Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kabanosy wieprzowe

Kabanos kabanosy wieprzowe wędzenie jelita baranie szynka podgardle wyroby kiełbasy

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
758 odpowiedzi w tym temacie

#661 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 01 gru 2017 - 22:30

Żeby nie było niedomówień technologicznych trzeba o kabanosach pisać  , że  "dojrzewają''  (cudzysłów)  i wówczas nie będzie błędu w nazewnictwie i nikt nic nie zarzuci ;) :) . Swoją drogą to bardzo trudno dopilnować , żeby powisiały 2 tyg.  :facepalm: . Halusia kabanosy są naprawdę  :thumbsup: . Te które zrobiłem drugim razem były jeszcze lepsze. "ciaśniej"  trzymałem się Twojego przepisu (w składzie nie użyłem polędwicy -jak za pierwszym razem - musiałem wówczas po prostu zużyć mięso , ale nie jest to dobry składnik do kabanosów z wiadomych przyczyn- trzeba by je dopiekać do niższej temp, ale wówczas reszta mięsa byłaby niedoparzona) 



#662 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2406 postów

Napisano 02 gru 2017 - 09:11

:) Witt, ten kabanosoidalny wyrób wygląda świetnie :clap:

Pewnie również i smaczny..... :)

Paradoks tej dyskusji polega na tym, że kiełbki (bo strach to nazwać kabanosem) już zostaną zjedzone a dobre rady i cenne wskazówki nadal będą się turlać.... :thumbsup: :D

Witt, wątek niewątpliwie warto założyć choćby na zasadzie nontatnika/pamiętnika.....rozczulanki zbyteczne są :thumbsup: :laugh:



#663 Sabtom

Sabtom

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 27 postów
  • MiejscowośćPiekary

Napisano 09 gru 2017 - 19:12

Halusiu chciałem podziękować za przepis kabanosy wyszły wyśmienite.

To moje drugie podejście. Za pierwszym razem użyłem zamiennika podgardla w postaci boczku , wędziłem olchom i wiśnią 50/50 - wyszły kabanosy w smaku dobre i kruche kolor ok zapach jednak nie ten który chciałem uzyskać. Bardzo szybko się podsuszyły co niewątpliwie było spowodowane wytopieniem się tłuszczu miękkiego  z boczku. Niemniej bardzo szybko zniknęły.

 

Teraz postanowiłem trzymać się ściślej receptury i dałem podgardle. Wędzenie olcha  i buk  50/50 lekko zmodyfikowane przyprawy:

- pieprz świeżo mielony - 1,8g/kg
- gałka muszkatołowa - 0,6g/kg
- kminek - 1,7g/kg  (połowa zmielona na młynku )
- czosnek - 1,5 ząbka/kg
- cukier - 2g/kg

 

Na forum  czytałem aby nie modyfikować przepisów dotyczy to w szczególności osób raczkujących w tym temacie takich jak Ja i tu się zgadzam. Smak, konsystencja,  zapach przerósł moje oczekiwania. Jestem mega zadowolony to jest to

Podstawa to nie kombinować i zastosować odpowiedni % skład mięsa.  :D



#664 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 6868 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 09 gru 2017 - 21:24

Sabtom , w tym przepisie nie ma co kombinować. Wszystko jest pięknie dopracowane przez Koleżankę EAnna. 

 

Cieszę się razem z Tobą. Pozdrawiam  :) 



#665 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 09 gru 2017 - 21:35

Ciekawy zestaw przypraw jak na kabanosy. :cool:



#666 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13077 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 09 gru 2017 - 23:54

Ciekawy zestaw przypraw jak na kabanosy. :cool:

 

 

Bo nie zgodny z 16-ą  . :)   Nie chcesz .....  czosnku nie dajesz  . :D

 

Pozdr



#667 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 6868 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 10 gru 2017 - 10:47

Bo nie zgodny z 16-ą . Nie chcesz ..... czosnku nie dajesz . Pozdr

 

:clap:  :clap:  :clap: 



#668 ...KAKTUS...

...KAKTUS...

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • MiejscowośćRostarzewo

Napisano 19 mar 2018 - 22:07

Witajcie. Mam małe pytanie. Dziadek pisał o kabanosach kozicowych, co oznaczało dodatek jałowca w ilości 1g na kg surowca. Czy dodanie jałowca eliminuje kminek, czy wszystkie przyprawy z przepisu Halusi zostają?



#669 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7669 postów

Napisano 19 mar 2018 - 22:24

Witajcie. Mam małe pytanie. Dziadek pisał o kabanosach kozicowych, co oznaczało dodatek jałowca w ilości 1g na kg surowca. Czy dodanie jałowca eliminuje kminek, czy wszystkie przyprawy z przepisu Halusi zostają?

nie -jest dodatkiem czasem dodaje 0,5-0,7 g kg jest Ok

#670 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10123 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 19 mar 2018 - 22:42

Czy dodanie jałowca eliminuje kminek,

 

Wg mnie tak. Albo kabanosy kminkowe, albo kozicowe, albo czarnuszkowe.

Pieprz + gałka = constans.

DZIADEK podaje nawet 1,2g jałowca/kg mięsa.

Jałowiec+ gałka =O.K

Jałowiec + kminek - bedą konkurować a w zasadzie się gryźć.

Ale może inne osoby maja inne gusta?

Ciekawe, co na to powie DZIADEK ?


Użytkownik EAnna edytował ten post 20 mar 2018 - 21:02


#671 ...KAKTUS...

...KAKTUS...

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • MiejscowośćRostarzewo

Napisano 20 mar 2018 - 20:36

Może ktoś jeszcze wyraził by swoją opinię w temacie przypraw do kabanosów? Do soboty jeszcze trochę czasu, ale wolał bym mieć rozwiane wątpliwości wcześniej. Na razie jedna opinia, że kminek z jałowcem mogą współistnieć, druga, że wręcz przeciwnie  :)



#672 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 6868 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 20 mar 2018 - 21:44

Może ktoś jeszcze wyraził by swoją opinię w temacie przypraw do kabanosów?

 

 

Skład przypraw do kabanosów jest doskonale dopracowany.

Co do jałowca , raczej nie do tego rodzaju wyrobu. 



#673 Wieloś

Wieloś

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 657 postów
  • MiejscowośćWrześnia

Napisano 20 mar 2018 - 22:43

Może ktoś jeszcze wyraził by swoją opinię w temacie przypraw do kabanosów? Do soboty jeszcze trochę czasu, ale wolał bym mieć rozwiane wątpliwości wcześniej. Na razie jedna opinia, że kminek z jałowcem mogą współistnieć, druga, że wręcz przeciwnie  :)

Jak masz wątpliwości to zrób w kilku wariantach i zobaczysz, które Tobie pasują, Halinka ma bardzo duże doświadczenie i jej wyroby są bardzo smaczne !



#674 ...KAKTUS...

...KAKTUS...

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • MiejscowośćRostarzewo

Napisano 21 mar 2018 - 06:48

Ależ ja nie kwestionuję. Tylko tak jak pisałem wcześniej, przeczytałem wpis Dziadka o kabanosach kozicowych, których istotą jest jałowiec. Ale mam wątpliwość czy dać go razem z kminkiem, czy bez. Oczywiście, że mogę zrobić próbę, tylko...doświadczenie i wiedza mądrzejszych jest po to, by nie musieć uczyć się na własnych błędach  :)



#675 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1909 postów

Napisano 21 mar 2018 - 07:02

Albo kabanosy kminkowe, albo kozicowe
 

 

Kaktus, zrób tak jak Ci EAnna napisała, a będą kabanosiki super smakować, możesz część zrobić z kminkiem, a część z jałowcem i osądzisz, które na Twój smak są lepsze.........ja już teraz przypuszczam, że oba przypadki będą Ci smakowały :thumbsup:

 

Pozdrowienia



#676 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10123 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 21 mar 2018 - 09:21

Robiłam kabanosy z dzika oraz sarny i na czarnuszce i z jałowcem.

Wieprzowe zazwyczaj na kminku z odrobiną czosnku.

Niestety, nie pamiętam ile tego jałowca dałam. Zapewne tyle, ile dodaje sie do kiełbasy jałowcowej.(0,6g/kg).

Zapewne nie można przekroczyć dwukrotności tej dawki. Ziarna jałowca też mogą mieć różną intensywność, co należy wziąć pod uwagę.

Jałowiec dosyć trudno się rozdrabnia bo zawiera naturalny olej.

Pieprzu zawsze daję podwójna dawkę w stosunku do ilości z "16".

Wynika to z niskiej zawartości piperyny we współczesnym pieprzu na polskim rynku.

Jak już wyżej napisałam, dodając czarnuszkę lub jałowiec rezygnuję z kminku.

Wszystkie te trzy przyprawy mają charakter dominujacy i tak powinno IMHO pozostać.

A'propos pieprzu, właśnie dostałam pieprz zakupiony na bazarze w Tajlandii; zaraz po otwarciu paczki zaczęłam kichać :D

@...KAKTUS...,

widzę, że nie masz zaufania do moich wpisów ale niestety, nie mogę w tej chwili poczęstować Cię kabanosami z jałowcem bo w mojej lodówce sa tylko te, z czarnuszką - z dzika :D  

 

 



#677 ...KAKTUS...

...KAKTUS...

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • MiejscowośćRostarzewo

Napisano 21 mar 2018 - 09:52

EAnno  :) . Mam. Po stokroć mam. Tylko tak już jestem zrobiony, że lubię poznawać opinie innych. Swego czasu robiłem kiełbasę z dzika. Przepis podrzucił mi Paweł, a ja zacząłem kombinować - a taka, a siaka, a Russak, a jeszcze ktoś tam. Paweł skwitował to, nie bez racji, nie kombinuj, tylko zrób jak piszę, a nie będziesz żałował. Zrobiłem, nie żałuję  :) . I teraz również zrobię tak jak Ty radzisz. Mam tylko pewną słabą stronę - w kwestii ilości przypraw ulegam żonie i wychodzą zawsze jakieś modyfikacje. Ale tym razem będę nieugięty, tym bardziej, że dam je przed mieleniem mięska. Wielkie dzięki  :thumbsup:  :)



#678 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7669 postów

Napisano 21 mar 2018 - 10:01

o kabanosach kozicowych, których istotą jest jałowiec

Podstawowe kabanosy są bez jałowca ( dodatek jałowca czy też odrobina rozmarynu 0,3 gr/kg - to moje testy zresztą pozytywne) . Najlepszym efektem testowym  był dodatek ostrej papryki 1g/kg - ale moja rodzinka takie lubi , Zawsze możesz farsz podzielić na 3 części i dosmaczyć wg własnego gustu. W zasadzie w kabanosach , nie możesz przesadzic z przyprawami wg mnie  ;)  lepiej w kabanosach mniejsza dawka niż większa - smak mięska - podstawa  :thumbsup:


Użytkownik Muski edytował ten post 21 mar 2018 - 10:02


#679 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2163 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 21 mar 2018 - 10:08

doświadczenie i wiedza mądrzejszych jest po to, by nie musieć uczyć się na własnych błędach

W tym wypadku chyba nie chodzi o wiedzę i doświadczenie tylko o kubki smakowe. Osobiście gdybym miał Ci doradzać to napisał bym że absolutnie bez kminku bo ... ja go nie lubię (uraz z dzieciństwa -wszędzie go dodawali). Chociaż przyznam się bez bicia że pomału zaczynam pracować nad tą przyprawą i ostrożnie nieraz dodaję (np. do bigosu)

 

A'propos pieprzu, właśnie dostałam pieprz zakupiony na bazarze w Tajlandii; zaraz po otwarciu paczki zaczęłam kichać

EAnno a masz gdzieś stałe dojście czy to był okazyjny zakup/podarunek? Ja też mam za mało pieprzu w pieprzu :cry:

 

widzę, że nie masz zaufania do moich wpisów ale niestety, nie mogę w tej chwili poczęstować Cię kabanosami z jałowcem bo w mojej lodówce sa tylko te, z czarnuszką - z dzika

Nie szkodzi, mogą być z czarnuszką, ;) Jak będziesz robiła listę prezentów to proszę mnie wpisać   :blush:  :facepalm: 


[Dodano: 21 mar 2018 - 10:08]

I teraz również zrobię tak jak Ty radzisz.

Na pewno nie pożałujesz.

Ja zawsze żałowałem tylko wtedy gdy przestawałem trzymać się danego przepisu a zaczynałem kombinować :facepalm:

 

Mam tylko pewną słabą stronę - w kwestii ilości przypraw ulegam żonie

To nie tylko Twoja słaba strona.

Najpierw słyszymy: "dosyp tego", "nie dawaj tego" a następnie: " a co ty tam dałeś że to takie paskudne" :D



#680 ...KAKTUS...

...KAKTUS...

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • MiejscowośćRostarzewo

Napisano 21 mar 2018 - 13:31

 

doświadczenie i wiedza mądrzejszych jest po to, by nie musieć uczyć się na własnych błędach

W tym wypadku chyba nie chodzi o wiedzę i doświadczenie tylko o kubki smakowe. Osobiście gdybym miał Ci doradzać to napisał bym że absolutnie bez kminku bo ... ja go nie lubię (uraz z dzieciństwa -wszędzie go dodawali). Chociaż przyznam się bez bicia że pomału zaczynam pracować nad tą przyprawą i ostrożnie nieraz dodaję (np. do bigosu)

 

 

 

A'propos pieprzu, właśnie dostałam pieprz zakupiony na bazarze w Tajlandii; zaraz po otwarciu paczki zaczęłam kichać

EAnno a masz gdzieś stałe dojście czy to był okazyjny zakup/podarunek? Ja też mam za mało pieprzu w pieprzu :cry:

 

 

 

widzę, że nie masz zaufania do moich wpisów ale niestety, nie mogę w tej chwili poczęstować Cię kabanosami z jałowcem bo w mojej lodówce sa tylko te, z czarnuszką - z dzika

Nie szkodzi, mogą być z czarnuszką, ;) Jak będziesz robiła listę prezentów to proszę mnie wpisać   :blush:  :facepalm:


[Dodano: 21 mar 2018 - 10:08]

 

 

I teraz również zrobię tak jak Ty radzisz.

Na pewno nie pożałujesz.

Ja zawsze żałowałem tylko wtedy gdy przestawałem trzymać się danego przepisu a zaczynałem kombinować :facepalm:

 

 

 

Mam tylko pewną słabą stronę - w kwestii ilości przypraw ulegam żonie

To nie tylko Twoja słaba strona.

Najpierw słyszymy: "dosyp tego", "nie dawaj tego" a następnie: " a co ty tam dałeś że to takie paskudne" :D

 

U mnie jest trochę inaczej. "Dosyp tego", "tego nie dawaj", a na koniec dobrze, że przyszłam, bo beze mnie ta kiełbasa nie była by nic warta  :D







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Kabanos, kabanosy, wieprzowe, wędzenie, jelita, baranie, szynka, podgardle, wyroby, kiełbasy

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

1 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


    Adrian.