Skocz do zawartości

@halusia@

Rekomendowane odpowiedzi

19 minut temu, MistrzJan napisał(a):

Suszenie na słońcu to stara metoda. Miro pewno mnie poprze, On jest tradycjonalistą 😀

Suszyć to możesz pranie a nie spożywkę na słońcu, jak chcesz suszyć wędliny to poszukaj przewiewnego i chłodnego miejsce lub wykorzystaj np. piekarnik itp.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, chudziak napisał(a):

A może lejek to jednak nie 15 🙄

Pewnie 15 przy takiej średnicy mają prawo ścisło wchodzić. Klasyczny rozmiar o ile można tak powiedzieć to 12.

Mistrzu Janie poszukaj kol. Jumbo i proponuję zakupić lejek 12 z odpowietrzeniem jego produkcji wtedy nakładanie jelita będzie łatwiejsze. Wracając do słoności to sprawdź jeszcze wagę czy dobrze wskazuje. 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20 minut temu, chudziak napisał(a):

A może lejek to jednak nie 15 

Zapewne to nawet 16 mm bo 15 mm na zewnątrz to baardzo nietypowy. Pierwszy raz też sądziłem ,że przecież nie powinno być problemu. Teraz wszystkie baranki i tp. tylko na 12mm

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nadziewarka zielner 3 kg pionowa. lejek 15 zaciskowy. Błąd zrobiłem , że ją kupiłem bo nie można dokupić lejków. Po za tym jak się przykręci do blatu to się kręci jak szczenię sra...Chyba nikt mi nie dorobi lejka zaciskowego do tej nabijarki. Co do wagi to mięso miałem w workach zgrzanych pod pseudopróżnią w 2 woreczkach. akurat 2 pełne wsady w moją nadziewarkę. Wróbelku; mistrzem to jestem w dekarstwie. A Twoje odezwanie że "trafił się nam mistrz" nie było za sympatyczne. Smutno mi, bo czytałem sporo Twoich wypowiedzi i wydają się rozsądne, na poziomie.

Edytowane przez MistrzJan

Po mnie nie ma poprawek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, MistrzJan napisał(a):

Błąd zrobiłem , że ją kupiłem bo nie można dokupić lejków.

Pomyśl o przerobieniu któregoś lejka ciachniesz rurkę i w kołnierz wspawasz inną średnicę taką która będzie odpowiednia.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, MistrzJan napisał(a):

Co do wagi to mięso miałem w workach zgrzanych pod pseudopróżnią w 2 woreczkach. akurat 2 pełne wsady w moją nadziewarkę.

 

Godzinę temu, Grzewlod napisał(a):

Wracając do słoności to sprawdź jeszcze wagę czy dobrze wskazuje. 

Chodzi o to czy wskazania Twojej wagi są poprawne bo może przekłamywać wtedy może okazać się, że nie zastowosałeś dawki 18g a wyższą.  Porównaj wskazania z inną wagą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17 minut temu, MistrzJan napisał(a):

mistrzem to jestem w dekarstwie.

O to dobrze :thumbsup: . Nie przejmuj się , czasami padają takie drobne 🙃

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Więc na stronach dekarzy mogę Cię nazwać mistrzem, ale gdy czytam że chcesz moczyć kabanosy i ponownie je suszyć, to wybacz.

Jeśli robiłeś kabanosy z pierwszego wpisu to nie ma prawa nie wyjść (poziom mojej słoności jest bardzo niski, wędliny pieczone pekluję 17g). Moim zdaniem zbyt długo trzymałeś je w wędzarni i/lub zbyt wysoka temp. (przesuszyłeś je).

Tak jak już ktoś napisał, "pyk" powinno być po podsuszeniu a nie po wędzeniu.

I tak na przyszłość - nie moczymy żadnych wędlin (nie mam na myśli wędlin parzonych) ani też nie peklujemy na mokro mięsa z przeznaczeniem na kiełbasy

A na koniec, nie czuj się urażony - jestem pewien że w przyszłości będziesz tu też mistrzem 😉

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do kabanosów mam sztywną dawkę 17g/kg - ale to sprawa smaku :thumbsup:

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I napiszę Ci jeszcze, że nie bawię się w peklowania 50/50 itp, i nawet do słoniny peklowanej na kiełbasy daję peklosól.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, MistrzJan napisał(a):

Nie aspiruję na mistrza masarstwa. Nasze Forum czytam od kilkunastu lat. Teraz na emeryturze te trochę teorii, którą zapamiętałem powoli praktykuję.

Powoli, powoli do celu 👍

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki. Zdrówka. Te 2 kawałki wyschły (na słońcu) ale są mnie słone ale wiórowate . Czyli ta metoda odpada. Moja lepsza połowa stwierdziła jakby kabanosy są mniej słone . Jakie by nie były i tak szarańcza (czyt. 4 wnucząt) unicestwi w try miga. Moje lejki są plastikowe.

Po mnie nie ma poprawek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, EAnna napisał(a):

Słoność wyrównuje się dopiero po pewnym czasie.

Tutaj masz odpowiedź.

 

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, MistrzJan napisał(a):

ale wiórowate

Mogę wpaść i spróbować:facepalm: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Technika parzenia kabanosów w wodzie 80 st  10 minut  zamiast podpiekania- nie jest niczym nowym i nie jest błędem technologicznym . 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 godzin temu, MistrzJan napisał(a):

Czy mięso z Lidla jest solone?.

Teraz dopiero zwróciłam uwagę na ten wpis.

Jeżeli kupiłeś mięso tzw. garmażeryjne to jest nastrzykiwane wypełniaczami z solą. Kiedyś też się na takie nadziałam - było lekko, lecz wyczuwalnie słone.. :facepalm:

Doszła też sól ze słabo wymoczonych jelit !

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, MistrzJan napisał(a):

Ale  czy są do mięsa czy tylko do solanki?

Solomierza używa się do roztworów mierzy się stężenie soli w solance. Przy produkcji wędlin nie jest, aż tak potrzebny a nawet zbyteczny natomiast do solanek rybnych jest niezastąpiony.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.