Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kabanosy wieprzowe

Kabanos kabanosy wieprzowe wędzenie jelita baranie szynka podgardle wyroby kiełbasy

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
758 odpowiedzi w tym temacie

#741 gajny

gajny

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćKowale

Napisano 15 lip 2018 - 11:16

Właśnie doprawiałem przed mieleniem , myślę że tylko mięsko było zbyt zimne , tak jak wspomniał Miro . Kolorek już jest właśnie się podpieka..Załączony plik  IMG_20180715_114805_4.jpg   110,72 KB   11 Ilość pobrań

Użytkownik gajny edytował ten post 15 lip 2018 - 11:16


#742 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7011 postów

Napisano 15 lip 2018 - 11:16

Kolorek przyjęły zacny.

#743 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12768 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 15 lip 2018 - 11:46

, siatki 6mm oraz 10mm mięso prosto z lodówki.

 

 

Mięso prosto z lodówki nie ma takiego znaczenia ...... jak może mieć znaczenie zmielenie jego na sitku 10mm  jeżeli miałeś lejek około 10 mm to jest problem .  Druga sprawa  to :  duże znaczenie ma  poprawne wykonanie lejka ...


Użytkownik andrzej k edytował ten post 15 lip 2018 - 11:48


#744 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14184 postów

Napisano 15 lip 2018 - 11:53

Mięso prosto z lodówki nie ma takiego znaczenia

Swego czasu kolega Świadziu zniszczył moją nadziewarkę, którą naprawdę ciężko było zniszczyć, bo ktoś mu zalecił podmrożenie mięsa przed nadziewaniem.

Temperatura mięsa ma znaczenie dla nadziewania. 



#745 gajny

gajny

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćKowale

Napisano 15 lip 2018 - 11:56

Lejek ok 16mm. Myślę że i tak zaopatrze się w jakąś lepszą nadziewarkę. Kabanosy już gotowe, uznanie za przepis są świetne choć troszkę przesadziłem z kolorem po podpieczeniu są jeszcze ciemniejsze. Myślałem że szybciej uda mi się podnieść temperaturę w wędzarni lecz niestety trochę to trwało i jeszcze ściemniały.

#746 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7011 postów

Napisano 15 lip 2018 - 13:15

Andrzejowi nie chodzilo o rozmiar lejka tylko o ksztalt,co przy kabanosach ma duże znaczenie.Wpisz w wyszukiwarce "lejek do kabanosów"to sie wyświetli wątek.

#747 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14184 postów

Napisano 15 lip 2018 - 13:22

W tej nadziewarce lejek ma stożek, więc chyba więcej tu nie da się już nic ulepszyć.

 

 

 

Załączony plik  nadziewarka5.5-04.jpg   16,61 KB   11 Ilość pobrań



#748 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12768 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 15 lip 2018 - 14:03

bo ktoś mu zalecił podmrożenie mięsa przed nadziewaniem.

 

Widzę różnicę między mięsem podmrożonym a prosto z lodówki :D

 

W tej nadziewarce lejek ma stożek, więc chyba więcej tu nie da się już nic ulepszyć.

 

 Kąt stożka ma wielkie znaczenie .  Im mniejszy tym łatwiej się nadziewa .  :D



#749 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2539 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 15 lip 2018 - 22:44

Kolego , sam uszkodziłem kiedyś tłok w nadziewarce  w ten sam sposób,naprawiłem poprzez dodanie tarczy nad tłokiem , oraz zakup nowego tłoka w internecie , do dziś nadziewam tą nadziewarką kiełbasy czasem kabanosy . Czy kupować nową sam musisz decydować  ,jeśli robisz  wyroby często i dużo to nadziewarka 3l jest mała , ale jeśli jednorazowo  nie przekraczasz 15-20 kilogramów kiełbasy , robisz kilka razy w roku jest wystarczająca .Pozdrawiam 



#750 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5602 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 16 lip 2018 - 10:34

@gajny, widze ze w twoim tloku nie ma odpowietrznika , ja mam podobna nadziewarke ( kabanosow nie robilam jeszcze ) ale zrobilam dodatkowy odpowierznik w tym tloku poza tym co jest w rurce utrzymujacej tlok ) 

Ja jestem nisko produkcyjana max 15 kg do doku przerabia ..wiec kupno wypas nadziewarki mi nie potrzebny , wole w to miejsce kupic dobry towar do jej srodka :D



#751 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 315 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 21 lip 2018 - 18:14

Ja mam taką nadziewarkę za 56 zł:

https://allegro.pl/n...2c84d29#thumb/5

 

Kabanosy robiłem pierwszy raz 9 kg i bez problemu. Jelita baranie 23/25, lejek w komplecie 15 mm. 

Więc nie jest potrzebny drogi sprzęt (moim zdaniem). 

Efekt prac:

https://wedlinydomow...od-wiatą/page-2



#752 frapio

frapio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów
  • MiejscowośćTarnobrzeg

Napisano 21 lip 2018 - 19:34

Ja mam taką nadziewarkę za 56 zł:

U mnie taka służy skutecznie już 12 lat, ale ostatnio ma konkurencję w postaci REVOLUTION. 



#753 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2878 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 21 lip 2018 - 21:29

Jelita 23/25 jeżeli oznacza to średnicę w mm są ciut za duże dla kabanosów. Ale fakt lepiej będzie się je nabijać więc coś za coś.

#754 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14184 postów

Napisano 22 lip 2018 - 06:35

Jelita 23/25 jeżeli oznacza to średnicę w mm są ciut za duże dla kabanosów.

Raczej to polskie oznaczenie kalibru jelit.

Powinny mieć średnicę około 15-17 mm



#755 zorro

zorro

    Użytkownik

  • Zbanowani
  • 58 postów
  • MiejscowośćKonin

Napisano 22 lip 2018 - 11:08

Z kalibrem jelit to jest różnie  nieraz się kup jelita że są odpowiednie a nieraz w jelite  do kabanosów zapakuję się białą parzoną. Ważne że przepis na kabanosy jest ok. Najważniejszy jest towar w środku a nie opakowanie  :)



#756 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11527 postów

Napisano 22 lip 2018 - 11:32

Najważniejszy jest towar w środku a nie opakowanie 

 

Opakowanie też jest ważne bo nazwa do czegoś zobowiązuje i tworzy to jedną całość wraz z zawartością nazywaną kabanosem.Co to byłby za kabanos zapakowany w osłonkę białkową o rozmiarze 65 mm.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 22 lip 2018 - 11:47


#757 zorro

zorro

    Użytkownik

  • Zbanowani
  • 58 postów
  • MiejscowośćKonin

Napisano 22 lip 2018 - 11:52

arkadiuszu zgadzam sie w stu procentach nie mozna kaleczyc rzemiosla 



#758 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 315 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 23 lip 2018 - 15:27

Czy jak do kabanosów wg tego przepisu użyję mięsa z dzika (mam 2,8 kg szynki) i dodam wieprzowinę kl. II - około 8 kg to też będzie ok?



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#759 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11527 postów

Napisano 23 lip 2018 - 15:31

Będzie.Tylko za mocno nie mieszaj i II wp musi być 70/30.

Użytkownik arkadiusz edytował ten post 23 lip 2018 - 15:35






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Kabanos, kabanosy, wieprzowe, wędzenie, jelita, baranie, szynka, podgardle, wyroby, kiełbasy

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych