Grzewlod Opublikowano 13 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #776 Opublikowano 13 Września 2023 19 minut temu, MistrzJan napisał(a): Suszenie na słońcu to stara metoda. Miro pewno mnie poprze, On jest tradycjonalistą 😀 Suszyć to możesz pranie a nie spożywkę na słońcu, jak chcesz suszyć wędliny to poszukaj przewiewnego i chłodnego miejsce lub wykorzystaj np. piekarnik itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzJan Opublikowano 13 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #777 Opublikowano 13 Września 2023 Spokojnie. Zrobiłem specjalną klatkę. Jest obita drobną siatką metalową (muchy, gryzonie) Służy do osadzania, ociekania. suszenia. Naprawdę uważacie, że słońce zaszkodzi uwędzonemu kabanosowi ?. Cytuj Po mnie nie ma poprawek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #778 Opublikowano 13 Września 2023 A może lejek to jednak nie 15 🙄 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #779 Opublikowano 13 Września 2023 (edytowane) 7 minut temu, chudziak napisał(a): A może lejek to jednak nie 15 🙄 Pewnie 15 przy takiej średnicy mają prawo ścisło wchodzić. Klasyczny rozmiar o ile można tak powiedzieć to 12. Mistrzu Janie poszukaj kol. Jumbo i proponuję zakupić lejek 12 z odpowietrzeniem jego produkcji wtedy nakładanie jelita będzie łatwiejsze. Wracając do słoności to sprawdź jeszcze wagę czy dobrze wskazuje. Edytowane 13 Września 2023 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #780 Opublikowano 13 Września 2023 20 minut temu, chudziak napisał(a): A może lejek to jednak nie 15 Zapewne to nawet 16 mm bo 15 mm na zewnątrz to baardzo nietypowy. Pierwszy raz też sądziłem ,że przecież nie powinno być problemu. Teraz wszystkie baranki i tp. tylko na 12mm Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzJan Opublikowano 13 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #781 Opublikowano 13 Września 2023 (edytowane) Nadziewarka zielner 3 kg pionowa. lejek 15 zaciskowy. Błąd zrobiłem , że ją kupiłem bo nie można dokupić lejków. Po za tym jak się przykręci do blatu to się kręci jak szczenię sra...Chyba nikt mi nie dorobi lejka zaciskowego do tej nabijarki. Co do wagi to mięso miałem w workach zgrzanych pod pseudopróżnią w 2 woreczkach. akurat 2 pełne wsady w moją nadziewarkę. Wróbelku; mistrzem to jestem w dekarstwie. A Twoje odezwanie że "trafił się nam mistrz" nie było za sympatyczne. Smutno mi, bo czytałem sporo Twoich wypowiedzi i wydają się rozsądne, na poziomie. Edytowane 13 Września 2023 przez MistrzJan Cytuj Po mnie nie ma poprawek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #782 Opublikowano 13 Września 2023 (edytowane) 9 minut temu, MistrzJan napisał(a): Błąd zrobiłem , że ją kupiłem bo nie można dokupić lejków. Pomyśl o przerobieniu któregoś lejka ciachniesz rurkę i w kołnierz wspawasz inną średnicę taką która będzie odpowiednia. Edytowane 13 Września 2023 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #783 Opublikowano 13 Września 2023 15 minut temu, MistrzJan napisał(a): Co do wagi to mięso miałem w workach zgrzanych pod pseudopróżnią w 2 woreczkach. akurat 2 pełne wsady w moją nadziewarkę. Godzinę temu, Grzewlod napisał(a): Wracając do słoności to sprawdź jeszcze wagę czy dobrze wskazuje. Chodzi o to czy wskazania Twojej wagi są poprawne bo może przekłamywać wtedy może okazać się, że nie zastowosałeś dawki 18g a wyższą. Porównaj wskazania z inną wagą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #784 Opublikowano 13 Września 2023 17 minut temu, MistrzJan napisał(a): mistrzem to jestem w dekarstwie. O to dobrze . Nie przejmuj się , czasami padają takie drobne 🙃 Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 13 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #785 Opublikowano 13 Września 2023 Więc na stronach dekarzy mogę Cię nazwać mistrzem, ale gdy czytam że chcesz moczyć kabanosy i ponownie je suszyć, to wybacz. Jeśli robiłeś kabanosy z pierwszego wpisu to nie ma prawa nie wyjść (poziom mojej słoności jest bardzo niski, wędliny pieczone pekluję 17g). Moim zdaniem zbyt długo trzymałeś je w wędzarni i/lub zbyt wysoka temp. (przesuszyłeś je). Tak jak już ktoś napisał, "pyk" powinno być po podsuszeniu a nie po wędzeniu. I tak na przyszłość - nie moczymy żadnych wędlin (nie mam na myśli wędlin parzonych) ani też nie peklujemy na mokro mięsa z przeznaczeniem na kiełbasy A na koniec, nie czuj się urażony - jestem pewien że w przyszłości będziesz tu też mistrzem 😉 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #786 Opublikowano 13 Września 2023 Do kabanosów mam sztywną dawkę 17g/kg - ale to sprawa smaku Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzJan Opublikowano 13 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #787 Opublikowano 13 Września 2023 Nie aspiruję na mistrza masarstwa. Nasze Forum czytam od kilkunastu lat. Teraz na emeryturze te trochę teorii, którą zapamiętałem powoli praktykuję. Cytuj Po mnie nie ma poprawek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 13 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #788 Opublikowano 13 Września 2023 I napiszę Ci jeszcze, że nie bawię się w peklowania 50/50 itp, i nawet do słoniny peklowanej na kiełbasy daję peklosól. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 13 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #789 Opublikowano 13 Września 2023 1 minutę temu, MistrzJan napisał(a): Nie aspiruję na mistrza masarstwa. Nasze Forum czytam od kilkunastu lat. Teraz na emeryturze te trochę teorii, którą zapamiętałem powoli praktykuję. Powoli, powoli do celu 👍 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzJan Opublikowano 13 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #790 Opublikowano 13 Września 2023 Dzięki. Zdrówka. Te 2 kawałki wyschły (na słońcu) ale są mnie słone ale wiórowate . Czyli ta metoda odpada. Moja lepsza połowa stwierdziła jakby kabanosy są mniej słone . Jakie by nie były i tak szarańcza (czyt. 4 wnucząt) unicestwi w try miga. Moje lejki są plastikowe. Cytuj Po mnie nie ma poprawek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 13 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #791 Opublikowano 13 Września 2023 6 godzin temu, EAnna napisał(a): Słoność wyrównuje się dopiero po pewnym czasie. Tutaj masz odpowiedź. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #792 Opublikowano 13 Września 2023 3 minuty temu, MistrzJan napisał(a): ale wiórowate Mogę wpaść i spróbować Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #793 Opublikowano 13 Września 2023 Technika parzenia kabanosów w wodzie 80 st 10 minut zamiast podpiekania- nie jest niczym nowym i nie jest błędem technologicznym . Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #794 Opublikowano 13 Września 2023 15 godzin temu, MistrzJan napisał(a): Czy mięso z Lidla jest solone?. Teraz dopiero zwróciłam uwagę na ten wpis. Jeżeli kupiłeś mięso tzw. garmażeryjne to jest nastrzykiwane wypełniaczami z solą. Kiedyś też się na takie nadziałam - było lekko, lecz wyczuwalnie słone.. Doszła też sól ze słabo wymoczonych jelit ! Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzJan Opublikowano 13 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #795 Opublikowano 13 Września 2023 (edytowane) A i tu jest Reksio pogrzebany. Dzięki Aniu. Chyba kupię solomierz. Ale czy są do mięsa czy tylko do solanki? Edytowane 13 Września 2023 przez MistrzJan Cytuj Po mnie nie ma poprawek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Września 2023 Zgłoś Udostępnij #796 Opublikowano 13 Września 2023 (edytowane) Godzinę temu, MistrzJan napisał(a): Ale czy są do mięsa czy tylko do solanki? Solomierza używa się do roztworów mierzy się stężenie soli w solance. Przy produkcji wędlin nie jest, aż tak potrzebny a nawet zbyteczny natomiast do solanek rybnych jest niezastąpiony. Edytowane 13 Września 2023 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.