Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kabanosy wieprzowe

Kabanos kabanosy wieprzowe wędzenie jelita baranie szynka podgardle wyroby kiełbasy

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
758 odpowiedzi w tym temacie

#721 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 336 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 01 lip 2018 - 08:12

Te kabanosy to poezja smaku. Co by wyszło gdyby je zrobić w grubszym jelicie? Zrobienie kabanosów z 10 kg mięsa zajęło mi ponad 5 godzin (mielenie i nadziewanie). Robiłem pierwszy raz.  

Załączone pliki



#722 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11675 postów

Napisano 01 lip 2018 - 08:41

Urok kabanosów polega na tym że są takie cienkie.W grubszym jelicie to już kiełbasa.Nie wiem czym nadziewałeś, ale do kabanosów potrzebna jest nadziewarka i przyrząd do zakładanie baranków na lejek.Pewnym rozwiązaniem jest zastosowanie osłonek colagenowych w które nadziewa się o wiele szybciej i nie pękają przy nadziewaniu, ale to już substytut.Kabanosy w barankach to klasyka tego wyrobu.



#723 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 6780 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 02 lip 2018 - 14:26

Co by wyszło gdyby je zrobić w grubszym jelicie

 

Bywało, że się przeliczyłam i brakło mi jelit baranich więc ratowałam się jelitem  większego kalibru. 

Kiełbasa wyszła smaczna, dla próby zrób jak masz ochotę ale to już nie będą kabanosy  :) 



#724 pablo8014

pablo8014

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 42 postów
  • MiejscowośćHenryków

Napisano 08 lip 2018 - 14:08

przyrząd do zakładanie baranków na lejek
 

ja zakładam na lejek bez żadnych przyrządów i nie narzekam 



#725 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11675 postów

Napisano 08 lip 2018 - 16:09

Ja też,ale jak ktoś ma problem to przyrząd się przydaje



#726 gajny

gajny

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćKowale

Napisano 15 lip 2018 - 06:51

Witam, długo obserwuje ten temat i w końcu się porwałem na kabanosy wczoraj nadziane (za połową pracy nadziewarka wyzioneła ducha i resztę zrobiłem w kiełbaśnicach) . Wędzarnia już się grzeje.Załączony plik  IMG_20180715_075842_7.jpg   76,46 KB   4 Ilość pobrań

Użytkownik gajny edytował ten post 15 lip 2018 - 07:00


#727 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7469 postów

Napisano 15 lip 2018 - 06:55

nadziewarka wyzioneła ducha
to wyzwanie dla nadziewarki

#728 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7218 postów

Napisano 15 lip 2018 - 07:01

Kolego a jaką mialeś nadziewarkę jeśli można zapytać?

#729 gajny

gajny

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćKowale

Napisano 15 lip 2018 - 07:04

Tłok się odkształcił , "przepuszczała" we wszystkich możliwych miejscach w końcu wycisło uszczelkę całkowicie. Próbowałem nadziać maszynką ale marmolada się zaczęła robić, więc trzeba było z reanimować nadziewarkę . Poleci ktoś nadziewarkę która bez obaw będzie sobie radziła z kabanosami?Załączony plik  IMG_20180715_080539_1.jpg   69,21 KB   9 Ilość pobrań

Hoffstein

Użytkownik gajny edytował ten post 15 lip 2018 - 07:07


#730 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7469 postów

Napisano 15 lip 2018 - 07:22

Poleci
z polskich - mesla - od modelu M16 wzwyż

#731 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7218 postów

Napisano 15 lip 2018 - 07:48

No tutaj kolega Muski podal przyklad mercedesa jeśli chodzi o nadziewarki,ale Hendi też nieźle sobie radzi z kabanosami.

#732 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 12959 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 15 lip 2018 - 08:23

to wyzwanie dla nadziewarki

 

 

Dobra nadziewarka nie boi się kabanosów . :D


[Dodano: 15 lip 2018 - 09:23]

z polskich - mesla - od modelu M16 wzwyż

 

 

 O takich myślałem :D



#733 gajny

gajny

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćKowale

Napisano 15 lip 2018 - 08:38

Zobaczymy jakie zejście będą miały kabanosy, wtedy padnie decyzja co do nadziewarki, kiełbasy standardowe nadziewam maszynką więc jak dotąd nie używałem nadziewarki. Kiedyś kupiłem jeszcze jak mieliłem zelmerkiem i teraz się przydała... Wolałbym wydać mniejsza kasę ale jeśli miało by to duże odzwierciedlenie w jakości urządzenia i łatwości pracy to jakoś bym to przeżył.

#734 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14226 postów

Napisano 15 lip 2018 - 08:45

Tłok się odkształcił , "przepuszczała" we wszystkich możliwych miejscach w końcu wycisło uszczelkę całkowicie. Próbowałem nadziać maszynką ale marmolada się zaczęła robić, więc trzeba było z reanimować nadziewarkę . Poleci ktoś nadziewarkę która bez obaw będzie sobie radziła z kabanosami?attachicon.gifIMG_20180715_080539_1.jpg

Hoffstein

To nie wina nadziewarki, tylko złego przygotowania farszu.



#735 gajny

gajny

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćKowale

Napisano 15 lip 2018 - 08:50

Starałem się przygotować farsz nie wyrabiając go , wymieszałem tylko na stole za pomocą noża , siatki 6mm oraz 10mm mięso prosto z lodówki. Co mogłem zrobić nie tak?

#736 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14226 postów

Napisano 15 lip 2018 - 09:21

No właśnie to co zrobiłeś.

Nadziewaka to nie walec który rozjedzie wszystko co napotka na drodze.

 

Choćby ten błąd ......Mięso prosto z lodówki, czyli temperatura góra 8 C.

Jak tak zimne mięso, mało plastyczne ma nadziewarka przecisnąć przez lejek?

Pewnie jeszcze mieliłeś przed włożeniem do lodówki....



#737 gajny

gajny

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćKowale

Napisano 15 lip 2018 - 09:29

Zmielone bezpośrednio przed nadziewaniem, myślałem że będzie mniejsze prawdopodobieństwo puszczenia kleju przy mieszaniu jeżeli będzie zimniejsze. Czyli lepiej mielić cieplejsze czy zostawić po wymieszaniu do podwyższenia temperatury?

Użytkownik gajny edytował ten post 15 lip 2018 - 09:36


#738 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14226 postów

Napisano 15 lip 2018 - 10:17

Rozdrobnić wstępnie do peklowania, tak aby kawałki przeszły przez gardziel maszynki do mielenia.

Po zapeklowaniu zmielić i doprawić przyprawami.

Krótko wymieszać i dopiero nadziewać.

Mięso nie może się nagrzać, ale nie może tez być zimne, bo nie jest na tyle plastyczne aby nadziewarka go przepchała przez lejek.

Jeśli przepis przewiduje dodanie wody, to należy o tym pamiętać.

 

Nadziewarka którą posiadasz mercedesem wśród nadziewarek nie jest, ale da radę i kabanosom, jednak kiedy czujemy zbyt duży opór na korbir, to NIE WOLNO dalej nadziewać na siłę! Trzymając i nie puszczając korby należy ją cofnąć, aż nie będzie na niej oporu.

Wraz z kręceniem korbą, z lejka MUSI wychodzić farsz, jeśli nie wychodzi to albo kawałek mięsa zablokował lejek, albo farsz jest za tęgi.



#739 gajny

gajny

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćKowale

Napisano 15 lip 2018 - 10:30

Dzięki miro , myślę że następnym razem nadzewanie pójdzie lepiej.

#740 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11675 postów

Napisano 15 lip 2018 - 10:31

Po zapeklowaniu zmielić i doprawić przyprawami.

 

Trochę inaczej moim zdaniem.

 

1.Zapeklować mięso w kawałkach 4x4

2.Przed mieleniem dodać przyprawy i wymieszać

3.Zmielić

4.Bardzo krótko i delikatnie przemieszać zmielone mięso i nabijać.Mieszać powierzchniowo starając się nie przewracać zmielonego mięsa (potrzeba użyć dużego pojemnika żeby mięso było w nim rozłożone cienką warstwą. 

Tym sposobem unikamy dość mocnego i długiego mieszania zmielonego mięsa po dodaniu przypraw.







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Kabanos, kabanosy, wieprzowe, wędzenie, jelita, baranie, szynka, podgardle, wyroby, kiełbasy

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych