Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kabanosy wieprzowe

Kabanos kabanosy wieprzowe wędzenie jelita baranie szynka podgardle wyroby kiełbasy

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
758 odpowiedzi w tym temacie

#41 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1364 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 07 lis 2010 - 20:05

Dziękuję za cenne wskazówki :)

#42 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11429 postów

Napisano 07 lis 2010 - 20:46

Proponuję przyprawy wymieszać z poszczególnymi rodzajami mięsa jeszcze przed rozdrobnieniem


Odsyłam do 16-stki. :grin:

#43 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6585 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 07 lis 2010 - 21:01

Odsyłam do 16-stki. :grin:


Arkadiusz ale nie każdy ma dostęp do 16-stki :sad:

#44 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11429 postów

Napisano 07 lis 2010 - 21:06

No fakt.Już się poprawiam :blush: Tam przyprawy dodaje się po rozdrobnieniu.

#45 jpionka

jpionka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 578 postów
  • MiejscowośćPruszcz Gdański

Napisano 07 lis 2010 - 23:16

Proponuję przyprawy wymieszać z poszczególnymi rodzajami mięsa jeszcze przed rozdrobnieniem


Odsyłam do 16-stki. :grin:


Arkadiuszu ,


jeżeli o mnie chodzi mam dostęp do 16- tki .
Powiem więcej , właśnie pekluję mięso na 10kg kabanosów , lecz przyprawy dodam
przed rozdrobnieniem.
Ty możesz robić dokładnie jak tam napisano , ja zrobię po swojemu.
Wyraziłem w poście swoją opinię ( mam takie prawo ) i nie uważam aby to był błąd.
Nie zawsze należy ślepo ufać słowu pisanemu, czasem teoria rozbiega się z praktyką.
Spróbuj , a może się przekonasz....
Jeżeli nie będziemy próbować nie będzie postępu.

pozdrawiam

#46 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1364 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 08 lis 2010 - 16:52

boggi, a jakiego dokładnie mięsa masz zamiar użyć ?


Zastanawiam się nad łopatką b/k , mogę mieć w bardzo dobrej cenie , już kilka razy brałem i mięso było ok. Tak więc pewnie będzie to łopatka b/k i co jeszcze to nie wiem , przy okazji kabanosów spróbuję też sił z Krakowską :)

#47 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11429 postów

Napisano 09 lis 2010 - 21:25

Nie zawsze należy ślepo ufać słowu pisanemu


Już wielokrotnie przekonałem się ,że 16-stka jest niezastąpiona.Ja jednak będę robił tak jak tam jest napisane.Nie stać mnie na eksperymenty.Postęp, postępem ,ale po co wymyślać koło.Już jest,szkoda czasu i fatygi.

#48 Straszny

Straszny

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 344 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 17 lis 2010 - 20:12

Wkleję się tutaj do tematu @halusi@ (może mnie nie pogoni :grin: )

Moje pierwsze kabanosy :grin:
Coś mi się wydaje, że niedoczekają jutra :thumbsup:


Dołączona grafika

#49 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 17 lis 2010 - 20:19

Kol. Straszny kabanosy jak malowane, gratulacje
:clap: :thumbsup: :clap:

#50 zbig3133

zbig3133

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 961 postów
  • MiejscowośćBorowa Góra

Napisano 17 lis 2010 - 20:30

Wkleję się tutaj do tematu @halusi@ (może mnie nie pogoni :grin: )


Witaj Kolego Straszny,
jak czytałeś Halusia podała recepturę swoich kabanosów, może i Ty się pochwalisz z czego taki ładny wygląd i doskonały smak.

#51 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6585 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 17 lis 2010 - 20:37

Wkleję się tutaj do tematu @halusi@ (może mnie nie pogoni :grin: )

Moje pierwsze kabanosy :grin:
Coś mi się wydaje, że niedoczekają jutra :thumbsup:


Nie pogoni, nie pogoni :grin:
Kol Straszny wcale się nie dziwię że mogą nie doczekać jutra.
Rewelacja :thumbsup: :clap:

#52 Biotit

Biotit

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1576 postów
  • MiejscowośćW-wa

Napisano 17 lis 2010 - 21:51

Podsuszone kilka dni są najlepsze :thumbsup:

#53 Straszny

Straszny

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 344 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 17 lis 2010 - 23:31

Schowaj chociaż dwa kawałki na kilka dni i rozkoszuj się podsuszonymi kabanosami.


Andrzeju, oczywiście "prawie wszystko :wink:" będzie sobie wisiało kilka dni.

Witaj Kolego Straszny,
jak czytałeś Halusia podała recepturę swoich kabanosów, może i Ty się pochwalisz z czego taki ładny wygląd i doskonały smak.


zbig3133, przepis prawie taki sam jak u Halusi pominąłem tylko kminek ( jakoś mi nie podchodzi)

Nie ma nic strasznego w produkcji kabanosów :wink: nakładanie jelit, pękanie, rwanie, jakoś tego nie doświadczyłem. Nadziewałem "Cihńczykiem" i nie było żadnych problemów (może trafiłem na dobre jelita.

#54 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12685 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 18 lis 2010 - 07:56

(może trafiłem na dobre jelita.



" Dobrze dobrałeś" gęstość farszu . :smile:


Pozdrawiam

#55 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 09 lut 2011 - 20:54

No to ja się podepnę u Halusi, moje kobanosy wieprzowe


Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika
:grin:

#56 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 09 lut 2011 - 21:36

Ja planuje zrobić następne kabanosy już jutro...

Ja rozebrałem taką według mojego dziadka :blush:

Dołączona grafika
ciekawe co z niej będzie :question:
:grin:

#57 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1364 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 09 lut 2011 - 21:38

ciekawe co z niej będzie :question:


No to znów półtora roku z głowy aż dojdzie :)

#58 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5877 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 09 lut 2011 - 21:53

Piękna szynka - czy wiesz że nie wszystkie mięsa możesz z niej dodać do kabanosów. Pozdrawiam

#59 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 09 lut 2011 - 21:55

Piękna szynka - czy wiesz że nie wszystkie mięsa możesz z niej dodać do kabanosów. Pozdrawiam

Tak
:grin:

#60 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1364 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 09 lut 2011 - 21:57

Możecie rozwinąć tę myśl ?
Chętnie zapoznam się ze wskazówkami :)





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Kabanos, kabanosy, wieprzowe, wędzenie, jelita, baranie, szynka, podgardle, wyroby, kiełbasy

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych