Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kabanosy wieprzowe

Kabanos kabanosy wieprzowe wędzenie jelita baranie szynka podgardle wyroby kiełbasy

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
758 odpowiedzi w tym temacie

#681 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13082 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 21 mar 2018 - 13:41

tylko...doświadczenie i wiedza mądrzejszych jest po to, by nie musieć uczyć się na własnych błędach :)

 

 

Ale w indywidualnym  doborze smaku nie ma to nic do rzeczy .  Każdą kiełbasę pierwszy raz powinniśmy wykonać zgodnie z podaną recepturą ( chyba że już na wstępie,  dana przyprawa albo jej ilość jest przez Ciebie negowana ) .  Po próbie  organoleptycznej swojej i Twoich najbliższych dopiero będziesz mógł wyciągnąć prawidłowe wnioski .

 

 

 Pozdrawiam



#682 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1911 postów

Napisano 21 mar 2018 - 13:49

Ja też mam za mało pieprzu w pieprzu

 

To spróbuj z pieprzem seczuańskim.



#683 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2165 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 21 mar 2018 - 20:06

To spróbuj z pieprzem seczuańskim.

Ckodzi ci o to: http://allegro.pl/pi...5030436029.html

Ale mi chodzi o pieprz pieprzowy a nie cytrynowy :D

Jakoś słabo widzi mi się np. niedzielny rosół cytrynowy po Chińsku :laugh: 

Chociaż do kuchni Chińskiej może być ciekawy.



#684 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10126 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 21 mar 2018 - 20:15

EAnno a masz gdzieś stałe dojście czy to był okazyjny zakup/podarunek?

Przywiozła siostrzenica, w zasadzie na próbę..

Ponieważ jeździ 2x do roku  mam nadzieję, że zakup powtórzy.



#685 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7676 postów

Napisano 21 mar 2018 - 20:15

słabo widzi mi się np. niedzielny rosół cytrynowy po Chińsku

dobre = bo często w niedzielę mam wynalazki z różnych stron świata :facepalm: . Pieprz syczuański - ma zupełnie inny smak  :yes: do kabanosów zupełnie go nie widzę :no: 



#686 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2165 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 21 mar 2018 - 21:06

Przywiozła siostrzenica, w zasadzie na próbę.. Ponieważ jeździ 2x do roku mam nadzieję, że zakup powtórzy

Gdyby kupiła kiedyś za dużo to daj znaka, ;) chętnie odkupię :)


[Dodano: 21 mar 2018 - 21:06]

często w niedzielę mam wynalazki z różnych stron świata

Wynalazki fajna sprawa, też jestem głodny różnych smaków. Ale tradycja to tradycja - pamiętam że za dzieciaka ciężko było skończyć rosół tak palił pieprz :D

A te dzisiejsze to czasem nawet nie wyglądają jak pieprz. :facepalm:


Użytkownik wróbel75 edytował ten post 21 mar 2018 - 21:02


#687 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10126 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 21 mar 2018 - 22:08

te dzisiejsze to czasem nawet nie wyglądają jak pieprz.

Są bardziej gorzkie niż ostre, o aromacie nie wspominając. 



#688 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1911 postów

Napisano 22 mar 2018 - 05:19

Ale mi chodzi o pieprz pieprzowy a nie cytrynowy
 

Ja akurat kupuje  go tutaj: https://www.planteon.pl/

Używam go do różnego rodzaju potraw mięsnych, mi ten smak odpowiada.

do kabanosów zupełnie go nie widzę

Waldku, do kabanosów oczywiście się nie nadaje... :no: też tak sądzę.

Pozdrowienia 



#689 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3352 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 22 mar 2018 - 09:33

 

te dzisiejsze to czasem nawet nie wyglądają jak pieprz.

Są bardziej gorzkie niż ostre, o aromacie nie wspominając. 

 

 

....posiadam znajomka wew firmie okolicznej, konfekcjonującej przyprawy - razu pewnego rzekł takie słowa - czy wiesz, że w składzie kupowanego przez ciebie pieprzu mielonego jest tylko około 50% zmielonych ziaren pieprzu ....reszta to suszona kora z tej rośliny.....

 

Nie wiem jak się do tego odnieść, ale relacja cenowa mielonego vs całego może mu przyznawać rację.....



#690 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2165 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 22 mar 2018 - 09:51

Ja akurat kupuje go tutaj: https://www.planteon.pl/

Dzięki witt.

kupowanego przez ciebie pieprzu mielonego

Dlatego staram się kupować przyprawy w jak najbardziej oryginalnej postaci. Wtedy w miarę wiem co używam. Ale nawet wtedy nie ma się pewności co człowiek używa. Na przykładzie pieprzu, nie pamiętam aby był w stanie kiedyś się "rozgotować" A teraz z kulki robi się taka mazia. :mad:



#691 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1628 postów

Napisano 22 mar 2018 - 10:26

Ja akurat kupuje go tutaj: https://www.planteon.pl/

 

Nawet mają dobrą cenę za pieprz czarny, 24,22 zł za 1 kg.



#692 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3309 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 22 mar 2018 - 11:17

A mi córka przywozi kupione od hindusów na bazarze w Anglii bardzo aromatyczne przyprawy. Zawsze kupuje przyprawy nie rozdrabniane. :)



#693 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5887 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 22 mar 2018 - 14:46

Pieprz kupuje tylko w ziarnach , miele w mlynku badz krusze w mozdziezu .

pieprz mozna powiedziec jak herbata ..mielony to bez aromatu jak herbata w torebkach ( zmiotki z podlogi po lisciach herbaty)



#694 Leinad

Leinad

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 27 mar 2018 - 10:16

Witam serdecznie , po wielu wieczorach spędzonych na przeczesywaniu forum wedlinydomowe.pl , wyciąganiu informacji ważnych dla totalnego amatora w temacie wędzenia, postanowiłem zmaterializować wiedzę i sklecić swój pierwszy wyrób. Wybór padł na kabanosy wieprzowe. Wzorowałem się na kabanosach wieprzowych które wykonała @halusia@ ( w których dokonałem pewnych minimalnych modyfikacji) .

 

 

 

 

 

Kabanosy Wieprzowe

 

Wieprzowina KL I : szynka 7kg

Wieprzowina KL II: okrawki z szynek, łopatki 4kg, podgardle 4kg

 

 

Mięso został pocięte na kawałki (oddzielnie kl I i kl II )  , zasypane przyprawami i peklowane 36h

 

Peklosól 18g/kg

Pieprz mielony 1,5g/kg

Pieprz cayenne 0,3g/kg

gałka muszkatołowa 0,5g/kg

kminek 0,7g/kg

czosnek 2g/kg

cukier 1g/kg

 

Po 36h mięso zostało zmielone :

KL I  sitko nr 8

KL II sitko nr 6

 

-po czym zostało delikatnie przemieszane i pozostawione na kolejne 12h w chłodnym miejscu

 

 

Mięso nadziewane w jelita baranie naturalne 22-24 tubowane .

Lejek cienki metalowy do kabanosów średnica otworu 15mm

 

Osuszanie 30minut temp 55'C

Wędzenie 90 minut 55-70'C

Pieczenie 30 minut 75-85'C

Załączone pliki

  • Załączony plik  w1.jpg   63,56 KB   11 Ilość pobrań
  • Załączony plik  w2.jpg   92,27 KB   11 Ilość pobrań
  • Załączony plik  w3.jpg   103,85 KB   11 Ilość pobrań
  • Załączony plik  w4.jpg   77,77 KB   11 Ilość pobrań

Użytkownik Leinad edytował ten post 27 mar 2018 - 10:21


#695 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2165 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 27 mar 2018 - 11:54

Gratulacje :thumbsup: :clap:



#696 Leinad

Leinad

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 27 mar 2018 - 13:11

Gratulacje :thumbsup: :clap:

 

 

Dziękuję :thumbsup:



#697 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 27 mar 2018 - 15:34

 

zasypane przyprawami i peklowane 36h

Mała podpowiedź : Następnym razem do mięsa daj tylko peklosól i odstaw do lodówki. Przyprawy wymieszaj z mięsem po peklowaniu - przed mieleniem (nie odstawiaj mięsa do peklowania z przyprawami - 1 przyprawy mogą niepotrzebnie wietrzeć . 2 możesz wprowadzić do jeszcze niezapeklowanego mięsa niechciane dodatki (bakterie) z  przypraw.  Przyprawy/ dodatki  dodajemy do już "zabezpieczonego" mięsa



#698 Leinad

Leinad

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 28 mar 2018 - 07:26

binio1111 dziękuję za tę informację :thumbsup:



#699 El komendante

El komendante

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 259 postów
  • MiejscowośćWyspa Uznam

Napisano 28 mar 2018 - 08:36


A'propos pieprzu, właśnie dostałam pieprz zakupiony na bazarze w Tajlandii; zaraz po otwarciu paczki zaczęłam kichać :D

 

 

I to jest prawda, od wielu lat kupuję przyprawy tam gdzie mnie statek zawiezie.

Kilka osób z tego forum otrzymało skromne próbki czy to pieprzu czy gałki czy innych przypraw.

Kilka dni temu kupiłem pieprz i gałkę w Karimun, Indonezja..

Moim zdaniem jest bardziej goryczkowa niż ta z Guadelupy.

 



#700 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1911 postów

Napisano 28 mar 2018 - 09:26

Moim zdaniem jest bardziej goryczkowa niż ta z Guadelupy.  

El komendante, Ty możesz sobie porównywać pomiędzy przyprawami z całego świata :thumbsup: , ja mogę tylko pomiędzy sklepami internetowymi :D i nie powiem, niektóre mają również pieprz po otwarciu którego się kicha, :yes: ale kupuję tylko "premium".

 

Poydrowienia







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Kabanos, kabanosy, wieprzowe, wędzenie, jelita, baranie, szynka, podgardle, wyroby, kiełbasy

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych