osadzania.

#35 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5862 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 07 lis 2010 - 19:38

Zmiel wszystko na 8mm będą dobre . Pozdrawiam

#36 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6390 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 07 lis 2010 - 19:42

Z tego co rozumiem , to przyprawy dodałaś do mięsa jeszcze przed rozdrabnianiem i peklowało się przez 48 g po cym rozdrabniałaś .


Jeśli chcesz zrobić dokładnie takie kabanosy , trzymaj się przepisu.
Przyprawy dodane przed rozdrobnieniem .

#37 duduś

duduś

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 288 postów
  • Miejscowośćczęstochowa

Napisano 07 lis 2010 - 19:49

boggi, a jakiego dokładnie mięsa masz zamiar użyć ? nie chodzi mi o klasy lecz o nazwy handlowe. !

#38 jpionka

jpionka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 578 postów
  • MiejscowośćPruszcz Gdański

Napisano 07 lis 2010 - 19:51

Przyprawy dodaj po mieleniu nie przed i to świeżo zmielone i do osadzania.


Witam ,

tu bym się z Arkadiuszem nie zgodził.....
Proponuję przyprawy wymieszać z poszczególnymi rodzajami mięsa jeszcze przed rozdrobnieniem, uzyskasz przez to dokładniejsze ich wymieszanie w trakcie mielenia.
Trzeba pamiętać ,że w tym procesie nie wyrabiamy masy mięsnej lecz tylko staramy się wszystko w miarę dokładnie wymieszać. Mięso nie powinno puścić kleju , nie dodajemy również wody.
Gdybyś mieszał po rozdrobnieniu , musiałbyś robić to o wiele dłużej aby przyprawy się "rozprowadziły" w farszu a wtedy jest ryzyko ,że farsz puści klej i kabanosy nie wyjdą kruche.

pozdrawiam

#39 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1364 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 07 lis 2010 - 19:51

duduś, dobre pytanie , jeszcze dokładnie nie wiem , tylko się nie śmiejcie , dziś zaplanowałem , a nad mięsami się muszę zastanowić , lub proszę o poradę :)

#40 duduś

duduś

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 288 postów
  • Miejscowośćczęstochowa

Napisano 07 lis 2010 - 20:00

boggi, ja kilkakrotnie robiłam kabanosy z różnym efektem. Dopiero kilka produkcji wstecz ( może 3 ) robię takie jak chciałam czyli takie które podczas łamania wydają taki fajny dźwięk "trzaskania", a przedtem niestety były jak guma czyli nie chciały się dobrze łamać i nie były zbyt kruche. I cały sekret moim zdaniem tkwi w mięsie i odpowiedniej obróbce czyli ja używam mięsa tzw. biodrówki oraz boczku , mięso po zmieleniu schłodzone w zamrażalniku, mieszam tylko tak aby dobrze wymieszać przyprawy aby nie było kleiste i pakuję do jelit. Sukces gwarantowany a po tygodniu obsuszania idealne :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Kabanos, kabanosy, wieprzowe, wędzenie, jelita, baranie, szynka, podgardle, wyroby, kiełbasy

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych