Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kabanosy wieprzowe

Kabanos kabanosy wieprzowe wędzenie jelita baranie szynka podgardle wyroby kiełbasy

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
758 odpowiedzi w tym temacie

#701 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1974 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 28 mar 2018 - 14:03

I to jest prawda, od wielu lat kupuję przyprawy tam gdzie mnie statek zawiezie.

El komendante, nie myślałeś o połączeniu pracy, pasji, hobby, z małym forumowym biznesikiem ;)



#702 sajmon0609

sajmon0609

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 175 postów
  • MiejscowośćBeskidy Cieszynśkie

Napisano 13 kwi 2018 - 08:19

Zachciało się to zrobiłem czas mieleni nabijania i mycia garów 1.30 minut z przerwami na zupę z aromatycznego chmielu kiedyś cały dzień :facepalm:   przyprawy standardowe plus na czubku łyżeczki kumin mielenie 8 i 6 

Załączone pliki



#703 Kruchy57

Kruchy57

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 30 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 25 kwi 2018 - 16:39

Witam wszystkich a w szczególności Halusię której chciałbym bardzo podziękować za przepis. Wczoraj się odważyłem i ukreciłem razem z żoną kabanoski. Dziś uwędziłem. Myślę że wyjdą dobre bo spróbowałem zaraz po wędzeniu. Bałem się nadziewania ale nie było tak źle. Jeszcze raz dziękuję za przepis.e5f318a57e9a6f972ddef4465365e9b0.jpg6c78ecc7c9412e7ea35c363cd12ab941.jpg66ca773fbe1d1da1aa4d8bf41c756123.jpg

Wysłane z mojego Lenovo TAB S8-50L przy użyciu Tapatalka

#704 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9946 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 25 kwi 2018 - 17:08

Wczoraj się odważyłem i ukreciłem razem z żoną kabanoski

No,,, ładne laseczki. :clap: Mogę zjeść kawałek?  :)

W jakie jelita nadziewałeś? 



#705 Kruchy57

Kruchy57

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 30 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 25 kwi 2018 - 20:18

Wczoraj się odważyłem i ukreciłem razem z żoną kabanoski

No,,, ładne laseczki. :clap: Mogę zjeść kawałek? :)
W jakie jelita nadziewałeś?
Jeżeli jesteś w pobliżu Łodzi to zapraszam na próbowanie, natomiast co do jelit to takie. Naczytałem się na forum o trudnościach nadziewania i zdecydowałem się na tubowane . I się sprawdziły (20 metrów nadziewaliśmy 2 godziny ). Pozdrawiam i zapraszam67b96c8e3afab86f85d0ba3c68db1c3a.jpgfb000de72f0277f86fa2c314940e6e48.jpg

Wysłane z mojego Lenovo TAB S8-50L przy użyciu Tapatalka

#706 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3274 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 26 kwi 2018 - 10:57

I to jest to !!!  :)



#707 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4296 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 26 kwi 2018 - 14:02

A jak przygotowales tubowane jelita do nadziewania i jak to w ogóle funkcjonuje.?

#708 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4296 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 26 kwi 2018 - 14:40

OK, juz mam.. Dzieki..😀

#709 tomekq

tomekq

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćZamość

Napisano 26 kwi 2018 - 15:55

Kolego a gdzie kupowałeś te jelita?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

#710 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 26 kwi 2018 - 16:32

Nie wiem , gdzie Kruchy kupuje , ale ja brałem ostatnio tu :  https://swojskiwyrob...-jelita-baranie



#711 Kruchy57

Kruchy57

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 30 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 27 kwi 2018 - 05:12

Kolego a gdzie kupowałeś te jelita?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Dzień dobry, kupowałem w firmie w Łodzi na Ozorkowskiej. Oni mają również sprzedaż wysyłkową ( deptana.pl). Ale wygląda że taniej mają w firmie którą podaje Binio. Wychodzi na to samo jak bez przesyłki.

Wysłane z mojego Lenovo TAB S8-50L przy użyciu Tapatalka

#712 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 27 kwi 2018 - 05:23

W Deptanej jest na tubie  20mb flaczka , w swojski wyrób jest 30mb.



#713 tomekq

tomekq

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćZamość

Napisano 27 kwi 2018 - 07:21

Dziękuje bardzo Panowie. Właśnie zamówiłem.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

#714 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 336 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 24 cze 2018 - 14:24

Po przeczytaniu całego wątku mam dwa pytania.

1. Czy kraj pochodzenia jelit baranich ma znaczenie? Baran pewnie jest taki sam ale jakie są wasze doświadczenia? Chodzi o tubowane jelita. 

2. Zakładając że dodaję kminek cały - należy go wcześniej namoczyć? Jak długo?  



#715 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11675 postów

Napisano 24 cze 2018 - 15:45

1.Nie ma
2.Nic nie moczyć

#716 SQTEK

SQTEK

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćW-M

Napisano 28 cze 2018 - 20:45

Pytanie. Podpiekanie w 90stopniach to czas liczycie od momentu gdy temperatura w wędzarni osiągnie 90 stopni czy od momentu gdy zaczniecie podnosić temp?

#717 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11675 postów

Napisano 28 cze 2018 - 20:50

Od 90 C



#718 SQTEK

SQTEK

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćW-M

Napisano 28 cze 2018 - 21:22

Jeszcze gorące ;) dziękuję za przepis i pomoc. Załączony plik  20180628_221703.jpg   55,39 KB   12 Ilość pobrań

#719 Sound

Sound

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 310 postów
  • MiejscowośćWieruszów

Napisano 29 cze 2018 - 06:43

Czy podpiekajac w borniaku po 30 minutach uzyskam 68st  :mellow:



#720 SQTEK

SQTEK

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćW-M

Napisano 29 cze 2018 - 08:53

Dziś wędzę (w borniaku) drugą porcję kabanosów. Tym razem zmierzyłem temp w środku. Po 30 min podpiekania przy pełnym otwarciu szyberka doszedłem do 60 stopni. Także przymknąłem szyber i czekam.

Edit: minęło kolejne pół godziny i dopiero mam 68. Czas wyjmować.
Załączony plik  20180629_101559.jpg   39,1 KB   13 Ilość pobrań

Użytkownik SQTEK edytował ten post 29 cze 2018 - 09:21






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Kabanos, kabanosy, wieprzowe, wędzenie, jelita, baranie, szynka, podgardle, wyroby, kiełbasy

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych